Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2012 22:01 - Обединените нации и корпорации на бунт срещу руския газов шантаж- къде сме ние?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1752 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обединените нации и корпорации на бунт срещу руския газов шантаж- къде сме ние? By Иво Инджев април 21, 2012 Post a comment  

АВТОР: РОСЕН ЙОРДАНОВ

Покрай нашето историческо решение за преместване на реактора от Белене в Козлодуй и родния кучешко-помиярски фолклор (Мир на праха му на професора !!!) през изминалите дни не забелязваме като че ли какво става в Европа в енергийно отношение. А там станаха много интересни и важни неща и събития.
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ РАЗРЕШИ ФРАКИНГА
Първо, на следващия ден, на 29 март, вече отбелязахме че EON и RWE се отказаха да строят ядрени станции във Великобритания и напуснаха този примамлив пазар. Ние това не го чухме във всеобщата местна врява около родния атом. За кратко време в UK постъпиха многобройни предложения за запушване на тази пробойна в островната ядрена стратегия и бяха предложени няколко спасителни варианта, сред които се открои даже и вариант на страшен “симбиоз” от руски “мирен атом” и “технологии” и китайски инвестиции.

По малко от три седмици бяха нужни на англичаните да осъзнаят какво тежко замърсяване за нежната английска околна среда може да бъде този отровен микс и набързо РАЗРЕШИХА ФРАКИНГЪТ НА ОСТРОВА ДА ПРОДЪЖИ. Но не толкова поради заплахата от изток колкото поради несъстоятелните обвинения във вредност и уличаване в земетръсно стресиране на крехкия остров.

В ГЕРМАНИЯ КОНЦЕРНИТЕ БЯГАТ ОТ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА

Второ, много интересно бе обаче да се проследи какъв път ще поемат двамата бегълци EON и RWE от островната ядрена далавера. В качеството си на СИЛНИ ЕКС-ОПОЗИЦИОНЕРИ на новата германска линия на захвърляне на мирния германски атом на боклука, от самото начало се очакваше поне че ще се ориентират към по-благоприятни пазари за атома. Но не би.

Колкото и неочаквано да прозвуча за някои наблюдатели, миналата седмица, т.е. със светкавична бързина и двете обявиха включване в Desertec и в германския концерн Dii, тъй като изненадващо цените на соларните панели паднали „драматично, повече, отколкото те били очаквали“. Така ДВЕ МОЩНИ ПРО-ЯДРЕНИ КОМПАНИИ СТАНАХА МОЩНИ …. ПРО-ВЕИ и се включиха в най-застрашителния проект за руската тройка “мирен атом”+ изкопаеми технологии + византийско изнудване. По такъв начин обявената посока на интересите им към Южна Европа, Северна Африка и Близкия изток със инвестиции във ВЕИ от 7 и 5 милиарда евро съответно и в кратък срок най-пряко означава, ако се изразим по-ясно , че ще има още двама които ще викат мощно на кобилата “Дий краста, Дий” и ще я наръчкат към обора в посока североизток….
След това ловкият Пу веднага отвърна на удара като обяви назначаването на още един заслужил германски социалист на новата сладко-доходоносна длъжност РП – руководитель потока, след като Шрьодер, другият такъв виден защитник на поточната конспирация срещу ЕС и бивш заслужил защитник на конспирации от порядъка и “величието” на RAF на “знаменитите” Баадер-Майнхоф е отдавна на подобна длъжност като РП на северния поток. На новия РП засега бившата му конспирация все още държи, но ще очакваме развитие на лустрационните процеси за повече детайли.
Но на запад започнаха и други неочаквани процеси в газовата сфера.

ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ НА ГАЗОВИТЕ ИНФРАСТРУКТУРИ

Трето. Започна в края на март с приемането на план за интер-гранични връзки на пет западноевропейски страни, с което се слага НАЧАЛОТО на един изключително важен проект за газова независимост на ЕС. В тази връзка много интересен и загадъчен е коментарът на шефа на ENI Паоло Скарони даден пред WSJ – “Ако се интегрират изцяло газовите инфраструктури на страните от ЕС, това означава че Европа ще може да изкара цяла зима без капка руски газ”. Все пак, да се чуят такива думи от един участник в ЮП е много подозрително и много намирисва че нещата около тоя ЮП, макар и с обявени инвеститори и подклаждани с масирана пропаганда не са никак ясни. Може ENI да има интерес – в строежа на подводните части на тоя поток, където са най-силни в света и да не се интересуват кой-знае колко от бъдещите продажби.

ЗАЛЕЗЪТ НА ТРЪБОПРОВОДИТЕ ( на вниманието на българското правителство!)

