Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 16:15 - "Шел" планира завод за 10 млрд. $ в САЩ за производство на дизел от природен газ.Хранилищата за природен газ в САЩ препълнени!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3255 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 11.04.2012 16:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хранилищата за природен газ в САЩ може да се запълнят до октомври Добивът на суровината е нараснал с 24% от 2006 г. насам, докато потреблението се е повишило с двойно по-нисък темп  

Пазарът на природен газ в САЩ се пука по шевовете. Добит е толкова природен газ, че скоро може да няма място, където да се съхранява нарастващият излишък, съобщава АР.

След години на взривен ръст добивните компании натискат спирачката. Подземните пещери от химически соли, изчерпаните петролни полета и подземни езера, където се складира природния газ, бързо се запълват, след като меката зима подтисна търсенето на енергоносители за жилищно отопление.

Насищането благоприятстваше бизнеса и собствениците на жилища, използващи природен газ. Но при цени на 10-годишно дъно, които при това продължават да се понижават, компаниите, добиващи горивото, стават жертва на собствените си успехи в сондирането. Стойността на техните акции се понижава в очакване за спад на печалбите им и занижени планове за растеж.

  Част от най-големите американски добивни компании, включително Chesapeake Energy, ConocoPhillips и Encana, вече обявиха планове за забавяне.

 

„Те сами си препречиха пътя, а зимата им помогна“, заяви Джен Снайдър, ръководител на отдела за природен газ в Северна Америка в изследователската компания Wood Mackenzie. "Нямаше достатъчно търсене, което да поеме цялото предлагане, излято на пазара“, добави тя.

До момента усилията за ограничаване на добива дават минимален резултат. Ако темпото на добивите не спадне рязко или търсенето не скочи значително през лятото, анализатори смятат, че съоръженията за съхранение могат да бъдат препълнени до отказ. Това би довело цената на природния газ, която спадна наполовина през последната година, до срив.

Анализаторът за суровини в Citigroup Антъни Юън заяви, че цената на природния газ, която в момента е 2,08 долара за 1 000 кубически фута (28,3 кубически метра – бел. ред.) може бързо да падне под 1 долар. „Няма да има дъно“, убеден е той.

От октомври насам броят на сондите, проучващи за природен газ, е намалял в САЩ с 30% до 658, сочи проучване на компанията за енергийни услуги Baker Hughes. Но добивът продължава да нараства вследствие на 5-годишен бум в сондирането, изпъстрило страната с шахти.

Работниците и сондите обаче не бяха оставени да почиват. Вместо това те бяха впрегнати в сондиране за петрол, чиято цена се държи над 100 долара за барел от месеци. Броят на сондите за петрол в САЩ достигна 25-годишен връх.

Тази активност обаче само допринася за пресищането с природен газ, тъй като той е почти винаги страничен продукт от петролните залежи.

Според анализатори компаниите отдавна е трябвало да започнат да забавят изчерпването на газа от съществуващите находища и дори да предприемат редките и скъпи мерки за напълно запушване на част от тях. „Ще се наложи да се разделим с някои“, заяви Мария Санчес, мениджър за енергийни анализи в изследователската компания Bentek Energy.

Добивът на природен газ в САЩ преживя истински бум през последните няколко години вследствие на новите техники за сондиране, позволяващи на компаниите да достигат до горивото в шистовите образувания.

През миналата година в САЩ са добивани средно по 63 млрд. кубически фута дневно (близо 1,8 млрд. кубически метра), което представлява ръст от 24% спрямо 2006 г. През този период обаче потреблението нарасна само с половината от това темпо.

Хранилищата в страната можеха доскоро да поемат без проблем излишъците, тъй като студените зими водеха до увеличаване на търсенето за отопление, а горещите лета – до ръст в използването на климатици, които да охлаждат сградите.

Едва половината от жилищните сгради в САЩ се отопляват с природен газ, а една четвърт от електроенергията се произвежда от газови електроцентрали.

Но последната зима се оказа на четвърто място по високи температури от последните 117 години, съобщиха от американската Национална администрация за океаните и атмосферата. Месец март пък бе най-топлият от 1950 г. насам.

Между ноември и март дневното потребление на природен газ намаля средно с 5% на годишна база, сочат данни на Bentek Energy. През същия период добивът е нараснал с 8%.

„До момента не сме били свидетели на подобна ситуация“, заяви Крис МакГил, вицепрезидент за политически анализи в  American Gas Association.

