Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2012 20:49 - Газов завой!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1826 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.06.2012 20:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Газов завой България може би е на път реално да отвори газовия си пазар
След като вече няколко месеца се обсъжда ще има или не газова отстъпка за България, ще печелим или не от "Южен поток", ситуацията започва бавно да се прояснява.

В интервю за "Капитал" министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че до няколко месеца "Булгаргаз" ще даде достъп до транзитния газопровод в Румъния за доставки на газ към България и от други компании. Капацитетът на газопровода е резервиран от българското дружество във връзка с дългосрочните му договори с "
Газпром". Това на практика спира всички възможни алтернативни доставчици, въпреки че българският пазар на теория е отворен.

Добрев повтори твърдението си пред няколко медии. То беше отговор на критиките, че обещаната в началото на април 11-процентна отстъпка в цената на природния газ, доставян от "
Газпром", така и не се е появява. Вместо това цената пак скача. Министърът обяви, че това се дължи на продължаващите преговори по "Южен поток", гигантският руски проект, който цели да прехвърли голяма част от транзита на газ от Украйна към България.

Подмятания за отваряне на българския газов пазар има отдавна и основният заподозрян с интерес от това е "
Газпром". След поредното посещение на председателя на съвета на директорите на "Газпром"
Алексей Милер в София в края на февруари премиерът Бойко Борисов убедено каза в интервю за "Дарик": "Какъв е интересът на българските заводи, питам. Да получават скъп газ през посредници от "Булгаргаз" или да получат евтин газ? Какво значение има за българската турбина или машина или струг откъде и през кого минава газът."

До този момент обаче е нямало категорична позиция, нито практически стъпки. Сега Добрев прави сериозна заявка, а от голяма българска фирма казаха за "Капитал", че вече водят разговори за смяна на газовия си доставчик.

Посредниците стават търговци

Доскоро в преговорите с "
Газпром" точка номер едно беше настояването за отпадането на посредниците при доставките на природен газ. Това са две фирми, в които руската компания държи 50% - "Овергаз" и "Винтерсхал", и една, която е 100% дъщерна компания на руския газов монополист - "Газпромекспорт". Идеята беше, че ако те отпаднат, газът ще стига до България на по-ниски цени.

Изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев дори на няколко пъти си навличаше гнева на българските политици, тъй като именно той беше олицетворението на "посредника".

Пак при посещението на Алексей Милер в София през февруари почти триумфално беше обявено. Сега се оказва, че договорите наистина може да бъдат директни - между потребителите в България и компаниите, които имат договор с руския газов гигант. Но ще отпадне "Булгаргаз". Схемата беше предложена още миналата година от "Овергаз". Тогава от фирмата твърдяха, че с цените, които те са постигнали при преговоите с "
Газпром", ако могат да докарат газ до българската граница и "Булгартрансгаз" им даде възможност да пренесат суровината си до предприятията, те могат да я доставят при значително по-изгодни условия.

Пред "Капитал" заместник изпълнителният директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов разбираемо определи намерението на управляващите да либерализират пазара като "похвално". "Овергаз" определено ще участва като доставчик на пазара с достатъчно количества газ, които да покрият търсенето", посочи той. Той не коментира дали "Овергаз" би могла да предложи по-добра цена от регулираната, но бе категоричен, че дружеството може да предложи добри условия на своите бъдещи клиенти.

Иванов също така изрази съмнение относно интереса на чужди компании да доставят газ на един доскоро напълно регулиран пазар. Ако това се окаже вярно, означава, че единствената конкуренция на "Булгаргаз" при новите условия ще бъде именно "Овергаз". "Конкуренция може да има и при два играча", посочи Иванов

Венета Райкова, която е директор маркетинг и продажби в "Черноморска технологична компания", едно от големите газоразпределителни дружества, също коментира, че няма фирма, която да не иска да избира своя доставчик, особено ако предлага природен газ на по-ниски цени. "Ако има повече доставчици, цената ще се намали, което ще разшири пазара на природен газ", посочи тя. Райкова допълни, че всички проблеми по отношение на плащанията на техни клиенти произтичат именно от договорните им отношения с монополиста "Булгаргаз".

Въпреки заявката на министър Добрев, че до месеци пазарът на газ ще бъде отворен, от ЧТК са скептични, че това наистина ще се случи. "Все още правилата, по които всеки може да избира доставчика си на газ, не са ясни", посочи Райкова.

Какво печелим и какво губим


Логиката до момента беше, че тъй като има само един доставчик на газ - "
Газпром", той не трябва да бъде допускан директно до българския пазар, защото може да го манипулира в своя изгода.

Оказа се, че тази логика не работи. До 2006 г. България получаваше газ на бартер и "Булгаргаз" действително поддържаше цените по-ниски, но за сметка на приходите в бюджета. След това обаче бартерът беше заменен от кешови плащания за транзита, а цената на газа започна постепенно да се повишава, за да достигне пазарните нива през 2013 г. От 2006 г. нататък посредничеството на  "Булгаргаз" не водеше до сваляне на цените. Единствената полза беше, че част от предприятията в България можеха да трупат задължения към държавното дружество. За сметка на което индустриалните предприятия се оплакваха, че плащат едни от най-високите цени в Европа.