Освен това ясно се вижда и как клони към залез тръбопроводната ера и все повече се разгръща ерата на LNG, затова за италианците този ЮП е примамлив преди всичко с полагането на подводната част на тръбопровода, което е може би един от последните им шансове в Европа да осребрят колкото се може повече от тази доста скъпа технология. Още повече че откриха тия дни още количества в огромното находище на газ в Мозамбик, охарактеризирано като “giant” ( 1133 млрд. м3 количествени досега които се очаква да бъдат удвоени до края на годината), говори се за откритието на десетилетието и че има много добри природни условия за евтино извличане и скъпи продажби – посока Източна Азия и Япония. Но натам са се устремили да продават LNG всички други от източното полукълбо – Катар, Индонезия, Малайзия, Австралия (която до 2020 ще измести Катар от първото място по LNG) и май че в крайна сметка мозамбикският газ ще попадне най-напред в Европа.
Така че ориентацията на ЕС към ЕДИНЕН ГАЗОВ ПАЗАР е започната на дело, той ще има повече от 40 входни пункта по бреговете на Европа във вид на LNG съоръжения за ре-газификация и входящи тръбопроводи, а разпределението ще става по ИНТЕГРИРАНАТА ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА, което е в разрез и е открито противопоставяне на руската концепция на “take or pay” и единични контракти с всяка от страните потребители, позволяваща извиването на ръце. Така цените на газа в Европа ще се уеднаквят, както е в САЩ и няма да наблюдаваме газ в БГ и Румъния значително по-скъп от този в Зап. Европа.

КОЙ КОЛКО ГАЗ КОНСУМИРА В ЕВРОПА


Но да видим каква е картината на консумацията на газ в Европа и новите инфраструктури, в общи линии какви са действащите и новите капацитети към 2020:
North Stream I……….….27,5 млрд. м3 (действащ)
North Stream II……….….27,5 млрд. м3 (нов)
South StreamI, II, III, IV…63 млрд. м3 (нов)
(всички тия, обединени под общото кодово название Гладомор-2)
NABUCCO……………………30 млрд. м3 (нов)
GALSI………………….….……. 8 млрд. м3 (в процес на изпълнение)
TAP…………………… вече 40 млрд. м3 (от 60, според изявление от онзи ден, нов)
ITGI………………………………10 млрд. м3 (нов)
LNG терминали………..130 млрд. м3 (от нови строящи се в Европа повече от 20 установки)
Вътрешно пр-во………..155 млрд. м3 (което е спад от днешните 185).
ШГ Полша……………….….10 млрд. м3 (приемаме че ще задоволи соб. пазар , без експорт)
ШГ Великобритания…..10 млрд. м3 (а тя даже иска да става износител)
ШГ Украйна…………….…. 10 млрд. м3 (все пак тя трябва да намери нещо за ядене за да не умре)
Русия през Беларус…… 33 млрд. м3 (действащ, Ямал)
TransMed …………………33,5 млрд. м3 (действащ)
Greenstream………………..10 млрд. м3 (действащ)
LNG внос сега…………….90 млрд. м3 (от Алжир, Норвегия, Египет и т.н. в съществуващи 20 установки в Европа)
Medgaz………………………….8 млрд. м3 (действащ)
MEG………………………………12 млрд. м3 (действащ)
White stream…………………32 млрд. м3 (нов)
TransSahara……………………30 млрд. м3 (нов)
Като теглим чертата и виждаме клолсалната сума от 769,5 млрд.м3

Мераците за нови инфраструктурни проекти на доставчиците никнат като гъби, но същото не може да се каже за консумацията на газ. Според данни на Eurogas, европейската асоциация на фирмите от бранша, европейската консумация продължава да лъкатуши но без да се насочва нагоре:
2008 – 517 млрд. м3, когато започна кризата,
2009 – 487 млрд. м3, ужасен спад (-30)
2010 – 522 млрд. м3, като че ли най-лошото е свършило и има подем
2011 – 495 млрд. м3, отново значителен спад (-27).

ЮЖЕН ПОТОК Е ОБРЕЧЕН НА ПРЕСЪХВАНЕ В ЗАРОДИШ (на вниманието на българското правителство)

Всичко това говори и за това че европейският пазар е вече в общи линии уравновесен и наситен. Моментьт да се изграждат нови инфраструктури не е идеален, разходите са много милиарди евро, в голямата си част трябва да дойдат от заеми и в момент, със сигурност не особено благоприятен на кредитните пазари. И тук дори по-ясно се забелязва надвисналото падане на цените на газа и проблемната възвращаемост на вложенията.

