Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 11:41 - Авийзър Тъкър: Шистовият газ ще гарантира енергийната независимост на България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4123 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 24.06.2012 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Авийзър Тъкър: Шистовият газ ще гарантира енергийната независимост на България Има адекватни начини за регулиране на риска, можете да ползвате американския опит при приемането на правната регулация за този сектор, заяви помощник-директорът на Енергийния институт към Тексаския университет петък, 22 юни 2012 07:59     image Авийзър Тъкър

Господин Тъкър, технологията за добив на шистов газ е нова за България. Ние сме още в самото начало, но вече се водят спорове относно ползите и загубите. Технологията на хдравличното напукване има защитници и противници. Затова искам да задам въпроса така – какви са предизвикателствата при проучването и добива на газ от шисти? Още повече, че според изнесените данни, през 2035 г. 79% от добития газ в САЩ ще е от шисти?


- На практика говорим за две технологии. Едната е хоризонтален сондаж пробиване, другата - хидравлично напукване. При хоризонталния сондаж първо става въпрос за пробиване на един отвор, дълъг 3-4 км, след което може да продължи да се пробива в определен радиус, като лъчове. Тоест пробива се първо надолу, а после встрани, в различни посоки.

Другият компонент е самото хидравличното напукване. То се използва, за да може да се извлече самият газ. При него се впръсква хидравлична течност – вода и други химикали, които всъщност напукват шистовата скала. Зависи от това какъв е съставът на скалите. Ако са от кварц те се напукват и газът излиза. Но ако са глинести, тогава те (скалите) просто се разширяват и нищо не излиза. Проблемът на някои места в Европа, където вече са извършени проучвания е, че газът се намира на по-голяма дълбочина, отколкото в САЩ.

Вторият проблем е, че докато не се стигне до долу, докато не се пробие скалата не се знае какъв е съставът й – дали е кварц, или глина. Ако е глина, просто няма какво да се направи. Това е основното предизвикателство – докато не се пробие скалата не се знае какво да се очаква. Ето защо компаниите търсят така нареченото "сладко място", там където наистина има газ, но това не може да се установи, преди да започне проучването.

Така че на практика компаниите за шистов газ са като в една тъмна стая и се опитват да си проправят пътя. Наистина работят на тъмно. Такава е в момента е ситуацията в Полша. Правителството в Полша наистина подкрепя проучването за шистов газ и е раздало много концесии на различни компании, които всъщност основно се занимават с търсенето на това "сладко място", където наистина има газ, но още не са го намерили. Като междувременно технологията трябва да бъде пригодена за европейски условия. Не може просто да вземем технологията от САЩ и директно да я приложим в Европа. Технологията в Европа се развива паралелно със самото проучване.

В смисъл, подобрява се?

- Да. Но пък хубавото нещо от гледна точка на екологията е американският опит – компаниите дълго време са пробвали и грешили по отношение на всички екологични предизвикателства. Хубавото нещо е, че в Европа това не може да се случи, защото вече има една готова технология, която просто може да бъде използвана, така че да не се допускат екологични грешки.

Кои рискове е важно да се познават и как да се контролират?

- Ще дам за пример така наречената "запушалка", с която се запушва кладенеца. След като вече сондажът е направен, газът се "запушва", за да не се допуска изтичането му. Например, ако тази така наречена "запушалка" не е достатъчно добре поставена, или не е с достатъчно добро качество, компаниите рискуват газът "да избяга", да се отдели в околната среда, което е лошо за компаниите, защото те губят газ и пари, а също така е лошо и за самата природа.

Какви икономически ползи бихме могли да очакваме в България, в случай, че се открият достатъчно залежи?

- На първо място всички тези средства, които държавата отделя, за да внася газ, тези финансови ресурси ще останат в България. Така че търговският баланс ще бъде подобрен, тъй като по-малко финансови ресурси ще бъдат изпращани в чужбина.

На второ място, дори да се наложи да продължавате да внасяте част от газа за вътрешно потребление, вътрешното производство на газ дава по-голяма сила при преговорите за цената на вносното гориво. Например в Европа, държавата, която плаща най-малко за газ е Великобритания, тъй като има доста голямо вътрешно производство.

И на трето място - ще има огромни ползи за местната икономика и най-вече за пазара на труда. Ще ви дам пример с Пенсилвания - изчислено е, че там всеки един сондаж има нужда от 420 работника – от готвачи до секретари и технически персонал. Въпреки че повечето инженери, занимаващи се със сондаж трябва да бъдат доведени, всъщност помощният персонал за всеки един сондаж са млади силни хора, които работят в индустрията, на строителни обекти, така че те могат да намерят реализация и при сондирането.