"Не "Овергаз", а "Булгаргаз" си е "чиста проба посредник", беше казал преди две години Сашо Дончев, изпълнителният директор на дружеството, в което 50% има "
Газпром". Според него държавното дружество не добавя никаква стойност, просто си слага комисиона (макар и минимална) върху доставяната в България суровина.

Влизането на "
Газпром" директно на българския пазар (или с негови дъщерни фирми) обещава да доведе до сваляне на цените, поне първоначално, тъй като руската компания би искала да си осигури стабилно присъствие у нас. Въпросът е кога България ще успее да намери алтернативни доставчици,
за да осигури истински пазар в България.

Играта между газовите проекти

Министър Добрев на няколко пъти каза, че липсата на договореност по "Южен поток" е пречка за получаването на отстъпка в цената на доставяната в България газ. Каква точно е отстъпката не стана ясно, знае се само сумата от около 120 млн. евро. Вероятно става дума за увеличаване на количествата на газ по по-евтиния от трите договора за доставки. Цените на "Овергаз" и "
Газпромекспорт" са с около 15% по-ниски от този на "Винтерсхал".

Колкото да "Южен поток" сблъсъкът е как точно той да се финансира. По сегашната схема акционерите в българския участък трябва да вложат до 30% собствени средства, останалото са кредити. За България това означава между 200 и 300 млн. евро.

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков твърди, че предвижданата възвращаемост на собствения капитал от 8% прави проекта съмнително изгоден и смята, че тя трябва да бъде повишена.

Другата възможност е газопроводът да се прави изцяло със заемни средства, което ще го поевтини. Русия най-вероятно ще е готова да финансира и българското участие, така както предложи и за АЕЦ "Белене" с нисколихвен кредит. За това обаче си има цена - "
Газпром" вероятно ще поиска по-ниски транзитни такси.

Така изборът може да стане между по-голям контрол върху "Южен поток" от българска страна и по-сериозни печалби в дългосрочен план, или спестени средства сега и малко по-ниски приходи вбъдеще.

Друга любопитна схема може да се разиграе при очакваното повишение на местните добиви от газ (основно от Черно море), както и внос от Румъния. Наскоро OMV заявиха огромно находище точно до българския блок "Хан Аспарух". При условие че цените в България са доста по-високи (близо 150 евро на 1000 м3) спрямо тези в Румъния, логично е компанията да насочи поглед и на юг. Това е най-голямата надежда в скоро време да се появи реален конкурент на "
Газпром".


Какво става с топлофикациите?

Общо неизплатените задължения към "Булгаргаз" са за над 500 млн. лв. Най-големите длъжници на "Булгаргаз" са топлофикациите, а "Топлофикация София" е едноличен лидер. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза за "Капитал", че нейните текущи задължения към газовия доставчик са за около 150 млн. лв. Останалите големи длъжници на държавния газов доставчик са топлофикациите в Бургас и Враца, а дълговете на "Кремиковци" и "Топлофикация Шумен" се търсят по съдебен ред.

"Не вярвам, че някой ще иска да доставя газ на дружества, за които почти 100% знае, че няма да си плащат", допълни Гогов. Като се има предвид, че 38% от клиентите на "Булгаргаз" са от сектор енергетика, основно топлофикациите, това предвещава мрачни времена за дружеството. Задълженията са натрупвани през годините, в които "Булгаргаз" можеше да субсидира топлофикациите, като покриваше загубите си чрез печалбата от изрядните си клиенти. Преди седмица "Булгаргаз" спря доставките за "Топлофикация Бургас", но досега не е посмял да спре кранчето на най-големия длъжник - "Топлофикация София".

Шансът на топлофикациите, особено софийската, е да побързат с изграждането на когенерации. В София има само една, с електрическа мощност от 125 мегавата. Цените за производството на електричество от парното в столицата са наистина космически - 316 лв. Mwh, т.е. те вече изравняват тези от фотоволтаичните паркове. С тези приходи топлофикацията закърпва финансовото си положение. Ако мощностите бъдат удвоени, за което има техническа възможност, то "Топлофикация София" става доста атрактивно предприятие, далеч по-интересно от прословутите зелени проекти.

Западни компании проучваха възможността поемат софийската топлофикация с договор за управление. Преди това за интерес към нея се говореше от страната на "
Газпром", но това бяха по-скоро спекулации. Но вече едва ли ще е така. По време на разговорите през февруари Милер а намекнал, че руската компания желае да стъпи директно на българския пазар, както и да има възможност да изгради ТЕЦ-ове на газ в България. В резултат на това възникна и предложението след спирането на проекта за АЕЦ "Белене" на неговата площадка да се изгради газова централа.

Сега, при наистина високите цени за когенерация в България руската компания може да намери идеална цел за придобиване.


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/06/15/1847427_gazov_zavoi/?sp=0#storystart


http://svejo.net/1551394-globalization-gazov-zavoy



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612203
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930