Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2012 17:53 - Алекс Алексиев: Дойде началото на края на еврото, може би и на ЕС
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2347 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 12.05.2012 17:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Алекс Алексиев: Дойде началото на края на еврото, може би и на ЕС    автор(и): Боряна Цачева;

image

 

 

- Г-н Алексиев, лявата вълна започва да залива Европа. Ще повлече ли и България?

- Просто дойде началото на
края на еврото. Може би и на Европейския съюз.

- Това спонтанна оценка ли е, или обмислена прогноза?

 

- Този край доста дълго се подготвяше. Днес се вижда, че Гърция вероятно няма да състави правителство, което да изпълни изискванията на ЕС, на централната банка и на МВФ. Преди месеци Гърция искаше да направи референдум по мерките, но Европа забрани. Изборите сега са този референдум. И резултатът е такъв, какъвто щеше да бъде преди половин година. Атина отхвърли европейския мандат. Това означава, че рано или късно Гърция ще се откаже от еврото, ще се върне към драхмата и ще започне да се съвзема.

Всичко, което Европа ги принуди да правят, само отложи неизбежното. Дори със стотиците милиарди евро, които получи, Гърция пак има дълг 120% от БВП и няма да го изплати. Стандартът е паднал с 23-25%. Трябва да падне с още толкова, че да стигне производителността на труда.

- Ако през юни направят нови избори, може пък да съставят правилното за Европа правителство.

- Съотношението на силите е такова, че новите избори нищо няма да решат. Гърция винаги е била силно левичарска държава. Но сега проблемът е друг. Протестират срещу Европа, но никой не търси истината защо са стигнали дотук.

Те 30 г. живееха на вересия. А вересиите все някога се плащат. Ето пример - гръцките железници никога не са били на печалба. Но заплатите на работниците стигнаха 60 000 евро на година, което е значително повече от всички евродържави. Цялата им работа е такава - с лъжи и измами.

Тук дори няма разлика между леви и десни. Защото преди кабинета на ПАСОК и Папандреу властта беше в "Нова демокрация" на Самарас. 4 г. те също лъжеха. И идва краят - да се откажат от еврозоната или да ги изгонят. От друга страна, грижите за Атина не са от любов, а защото пропадането  ще се отрази лошо на много европейски банки,
които имат милиарди гръцки дълг.

- Изборът на социалиста Франсоа Оланд във Франция ще усложни ли положението в Европа?

- Това, което обещава Оланд, ще вкара държавата му в много тежка криза. Ще увеличи данъците до 75%. Говорих с приятел от Уолстрийт. Френските капитали са започнали да напускат страната три седмици преди изборите. Масово. Оланд казва, че ще повиши разноските на държавата, но Франция и в момента има прекалено много държава и малко пазар. А сега се предлага една социално-икономическа система, още по-скъпа за поддържане.

- Чертаете мрачни картини за Европа. Няма ли нещо оптимистично?

- Днес виждаме края на една епоха и краха на идеята за европейска общност. След ІІ Втората световна война умните европейци разбраха, че за да престанат войните и националните омрази, които от векове са тормозили Европа, трябва икономическа интеграция. И това беше заслугата на хора като Аденауер и Шуман. Те развиха 4 основни цели - свободно движение на хора, на капитали, на услуги и на стоки.

Но новите политици решиха да се уеднаквява всичко. После измислиха еврозоната. Дойде и острата демографска криза. Европейското население постоянно намалява. Увеличват се емигрантите.

В същото време пазарите в света станаха глобални. И когато в Европа плащаш 30 евро на час, не е възможно да се конкурираш с един индиец или китаец, които работят на същите машини, но срешу 15 евро или много по-малко.

Освен това пазарът на труда в Европа така е регулиран, че трудно освобождаваш излишни хора. В Испания, за да уволниш някого, трябва да му платиш заплатата за 1 г. Е, кой ще е луд да назначава?А при тази демографска криза как плащаш пенсии, след като вече нямаш 3-4 души работници, които с труда си да плащат пенсията на един възрастен. Ако коментираме иронично, Оланд може да направи нещо позитивно - да докара Франция дотам, че хората ще разберат, че така не може да продължава.

- Ако човек ви слуша за първи път, ще каже, че сте най-големият евроскептик и дори сте недоволен, че България е член на ЕС.