Какъв е опитът ви, как обяснявате на хората, че добивът на шистов газ осигурява енергийната независимост на дадена страна и може ли екологичните рискове да се управляват, при това успешно?

- В момента България добива само 2%, а 98% от газа се внасят изцяло от "Газпром". Това значи, че ако Русия врътне кранчето, за България ще има много сериозен проблем. Същият случай беше и в Украйна. Едно от лошите неща на комунизма е, че той доведе до това хората да се чувстват безпомощни. Когато накараш някой да се чувства безпомощен, това значи, че той не може да понесе отговорност за каквото и да било, включително и за екологичните опасности и тяхното регулиране.

Така че алтернативата на това е просто българите да кажат - това е моята държава, това е моят газ, аз ще си го добивам и ще поема всички предизвикателства и отговорността за рисковете, които произтичат от това, но ще престана да измествам отговорността за собствената ни енергийна сигурност навън, към чужди фактори. Защото всъщност на практика зависимостта е доста привлекателна. И в Източна Европа е доста удобно оправданието с Русия, тя да бъде обвинявана, като същевременно само се оплакваме и си разказваме шеги и вицове. В Америка един от символите на израстването на едно дете всъщност е първата закупена кола, което всъщност означава – ето аз имам собствена кола и си нося отговорността как я карам, знам, че може да попадна в произшествие. Същото е и с газа. На практика поемането на риск и осъзнаването, че не трябва да се повтарят чуждите грешки, и че може да се овладеят рисковете, стоят в основата.

Например по отношене на правната регулация на риска аз бих препоръчал да се погледне нормативната уредба на Колорадо, където доста успешно са се справили с управлението на този риск. Разбира се, има проблеми. Но аз искам да подчертая, че какъвто и инцидент да стане при добив на газ, той не е толкова катастрофален, както при един ядрен инцидент. Така че има доста адекватен начин за регулиране на риска. В Америка сме се поучили от грешките си и на база на тях сме приели съответната нормативна уредба. Хубавото в Европа е, че може да се започне на едно доста по-високо ниво при приемането на подобна правна регулация, учейки се от американския опит.

Какви бяха цените на газа в САЩ преди да се случи "шистовата революция" и какви са сега? Каква е разликата?


- В момента цената на газа е една осма от тази, която беше преди. Прекалено много газ има в Америка, шистовият газ е толкова популярен, че неговият добив е икономически рентабилен. Въпреки това започваме да мислим, да търсим други начини как да използваме този газ. Предполагам, че след президентските избори в САЩ през ноември ще започнем да осъществяваме намерението за продажба на LNG от Аляска за Япония.

Доколкото зная, вече терминалите за внос ще бъдат използвани за износ, но означава ли това, че американският шистов газ може да стигне до Европа?

- Всъщност терминалите са направени, за да се внася LNG от Катар, но сега те ще бъдат използвани за износ, като тези терминали в Мексиканския залив могат да се използват за износ към Европа.


http://www.3e-news.net/show/24907_aviizyr%20tykyr%20shistoviyat%20gaz%20shte%20garantira%20energiinata%20nezavisimost%20na%20bylgariya_bg/


http://svejo.net/1558016-globalization-aviyzar-takar-shistoviyat-gaz-shte-garantira-energiynata-nezavisimost-na-balgariya



