Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2012 21:47 - Негово Величество СИМЕОН ІІ, Цар на българите навърши 75 години
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4032 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2012 21:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  
image imageСнимкиimageВидео

НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО СИМЕОН ІІ, ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ

Н.В. Цар Симеон II е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица Иоанна.

В този ден цяла България се оглася от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия Цар. По случай радостното събитие Царската двойка дава широка амнистия на затворници, а учениците получават повишение на оценките с по една единица.

Няколко седмици по-късно Престолонаследникът е кръстен с вода, донесена специално от река Йордан. Пренася я български военен пилот.

На 28 август 1943 г. след внезапната смърт на Цар Борис ІІІ, едва 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което управлява България от негово име. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Цар Симеон ІІ остава на трона, но регентите, сред които и чичо му Княз Кирил, са екзекутирани, както и голяма част от интелигенцията в страната. Две години по-късно, през 1946 г., след референдум Цар Симеон II, сестра му Княгиня Мария Луиза и Царица Иоанна са принудени да напуснат България. Без да е абдикирал от престола, младият Цар заминава в дългогодишно изгнание. Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет. Неслучайно избират Египет - там, също в изгнание, живее бащата на Царица Иоанна - италианският крал Виктор Емануил. В Египет Цар Симеон е записан в прочутия "Виктория Колидж".

През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на прогоненото Българско Царско семейство. В Мадрид Цар Симеон ІІ завършва Френския лицей, следва право и политически науки. През периода 1958 - 1959 г. той е курсант в авторитетната военна академия "Вали фордж" в САЩ. Там става известен под името "Кадет Рилски". Завършва с чин "младши лейтенант".

През 1962 г. Цар Симеон ІІ сключва брак с испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца - четирима сина и една дъщеря.

През 1996 г. Цар Симеон ІІ се завръща в България след почти 50-годишно изгнание. През всичките тези години той не спира да се вълнува от живота в Родината и от всичко, което е свързано с България. Работи активно с нашата емиграция по света, подпомага много сънародници.

Поддържа широки международни контакти в икономическите кръгове, осъществява разнообразна дейност, която налага чести пътувания в различни части на света.

Освен родния си български език, Цар Симеон II говори отлично английски, френски, немски, италиански и испански, ползва арабски и португалски.

През 1998 г. Конституционният съд взема решение да върне имотите на Семейството му.

На 6 април 2001 г. Н.В. Цар Симеон ІІ декларира своето желание да се установи в България и да работи активно за възраждането на страната, като приложи целия натрупан опит през годините на изгнание и използва всичките си създадени контакти.

В историческо обръщение към българския народ той оповести намерението си да създаде национално движение с неговото име за нов морал в политиката и за почтеност във всичко. Като лидер на това движение, след поредица проблеми при регистрацията му в съда, Българският Цар се яви на парламентарните избори на 17 юни 2001 г.

След категоричната победа на НДСВ на 24 юли 2001 г. Н.В. Цар Симеон II положи клетва като министър-председател на Република България. В продължение на 4 години той управлява успешно страната в коалиция с ДПС. Това бе първото правителство след демократичните промени, което завърши мандата си с повишаващо се обществено доверие. По време на управлението на НДСВ България постигна стратегически национални цели - членството в НАТО и подписване на Договора за присъединяване към ЕС.

След парламентарните избори през 2005 г. Цар Симеон II участва в Съвета на тристранната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС, която състави кабинет.

С Указ на Президента на Републиката от 15 юни 2007 г. Негово Величество бе удостоен с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен за изключителни заслуги към Родината.

Цар Симеон ІІ има още над 30 отличия, между които най-високата степен на испанския орден Карл ІІІ, френския Велик офицер на почетния легион, белгийският Велик Кръст на Леополд ІІІ, ислямския Велик Кръст на независимостта на Йордания, гръцкия Велик кръст на Спасителя, Великия кръст на Божи гроб от Йерусалимския патриарх, Великия Кръст на Малтийския орден, Великия орден на Златното руно, Великия кръст на честта и благочестието, както и най-висшите степени на редица европейски династически ордени.

http://www.kingsimeon.bg/pages/show/id/20

http://svejo.net/1551429-globalization-negovo-velichestvo-simeon-tsar-na-balgarite-navarshi-75-godini




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. meto76 - Цветелина Узунова: Отношението ни ...
16.06.2012 21:48
Цветелина Узунова: Отношението ни към цар Симеон Втори е тест за нашата интелигентност
16 юни 2012 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Начало / Медии
София. Отношението ни към цар Симеон Втори е тест за нашата интелигентност, показва отношението ни към собствената ни история, защото самият той е човек история, човек институция, една уникална личност. Това заяви Цветелина Узунова, прессекретар на Симеон Втори в предаването „Денят он Ер“ на телевизия България Он Ер. Узунова изтъкна, че царят има един основен принцип, който зададе добър тон в българската политика и остави следи. Това е доброто поведение и позитивизмът. Симеон Втори не слага етикети на хората, не коментира публично никого, защото в една демокрация изборите са тези, които дават оценка за една или друга политическа личност. Царят не се е отдръпнал и продължава да се интересува и да следи политическия и обществен живот в България, както и политическото развитие на много хора, тръгнали в политиката с него. Цар Симеон II става на 75 години.

http://www.focus-news.net/?id=n1665527
цитирай
2. samvoin - Когато и либералите почнат да имат ...
16.06.2012 22:58
Когато и либералите почнат да имат "величество" и да признават йерархия, заедно с червенушките - либерали и екскомуняги, значи нещо съвсем се е побъркало у нас...:D
цитирай
3. meto76 - Размисли на Иво Антонов!
16.06.2012 23:57
Размисли на 16-ти юни

