Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2012 21:06 - Шофьорът Мустафа Кьосов! Защо човешкият живот се оценява различно в България?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3977 Коментари: 9 Гласове:
11

Последна промяна: 24.07.2012 21:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Шофьорът Мустафа Кьосов! Защо човешкият живот се оценява различно в България? image

 

Мартин Лутър Кинг проповядваше равенство на чернокожите в най-демократичната страна в света Съединените щати. Беше убит от неразбиране, от егоизъм и от ненавист на висшата класа. Самозабравилите се. Белите. Които сами се бяха определили за такива. Въпреки лицемерието приеха условностите и след години страната им се управлява от чернокож президент - Барак Обама. Промениха едно от най-съществените човешки качества -уважението към всеки един. На нас ни трябва още години работа, за да уважаваме всеки един от обществото. Без разлика от пол, професия, възраст, етнос, обществено положение. Еретично.

 През седмицата ми направи впечатление, че в атентата загина и българският гражданин Мустафа Кьосов. Младият мъж, който от години работи, за да издържа семейството си. Шофьорска работа, тежка, ниско платена, неблагодарна. Този обикновен българин загина от терористичен акт. Отиде си незабелязано. Без уважение от политиците, които се надпреварваха да говорят по медиите врели - некипели. Без да направят последен жест към изстрадалото му семейство. Това се помни, не парите за погребение.  

 Кой, шофьорът ли? Пратете една телеграма на опечалените и подпухнали от сълзи роднини. Нямаме време сега, с толкова важни задачи, да пътуваме до село Юруково. Впрочем, къде е това?

 Това беше практиката за него – неизвестният, малкият. Просто не го уважиха. Защото не представлява интерес. Защо в Израел посрещнаха с военни почести телата на загиналите? Все млади хора, от малки градове, студенти, работещи, никому неизвестни преди това. От уважение, от огромно уважение към нацията, стойностите, държавността, каузата! Затова, защото за Израел загиналите от тероризъм са герои.

 Със сигурност герой е и Мустафа Кьосов. Неговият живот  е равен на останалите.  Труден, но достоен. Но егоизмът на политиците се наби на очи. Както едно време, при смъртта на 14 войници, управляващите играеха хора и се веселяха.

 Който не уважава обикновените, със сигурност не уважава и себе си. Мартин Лутър Кинг щеше да го отбележи, непременно. След неговата смърт чернокожите получиха права. Днес вече управляват. Дано след такива трагедии да уважаваме нелепо загиналите.

 България след атентат. Кървавата седмица на Сарафово. Мерките за сигурност. Какво ли пази работещите в пощите, автогарите, железопътните гари? През годините те станаха неуютни, мръсни, студени. Безразлични. Колко от нас са мръзнали или се потят докато чакат? Подобно на обществото, чакащо промяната. Малките камъни обръщат колата. Надявам се мерките за сигурност да станат постоянни. Защото по тези места ходят малките, обикновените. А те, като Мустафа, остават неинтересни.

 Всяко чудо за три дни. При нас винаги е така. Пушилка и след това прозират недостатъците. Тази седмица бившият депутат Димитър Аврамов остана без имуниет. Заловиха го с 50 000 белязани лева. Заради СРС-та, приложени по делото, то премина при закрити врата. Каква акция в деня на доклада от Европейската комисия! Която отново направи на пух и прах цялото говорене на силовото и правното министерства. Дали ако те си вършеха работата, обществото щеше да пропищи от набези, кражби, мафиотски кръгове, несигурност. Да бъдат уважавани и да нямат съдбата на Мустафа Кьосов. Не дай си, Боже!

 Искам да отдам почит на семейството на обикновения шофьор, работещ за малкото пари, за да издържа дъщеря си, съпругата си, близките. Да им стисна ръцете и да им кажа право в очите – вашият съпруг, Вашият Мустафа е герой в тази ужасна ситуация. Защото човешкият живот няма разлика нито в Израел, нито в Съединените щати, нито някъде другаде.

 Владислав Прелезов

 

(22.07.2012 г.)


http://www.dnes-bg.org//view_news/showme/2010


http://svejo.net/1588381-globalization-shofyorat-mustafa-kyosov-zashto-choveshkiyat-zhivot-se-otsenyava-razlichno-v-balgariya




Гласувай:
11



1. ikra - За съжаление в България всичко се оценява различно и се гледа с различен поглед...
24.07.2012 22:10
Винаги се е мерило и се мери с различен аршин за отделния човек... Обикновените хора ги търсят и уважават по време на избори и за да свършат черната работа. Това са хора, които с честен труд изкарват своята прехрана - с тютюнопроизводство, животновъдство...
цитирай
2. meto76 - Винаги се е мерило и се мери с разл...
24.07.2012 23:31
ikra написа:
Винаги се е мерило и се мери с различен аршин за отделния човек... Обикновените хора ги търсят и уважават по време на избори и за да свършат черната работа. Това са хора, които с честен труд изкарват своята прехрана - с тютюнопроизводство, животновъдство...