Обикновено в края на зимата в газовите хранилища в САЩ има около 1,5 трилиона кубически фута (около 42,5 млрд. кубически метра) от суровината. Днес количеството е 2,5 трлн. кубически фута (70,75 млрд. кубически метра).

Капацитетът на всички хранилища в страната е 4,4 трлн. кубически фута (124,5 млрд. кубически метра). Ако бъдат запълнени, горивото ще бъде достатъчно за около 2 месеца без никакъв добив.

Ако настоящите тенденции в добивите и потреблението се запазят, от Bentek преценяват, че хранилищата ще бъдат запълнени до 10 октомври.

През последното десетилетие техният капацитет се е разширил с 15%, но нови не могат да бъдат изградени достатъчно бързо, за да поемат бързо нарастващия излишък. Анализатори отбелязват също, че липсват финансови стимули да бъдат изградени още хранилища.

Ниските цени вследствие на излишъка увеличават търсенето на природен газ от индустриални потребители и компании за комунални услуги. Производителите на химикали, пластмаси и торове, които използват природния газ като гориво, увеличават употребата му. Камиони за извозване на боклук, автобуси и автомобили за доставки минават все повече на природен газ. Производителите на електроенергия се прехвърлят от въглища на природен газ при всеки удобен момент.

Това обаче няма да повиши търсенето достатъчно бързо, за да намали натиска върху хранилищата през лятото. Силни жеги през този сезон биха могли да помогнат, но не се очаква природата да съдейства в случая.

Прогнозите са температурите през лятото да бъдат около обичайните и доста по-ниски от последните две лета, заяви Дейвид Стрейт, метеоролог в Commodity Weather Group. Топлите зими обикновено не преминават в горещи лета, изтъква той.


http://www.investor.bg/surovini/365/a/hranilishtata-za-priroden-gaz-v-sasht-moje-da-se-zapylniat-do-oktomvri,132835/

http://www.mediapool.bg/%D1%88%D0%B5%D0%BB-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-news191554.html

"Шел" планира завод в САЩ за производство на дизел от природен газ 14:41 | 05.04.2012 | 1053 прочитания    


Англо-холандската компания "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) смята да изхарчи над 10 млрд. долара за построяването в американския щат Луизиана на завод за преработка на природен газ в дизелово гориво. Това предаде "Уолстрийт Джърнъл" в четвъртък, цитирайки източници, запознати с намеренията на компанията.

"Шел" планира да проведе двугодишни инженерни изследвания, които трябва да установят доколко е икономически обоснован подобен проект. След това въпросът за строежа ще бъде внесен за одобрение в съвета на директорите на компанията.

Според изданието бъдещото предприятие ще се доближава по размер до вече действащия завод за преработка на газ в дизелово гориво в Катар, чието дневно производство е достатъчно за зареждане на 160 хил. автомобила.

"Уолстрийт Джърнъл" отбелязва, че решението на "Шел" да инвестира в подобно начинание е заради рекордния спад на цената на газа за последните десет години заради ръста на добива на шистов газ. В същото време дизелът продължава да поскъпва.

Освен това "Шел" съобщи в края на март, че е подписала договор за съвместен добив на шистов газ с "Чайна Нешънъл Петролеум Корпорейшън" (CNPC) в китайската провинция Съчуан. Ако регулаторните органи на Китай одобрят контракта, той ще стане първият проект на "Шел" за добив на шистов газ в Китай.

По цитирани от "Блумбърг" данни на американската агенция по енергетиката запасите на шистов газ в Китай може да достигнат 36 трилиона куб. м, което е с една втора повече от количествата на САЩ.

 

 

 












Гласувай:
3



1. ok3223 - Мето бе
11.04.2012 19:13
Каакви нови вицове ни разпраяяш за шистовия газ. И ти ли си на хранилка в Шеврон.
Я остови тази работа.
От тази дупка няма да изскочи за теб заяк.
Значи заредили и презаредили са се у САЩ и са те наели и назека да баламосваш.
Мето, Мето, и ти ли се продаде за паница леща, сукин сине.
Затава ли те навират като многочетен...
цитирай
2. анонимен - Мето,
11.04.2012 19:37
много са интересни русофилите.Заравят си главата в пясъка, когато чуят неблагоприятна за Русия новина.Просто я отричат.Така например, американците не са кацали на Луната.Информациите за шистовия газ, който ще накара Русия да се чуди на кого да си продава газа, били вицове.
Горките, не им е било лесно, когато се разпадна СССР.Много тежко са го изживяли.
цитирай
3. meto76 - Каакви нови вицове ни разпраяяш за ...
12.04.2012 09:50
ok3223 написа:
Каакви нови вицове ни разпраяяш за шистовия газ. И ти ли си на хранилка в Шеврон.
Я остови тази работа.
От тази дупка няма да изскочи за теб заяк.
Значи заредили и презаредили са се у САЩ и са те наели и назека да баламосваш.
Мето, Мето, и ти ли се продаде за паница леща, сукин сине.
Затава ли те навират като многочетен...

