Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2012 13:01 - Валери Найденов: За какво са ни олимпийски медали
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3263 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Провалът" на българските олимпийци би трябвало най-сетне да ни отвори очите за истинските цели на спорта. Не, това не са медалите. Целта на спорта е да даде на младежите здрав дух в здраво тяло. Както и на по-възрастните, тъй като работната сила у нас катастрофално намалява и остарява. На нацията ни вече са й нужни спортни старчета.

Дори е срамно да се гордеем с олимпийски медали, когато децата и юношите се разплуват върху чиновете и палят цигари още на стълбището. Училищата ни нямат отбори по нищо и не смятат, че това им влиза в задачите. Младежта ни в голямото си мнозинство не е пипала топка, не може да тича, нито да плува.

Нормално ли е тогава по брой на олимпийските медали да сме все сред първите?

Медалите са една лъжа, издигната в ранга на национална гордост

Защото въпреки своя исторически успех, Китай има по 1 златен медал на 30 милиона население (приблизително). Значи, за да надмине "провала" на малка България по този показател, на Китай са му нужни около 180 златни медала. Но какво от това? Имаше една държава, която по брой на златните медали на човек от населението държи всички рекорди - ГДР. Тази държава обаче я закриха.

И аз се радвам на нашата златна гребкиня, но колко училища у нас развиват гребането като спорт? Колко ваши познати спортуват гребане в свободното си време? Ей така, без да са професионални спортисти? Нито един? Е, не е ли странно, че държавата хвърля милиони, за да храни шепа гребци, когато в нито едно училище няма 25-метров плувен басейн?

" Спортните" нации са три вида. Първият е като пирамида - изключително широка основа и напълно заслужен връх. Там всеки млад човек спортува, всеки се състезава, а вече професионалният спорт е чист бизнес. Такива държави са САЩ, Англия, Австралия, ФРГ и пр. Те имат пълно право да се гордеят с медалите си.

Вторият вид е обърната пирамида - никой сред широките народни маси не спортува изобщо, младежта се разкапва, но една малка каста от професионалисти тренира каторжно вместо целокупния народ. Държавата инвестира в нея, за да отчита успехи. Такива са България, Гърция, Румъния, Русия, Казахстан и пр.

Ако в първия вид спортни нации зад всеки медал стоят поне по 1 млн. активно спортуващи хора, при втория зад всеки медал стоят не повече от хиляда. Не спортуваме, а плащаме на други да спортуват вместо нас.

Третият вид спортни нации направо си купува спортисти от втория вид. Това са Бахрейн, Катар и другите богати емирства. Развитите държави също си награбиха атлети от разпадащия се източен блок. Обърнатата пирамида се оказа нетрайна конструкция и закономерно рухна за радост на мародерите.

В един момент Турция изкупи българските щангисти от турския етнос, а другата половина отиде в Катар и прие арабски имена.

Вдигането на тежести е беден спорт, лесно е да си го напазаруваш

Едно обаче не разбирам -защо толкова се гордеем с него? С какво се гордеят арабите в емирствата? С това, че са си купили готов спортист? Ами то един нормален човек би трябвало да се срамува!

Когато гоненето на "показатели" е самоцел, съвсем естествено спортната бюрокрация се насочва към най-маргиналните спортове - борба, тежести, стрелба и пр. Така основата на пирамидата се стеснява, а върхът й все повече изпростява. Появи ли се странен спорт като женските щанги - ура!

Конкуренцията е слаба, юруш на медалите! Ако чопленето на нос стане олимпийска дисциплина, ние ще сме първите шампиони.

Лошото на тези спортове е, че в тях няма пари. За един посредствен професионален тенисист винаги ще има хляб, ако не у нас, в чужбина. Но ако създадеш армия от жени щангистки, които 10 години пъшкат в залата от сутрин до вечер, после какво ще ги правиш?

Така в един момент у нас професионалните борци бяха повече от полицаите, а борците са все хора силни, волеви и агресивни. И без професии. Те, разбира се, веднага хванаха бухалките и тръгнаха да рекетират, стрелците пък започнаха да ги отстрелват и така за всекиго се намери работа по специалността в престъпния свят.

Олимпийският спорт криминализира българския преход

Щеше да е по-добре да нямахме и един медал в историята си, но да ги нямаше и групировките.

Вместо да се гордеем, трябва да ни е срам, че в училищата ни има само по 1-2 часа физическо на седмица и че в тези часове половината от младежите носят извинителни бележки, а другата половина изобщо не успява да се изпоти.

Едно сравнение - в САЩ физическото е по 1 час всеки ден и в този час се спортува интензивно - баскетбол, футбол, плуване. Всеки ден!

Това е минимумът за един млад човек. Освен него всяко училище има отбори по различните спортове и те тренират също всеки ден, защото постоянно се състезават. Всички университети приемат с предимство училищните спортисти и на това отгоре им дават стипендии. Милиони бедни деца така завършват висшето си образование.

Защо САЩ все вадят по някой Фелпс? Ами защото там всяко училище има басейн и в него децата постоянно тренират. Освен това кажи-речи на всеки километър има и по един басейн на УМСА (младежката християнска асоциация) и там също мало и голямо плува и се състезава на аматьорски първенства. Отделно си има и общински басейни.

