Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2012 21:20 - DW: Мафиотските характеристики на БСП
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1609 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.05.2012 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мафиотските характеристики на БСП 23.05.2012 / 11:14 от: ДОЙЧЕ ВЕЛЕ   image

Една партия, две стенограми: първата се появи през 1997 година, втората е съвсем прясна - от миналата седмица. А главните действащи лица - от БСП - се оказват в пълен синхрон с престъпното време, в което живее България. Който се интересува от срива на политическото в България, може да хване в ръка две стенограми - едната е от миналата седмица и показва как социалистите в Сливен си купуват избори в съюз с мафията, а другата стенограма е от 1997 година и показва как повечето министри на Жан Виденов не познават устройството на държавата, която управляват.

Стенограмата отпреди 15 години беше досъсипала БСП. В нея се виждаше как правителството иска да смаже със сила протестиращите срещу него хора, но дори не знае коя институция кои сили на реда командва. С единици министерски излючения текстът показваше една партия, привикнала дотолкова с авторитарните маниери на управление, че не е забелязала сменената дата в календара.

Биячи, хакери, мафиоти...

Стенограмата от миналата седмица представя точно обратната картина - регионални и по-централни фигури от същата партия се оказват в пълен синхрон с престъпното време, в което живее страната. Те купуват партийни членства, откази от кандидатиране на избори и общински постове; организират политическото унищожаване на политик от левицата, наемат биячи за секционните избирателни комисии и хакери за информационната система на общинската избирателна комисия; разчитат на подкрепата на един мафиот и търсят помощта на друг.

Двете стенограми приличат по-скоро на партийна еволюция от чумата към холерата, а не на срив от политическото към мафиотското.

Истинският срив е всъщност в езика. 15 години по-късно речта оперира с трийсетина думи, които са напуснали оковите на синтаксиса, и смело навлиза в полето на ненормативната лексика. Както и при героинята на Илф и Петров, тази лексика се използва полисемантично - нещо, отнасящо се до майката, може да изразява както ужас, така и презрение, възхищение, учудване, съгласие или несъгласие. Включен е и специфичен мафиотски и властови Новговор, този път по Оруел. В него корупцията се определя като „ресурс“, а кражбата като „схема“.

Този срив обаче не е феномен, засягащ само социалистическата партия. Напротив, БСП е просто последната от трите популярни в България партии, която съвсем документално лъсна с мафиотски характеристики покрай последния запис от Сливен.

Първо ДПС, после ГЕРБ, а сега и БСП

Първо по време беше ДПС - партията, чийто лидер говореше за „обръчи от фирми“, за това как той лично „разпределя порциите от финансирането на държавата“ и за това как „моралът в политиката“ е вреден.

Втори по време бяха ГЕРБ - партията, чийто лидер се прочу с митническия чадър над определен бизнесмен.

Чак сега манията за разнасяне на скрити записи - за ДПС те не бяха и скрити - засегна и социалистите.

Но тази хронология впрочем е без особено значение - далеч преди всякакви записи беше ясно, че в България се купуват избори и политици. Последният запис само потвърждава с конкретен пример това, което е публична тайна.

http://www.glasove.com/mafiotskite-harakteristiki-na-bsp-20935


http://svejo.net/1528811-globalization-dw-mafiotskite-harakteristiki-na-bsp




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615783
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930