Позицията ми изхожда от интересите на България за по-евтини енергоресурси.Ти ако искаш да плащаш по 500 лева на месец на Топлофикация и да се возиш в таксита с тарифа по 5 лева на км, аз не искам. Ако някой раздава пари за позицията, която защитавам бих се радвал, но никой не ми е предлагал и лев :(
цитирай
4. анонимен - имам едно въпросче--как точно б...
13.04.2012 19:39
имам едно въпросче--как точно бумът в производството на шистов газ е помогнал на сащ в соц.-иконом.план--намаляло е соц.неравество ли?икономиката е нарастнала ли?дълговата криза е овладяна ли?или пък напротив.в условията на монополен диктат/дали газпром,шеврон,шел,омв,лукоил.....все тая./дори и водата да я накарат да гори резултата е един и същ--ипотеки ,дългове за хората,малкия бизнес,държавите и свръхпечалби за банките,банките и банките.ти да не би да се заблуждаваш отностно това чия собственност са големите в нефтения и газов бизнес?
цитирай
5. meto76 - Заради несвързаните брътвежи на ...
14.04.2012 00:11
Заради несвързаните брътвежи на малоумници като №4 България е на това дередже!

„Независимая газета”: Природният газ в САЩ е пет пъти по-евтин от руския
13 април 2012 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия
Москва. Цените на природния газ в САЩ достигнаха нов рекорд – синьото гориво там струва около 77 долара за хиляда кубически метра. Това е около пет пъти по-малко от изнасяния за Европа руски газ и четири пъти по-малко от цените на руския вътрешен пазар, пише „Независимая газета”.
В същото време американските газови компании, за разлика от „Газпром”, са готови да увеличават добива, който през 2011 г. се покачи със 7,9%, а през тази година се очаква ръст с още 4,5%. За руския газов монополист, който продължава да продава газ в Европа на цени от 300-350 долара за хиляда кубически метра, ситуацията става тревожна. Във всеки момент могат да се очакват нови претенции от европейските партньори, коментира изданието.
цитирай
6. meto76 - До №4
14.04.2012 00:14
Алекс Алексиев: Аз например, имам апартамент под наем в София и два пъти по-голяма къща в Америка. Преди седмица платих 457 лева на „София Газ” за отопление за ноември и $175 за отопление с пропан в Америка. Ето нагледно - какво значи монопол и свободен пазар. А евтин газ значи и евтино електричество и по-ниските цени в момента спестяват на американските домакинства $65 милиарда годишно или $180 милиона на ден. Да не говорим за това, че намирането и експлоатацията на шистов газ в даден район причинява истински икономически бум и пълни касите на държавата, общините и собствениците на земята където са сондите.


http://meto76.blog.bg/politika/2011/12/15/aleks-aleksiev-az-sym-quot-za-quot-strog-kontrol-pri-prouchv.867570
цитирай
7. анонимен - мето,рожбо на демокрацията
14.04.2012 14:46
нещо си се объркал.никакъв икон.бум не се очертава в обозримото бъдеще нито в сащ,нито където и да е по света.слушаи сега,келеш,всеки американец дължи над 100к,толкова се пада ако се разпредели по равно държ.им дълг.пропана на алексиев се получава от нефт,примера е неуместен.къщето му требва да е неиде из шубраците,щом не е закачена на природен газ.цените в бг са монополни защото никое правителство не си е свършило работата да усвои едни европ.пари по саниране на сгради,газови връзки с съседите,намиране на алтерн.доставчици и пр....шистовия газ е алтернатива за сащ,не и за нас/вземи разгледаи некои атлас/.които и да го добива с въпросната технология ще ебе маиката на единствения отрасъл-селското стопанство,с които можем да се конкурираме с развитите страни.за производство на еколог.-чисти храни ти говоря,серсем.на нито един от по горните въпроси не отговаряш. и правилно.последно--като видя стара европа--австрия,германия,франция.....да добиват газ от шисти,тогава ще повярвам на мекерета като тебе и алексиев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582345
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031