На практика всеки американец минава през басейна и

всяко голямо училище има поне един плувец, който бие българските национални рекорди

Колко са състезателните басейни в България? По-малко, отколкото бяха преди 20 години. Нищо не е построено. Закритият 50-метров в Дианабад не работи от десетилетия. Къпалнята "Мария-Луиза" бе приватизирана от вратовете заедно с огромно парче от Борисовата градина, след което бе закрита и превърната в частен клуб на шепа добре облечени бизнесмени.

Все бивши олимпийски надежди.

Изобщо спортните имоти у нас са непристъпни за младежта крепости, които се приватизират на безценица през някоя вратичка в закона. Градската младеж вече няма къде да рита топка. Всички празни терени и квартални игрища се застроиха.

Прави ли ви впечатление, че София и Пловдив, които преди години даваха на футбола най-големите му таланти, вече пресъхнаха?

Като слушам разсъжденията на българските спортни бюрократи, масовият спорт е последното, което ги интересува. На тях им е крайно необходима свърхмодерна допинг лаборатория, та да се надлъгват със световните допинг ченгета. Освен това им трябват още десетки милиони, за да могат женските щанги да заемат мястото, което заслужават.

Тези бюрократи не се интересуват от

онова дете, което има нужда да тича, да рита, да плува

Защо тогава да ги слушаме? Държавата трябва да спре да дава пари за професионалния спорт. Нейните пари трябва да се насочат към училищата - да се превърнат в малки спортни дружества. И колкото по-отпуснато и неразвито е едно дете, толкова повече трябва да тренира.

Професионалният спорт отдавна е бизнес, нека го оставим на бизнесмените. Ямайските спринтьори са милионери. За Федерер участието на олимпиадата е чиста благотворителност. Както и за аржентинските футболисти.

Ето, такива спортисти са ни нужни, а

не Маргини и шампиони на маргинализма

Освен това ни трябват и откраднатите детски лагери, и приватизираните по втория начин стадиони, зали, басейни, и застроените игрища. А най-много ни трябва нещо като американската YMCA. Но това е тема, за която тук няма място.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=1228452
Гласувай:
8
11. gadfly - ...
12.08.2012 13:49
То по същата логика за какво са ни държава, здравеопазване, образование и каквото и да било ? Щом масовият професионален спорт не работи, защо трябва да смятаме, че и масовото образование ще върши някаква работа ? Що за интелектуален скопец би размишлявал по този начин ? Всичките тези "разбори" са просто отдалечаване от ядрото на проблема, а именно - ние сме кофти материал. Ние сме мързеливи. Ние не ставаме за спортисти точно защото ни е по-добре да си кажем "има и друг път" и "важно е участието, а не победата".
цитирай
2. анонимен - Много точно, вярно и...
12.08.2012 14:09
тъжно!!! Жалко, че не се вижда светлинка в "спортния" тунел... Тази държава, на която трябва да напишем годината на създаване, все още не мисли в днешно реме за хората си...
написал "anwel"
цитирай
3. анонимен - mamam
12.08.2012 17:01
Изобщо не е вярно, че в САЩ имат всеки ден физическо в училище. Там физическото не е задължително. Имам преки наблюдения и бих казала, че средното американско дете има по-лоша двигателна култура от българското и се движи много по-малко от нашенчето. Друг е въпросът, че в България няма политика за масов спорт, на образованието като цяло не се обръща внимание (на кого ли му трябва образована нация, тя трудно се контролира) и ето ги резултатите.
цитирай
4. анонимен - много яко. . . само не можах да раз...
13.08.2012 10:27
много яко...само не можах да разбера кои футболни таланти е родила София...пък и Пловдив
цитирай
5. анонимен - Каква държава ни трябва или за олимпийското представяне
13.08.2012 18:42
Считам , че в постинга има доста верни неща. В него се подразбира, но нека да го кажем, че тази, сегашната държава не може да се сравнява с онази, социалистическата държава по представяне на олимпиади. Това е безспорен факт! В предишната държава,така или иначе, имаше стремеж за изграждане на спортната пирамида с широката си, основна част надолу. Физкултурни салони, ДЮШ /имаше такова съкращение-детско-юношески школи към всички дружества в страната, които естествено бяха държавни/, състезания по всички видове спортове между училищата, спортни лагери, спартакиади, спортни празници и т.н. и т.н. Сега обаче обществения строй се промени, икономическите условия и отношения също. Вече няма кой да финансира нещо, което не му носи и то забележете-БЪРЗИ!-печалби! Неолибералния модел/ който да се чудиш откъде така са изучили нашите управляващи, като знаем колко са чели/ на когото сме подвластни в "развитието си" през тези последни двадесетина години отрича държавността! Напротив-проповядва дерегулация, проповядва колкото се може по-малко участие на държавата в такива народополезни дела, като спортуването на младежта, например. Тотална приватизация на материалната база за физкултура, спорт и туризъм. Последното посегателство-това на хижите, изградени...всъщност, като всичко друго, знае се как... Нещо повече- отнемане на всякакви социални дейности. Това е очевадно и го виждаме ежедневно.
И сега за да стане това, за което Вие пледирате, държавата трябва да поеме нов курс- масов спорт! Без съответната държавна политика и финансово обезпечаване, това няма как да стане. Коя е тази държава, която може да си го позволи ? Всъщност, преди всичко следва да има уважение към държавността, като принцип на управлението. Не и при власт , изповядваща неолиберална доктрина! Апропо, от Вас научих, че има такава ценна книга-"Шоковата доктрина" на Найоми Клайн-за което съм ви безкрайно благодарен! Разбира се, на свой ред горещо я препоръчвам. И така, от каква държава се нуждаем? С уважение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13038001
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9759
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031