Гласувай:
9



1. momchil - Това с израстването и с поемането на ...
24.06.2012 12:39
Това с израстването и с поемането на отговорност нашите доморасли политици и еколози не го могат. Изключително прав е човекът.
цитирай
2. ok3223 - С какво е прав бе Момчиле?
24.06.2012 13:01
Че не казва нищо конкретно.
Че за Европа нямат добра технология.
Че ще пробват разни технологии, като вредите ще са за нас.
Че ще търсят "сладко место", като напукат и раздрусат почвата навсякъде в БГ. А България не е Аляска.
Ако намерят нещо ок, ако не- бедите са наши.
Ако открият газ, ще го купуваме от тях по техни цени, като ползите за тях(печалбите), вредите пак за нас.
Не е ли добре да изчакаме, да си пробват технологиите при други и един ден, здраве и живот, наши геолози да открият находищата от шистов газ, стига да има(което не е никак сигурно).
Тогава ще е наш газ, и всички ползи за нас.
Стига да се намери такъв.
цитирай
3. hatanasov - 2. ok3223 - С какво е прав бе Момчиле?
24.06.2012 17:19
А направо да го дадем на съветските геолози. А дотогава, може и след 300 години да купуваме от Русия газ над 5 пъти по-скъп.
цитирай
4. анонимен - Щом се натискат толкова,
24.06.2012 17:49
значи има нещо гнило!
На американец не може да се вярва! Където е стъпил, трева не никне!
А на Тъкър мое му заврем една тръба отзад, та да реши енергийната криза на България!
Аман от идиоти! Докато не разсипят хубавата ни държава, няма да мирясат! Мръсници! Дано се продънят в Ада! Амин! А заедно с тях, и нашите подлоги! Амин! Проклети да са!
цитирай
5. анонимен - Подводни
24.06.2012 23:56
Аз съм сънчо, ида от горица .......
Така трябва да почне тове интервю. Този "учен" изрече толкоз лъжи колкото не е изричал Дж. Б. 2 за двата си мандата.
цитирай
6. penchoan - Опитите на "доброжелател...
25.06.2012 00:42
Опитите на "доброжелатели" от Америка не престават. Но няма да им се отвори парашутът.
цитирай
7. анонимен - Тва малоумните комуните наистина са малоумни.
25.06.2012 09:55
Авийзър Тъкър е пом.-директор на енергийния институт към Тексаския университет бе дебили. Демек учен! Не е собственик на гозодобивна компания, нито крупен бизнесмен тръгнал да прави "милиони" с инвестиции в бг. И когато такъв чонек ви каже нещо то е напълно вярно и научно обосновано, за разлика от вмнението на агрономи и кви ли не други червени малоумници, които се изказаха против. Помните ли, а? АГРОНОМ обясняваше за вредите от добива на шистовия газ.

Винаги си задавайте въпроса "Кой има полза?"
Кой има полза 98% от газта в Бг да е внос от Русия? (да ги изброя ли поименно?)
Кой има полза да сме зависими? (пак същите)
Кой има полза цените на газта да са с пъти по-ниски (определено не тези от по-горе)
Кой има полза Бг да изнася не само ток а и газ?

Наистина требе да измрете до крак, за да се оправим.
цитирай
8. анонимен - анонимен,
25.06.2012 11:18
аз не го знам кой е тоя Тъкър, и не ме интересува! Ама айде да си дава безценните мнения в собствената си държава! Щото въпросът изобщо не опира до комунисти, или некомунисти! Печалбари и изнудвачи винаги ще има... Дали ще са руски, или американски за нас е все тая! Ние винаги ще сме одупените! Ама ако газът е руски, поне няма да има опасност от отравяне на житницата на България /да не говоря за другите възможни опасности, имаме доста примери/.
А ти вземи да проумееш, че не всичко се измерва в пари!
Заради тези пари България стана страна в която е невъзможно да се живее!
Умниците унищожиха морето ни, умниците искат горите ни, умниците ни крадът златото, умниците зарибяват децата ни, умниците искат да унищожат държавата ни!
Я стига! Аман от лакоми малоумници!
И накрая, земи си изтрий последното изречение, защото е тъпо!
А тъпите изречения се пишат от тъпаци!
цитирай
9. meto76 - Алекс Алексиев: Шистовата рево...
25.06.2012 20:52
Алекс Алексиев: Шистовата революция има стратегически преимущества

Комбинацията между технологията на хидравличното напукване и хоризонталния сондаж започва да се прилага преди 10 години. В момента в САЩ има над 110 хиляди кладенеца, а извършените процедури на хидронапукване са над 1 млн. Всяка година към броят на кладенците се прибавят по 5 хил. кладенеца, заяви Алексиев

Ефектите от приложението на шистовия газ в икономиката са големи, посочва Алексиев. Така например цената на електричеството сега е с 50% по-ниска в сравнение с 2008 г. , а тези, които се отопляват на газ плащат с 25% по-ниски сметки, посочи той.

Проучванията сочат още, че добивът на САЩ на нефт от шисти ще нарасне и към 2035 г. той ще достигне до 25 млн.барела на ден, докато Саудитска Арабия и Русия ще произвеждат до 10 млн. барела на ден. Това наистина е революция. От гледна точка на работни места – за последните две години са създадени 1 млн. нови работни места, като през 2035 г. се очаква те да достигнат до 1 млн. и 600 хиляди, допълни Алексиев.

http://www.3e-news.net/show/24982_aleks%20aleksiev%20shistovata%20revoluciya%20ima%20strategicheski%20preimushtestva_bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615954
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930