- Напротив. Голямата трагедия на България бе, че насила я откъснаха от Европа - 5 века турско робство и половин век комунистическо, което в много отношения беше по-лошо. А нормалната среда за България е Европа. Но Европа от демократична пазарна среда се превърна в бюрократизирана система. Аз съм голям поддръжник на европейската идея, но не на бюрократите от Брюксел, които решават колко голяма трябва да бъде една краставица, за да се казва краставица.

Евросъюзът няма бъдеще, защото тръгна по левичарски наклон. Като се прибави демографският проблем, нещата стават трудно обратими.

- Все пак да очакваме ли лява вълна и у нас?


- Тук по принцип си има лява вълна.
Колко по-лява може да стане? Истинско дясно правителство може би не е имало от началото на прехода. Но в последните години България седеше много добре в макроикономическо отношение.

- Защо седеше?

- Доверието към правителството започва да се клати. Вземете това, че то забрани дори проучванията за шистов газ. Това показа на Запада, че играем по свирката на руснаците. Заради добива от шисти цената на газа в Америка падна от 16 долара на 1000 куб. фута на 2 долара.

С това се намалиха парите за отопление. Американската индустрия става силно конкурентоспособна, а Европа не може да си позволи изоставането. В България е още по-страшно, защото изход не се вижда - нямаме възможност да внасяме втечнен газ, защото най-близкият терминал е в Турция, но и да можем, пак трябва тръба.

Излиза, че за да имаме някаква енергийна независимост, трябва сами да си произвеждаме. Това ще рече шистов газ или газ от Черно море или примерно въглищен метан. Иначе за нашата икономика ще настанат много тежки времена.

В момента в Германия производството на тор струва на половината на това, което е в България. Ние имаме отлично растениевъдство, добро зърно, което напоследък е доста печелившо. Какво излиза, че ще убием една от експортните ни индустрии, защото не можем да произвеждаме тор евтино?

- За първи път сте рязък срещу правителството. Все пак трябва да отчетем, че Бойко Борисов спря проекта АЕЦ "Белене".

- Безспорно. Това беше правилно решение. Но за американските компании мораториумът за шистовия газ беше психологически удар, показващ, че България все още е в сферата на руснаците. И каква друга интерпретация може да има? Ти даваш 600 долара за 1000 кубика газ, когато в Западна Европа е наполовина и едновременно с това дори не искаш да разбереш имаш ли алтернативата на шистите. А българинът, който и без друго е достатъчно беден, плаща космически цени за парно.

- Добре ли е за САЩ слаба Европа?

- Не, защото тя е най-важният икономически партньор. Но и  и САЩ не  са в много добра форма. В последните 10 г. Щатите тръгнаха по пътя на Европа с огромните социални придобивки, които не могат да се платят вече. Това означава все по-големи данъци и нови притеснения за бизнеса и пазара. Върхът дойде при Обама, който според мен е най-левият президент досега. Неговата политика по отношение на пазарната икономика е разрушителна. Затова ще загуби изборите.

- Тоест новият президент на САЩ ще е Ромни.

- Много е вероятно, но по-важна е победата на републиканците в Сената. Ромни също не е безспорният кандидат. Първо, като републиканец е доста ляв. Докато беше губернатор в Масачузетс, въведе една система на здравеопазване, много близка до тази на Обама. Едва ли не социалистическа система.

Той е с идеологически забежки от моята гледна точка на десен човек. Има и проблеми, които са типично американски. Част от републиканците са силно религиозни хора - най-вече с евангелистки разбирания, а Ромни е мормон. А те не вярват, че мормоните са християни. Но пък сегашният президент е толкова непопулярен сред републиканците, че всички са готови да простят на Ромни.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1369329


http://svejo.net/1515490-globalization-aleks-aleksiev-doyde-nachaloto-na-kraya-na-evroto-mozhe-bi-i-na-es




Гласувай:
5



1. penchoan - Вярно е, но краят на САЩ може да из...
12.05.2012 18:46
Вярно е, но краят на САЩ може да изпревари края на ЕС. Обама няма да позволи някой друг да му отнеме властта.
цитирай
2. pitashtia - Когато една маймуна играе Монополи
13.05.2012 10:51
Пазарната икономика работи за платежоспособното търсене, а то се свива поради свиване доходите. Парите които остават в бизнеса изтичат към зоните на растежа. Ако спре печатането на пари в ЕС и САЩ ще настъпи дефлация, а тя е много по-страшна от инфлацията и растящите дългове. Как и кога ще завърши това безумие не зная, но със сигурност ще го отнесат обикновените хора, дребният и среден бизнес, който няма офшорни сметки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611218
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930