Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 20:24 - Нужно ли е на България посолство в Йемен?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2594 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 14.05.2012 20:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Трябва ли й на България посолство в Йемен? Според европейските договори всеки гражданин на държава членка на ЕС, когато се намира в чужбина може да търси защита от посолството на друга държава членка, която следва да окаже същата защита на интересите на българския гражданин, както и на своите граждани. Какво означава това. Това значи, че ако случайно четиримата или петима заблудили се български граждани, които по някакво недоразумение се намират в Йемен могат да искат защита на своите интереси от британското или френското посолство там, а не да пращаме посланик с персонал за това.
Не мога да разбера, поради какво недоразумение България има посолство в арабско-азиатската държава Йемен. Какви са важните обществено-икономически отношения, които имаме с тези туземци и които налага ние да имаме посолство и посланик, който да става обект на нападение и опит за отвличане. Колко българи живеят в Туземия, пардон Йемен?


Засега няма да променяме отношенията с Йемен

България не предвижда на този етап промяна в нивото на дипломатическото си представителство в Йемен.

Това каза пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов след опита за отвличането на българския посланик в Сана в събота.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4803951



От сайта на МВнР става ясно, че България има посолства и в други много важни държави с "огромни" български общности като КНДР, Гана, Ангола,Виетнам, Камбоджа, Етиопия, Зимбабве, Куба, Монголия, В северна Африка имаме посолства във всички държави от средиземноморието от Мароко, през Алжир, Тунис, до Либия и Египет.Мисля, че спокойно тези посолства може да се обединят и да останат две или три.Египет задължително, защото много българи ходят на екскурзии до пирамидите и е добре да имаме посолство там, а и Египет е ключова арабска държава. По времето на соца България беше преден пост за износ на комунистическата революция в Африка, Азия и Латинска Америка т.е. изнасяхме оръжие и терористи за победата на африканските,азиатските комунисти.Но тези цели от доста време вече не са цели на нашата външна политика, така че поддържане на посолства в редица държави като КНДР, Гана, Ангола,Виетнам, Камбоджа, Етиопия, Зимбабве, Куба, Монголия е напълно безсмислено.

Според мен трябва да има някакъв критерии, когато се решава къде да има българско консулство или посолство. Срамно е че в големи градове в Европа като Барселона в Испания, където има десетки хиляди българи няма наше консулство, което да улеснява нашите сънародници, същото важи и за Италия. Впрочем при над 200 000 нашенци в Италия там България има единствено посолство в Рим и нито едно консулство в някой друг италиански град.
Критериите, къде да има посолство или консулство на България трябва да бъдат два: голяма българска диаспора там или голям търговски оборот с дадена държава или регион. Спокойно средствата, които харчим за посолства в Африка можем да ги пренасочим за консулства в Европа,Америка и Канада.

Списък с Дипломатически мисии в чужбина
http://www.mfa.bg/bg/alphabetical/


http://svejo.net/1517588-globalization-nuzhno-li-e-na-balgariya-posolstvo-v-yemen



Гласувай:
3



1. bojo12345 - Ще има ,още е караме както през соца!
15.05.2012 04:36
Още от соц време се търсят топли места за работа на партийни послушковци.
Като се провали тук,го пращат зад граница дане му се гледа резила на някой по-наш
човечецІ
цитирай
2. анонимен - Нещо ти куца темата "Йемен"
10.08.2012 09:52
Гледам и другите ти постове свързани с Йемен, но като не си запознат поне не се излагай толкова много! Поздрави от Ходейда, Йемен. П.С. Не сме 4-5 заблудили се в Туземия, и не си ти човека който ще решава къде и по колко посолства или консулства ще има. Ако имаш претенции за второ консулство в Италия просто си напиши отделен пост, че тук в този се е получило "манджа с грозде".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580186
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031