Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2012 20:29 - Защо Русия арестува толкова много свои предприемачи?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2351 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо Русия арестува толкова много свои предприемачи? За 10 години задържаните са близо 3 милиона    
image Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Руските власти не се церемонят особено, когато става въпрос за представителите на бизнеса. Според новия омбудсман за правата на предприемачите Борис Титов „трудно може да се намери друга социална група, която да е така яростно преследвана“. И думите му пред Би Би Си намират ярко изражение в статистиката – за едно десетилетие в ареста са попаднали почти 3 милиона предприемачи, в това число и редица крупни олигарси.

Отдавна бизнесмените в Русия се оплакват, че „натопяването“ пред властите от страна на конкуренцията е особено лесно – чрез плащане на корумпирани полицаи за фалшифициране на доказателства и поръчкови арести. Но едва сега на тези оплаквания започва да се гледа насериозно, посочва Би Би Си.

И може би не е случайно, че все повече бизнесмени не просто се включват, но дори повеждат уличните антиправителствени протести в последните месеци в Русия. Като едно от основните им искания е спешна и мащабна реформа в съдебната система.

Може би не е случайно, че само преди месец президентът Владимир Путин създаде поста омбудсман за правата на бизнеса. Нищо чудно обаче постъпката му в защита на предприемачите да е продиктувана и от друг факт – само за последната година капитал от цели 84 милиарда долара е напуснал Русия. Бизнесът инвестира навън, защото е притеснен за сигурността си у дома.

„Скоро икономиката ни може да бъде напълно разрушена, защото никой не се чувства сигурен тук – във всеки момент можеш да се озовеш в затвора“, коментира бизнесменът Владимир Перевезин. И говори от личен опит – прекарал е 7 години в затвора заради фалшиво (според думите му) обвинение в пране на пари.

Приятелят му Валери Гайдук също попада зад решетките за 3 години по обвинение в измама. „Убеден съм на 100%, че мой конкурент плати, за да ме вкарат в затвора“, твърди Гайдук. Той е съсобственик на успешна дентална клиника, преди да бъде вкаран в затвора „срещу подкуп за полицията в размер на 500 хиляди долара“.

Според Би Би Си проблемът е в самата правораздавателна система. Чисто статистически погледнато, ако в Русия бъдеш подведен под съдебна отговорност за криминално деяние, шансът да бъдеш оправдан е под 1%.

Критиците посочват, че на практика (а и дори и на теория) съдилищата в Русия действат по презумция, че всеки е виновен до доказване на противното. Системата работи съвсем просто – прокуратурата се доверява напълно на полицията, съдът се доверява напълно на прокуратурата и присъдата е налице. Независимо колко неубедителни и недостатъчни са доказателствата.

„Ако се озовеш в ареста, ще получиш присъда и ще лежиш в затвора. Няма друг вариант“, уточнява бившият полицай Марат Кхисамутдинов. И разкрива, че повечето арестувани предпочитат да опитат да подкупят полицаите на най-ниско ниво, независимо дали са виновни или не. Защото в противен случай колелото се завърта и престоят в затвора става неизбежен.

Освен ако задържаният не е готов да се раздели със значителна сума пари. Гайдук разказва, че са му предложи да откупи свободата си срещу 300 хиляди долара, но той не бил убеден, че сделката ще бъде спазена от органите на реда и отказал.

Един от малкото съдии, които са готови да говорят открито за проблема, е Сергей Злобин. За откровеността си, разбира се, той трябва да плати висока цена – преди 4 месеца напуска поста на ръководител на Волгоградския окръжен криминален съд.

„Много често има сериозни пропуски в доказателствения материал“, казва Злобин и допълва: „Следователите правят множество грешки, но системата е такава, че дори тези грешки са използват срещу обвиняемия. Осъдителна присъда трябва да има при всички положения, в противен случай съдията ще има проблеми“.