На днешният ден преди 75 години е роден последният български Цар - Симеон II. Името му не е случайно - роден е в десетилетието на Златния век на Третото българско царство.
Днес Симеон Втори е забравен. Нито една телевизия не спомена за неговият юбилей. Днес българите си спомнят с умиление Тодор Живков, целуват ръка на "новия Стамболов" Бойко Борисов, прекланят се пред личността и делото "най-големия демократ и антикомунист" Иван Костов, подражават на Преслава и Андрея, Азис, легенди са "братя" Галеви, Маргините, Трактора, каратиста, боксьора, тъпанара............
Симеон е забравен, мразен, оплют. Мразят го комунистите защото е монархо-фашист. Мразят го демократите, защото свалил Костов от власт и направил Тройна коалиция, нищо че той изпълни програмата на същия този Костов и цяло синьо поколение за влизане в НАТО и ЕС, мразят го монархистите защото сдал трона и станал премиер, мразят го андрешковците, защото си взел обрато имотите и станал богат, продал ордените на дедо си, а същите андрешковци продават гласа си за 20 лв и 2 кебапчета и стискат в ръка компенсаторките за върнатите им имоти, които продадоха на комунистите за да купят от Костов държавата ни без пари. Същите андрешковци си върнаха "нивите" в центъра на Слънчев бряг, Банско, Златни пясъци и доста от тях станаха богати, но Симеон е виновен. Ние го мразим, а той стои редом до всички световни лидери, първи в дясно до британската кралица, желан и приет във всеки европейски двор. Ние стоим редом до Айше и Мехмед в мръсния автобус от Чопърляне за Долно нанагорнище. И мразим. Ние мразим Симеон, защото той не ни направи придворни, не ни реши проблемите, не излекува комплексите ни. Мразим го защото не псува, не бие, не слуша чалга. Мразим го защото очаквахме от него да ни оправи за 800 дни, т.е. да ни напълни джобовете с пари без да работим. Наричаме го провален, а провалените сме ние, вечно чакащи някой друг да ни реши проблемите.
цитирай
4. анонимен - Дойде като аслан
17.06.2012 01:24
и си тръгна като посран.
цитирай
5. анонимен - Цар може да е на тебе, но не и на бъл...
17.06.2012 18:42
Цар може да е на тебе, но не и на българите.
цитирай
6. lambo - Този юдо-хазар спря детските на българите
18.06.2012 08:20
Най-голямото му злодеяние ( по-голямо от пускането на Доган във властта) ...
е въвеждането на т.н. "Подоходен праг от 150 лв. БРУТО" за детските

Чрез този праг ТОЙ успя да спре "големите" детски от 8,50 лв. месечно !!!
на над 700 000 бели деца ( основно българчета ) и на нито едно циганче.
На мургавите детските ги вдигна на 15 лв, месечно.

Прага бе въведен от 1 Април 2002 г. от Лидия Шулева - тогава социален министър. Тя бе назначена на този пост ЛИЧНО от Кобурга, ВЪПРЕКИ че е роднина на Богдан Шулев, Председателя на т.н. " Народен съд " който уби брата на баща иму - Княз Кирил
цитирай
7. samvoin - Най-голямото му злодеяние ( по-...
18.06.2012 22:49
lambo написа:
Най-голямото му злодеяние ( по-голямо от пускането на Доган във властта) ...
е въвеждането на т.н. "Подоходен праг от 150 лв. БРУТО" за детските

Чрез този праг ТОЙ успя да спре "големите" детски от 8,50 лв. месечно !!!
на над 700 000 бели деца ( основно българчета ) и на нито едно циганче.
На мургавите детските ги вдигна на 15 лв, месечно.

Прага бе въведен от 1 Април 2002 г. от Лидия Шулева - тогава социален министър. Тя бе назначена на този пост ЛИЧНО от Кобурга, ВЪПРЕКИ че е роднина на Богдан Шулев, Председателя на т.н. " Народен съд " който уби брата на баща иму - Княз Кирил
То ако погледнем новините и си спомним, по времето именно на мадридския Кобург, Огнян Герджиков отказва да почете Димитър Пешев - спасителя именно на неговите съпаразити - талмудо - хазарите през ВСВ, не от друго - от митични "газови камери" и прочие, ами забележете - от ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД, за пръв път в живота им.
Разбира се, истинският труд за тях си е "холокост" и "геноцид"...
Скоро обаче, мисля да пусна една тема за годишнина от депортация на чеченците от Сталин, която никой не определя обаче като "холокост", за разлика от тази на "богоизбраните".
Никой не определя като такъв и депортирането на германци и японци в САЩ, Канада и Австралия ВСВ и в САЩ и Канада на германци - през ПСВ, от където и Хитлер взаимства тази политика и я насочва срещу "богоизбрани" и частично и поляци.
Да не говорим за бурите, индийците и египтяните, да не говорим за Сабра и Шатила, да не говорим за политиката срещу арменците на Турция - за която има и документи и писмени заповеди или за геноцидите, етническите чистки и асимилациите над българи през 20 век - в съседство от нас, където те са доказаното коренно население...
Кога ще признаем и тези "баш" холокости?!
цитирай
8. sistemite - Приятели, всеки в този живот се зори .....
21.06.2012 14:26
Едно време : Народът видя голям зор, докато изгони дядо му, после пък даде голям зор да докара внука на дядо му, той пък внука видя голям зор да си прибере имотите, чии бяха, пък народът с голям така и не разбра, добре че на вр. Мусала му се размина, че и туристите голям зор щяха да видят с посещенията (в частното).
вЕрно бе - много зор стана, я по-добре да спирам !
Що не попитахте Васил Левски (уважаеми) какво пък той мисли по въпроса за Цар , а и за Султан (извинете)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579881
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031