Според изданията, които се занимават с европейската консумация, през 2020 тя трябва да достигне 545 млрд. м3. Разликата е огромна – 225 млрд. м3 и повече и ясно се вижда че НЯМА МЯСТО ЗА ТОЛКОВА МНОГО ГАЗ В ЕВРОПА, така че много от тия заявени капацитети ще бъдат изоставени, други ще бъдат коригирани.

Старите ядрени мощности ще се заменят предимно с LNG или ВЕИ (справка – Германия) и е трудно да си представим, че може да има място до 2020 за „Южен поток“ с неговите 63 млрд. м3, както се вижда по-горе от списъка това е най-големият проект. Дори той да започне, ще си остане най много до първата тръба, т.е на ј от заявения капацитет, а най-вероятно и възможно е да бъде прокаран само Северен поток II до 2020, поради повечето ядрени мощности за замяна там отколкото в Южна Европа.

АМЕРИКАНСКАТА ШИСТОВА РЕВОЛЮЦИЯ: 6 ПЪГИ ПО-ЕВТИН ГАЗ ОТ ЕВРОПА

Четвъртото важно събитие което се случи през тези дни бе в САЩ след като цената на газа там падна до под 2$ за mmbtu а съотношението цена на газ/цена на нефт след като достигна до 1:25 миналата година, сега от онзи ден е паднало до до 1:52. Теоретично, на основа на еквивалентност на извлечената енергия от нефта и природния газ това съотношение в цената би трябвало да е около 1:6. Въпреки това, поради различните характеристики на пазара, цената на петрола е по-висока, а силно ниската цена на газа е ефект от бума на шистовия газ. Така, цената на газа в САЩ , след като беше станала миналата година до 4 пъти по-ниска, сега е паднала вече до 6 ПЪТИ ПО-НИСКО ОТ ТАЗИ В ЕС !

В горните разсъждения САЩ не са взети под внимание, защото те не са играч на европейския пазар. Но ще станат. Три фирми са вече от Луизиана и две от Канада които се готвят да се намесят на този пазар. Ясно е какво ще последва. Не са взети под внимание и други потенциални нови доставчици като Ирак, Туркменистан, Израел, както и споменатият вече Мозамбик.

ПУТИН ОТЧАЯНО СЕ РЕПЧИ НА ПРАГА НА ПОРАЖЕНИЕТО В ЕНЕРГИЙНАТА СИ ГЛОБАЛНА ВОЙНА

И накрая да спомена и за това как бяха охарактеризирани тези явления от Пу в речта му пред руската Дума тази седмица.

Государят призова газовата индустрия на Русия да „отговори на предизвикателството“ на шистовия газ от САЩ и някои европейски страни, отишли “много напред” в развитието на този източник на енергия. Наистина са много напред, след като САЩ вече вадят само от ШГ 170 млрд.м3 годишно, повече отколкото Русия успява да продаде в Европа – 150млрд.м3.

Всички тези изменения щели „сериозно“ да преструктурират търсенето и предлагането на глобалния пазар на въглеводороди, да се чете “СЕРИОЗНО СЕ ОБЪРКВАТ ПЛАНОВЕТЕ НА ПУ”.

Пу призовава Русия да се подготви за тия „външни шокове“, тъй като светът бил в „епоха на турбулентност“.

Пу е също силно разтревожен за застрашените си приходи от продажби в Европа, които силно ще намалеят вследствие на тези промени.

Всичко това свързано и с НЕСПОСОБНОСТТА НА РУСИЯ ДА ПРОБИЕ НА КИТАЙСКИЯ ПАЗАР вече шеста година поред довежда до тия ясни нотки на отчаяние и тревога че цялата тази „турбулентност“ може да завърши с катурването на трона на Государя от Кремъл. Пу е съвсем наясно че шистовата революция ще доведе до края на корумпирания му режим.
Така че спокойно сънародници, Сталин не успя да унищожи несъгласните с него с проекта си Гладомор-1, така и Пу няма да може да умори несъгласните с него с неговия проект Гладомор-2 , просто реколтата от газ се очертава да е извънредно богата и той не е в състояние да я конфискува както направи неговият предшественик.

На нас като заложници и концлагеристи, в новата газово-ядрена война, зорко пазени от заградителните отряди от местни енергийни фундаменталисти-петоколонници не ни остава нищо друго освен да стискаме палци на другите, които я водят войната истински, за да успее тяхното освободително движение, за независимост. Което ще ни даде и на нас глътка въздух след газпромовските газови камери.


http://ivo.bg/2012/04/21/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%BD/




Гласувай:
4



1. momchil - Много интересен и задълбочен ан...
29.04.2012 21:37
Много интересен и задълбочен анализ. Странно защо четвърти ден от публикуването на този анализ няма никакви коментари. Дали кушелите просто не са попаднали на него или са си глътнали езика от ужас
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611170
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930