Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2012 10:41 - Сега кажете, евтино ли приватизирахме БТК?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2661 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 12.08.2012 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сега кажете, евтино ли приватизирахме БТК? В момента телекомът се продава на по-ниска цена, отколкото бяха офертите през 2002 г.
Н.Василев


През последните месеци чрез медиите можем да проследим една сложна сделка с немалка конкуренция – продажбата на 94% от акциите на
БТК. Според мен през 2012 г. БТК е купена на по-ниска цена, отколкото при приватизацията през 2002 - 2004 г. Това ми дава възможност да отговоря на всички "експерти" – предимно политици – които 10 години повърхностно коментираха, че БТК е приватизирана без пари.
 
Фактът, че ще има сделка, е полезен за компанията, тъй като преходният период на очакване на нов собственик ще приключи. Затова и продавачите, и купувачите заслужават да бъдат поздравени. "Експат капитал" – компанията, в която работя – също подаде оферта за покупка на
БТК, както медиите отразиха. Повече информация за тази процедура не сме предоставяли поради подписани документи за конфиденциалност. Затова оттук нататък ще продължа коментара само в качеството си на бивш министър, участвал в приватизационната процедура през 2002 - 2004 г., и като използвам публично достъпна информация.
 
Кога колко струва БТК?

През 2002 - 2004 г.
БТК в тогавашното си състояние и без третия GSM лиценз беше продадена на оценка над 430 млн. евро за акциите (другите детайли са описани по-надолу). Отделно бяха поети задължения за около 220 млн. евро.
През 2008 г., точно преди кризата,
БТК в новото си състояние и с третия мобилен оператор се предполага, че е продадена за над 400 млн. евро за акциите (т.е. горе-долу колкото през 2002 г.) и отделно групата инвеститори остава с дълг над 1 млрд. евро. Тук твърденията, че компанията е препродадена за милиарди, са легенди. Широката публика не прави разлика между стойност на акциите (което е правилният показател, който да бъде сравняван с цената при приватизацията) и т.нар. Enterprise Value (сбор от цената на акциите и всички дългове).
През 2012 г. купувачите придобиват мажоритарен дял за 130 млн. евро и поемат задължения за 588 млн. евро. Точната цена на 100% от акциите е възможно да варира, но по мои изчисления може да се приеме за 178 млн. евро.
 
Като сравняваме числата, трябва да имаме предвид и стойността на парите във времето. Един лев преди 10 години би се равнявал на 1.5-2 лева днес заради натрупаната инфлация или заради високите лихви по депозитите.
 
С новата сделка БТК е продадена за около... минус 1 милиард евро
Не съм сигурен дали всички детайли около новата транзакция ще бъдат широко оповестени. В много такива сделки участниците избирателно обявяват част от числата по различни съображения. Например събират цената на акциите и на дълга, за да изглежда общата сума по-голяма. Ясно е обаче следното:
    БТК и всички дружества на досегашните собственици нагоре по веригата дължат на кредиторите почти 1.7 млрд. евро. Досегашните акционери на БТК са дълбоко "под вода" – те загубиха цялата си инвестиция – над 400 млн. евро по непотвърдена информация, а щяха да получат някаква стойност едва ако компанията беше продадена за сума над стойността на дълговете от 1.7 млрд. евро – абсолютно нереалистично. Кредиторите не могат да се надяват да си вземат всички пари обратно. Те ще загубят около милиард и получават или 617 млн. евро сега, или над 700 млн. евро – но предимно като обещания за бъдещи плащания.
 
Самата AIG оценява
БТК различно през годините
Бих припомнил, че най-голямата застрахователна компания в света, американската AIG, подаде оферта през 2002 г., като се класира на последното трето място със 180 млн. евро за 65% от акциите Конкурентните оферти бяха за 200 и 230 млн. евро. Отделно имаше изискване към бъдещия купувач да увеличи капитала с 50 млн. евро. Същата AIG купи акциите на
БТК през 2008 г., точно преди кризата, вероятно за над 400 млн. евро – като пое и много дългове. Със сегашната сделка инвеститорите от 2008 г. колективно губят близо един милиард евро. Не мога да приема, че огромна мултинационална компания не е знаела какво прави – просто времената се менят. Периодично цените на суровини, имоти, компании и финансови инструменти се качват или падат рязко. Веднъж печелиш, друг път губиш. Това се нарича пазарна икономика.
 
Междувременно компанията се е развила
Компанията днес не е същата като през 2002 г. Все едно да сравняваме цените на компютър, произведен преди 10 години и днес. Погледнато отстрани, в
БТК има поне няколко добри резултата:

Мрежата се цифровизира, а през 2002 г. бяхме на последно място в Европа. Преди
БТК беше само фиксиран оператор, а сега притежава един от големите мобилни оператори. "Виваком" печели пазарен дял. Броят на служителите беше намален драстично – с над 20 хил. души – което е добре за компанията. Фирмата е голям доставчик на високоскоростен интернет, на сателитна телевизия и на други модерни комуникационни услуги.Всичко това едва ли щеше да се случи в държавни ръце.
 
Въпреки това новата сделка, изглежда, е на по-ниска цена от 2002 - 2004 г.
Не знам кой как ще прочете евангелието, но според мен купувачите сега придобиват
БТК с всичките й подобрения на по-ниска цена от стойността на приватизацията преди десетилетие. Няма нищо лошо – браво на инвеститорите.
 
Да се върнем 10 години назад
Никой не обича да чете стари вестници и да се занимава с отминали теми. За един реформаторски настроен човек обаче ситуацията е разочароваща по три причини.

