Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2012 21:32 - Китай - милионери пълнят комунистическия парламент
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: Коментари: Гласове:
3

Последна промяна: 19.03.2012 21:28


Китай - милионери пълнят комунистическия парламент  

16 Март 2012

Бил Смит  

ДПА

image Входът на Забранения град в Пекин. Снимки: Гергана Мартинова

Десетките свръхбогати депутати предизвикват нови съмнения върху легитимността на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (парламента), което често бива заклеймявано като безгласен придатък към управляващата Комунистическа партия. Сред хилядата най-богати хора в Китай има 75 членове на събранието. Тяхното семейно имущество възлиза средно на 7,7 милиарда юана (1,2 милиарда долара), писа наскоро шанхайският вестник “Хужун”.

“Те могат да представляват само себе си”, казва Ма Шанин, делегат от северозападната провинция Гансу, в отговор на въпрос за извънредно богатите му колеги. “Те трябва да подкрепят бедните, да помагат на бедните хора”, заявява той пред ДПА при откриването на годишната сесия на парламента. Ма добавя, че е загрижен за това как хората свързват двата края и от увеличаващата се пропаст между бедни и богати в 1,3-милиарден Китай.

Около 128 милиона души живеят под определения от правителството официален праг на бедност от 2300 юана (365 долара) годишен доход. Чън Цзинюй, лекар и делегат от източната провинция Цзянсу, отбелязва, че легитимността на супербогатите делегати “зависи от това дали те са спечелили парите си законно и с основание”.

“Те са представители на богатите хора и представители на бедните хора”, казва Ян Хуейчжу, делегат от далечния западен регион Синзцян. По думите му в Китай има от едните и от другите (тоест богати и бедни). “Така че според мен няма проблем”, казва Ян.

Чжан Голян, президент на компанията за въглеродни влакна “Чжунфу Шънин”, твърди, че на конгреса представлява интересите както на бизнеса, така и на обикновените хора. “Аз имам 5000 души персонал. Полагам големи грижи за техния живот и семейства, включително за наскоро дипломиралите се и работниците мигранти”, казва пред ДПА Чжан. “Като предприемач трябва да поемеш социална отговорност. Искам да помогна на дипломираните и на мигрантите наистина да се радват на живота си в градовете”, посочва той.

Най-богат сред делегатите е Цзун Цинхоу, притежател на групата за безалкохолни напитки и хранителни стоки “Вахаха”. Състоянието на Цзун възлиза на 10,7 милиарда долара според вестник “Хужун”. На тази парламентарна сесия Цзун призова в блога си за понижаване на данъците, намаляване на бюрократичните пречки пред бизнеса и за широка приватизация, съобщиха държавните медии.

През 2010 г. Цзун Цинхоу оглавяваше класацията на “Хужун” на най-богатите китайци, но бе изместен на второто място от притежаващия около 11 милиарда долара собственик на “Сани груп” Лян Вънгън. Въпреки че не е член на Общокитайското събрание на народните представители, Лян членува в Комунистическата партия и е участвал в далеч по-важна политическа проява - през 2007 г. е бил делегат на партийния конгрес, който се свиква на пет години.

На конгреса тази година, вероятно през октомври, ще бъде утвърдена първата промяна в ръководството на Китай за последните 10 години. От 2002 г. партията активно привлича за членове богати мениджъри от бизнеса, а мнозина от тези, които с в редиците й, вече са богати, често използвайки връзките си в партията и правителството за увеличаване на своето богатство.

Бившият лидер на партията и председател на КНР Цзян Цзъмин промени партийния устав, за да бъдат привлечени като членове бизнесмени и други “нови сили”. Мнозина от най-богатите китайци са работили преди това в държавния сектор и са запазили близките си контакти с партийни и държавни служители на регионално и национално ниво.

По данни не вестник “Хужун” през 2010 г. 12 на сто от най-богатите 1363 китайци са заемали “значими държавни постове, използвайки ги като мощна платформа в бизнес климата, в който се ценят официалните контакти”.
В едно друго странно извъртане на “социализма с китайски черти” Лян и други видни бизнесмени бяха удостоени с титлата “образцов работник”.

Партията твърди, че развива “социалистическа демокрация” и шумно се хвали със социалното, икономическото и етническото разнообразие на участниците в сесията на парламента. Тя настоява, че все по-голямата отвореност на Общокитайското събрание на народните представители към дебати по маловажни въпроси и към медиите ще доведе до по-мащабна реформа на парламента.

Мнозина привърженици на демократичните реформи гледат на парламента като на церемониален орган, който просто засилва хватката на партията върху властта, създавайки илюзията за постепенно демократично развитие. Но някои анализатори приветстват ограничения напредък и вярват, че върху парламента трябва да бъде оказан натиск да се превърне в открит и демократичен форум, който евентуално би помогнал за възникване на многопартийна политическа система.

В заглавието на книгата си, която трябва да излезе утре на пазара в Хонконг, пенсионираният професор по марксистка теория Ду Гуан призовава за “Връщане към демокрацията”. Ду казва, че Общокитайското събрание на народните представители трябва да промени имиджа си на “безгласна буква” и че трябва “активно да упражнява властта, дадена му от конституцията”.

БТА

http://e-vestnik.bg/14195/kitay-milioneri-palnyat-komunisticheskiya-parlament/


 

Милиардите на китайските депутати 14 Март 2012 Китайските депутати определено слагат в малкия си джоб американските си колеги. 75-те най-богати членове на Общокитайското събрание на народните представители са притежавали богатство на обща стойност 80 милиарда щатски долара през 2010 г. Това е доста повече в сравнение с 4-те милиарда долара на 75-те най-богати членове на Конгреса на САЩ.
http://www.dnes.bg/slideshow.php?id=5703



Гласувай:



1. zaw12929 - Да изпратим мисия, която да орга...
19.03.2012 08:36
Да изпратим мисия, която да организира оранжева револююция и да опростим 13 трилиона дълг към Китай на САЩ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580588
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031