Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 09:37 - БТВ свалила "Господари на ефира" заради президента Георги Първанов!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3554 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 12.04.2012 09:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Натискали "Господарите" да пазят Първанов Братята Халваджиян плашат bTV със съд
Скандалът кой е господар на ефира, разразил се между братята Хавлваджиян и bTV, е на път да влезе в съда. Седмица след като скъсаха договора с телевизията, Магърдич и Джуди направиха разтърсващи разкрития за отношенията с ръководството на телевизията.

"Започнаха да налагат цензура върху "Господари на ефира". Имаше телефонни обаждания и заплахи под всякаква форма", разкри Маги Халваджиян. Конкретните примери даде брат му Джуди. Той разказа как от bTV ги натиснали да смекчат репортаж, който компрометирал инициативата на президента "Българската Коледа". От него ставало ясно, че апаратура, закупена в кампанията за болница "Свети Наум", липсва. Материалът е направен след като в "Господарите на ефира" се оплакала майка, която пътувала от далече заради въпросната техника. "Пуснахме жената със скрита камера и докторите потвърдиха, че апаратурата я няма", обясни Джуди. Имало и видео, в което Георги Първанов и шефът на болницата обявяват, че са закупили въпросния апарат. Джуди Хавладжиян не даде подробности за разговора, но от думите му стана ясно, че шефове на bTV са се притеснили да не бъде злепоставен тогавашният президент.
От bTV веднага отхвърлиха намеците за цензура, свързана с Георги Първанов. "Организаторите на Българската Коледа, както и болница „Свети Наум” предоставиха на bTV документи, които изразяват тяхната гледна точка по случая", обявиха в отговор от bTV Media Group. "Във връзка със спазването на принципите на етичния кодекс на българските медии всяка информация да бъде проверявана и да бъдат предоставени всички гледни точки, bTV предостави писмата на засегнатите на „Господари на ефира”. Гледната точка на засегнатите не беше отразена", казват от телевизията. Натиск е имало и за фалшивия мамолог в БНР, който бил нает от шефа на радиото. От телевизията предупредили Джуди, че той не трябва да бъде замесван. Господарите отново ги отрязали. Относно случая с псевдо мамолога – bTV установи, че този „специалист” е извършвал услугата не само в БНР, но и в други компании. БНР не е имала сключен договор нито с медицинския екип, нито със Здравноосигурителния фонд. Тази гледна точка не беше отразена от "Господари на ефира", твърди медията.
Забележки били правени и заради шегите към водещите на новините на bTV, както и за връчването на скунксове на лица от медията.

Шефско обаждане пък вкарало кандидат-президента Росен Плевнелиев като участник в блиц интервю на предаването. По този случай bTV обясни, че интервюто с Росен Плевнелиев "е обозначена платена политическа реклама в рамките на предизборната кампания 2011 и е излъчено съгласно всички изисквания на закона, за разлика от излъчената преди това скрита реклама, за която bTV e имала възражения".

Международен скандал се разразил, когато Господарите доказали, че сериалът "Домашен арест" копира сцени от "Двама мъже и половина". Братята Халваджиян съобщиха, че са водили разговорите с Апостол Пенчев и Ренета Викторова. След като медийните шефове разбрали, че няма как да цензурират предаването "впрегнаха средствата и механизмите на икономическата принуда".

"Отговорихме на всички претенции, подканяхме ги да ни плащат, не го направиха и прекратихме договора с тях", каза Асен Чанков от продуцентска компания Global Vision . Те се заканиха, че започват съдебни дела срещу медията заради неизплатени финансови задължения.

"Единствено търговската тайна не ни позволява да разгласим цената, която bTV плащаше на "Господари на ефира" и "Пълна лудница" в продължение на близо 3 години", веднага контрираха от медията. "При такова съотношение на цена, трайно намаляващ рейтингов резултат и нежелание за спазване на договора от страна на продуцента, сме категорични, че bTV даде достатъчно дълъг толеранс на продукциите на Global Vision, категорични са те.

Екипът на "Господарите" са обидени също, че предаването се излъчвало в 23.30 часа, когато никой не гледа. Обещанието на ръководството на bTV било предаването да бъде преместено в праймтайма след първите три месеца от старта си.
image
Димитър Митовски и Евтим Милoшев
подкрепиха колегите си
Най-остра и емоционална беше реакцията на Маги след отвореното писмо на bTV до актьорите и водещите на "Пълна лудница" и "Господари на ефира", което бе разпространено във вторник.  В него ръководството на телевизията изразява съжаление, че Бекъма, мама Божка, Марчето, Зуека са научили от медиите за прекратяването на договора с Global Vision.

"Не сме некви шибани шефове с пури в ръцете. Боря се като лъв за хората си. Това е мерзко и ниско, толкова жълто, че направо кафяво", разпали се Магърдич по повод писмото. "Не ми пука, утре ще си имаме телевизия, ако трябва ще снимам сватби и пак ще правя пари", каза той. Според него телевизията действала на принципа "разделяй и владей" и искала отдели тв водещите от продуцентите. Този път обаче номерът нямало да мине и в bTV щели да гледат като Тодор Живков на 10 ноември. Маги изрази възмущение, че Апостол Пенчев щял да му прати английски адвокати. Все още не е ясно в коя телевизия ще се излъчват предаванията - Нова, БНТ или ТВ7.