+1
цитирай
3. анонимен - София. Българският червен кръст ...
25.07.2012 12:20
София. Българският червен кръст (БЧК) ще подпомогне с 1000 лв. детето на шофьора, загинал при атентата в Бургас. Това съобщи пред журналисти председателят на БЧК Христо Григоров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Поемаме ангажимент за издръжката на обучението на това дете докато порасне”, посочи Григоров. „Това е един жест, едно уважение. Този невинен човек си отиде от това безумно действие. Ние, като една цивилизована държава е редно да поемем някакви ангажименти”, каза още председателят на БЧК.
цитирай
4. ka4ak - Поздрави,замисли ме,наистина ЗАЩО?!
25.07.2012 12:46
При нормален анализ на случая,единственото нормално обяснение е,че има нещо гнило!!!:(((
След взрива,веднага министър председателя на Израел,посочи удобния виновник??!,но все пак взрива е в България и нашите служби,явно имат друго мнение!!!,та в разрез с всички правила,свидетелите бяха "конфискувани"от Израел и някави чужди служби,се намешаха,че май нашите са разбрали,каква е фатката и явно,не трябва да се разчува!!!:(((
Та такива мисли ми минават и тогава,някак всичко си идва на мястото и лъсват,неприятни неща,които направо са си СТРАШНИ!!!:(((((((
цитирай
5. анонимен - Събират дарения за семейството на ...
25.07.2012 15:42
Събират дарения за семейството на Мустафа
Желаещите да помогнат могат да изпратят есемес с текст DMS MUSTAFA на единния дарителски номер 17 777 (за абонати на "Глобул", "Виваком" и "М-тел").

Есемесът се таксува 1,20 лв с ДДС.

Дарения се приемат и по банков път: КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА
ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР БЛАГОЕВГРАД
IBAN:BG82KORP92203137963500
BIC:KORPBGSF

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5007611
цитирай
6. staler - че това новина ли е?за около 20 го...
27.07.2012 22:19
че това новина ли е?за около 20 години политиците ни доказаха---живота на бълг.гражданин/етнически българин,помак,турчин,циганин.....все тая/се оценява на около две кабапчета и една бира,изплатими покраи некакви избори.
цитирай
7. magnoliya - Всички сме смъртни. И уж всички сме ...
29.07.2012 23:03
Всички сме смъртни. И уж всички сме равни пред бога, но явно не е така. . .
Съжалявам за този млад мъж! Моите съболезнования на семейството му!
цитирай
8. анонимен - мустафа
31.07.2012 12:29
Мустафа не е било и никога няма да бъде българско име! Повече дискусии са различни, докато има нации ще има и шовинизъм.
цитирай
9. анонимен - Свободен Демократ
31.07.2012 15:13
Първо, комунистите с насилие ни убедиха, че сме разновидност на маймуните, а не един Божествен човек. Във връзка с това, я се опитайте да ме убедите защо да се пази живота на една "висша маймуна" и аз ви обащавам, че няма да намерите и наполовина значими аргументи, като тез, които аз бих употребил, за да ви обясня защо е свръхценен един човек, създаден по Божий образ и подобие. Второ, комунистите и до днес гледат на всеки един народ, като на тор, на източник за средства, които те да "разпределят и преразпределят", иначе казано да присвояват и да крадат, нещо, което изобщо не са изработили, замаскирано с ловки пропагандни номера. Трето, след 1989 г. комунизма не си отиде, а се трансформира: маскира се като, първо "социализъм", а после сложи маската и на демокрацията, и на пазарната икономика. Но в същонстта си остана развалена, червена и убийствена комунистическа чума, отравяща и бавно убиваща Българския народ. Това, че Станишев от Тройната коалиция отказа да определи ден за Национален траур за изгорелите във влака пътници красноречиво го доказва, както и напомнянето за удавилите се в Охридското езеро. Те и до днес тачат паметта на Вапцаров, написал презрително за човека: "Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз. Какво тук значи НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ". Да не забравяме, че същия поет е организирал и подривни терористични групи. Тя и ДПС беше терористична организация, но комуниста П. Младенов ги регистрира като партия, освен, че издигнаха паметници на националните предатели. Така че, какво искате от една дълбоко човеконенавистническа политическа (пост)комунистическа класа? Докъто не бъде изтрита от лицето на земята с всичките й потомци, нищо добро не ни чака... Така че, или ние тях, или те нас. Но заедно, от 1944 г. до днес се оказа, че не можем да съществуваме - ние, народът, приготвена от тях, вълците за заколение. Та или Българите ще оцелеят, избивайки комунистите, или комунистите ще пребъдат... Макар и с друг народ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582089
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031