Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2012 19:44 - Диана Найденова приключи с журналистиката
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 16813 Коментари: 27 Гласове:
32

Последна промяна: 29.06.2012 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Диана Найденова приключи с журналистиката 28.06.2012 / 19:00 от: Явор Дачков   image Протестите на "Орлов мост" постигнаха един неочакван, но много голям ефект. Показаха на медиите, че не са всесилни. Каквито и пари да стоят зад тях, с каквото и покровителство от властта да се ползват. В началото БТВ, БНТ, много от ежедневниците и големите сайтове, собственост на олигархични кръгове се опитаха да се държат, както навремето се държаха при Тодор Живков, а по късно по времето на Виденов.

 Въобразиха си, че властта им е по-силна от истината и се опитаха да омаловажат и дискредитират протестите. Получиха толкова силен отпор, че почти моментално обърнаха палачинката и започнаха да се държат професионално. Отразяваха действията на протестиращите прилично и спряха да ги изкарват неуравновесени лумпени.

Този протест затвърди старата истина, че силата в медиите идва от тяхната свобода.

В случая говоря за интернет. Понеже там не може да се лъже навсякъде, истината за протестите превзе мрежата и накара голяма телевизия като БТВ да клекне в ъгъла. Това е новина за България.

И у нас вече интернет може да бъде по-мощна медия от телевизията. В случая БТВ се самодискредитира толкова силно, че ръководителите й все още не си дават докрай сметка какво точно им се случи.

Съдя за това по неадекватната реакция на медията, която така и не излезе с официално извинение за манипулациите си, а ръководството й не се освободи незабавно от

Диана Найденова, която с глупавото си и арогантно поведение сложи кръст на кариерата си

като журналист и допълнително дискредитира БТВ.

Найденова може още дълго да се появява на екран или да говори в ефир, но би трябвало да е наясно, че с професията й е приключено. Особено след двата й крайно неуспешни и неуместни опита да се извини. Нещо, което тя фактически не направи. Ето защо мисля, че е приключила с професията.

Всеки прави грешки, но истината е, че в България малцина са онези, които могат честно да си я признаят и да поднесат извиненията си без уговорки и условности. В това отношение Найденова се държа като изпечен политически мошеник, а не като честен човек, който е прекалил, увлечен от емоциите си.

Знаете за онзи тип извинения, в които искащият прошка, всъщност се самооправдава, а после и самопревъзнася. Да не говорим, че

думата прошка въобще не фигурира в ежедневния език и не се употребява в подобни случаи.

Лъжеизвиненията обикновено започват с една-две думи на „самоизобличение”за финт на публиката, след което се слага запетайка, съюзът „но” и се започва със самосъжаление, което постепенно пререства в самохвалство.

В това отношение така нареченото извинение от Найденова е пълно клише. Ето кратък откъс от него:

Извинявам се на зрителите, но всеки има право да изпитва гняв, особено когато се раздава юмручно правосъдие. Позицията ми за ненасилие беше разчетена като позиция срещу протестите. За втори път търся прошка от тези, които огорчих в предаването си... Хората, които не се взират само в краката и маникюра, ми знаят добре, че задавам непрекъснато неудобни въпроси към властимащите. Не ги спестявам и на обикновените граждани. Няма да променя стила си.

От тези думи излиза, че Диана, като всеки друг, има право да изпитва гняв, и че зрителите просто не са я разбрали, защото объркали позицията й срещу ненасилието като позиция срещу протестите.

Впрочем с това „извинение” Найденова обижда за втори път зрителите на БТВ,

като този път ги изкарва глуповати хора, които не я разбират. На всичкото отгоре тя повтаря и очевидно държи на лъжата, че юмручното правосъдие е белег на тези протести.

Както стана ясно по-късно, юмручната свада между оператора от БТВ и протестиращ е доста спорна и в нея служителят на медията носи солидарно отговорността за насилието, което толкова е потресло журналистката.

В първата част на цитирания абзац Диана Найденова се изкарва неразбрана, а във втората направо се хвали с журналистическата си смелост. Тук ще й отговоря направо, понеже знам кухнята не само на БТВ, а и на всички по-големи медии в България.

Диана, ако въпросите ти към властимащите бяха толкова неудобни, колкото ти се иска, нямаше да си в ефира на БТВ в най-гледаното време. Двете неща се изключват взаимно. Ако имаше истинско желание да се извиниш, защото смяташ, че си сбъркала,

трябваше да кажеш само едно: „Извинявам се”! или „Прощавайте”!

Без уговорки, уточнения и обяснения.

Искам пак да кажа, че това е масов български проблем. Имаме някакво непреодолимо честолюбие, което на всяка цена браним. Така здравословното за всеки човек пречупване на егото у нас се смята за проява на слабост. Точно обратното е в цивилизования свят. В света, който живее все пак в традицията на някаква култура.