Злобин казва, че от хилядите дела, които са минали през ръцете му през последните 15 години, той е издал само 7 оправдателни присъди. 5 от тях впоследствие са били обжалвани и в крайна сметка се е стигнало до постановяване на наказание. Да оправдаеш подсъдим е не просто загуба на време, това е рисковано действие, казва вече бившият съдия.

Федералната служба за сигурност не търпи своеволия и прибягва до всякакви мерки, дори и изнудване, за да принуди съдиите да не постановяват „невинен“, категоричен е Злобин. Резултатът? Много невинни хора се озовават в затвора.

Злобин и семейството му получават множество заплахи и обиди, след като се оттегля от съда. Той знае, че е рисковано да коментира порочните практики на системата, но съвестта му не му дава мира.

„Често следвах сляпо инструкциите отгоре. Сега, като се връщам назад във времето, разбирам, че това е било грешно, даже незаконно. И дълбоко съжалявам за постъпките си“, споделя бившият магистрат.

Реално системата работи, за да се пази самата себе си, а не да следва законовите разпоредби.

На въпрос дали е приемал подкуп, за да арестува някой по фалшиви обвинения, експолицаят Кхисамутдинов отказва да отговори. „Не бих се чувствал виновен, ако го сторя. Не познавам този човек, няма да го видя повече и ще получа финансова облага. Защо да ми пука?“, все пак отвръща бившото ченге.

Сега надеждите на бизнес общността са свързани с новия омбудсман. Борис Титов вече намекна, че е твърде вероятно да има амнистиране на затворници, излежаващи присъди за „икономически престъпления“, ако това е първото им провинение.

Подобна мярка ще доведе до освобождаването на над 100 хиляди бизнесмени.
Но, както посочва Би Би Си, амнистията все пак няма да е за всички. Защото хора като Михаил Ходорковски и Платон Лебедев (някога най-богатите олигарски в страната) вече имат по няколко присъди...

http://www.dnes.bg/world/2012/07/07/zashto-rusiia-arestuva-tolkova-mnogo-svoi-predpriemachi.163160




Гласувай:
5



1. pando - STRACHNO
08.07.2012 20:58
...Ako e istina..No zachto plachete na tchujd grob? Tova sa vatrechni raboti na RUSSIA.
Zanimavaite se po skoro s vachite problemi.
Po aktualno e da popitate Boiko kakvo misli za cenite na elektrichestvoto...
цитирай
2. meto76 - Загрижени сме за мизерията на бр...
08.07.2012 21:05
Загрижени сме за мизерията на братушките и за тяхното електричество, за това пишем и за техните проблеми.
цитирай
3. rebu - НЕП
08.07.2012 21:21
Както при сифилистичния тоталитарист, така и при криминалния тоталитарист играта е отпускане на инициативата - отнемане в полза на мафията, после пак.
цитирай
4. анонимен - Нищо ново на "източния фронт" ,
09.07.2012 11:22
Четейки ми хрумна следната асоциация :

Сталин изби десетки хиляди ръководни военни от висшия и средния ешалон /не говоря за милионите, според възгледите му, "пигмеи" / преди и по време на Втората световна война и за малко не насочи света в друга посока.

Путин днес е вкарал и вкарва в затворите почти 3 милиона предприемачи, в това число и редица крупни олигарси. Явно не заради някаква "добродетелна безкористност" и правдивост.

И при Сталиновата, и при Путинската Русия, макар и по различаващи се подбуди, категорично се действа по презумция, че всеки е виновен до доказване на противното. С две "малки" разлика :
- докато при Сталин, гонен от параноята, спасение от разстрел няма, а той самият - "военният самосържец " притежава цяла Русия,
- днес, в епохата на "Путиновата демокрация", срещу достатъчно голяма сума има някаква вероятност да избегнеш присъдата, и то "хуманна" - само затвор.

Не може да се отрече, че при днешните "батюшки" в Русия причинно-следствените връзки и последствия са различни и се действа къде, къде "по-хуманно"... :)
цитирай
5. momchil - А къде е Кушел? Защо не коментира и не ...
11.07.2012 22:30
А къде е Кушел? Защо не коментира и не разгроми домакина?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627861
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930