Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2012 20:07 - Кой ще спасява България, ако изхарчим още 20 милиарда за АЕЦ "Белене"?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4206 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кой ще спасява България, ако изхарчим още 20 милиарда за АЕЦ "Белене"? 14.07.2012 / 11:43 от: ГЛАСОВЕ   image

Ако има референдум за АЕЦ "Белене", въпросът трябва да е "съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ "Белене" и ако да – колко?", пише икономистът Красен Станчев в Отворено писмо до гражданите на България, публикувано в бюлетина на Института за пазарна икономика. "Преди време бившият министър-председател г-н Симеон Сакскобургготски беше казал: "Хубаво ще бъде да си имаме още една АЕЦ". Защо – не обясни. Откъде ще се вземат пари и какво ще я правим след като я имаме – също. Сега същото прави г-н Сергей Станишев с няколко свои колеги по партия и кабинет. Сигурно си спомняте, че първият забърка кашата около възстановяването на проекта за АЕЦ "Белене". БСП я досвариха – има площадка, за която според тях всички сме платили има-няма около 1,5 милиарда лева.

Между другото, плащането е през сметките за ток и данъците. И сега трябва, пак според тях, ние другите да дадем още 20 милиарда, за да може някой друг да разполага със, да управлява и да продава на нас самите електричеството от АЕЦ "Белене".

Това било нужно, за да остане България в най-престижния клуб на държавите с ядрена енергетика.

Не Ви ли прилича на вица за циганина, копчето и балтона – имам копче, искам да му пришият балтон?

Държави като Австрия, Италия, Полша, вече и Германия се отказаха от ядрената енергетика и без да са членове на ядрения клуб вървят напред и гражданите им живеят по-добре от нас. Ние, гордият член на този клуб от още 1972 г., сме най-бедната страна в Европа и ако продължаваме с такава неразумна политика, няма изгледи да се откъснем скоро от дъното.

Още повече, ако дадем допълнително още 20 милиарда за нещо, което не ни е нужно даже след 2025 г. Доказаха го HSBC, ние от ИПИ и други сериозни анализатори и правителството спря изграждането на централата. Спря го, но не съвсем. Защото не обърна внимание именно на обстоятелството, че нови реактори не са нужни нито на площадката в Белене, нито на тази в "Козлодуй" до 2025 г.

БСП иска строителството да бъде подновено и продължено.

Иска го не с аргументи, а с референдум, и то на принципа "Вярвайте ни". Откакто свят светува, най-ясният аргумент в полза на мнението, че нещо трябва да се случи, е да го финансираш със собствени средства.

Когато давате Ваши пари, вие най-вероятно ще поискате известни доказателства, че те не ще отидат отново на вятъра и че ще имате полза от цялото начинание.

Ако някой все пак се пита дали да подкрепи подписката на БСП за възобновяване на АЕЦ "Белене", ето защо твърденията в нея са неверни и манипулативни:

Токът без АЕЦ "Белене" щял да поскъпне с една трета – кога и защо, след като от новата АЕЦ ще струва над 22 стотинки за киловатчас, а сега средната изкупна цена от електроцентралите е под 10 стотинки?

Ако ние не построим АЕЦ "Белене", казват, друг (има се предвид Турция) ще построи АЕЦ и ще ни продава ток, вместо ние на нея.

Ние (т.е. фирмите износителки на ток, свързани с БСП) вече 10 години продаваме ток на Турция на цена, по-ниска от тази за вътрешността на страната.

Всъщност българските граждани през тези години са субсидирали търговията на фирмите-износителки. От това упражнение нито ние станахме богати, нито Турция обедня. Тя дори попадна в списъка на десетте най-бързо развиващите се страни в света.

Инициативата имала смисъл, защото АЕЦ "Белене" била ключът към ВЕИ на приемлива цена и към развитието на "зелена икономика".

Това откритие за атомната енергетика явно не го знаят в Германия, защото решиха да спрат техните АЕЦ за сметка на развитието на ВЕИ.

А сега сериозно: развитието на технологиите ще изравни цената на електроенергията от ВЕИ с предполагаемата цена от АЕЦ "Белене" още през 2015 г., след което ще е по-ниска, докато от АЕЦ ще расте поради непрекъснатите изисквания за повишаване на сигурността.