Силата е в това да признаеш слабостта или грешките си безусловно и да си дадеш сметка за ограниченията, които имаш. У нас всеки втори патологичен нарцис, обикновено идиот в главата, се втурна в политиката, в журналистиката и в публичния живот, за да блъска с егото си всичко останало и да доказва величието си.

И нещо друго.

Стана мода просташката фамилиарност да се бърка с журналистическа смелост,

а долнопробните интонации на клюкарката от съседния етаж, от които се носят изпарения на загорена запръжка, да минават за високоинтелигентен журналистически тон.

Въобще образа на слугинята, вмирисана на яхния, която е узурпирала дома на господарите в свои ръце и се разпорежда в кухнята, трайно зае място в телевизионния ефир. Независимо дали става дума за Диана Найденова или Николай Бареков и всички останали, да не ги изброявам сега.

Ако това, което си позволи да направи Диана Найденова се бе случило в Германия или САЩ или Япония, или Австралия, тя щеше да бъде освободена на мига, а телевизията да се скъса от извинения, само и само за да избегне най-ужасната катастрофа за една медия – да изгуби доверието на зрителите, читателите и слушателите си.

БТВ го изгуби, но понеже у нас всичко е менте, те ще продължат да ни лъжат, че са телевизия, надявайки се, че ние ще продължим да се правим, че им вярваме. Но не би!

Koментарът е публикуван вьв в. "Галерия".  

П.С. Този текст бе написан преди БТВ да излязат с официално извинение. Направиха го с едноседмично закъснение и след като СЕМ се произнесе по случая, а не след протестите на зрителите. Този факт, както и съдържанието на въпросното извинение, не променят тезата ми.                                                                                    

http://www.glasove.com/diana-naydenova-priklyuchi-s-zhurnalistikata-21446

http://svejo.net/1563448-globalization-diana-naydenova-priklyuchi-s-zhurnalistikata




Гласувай:
33



1. meto76 - Нека оплюването започне сега!
29.06.2012 19:47
Нека оплюването започне сега!
цитирай
2. анонимен - Колкото и да плюваме, няма да пор...
29.06.2012 19:55
Колкото и да плюваме ,няма да поразим хората които пуснаха Диана по ролбана без вода.Стореното не е само нейна грешка или разбиране.
цитирай
3. karambol5 - Нека оплюването започне сега! И ...
29.06.2012 20:03
meto76 написа:
Нека оплюването започне сега!

И защо да го правим ?
Не виждам смисъл в това да риташ падналия ..
цитирай
4. gocho52 - Пръстите ми неволно прескачат бТВ
29.06.2012 20:42
на дистанционното.
цитирай
5. tit - Никой не отрича перото на Дачков...
29.06.2012 21:41
Но Карамбол е прав - рита по паднал кон. У нас, обаче, совите не са това, което са!:)
Та ще има да гледаме и четем още.
Докато само гледаме!:)
цитирай
6. chavdar01 - АКО СЕ ИЗВИНИ ОФИЦИАЛНО,
29.06.2012 21:42
ЩЕ ТРЯБВА И ДА ВРЪЩА ПАРИТЕ КОИТО Е ВЗЕЛА,
ЗА ДА СЕ ПРАВИ НА "ДОСТОЕН" ЖУРНАЛИСТ!
А ТЕ НЕ СА МАЛКО!
цитирай
7. karambol5 - Но Карамбол е прав - рита по паднал ...
29.06.2012 22:04
tit написа:
Но Карамбол е прав - рита по паднал кон. У нас, обаче, совите не са това, което са!:)
Та ще има да гледаме и четем още.
Докато само гледаме!:)


И ти си прав ....Живеем в България
цитирай
8. анонимен - 007
30.06.2012 06:49
Много му бях набрал на Дачков покрай простотиите от последните месеци на Костов. Тази статия обаче като съдържание,стил и особено език е великолепна.