Вечна загадка ще остане защо дясната опозиция (освен лявата) през 2002 г. толкова яростно и популистки ни пречеше да си свършим работата. Вместо да ни подкрепят да осъществим приватизациите, които те самите не успяха, се опитваха да съборят сделките с жалби до прокуратурата. Много псевдоексперти – най-вече политици – години наред се упражняваха по темата, че
БТК е приватизирана "за жълти стотинки". Подобно на футбола, по този въпрос всички се смятаха за компетентни с аргументи като "само жиците в земята струват 200 милиона". Идеята, че БТК е приватизирана неизгодно, стана като аксиома, която няма нужда да се доказва. Моят отговор: ето, сега пък БТК е препродадена на още по-ниска цена. Цената на медта може и да се е покачила, но сделката не е за жици, а за работеща компания със задължения.

В Министерския съвет през 2005 - 2009 г. многократно ние, министрите от НДСВ, се противопоставяхме на коалиционните партньори по различни теми (например за увеличението на заплатите в държавните дружества). Независимо за какво става дума, често "аргументът" срещу мен беше: "Вие какво говорите, щом продадохте
БТК без пари." Пак темата се приемаше като аксиома, без да се коментира по същество. 

Компонентите на сделката от 2002 - 2004 г.
Сделката през 2002 - 2004 г. имаше няколко основни компонента:
1.      Купувачът плати за 65% от акциите 280 млн. евро (230 за бюджета и 50 за увеличение на капитала на самата компания). Така оценката за 100% от акциите на
БТК надхвърля 430 млн. евро.
2.      Купувачът пое ангажимент да инвестира 400 млн. евро за 5 години. Само до 2008 г. по данни от самата компания инвестициите бяха вече 697 млн. евро.
3.      Поради забавилата се сделка държавата на два пъти изтегли значителен дивидент в своя полза в размер на 117 млн. лева, както и увеличи продажната цена след преговори с 20 млн. евро.
4.      35% от акциите бяха продадени на борсата в началото на 2005 г. срещу компенсаторни инструменти с номинал над 624 млн. лева.
5.      "Златната акция", която остана в ръцете на държавата, вероятно струваше милиони евро. Тя даваше възможност да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др.
6.      Купувачът плати за третия GSM лиценз 54 млн. лева над споменатите 280 млн. евро. Ако някой смята, че цената е била ниска, ще припомня, че по-късно нямаше кандидати на търга за нов GSM лиценз.
7.      След преговори беше въведена "клоу-бек" клауза в размер на 10% от печалбата при препродажба. Какво се случи с нея е въпрос към следващите управляващи.
С всички тези елементи "общият икономически ефект" от сделката е почти 1.5 милиарда евро.
 
Всъщност
БТК не беше приватизирана на висока цена
Никога не съм твърдял, че цената на приватизационната сделка е висока. Тя обаче е постигната в прозрачна и широко оповестена процедура, в която спечели кандидатът с най-висока оферта. Убеден съм, че през 90-те цената на
БТК щеше да е по-висока, но тогава беше проспан подходящитя момент – дори по-скоро подходящото десетилетие. Проспаха го същите хора, които после най-яростно ни критикуваха.
 
Какво щеше да стане, ако не бяхме приватизирали БТК?
Никой не може да каже със сигурност какво щеше да стане, но ето моите предположения:

Доминираното от социалистите правителство след 2005 г. може би нямаше да продаде
БТК до края на мандата си. Аргументите биха били типични за принципните противници на приватизацията: ако времената са добри – защо да продаваме печелившо предприятие; ако времената са лоши – в криза не се продава.

Сегашното правителство не е реализирало много приватизационни сделки. Кой знае дали, на кого и при какви условия щеше да продаде
БТК.

Огромна част от политическата и обществената енергия години наред щеше да бъде прахосвана по вечната тема дали да се приватизира
БТК. И "Булгартабак" така го дъвкахме 15 години. Най-накрая се намери правителство, което реши да продаде холдинга – независимо дали по перфектен начин или не. По-добре някаква приватизация по-рано (като в Чехия), отколкото никога (като в Гърция).

До ден днешен може би нямаше да имаме трети GSM оператор и щяхме да плащаме по-високи цени за телефонни услуги.Нищо чудно в държавни ръце дружеството да беше тръгнало надолу по спиралата. Някога това се случи с "Кремиковци", "Балканкар" и други, а сега в много дружества в енергетиката и транспорта.
 
 
  *Авторът е бивш министър на икономиката, на транспорта и далекосъобщенията и на държавната администрация и административната реформа в предходните две правителства


http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/08/10/1885514_sega_kajete_evtino_li_privatizirahme_btk/


http://svejo.net/1607957-globalization-sega-kazhete-evtino-li-privatizirahme-btk



Гласувай:
3



1. chavdar01 - ЩОМ НЕЩО КУПУВА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ОТ КТБ,
12.08.2012 11:21
ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ Е БЕЗ ПАРИ!
ВСИЧКО ДРУГО Е МАНИПУЛАЦИИ!
цитирай
2. podvodni - Това, конумистите май повсевме...
12.08.2012 11:35
Това, конумистите май повсевместно ги пере слънчевият удар.
цитирай
3. lambo - Кради, кради Николай, нека кучето си лай
12.08.2012 17:13
Ники .... мамин златен, гномче ...

Не се ли накрадохте вече ?! Как така сте съкратили 20 000 служители, а пък БТК почнала да трупа загуби. Какво загуби, бе пиле шарено ?!
А нали последния дивидент мисля за около 200 милиона го взехте вие и така платихте само половината цена. Как по-рано държавната БТК е била на печалба, а след като сте съкратили почти всички е на загуба ?

На загуба е само по документи, за да не плащате данъци, ваш'та ммама КДС-арска
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616999
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930