Най-съвременната АЕЦ "Белене" щяла да създаде у нас "съвременни" работни места (колко – не се казва); всъщност, погледнато сериозно, в съвременните АЕЦ с такава мощност 200, най-много 500 специалисти.

С АЕЦ "Белене" българската енергетика би била модерен отрасъл, а без нея ще бъде доведена до мизерно съществуване.

Точно обратното. И сега, и в бъдеще – даже и след 2025 г., България (съответните фирми) ще изнася от наличните мощности и ВЕИ до 10 милиарда киловатчаса електроенергия и без АЕЦ "Белене".

А модерната енергетика, според тенденциите в развития свят, днес се основава на енергийната ефективност и възобновяемите източници.

Твърди се, че АЕЦ "Белене", като всяка такава централа допринасяла за повече сигурност – да се твърди това след Чернобил и Фукушима е, меко казано, издевателство. А след като доставките на горива са само от Русия – национално предателство. Списъкът на твърденията без потвърждения може да бъде продължен.

Че всичко около АЕЦ "Белене" произтича от БСП в съдружие с остатъците от ВМРО и АТАКА е закономерно – ретроградна партия – ретроградни идеи.

Тежко и горко на българския народ, ако им повярва.

И накрая нека кажем, че г-н Р. Овчаров е прав, че с повишаването на цената на електроенергията правителството спасява НЕК от фалит, но поради неразумните и неправомерни разходи за АЕЦ "Белене" (направени при управлението на БСП).

Питаме: кой ще спасява България след изхарчването на вятъра на още 20 милиарда лева за построяване на централата?

А дали искането за референдум не е опит на бившите управляващи да се спасят от наказателно преследване, каквото би трябвало прокуратурата да повдигне, предвид закононарушения­та, извършени от тях по АЕЦ "Белене"?

Затова твърдо НЕ на референдум за АЕЦ "Белене".

Красен Станчев

http://www.glasove.com/koy-shte-spasyava-bulgariya-ako-izharchim-oshte-20-miliarda-za-aets-belene-21619#.UAq970LUaRA.facebook




Гласувай:
6



1. анонимен - Че ще има референдум за АЕЦ Белене е ясно.
28.07.2012 07:57
Сега явно, "стадото" т.е ние трябва да покажем, че сме народ и да гласуваме ПРОТИВ построяването й.
Боже, Боже...ще се събудим ли най-после???
цитирай
2. анонимен - Не е нужна да даваме още 20 милиарда, за да осигурим дългосрочното си поробване
28.07.2012 08:00
от шепа алчни "енергопреносители и енергоизносители"!!!
Не е нужно!!!
цитирай
3. dedenze - Как кой !
28.07.2012 12:10
Новите "стратегически партньори американците ! Вече два отбора са готови да финансират Белене !?
цитирай
4. vencivvg - НЕ НА БЕЛЕНЕ
29.07.2012 21:43
Комунистическите проекти вън от България. Ако руските комунисти толкова искат, нека си построят ядрена централа в Русия.
цитирай
5. анонимен - Съгласен съм с вас г-н Станчев, че ...
29.07.2012 23:33
Съгласен съм с вас г-н Станчев,че въпросът трябваше да е друг.Но въпросът трябваше да е дали да плащаме непосилните сметки за ток благодарение на Цветелинка Бориславова и нейните ВЕИ или да си построим АЕЦ, Колкото до парите,замислете се колко пари отиват за магистрали по които няма да има кой да пътува след време(но там далаверата и комисионните са най-големи,да не говорим че ги изпълняват само чужди фирми и то предимно турски...).Мисля ,че на Цветенцето,с която между другото Бойко Борисов обяви че няма нищо общо и беше достатъчно,че източи маса държавни пари през СИБАНК(без разбира се премиерът да знае :))))
цитирай
6. zaw12929 - Никога няма да разберем, как така...
10.08.2012 02:53
Много весело е на европейците, че гражданите им живеят по-добре от нас и все така ще бъде...
Простака си остава простак... и на себе си враг...
неспасяем случай.... България, затова пък колко хубаво, че си имамае БСП, за да се види колко умни сме останалите... и знаем ,,, как да я наплюем
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580523
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031