цитирай
9. анонимен - питам се дали й е осигурявал достатъчно пари горкия й мъж, на тази
30.06.2012 09:10
аргантна жена, по погрешка смятана в бг за оригинална журналистка и какъв ли терор е съвместния живот с такава съпруга
цитирай
10. penchoan - Умрял кон не рита!
30.06.2012 09:43
Умрял кон не рита!
цитирай
11. анонимен - Еййй Яворе какво да обърна,
30.06.2012 10:09
най-сетне да чуя нещо смислено и от теб!
Диана найденова да върви на майната си! Тъпа селска курава, със самочувствие!
А БТВ е най-продажната телевизия! Доказа го във времето! То не беше Бенатица, то не беше Бареков..., че и Славчо може да се прибави... Все "отбор юнаци"!
Така е..., и най-хитрия си е малко прост! Може и - хитрата сврака, с двата крака! :)))
цитирай
12. анонимен - реалист
30.06.2012 10:42
Диана Найденова я създадохте вие плювачите.Тогава когато тя беше почти неизвестна и се държеше нагло и арогантно с Борисов,Сидеров и останалите политици, вие и такива като вас я възнесохте до небесата.Тя ви повярва че е голяма журналистка, и ето ви резултата.Така че няма какво да я ругаете сега.Каквото сте си дробили...
цитирай
13. анонимен - съмнение
30.06.2012 10:48
Дълбоко се съмнявам в хипотезата че тази "журналистка" е приключила със занаята. Стилът на "извинението" издава житейска незрялост в която егоцентричността е много по-силна от желанието да "служи" на себеподобните. Това не е извинение. Не е и прах в очите. Това е средношколско изказване на човек неспособен да понесе отговорност за постъпките си независимо от натиска това да се случи. Всичко това, речено сбито означава че ДН не усеща нужда да прави каквито и да е кариерни промени. Медията която я експонира - още по-малко. Това са нормални следствия от факторите грамотност и цивилизованост, които в неодостаъчни количества неизменно водят до създаване на помия.
цитирай
14. josarian - Нямама желание да прочета и ред това рядко тракторско лайно Дачков,
30.06.2012 10:56
който желае нека си го чете.
цитирай
15. анонимен - Диана Найденова я създадохте вие ...
30.06.2012 12:01
анонимен написа:
Диана Найденова я създадохте вие плювачите.Тогава когато тя беше почти неизвестна и се държеше нагло и арогантно с Борисов,Сидеров и останалите политици, вие и такива като вас я възнесохте до небесата.Тя ви повярва че е голяма журналистка, и ето ви резултата.Така че няма какво да я ругаете сега.Каквото сте си дробили...

Приемам че и аз съм от "плювачите", и за това ще те попитам:
ако всички ти кажем, че си дрислю/а, ти ще повярваш ли че наистина си такъв/а /ако не си де/. Ще заживееш ли с мисълта, че наистина си такъв/ава Така че заеби кой, кого, и на какво някой научил, някого. Всички знаем как се става виден журналист, от женцки пол...
И не ми казвай какъв съм, и към кои принадлежа, защото не ме познаваш!
А когато плюеш /не плюваш/ по адрес на непознат, е долно! Клюкарско е!
цитирай
16. анонимен - azop -Приемам че и аз съм от "плювачите"
30.06.2012 14:11
azop,Благодаря за потвърждението на думите ми! Само ще допълня че по същия начин постъпвате и с Дачков. Когато беше подлога на И.Костов го плюехте и мразехте,а сега когато се подложи на Трактора го заобичахте...ваше право...нищо лично!
цитирай
17. анонимен - azop, Благодаря за потвърждението ...
30.06.2012 14:22
анонимен написа:
azop,Благодаря за потвърждението на думите ми! Само ще допълня че по същия начин постъпвате и с Дачков. Когато беше подлога на И.Костов го плюехте и мразехте,а сега когато се подложи на Трактора го заобичахте...ваше право...нищо лично!

Аз Дачков също не го долюбвам и това личи от заглавието, което съм използвал.
Нито пък съм запримирал за тая интригантка, но когато човек се навира между шамарите, и започне да го боли, нека да не реве като разгонена магарица.
Единственият журналист, за когото съм имал високо мнение беше Тома Томов, но "другарите" много бързо му "свиха перките".
Не съм на мнение, че ръководствата на телевизиите се ръководят от ръкоплясканията на зрителите... Там правилата са други...
Естествено, че нищо лично!
цитирай
18. анонимен - Национализма е създаден от ма...
30.06.2012 14:33
Национализма е
създаден от масоните.
Национализма разделя
християните.
Анархизма също е
измислен от масоните. Анархизма е опозиция
на държавата вътре.
Освен Ленин масоните
са спонсорирали и
анархистите и
националистите и всички които могат да
тръгнат вътрешно
срещу държавата -
това е по Сун Дзъ и
Макиавели..
Национализма тръгва от пантеизма -
езичеството в
древноста - Райха,
Великите Готи - по
време на римската
империя - е сладка мечта за немците - но и
мечта по езичеството и
път
далеч от
християнството.
Същото става и с келтите, славяните ....
Юдейска хитрост..
Комунизма е толкова
вреден за юдейските
властници - колкото и
патриотизма, но и двете са използвани от
юдейските управници
на светът - за да
постигнат власт и
унищожат христовото
учение - което е против елитите. И
либерализма е добър
но и него използват
като опаковка на
лъжите си - и
користите си.
цитирай
19. meto76 - Нека оплюването започне сега! И ...
30.06.2012 15:11
karambol5 написа:
meto76 написа:
Нека оплюването започне сега!