В подкрепа на Халваджиян на пресконференцията присъстваха колегите му Димитър Митовски, Димитър Гочев, Евтим Милoшев, Мартин Захариев.

ПОЗИЦИЯ

Бекъма: Хората свикнаха да вечерят с мен


Димитър Рачков, актьор
image
Димитър Рачков и Мария Игнатова
също са огoрчени от bTV
На 2 февруари 2012 г. ние, актьорите от "Пълна лудница", пратихме писмо до Вики Политова, в което заявихме, че не разбираме дали сме нужни на телевизията. Какво написахме: Преместването на предаването в събота от 22.30 ни демотивира. Постоянните промени рефлектират творчески върху нас. Феновете са свикнали да вечерят с нас. Заслужаваме повече уважение. Искаме да попитаме и къде се намираме, защото ни местите в различни стаи. Първо бяхме в хола, после коридора, сега сме в килера. Чувстваме се като доведените деца на телевизията. Обричате ни на ниска гледаемост. Майка ми и баща ми спяха до мен, докато вървеше "Господари на ефира". Дори ние не можехме да гледаме собствените си предавания.

ОТГОВОР

bTV: Друга телевизия не би плащала толкова

Във връзка с информацията, разпространената от продуцентска компания Global Vision на пресконференция, свързана с прекратяването на взаимоотношенията межуд bTV Media Group и Global Vision, ви сигнализираме, че тя е некоректна, подвеждаща и не отразява реалните събития и факти. По повод на изявленията на Global Vision за „цензура” към съдържанието на „Господари на ефира”, заявяваме категорично, че bTV не само, че не е спирала от излъчване нито едно издание на „Господари на ефира“, но и активно е подавала сигнали към екипа му, за да подпомогне работата на колегите в посока на обективността в съдържанието.

Във всички цитирани на пресконференцията случаи телевизията не е упражнявала цензура, а е подавала сигнал към екипа, единствено по молба на съответната засегната страна да изрази и своята гледна точка. В голяма част от цитираните случаи засегната страна не е успяла да се свърже с продуцента. bTV винаги е изисквала от всички предавания в ефира на телевизията да бъдат максимално обективни и балансирани, като се съобразяват с етичните журналистически норми. Смятаме, че подобни насоки не само не могат да се нарекат „цензура”, но и напротив, спомагат за обективността на предаването и са най-вече в интерес на зрителя. Подавали сме разнообразни сигнали към продуцентите и изборът за тяхното отразяване винаги е оставал у тях.

Зрителите на bTV станаха свидетели на множество случаи, в които продукции на bTV бяха силно критикувани, много лица на bTV получиха „Златен скункс”. Единственото изискване на телевизията по отношение на връчването на „Златен скункс”, е да има равнопоставено третиране на всички случаи от телевизионния ефир и статуетката да бъде връчвана на всички, които я заслужават според критериите на предаването. bTV прекрати договора с Global Vision, защото избра да не толерира повече договорни неизпълнения от страна на Global Vision, особено в контекста на спадащи резултати. Телевизията винаги е била стриктна във взаимоотношенията с всички свои продуценти и не толерира никакви опити за натиск и поставяне на ултиматуми, свързани с изпълнението на договорите с тях. Именно затова bTV незабавно се съгласи с желанието на Global Vision за предсрочно прекратяване на договора, с което изключително много изненада не само продуцента, но за съжаление и неговия екип. Веднага след това последваха опити от страна на Global Vision за постигане на споразумение и възобновяване на договора, но bTV е категорична, че не може да продължи съвместна работа с продуцента при условията в настоящия договор.

Вярваме също, че няма друга телевизия, която да инвестира толкова много в предаванията на Global Vision, както и че продуцентът не би могъл да договори равностойни условия с нито една медия, следователно и очакванията към тези предавания ще бъдат занижени в ефира на всяка друга телевизия. Бихме искали да изразим и съжалението си, че заради нежеланието на Global Vision да спазва договора си по отношение на лицата, които трябва да водят «Господари на ефира», зрителите дълго бяха лишени от ефирното присъствие на звезди като Димитър Рачков, Зуека и Мария Игнатова, заради които реално bTV сключи договора с продуцента.


http://www.dartsnews.bg/News/20833




Гласувай:
7



1. patzolino - ер-малък ТВ си повярва твърде много
12.04.2012 10:08
и смяташе, че с потурчената си политика са спечелили много симпатии и се недосегаеми. Сега ще гледаме как бавно залязва анадолската им програма.
цитирай
2. hatanasov - Заради агенти на ДС...
12.04.2012 21:27
паднаха много глави, дори и наистина. Падна и глава от Червената книга, въпреки, че Гоце се пише червен, но май ще се окаже кафяв.
цитирай
3. анонимен - БТВ - МЕДИЯ НА ПРОИЗВОЛА НЕ НА НАРОДА
13.04.2012 10:08
Още веднъж се усрахте. Пиша го и винаги ще го пиша. БТВ медия на произвола не на народа. Господари на ефира е добро предаване, но не и за вас. Заради вашата проста журналистка Десислава Ризова - лаптопа ми още не си е при мен, като ме ограничавате да работя по проектите си. Още ще се усирате и народа разбра какви сте интересчии и поръчкови.

Виртуален клуб Ентусиаст
Клуб по интереси и желания
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582154
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031