И защо да го правим ?
Не виждам смисъл в това да риташ падналия ..

Диана Найденова и БТВ не са падналия.Те са на власт.Те са с властта.Те са властта в момента.Докато паднат ще има доста хляб да изедем.
цитирай
20. tikoev - Само си мислите, че някой е паднал? ...
30.06.2012 15:53
Само си мислите, че някой е паднал? Да сте виждали паяк да падне от паяжината си? "Прах в очите на хората", ще ви каже и последния неграмотен бедуин по време на пясъчна буря в пустинята. :)))))
цитирай
21. анонимен - ОТВРАТ
30.06.2012 16:27
Е ТАЯ ЖЕНА И НАЙ ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ МНОГО ХОРА СЕ ОТВРЪЩАВАТ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО И.ТРЯБВАШЕ ВЕДНАГА ДА Я ИЗГОНЯТ ,ИМА ТОЛКОВА КАДЪРНИ И ПРИЯТНИ НА ЧОВЕШКОТО ОКО ЖУРНАЛИСТИ! КАК СПИ СПОКОЙНО И КАК ГЛЕДА ХОРАТА В ОЧИТЕ ИЗВЪН ТЕЛЕВИЗИЯТА НЕЗНАМ!СЛЕД ТОЛКОВА ОТРИЦАТЕЛНИ КОМЕНТАРИ ,САМО ЧОВЕК НЕ Я НАРЕКОХА ,КАК ОЩЕ Я ДЪРЖАТ !
цитирай
22. tera - Честно казано, не съм гледала това интервю на Диана и не мога да взема отношение
30.06.2012 20:02
Ако го има някъде, моля дайте линк.

Но така или иначе, не я броя за журналистка и не се изненадвам от изцепката й.

Друго обаче ми интересно - цялото бтВ виеше супер силно заради набития оператор, все едно това е свършекът на света! Гледах Слави и още един от аверите му при Лора Крумова и те обясниха как по време на протести се стига и до провокации и т.н. Изобщо смислено се държаха. Накрая Лора пак подхвана "Да, обаче нищо не може да оправдае насилието над оператора".
Все едно беше навита пружина и нищо не беше чула досега. Което ми навява мисълта, че са били толкова стриктно инструктирани да я раздухват тази история, че няма накъде повече.
Гледах и оператора в болницата - той говореше, че бил снимал "човек с грозно кученце". Още тогава ми направи лошо впечатление - защо не характеризира човека, ами кучето му? В крайна сметка не кучето го е набило!?!
Пък и оператора не ми изглеждаше на жертва, а по-скоро на човек, който може да си изпроси боя...

В крайна сметка какво решиха - кой кого е предизвикал?

цитирай
23. анонимен - ужас
01.07.2012 14:47
това е поредната изцепка на ВТВ, загубиха семейството ни като зрители само с една фраза - оня мъж с ГРОЗНОТО куче... то пък оператора е един красавец ...
сега пък тая натегачка Диана, гледах 30 сек от едно нейно интервю и това беше последното ми включване на ВТВ. Изтрих всички канали на ВТВ..
цитирай
24. анонимен - да бе, да
01.07.2012 14:49
ами ако човека с кучето не е желаел да го снимат ?
цитирай
25. анонимен - Пълно съгласие
01.07.2012 15:49
Съгласен съм, че тази жена /не и журналистка/ не е искрена, не бе и няма никога да бъде! Това , наред с реакционната и позиция /проолигархична!/ я извежда директно "в тъч", както често обичаме да казваме! Апропо, това е твърде поучително! ОТ СЕГА НАТАТЪК ЗАПОЧВА ТОЗИ ПРОЦЕС! Бих го нарекъл АНТИНЕОЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ! Баста! Долу олигарсите! ...И естествено- техните мекерета, каквато се яви тази...как се казваше.... БТВ да си направи изводи /съвет/, естествено , ако иска! Може би и организационни изводи, както обичахме /преди!/ да казваме...ако ме разбирате!
цитирай
26. tihatavoda - " Диана Найденова, която с глупавото си и арогантно поведение сложи кръст на кариерата си "
01.07.2012 16:51
Останал съм с впечатлението , че ако известният журналист започне да хвали някого , вече има под ръка за него, блестяща епитафия ......и обратното .
цитирай
27. анонимен - малок са добрите журналисти....
05.07.2012 13:58
Аз съм харесвам двама трима-журналисти като Сашо-диков и Иво Инджев например, Доянакъде Милен Цветков, Валери найденов и Крум Савов и Краси минев - в спорта...но повечето според мен са боклуци като Бареков, бенатова, найденова и росен Петров - ченгето....също и Бончева - колко бои смени....Кулизич направо няма да я споменавам - вещица такава..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579475
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031