Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2012 19:22 - Ами в САЩ, ами в Европа… Не разбрахте ли, че сте сталинисти?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1628 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ами в САЩ, ами в Европа… Не разбрахте ли, че сте сталинисти?  

21 Август 2012

Иван Бакалов  

Всеки, който по повод присъдата по 2 години затвор за трите рускини в Москва, разсъждаваше из форумите – е, да, ама какво щеше да им се случи, ако бяха в църква в Италия или в САЩ – е сталинист. Осъзнат или неосъзнат.

Нищо нямаше да им се случи. В Италия, ако не се набутат в папския храм с туристите, може и без полиция да се размине, ще ги изгони охраната.
С такъв скандал в църква в САЩ, ще получат глоба и най-много пробация. Ако и там не ги изгонят, без последствия. В “Шпигел” дори пуснаха такава карикатура - Меркел казва на Путин “При нас щяха само да ги глобят”, а Путин отговаря “Вие германците само за пари мислите” (виж
тук). Всъщност сравненията са нелепи - на Запад такъв отчаян протест не може да се случи, защото има демокрация.

У нас обаче има ревностни защитници на руската църква и режима на Путин, за които 2 години затвор са справедлива присъда. Че даже е малко. И повтарят като папагали, че това било кощунство и поругаване. Кое? Молбата Богородица да изгони Путин ли е кощунство?

Удивително е колко е голям още процентът на повредените от комунизма хора в България. Това е средновековие – да осъдиш на толкова затвор някакви откачалки, които са излезли да протестират по този начин от безсилие. Безсилие, че патриархът на Русия е агент на КГБ и по негови думи вярвал на Путин, който пък е майор от КГБ. И както пеят момичетата – по-добре в Бог да беше вярвал, кучето (виж тук текста на песента).
Комунисти станаха ревностни християни, кагебисти бранят православието.

Един руски свещеник – отец Сергий Баранов - след произнесената присъда хвърли расото и с открито писмо каза, че остава вярващ православен, но напуска руската православна църква. Ето какво пише той:
„Московският патриарх по същество се явява инициатор за възбуждането на наказателното дело и развитието на събитията. Делото „Пуси райът” още повече укрепи изолацията на Русия от останалия свят, който, освен че смята нашата страна за агресивна и несвободна, ами сега се оказва също и страна на съдебно-религиозно мракобесие.”

Това е точната дума – мракобесие. И точно това има защитници у нас. В България има значителен процент хора, които са на страната на изолираната от цивилизования свят Русия. Които заради запалянковските си страсти по Путин, СССР и Матушка Рус, и сбърканото си самосъзнание, оправдават средновековно мракобесие.

И същевременно имат претенции да говорят за демокрация и живеят в Европейския съюз, който с официална декларация осъди Русия и призова да отменят присъдата.


http://e-vestnik.bg/15422/povtaryate-ami-v-sasht-ami-v-evropa-ne-razbrahte-li-che-ste-stalinisti/Защо заради Pussy Riot напускам руската църкваДяконът от Тамбовската епархия отец Сергий (Баранов) уведоми в открито писмо патриарх Кирил, че скъсва отношения с Руската православна църква заради отношението й към нашумялото дело срещу пънк групата Pussy Riot. Текстът, публикуван на
личната страница на свещеника във Facebook, бе посрещнат нееднозначно от руснаците, които показват разделение и в отношението си към осъждането на трите млади рускини. Едни подкрепят отец Сергий за проява на морал на истински християнин, а други го критикуват, че е трябвало смирено да се оттегли без шум, след като има разногласия с Московската патриаршия. Предлагаме ви текста на свещеника:

image

отец Сергий
Фотограф: radikal.ru

image


Ваше Светейшество!
 
Във връзка с позорните събития от последните месеци и особено произнесената неправосъдна присъда по отношение на Pussy Riot при пряко подстрекателство от свещеноначалието на Руската православна църква (РПЦ) и люде, по недоразумение наричащи се "православни граждани", аз, клирик от Тамбовската епархия дякон Сергий Баранов, официално обявявам пълното и безусловно скъсване с Руската православна църква на Московския патриархат и ходатайствам да бъде снет от мен свещеническият сан. Оставам вярващ християнин, но намирайки се в една църква с лъжци и користолюбиви лицемери, смятам това за съвършено невъзможно от етични съображения. Ценя вярата си, но да остана след случващото се в РПЦ би означавало, че одобрявам техните действия и следователно съучаствам в тях. Считам, че църквата като институт се нуждае от пречистване и обновление - едва тогава честният и порядъчният човек ще може с чиста съвест отново да прекрачи нейния праг. Призовавам всички искрено вярващи да възнесат молитви към Господа наш Иисус Христос за по-скорошното изцеляване от всички язви, поразили нашата свята църква.

Не искам да засягам духовно-нравствената оценка на извършената от тях постъпка, която действително е недопустима, но сега хиляди хора станаха привърженици на Pussy Riot, защото този съд показа, че всеки човек може да бъде вкаран в затвора за всичко, което си поискат, мотивирайки решението с каквото им се ще и както им е угодно. Създаден е прецедент, при който малка простъпка и обикновена глупост могат да ви съсипят живота по желание на началството. Криминално наказуеми стават практически всички мисли и постъпки, които не са угодни на властите.

image

 

image


Московската патриаршия всъщност се оказа инициатор за възбуждане на криминалното дело и развитието на последвалите събития. Процесът срещу Pussy Riot още повече засили изолацията на Русия от останалия свят, който и без това смята страната ни за агресивна и несвободна, тъй като отгоре на това тя се оказва още и страна на съдебно-религиозното мракобесие. Стана понятно, че този процес не е последният. Но пускайки машината за репресии, църквата и властта завъртяха и машината на саморазрушението.

В момента, когато федералният съдия Марина Сирова призна участничките в Pussy Riot за виновни в криминално престъпление, тя произнесе присъда не само за тези три момичета. Марина Сирова даде присъда за целия руски съд и нанесе огромна щета на православната църква, понеже осъди по Наказателния кодекс хора, които не са извършили криминално престъпление, а святото православие се превръща в православен фундаментализъм, за което толкова настойчиво се домогват самите църковни йерарси, без да разбират пагубните последици. Станахме свидетели на това как в ХХІ век в светска и като че ли правова и демократична страна фактически се състоя съд на църковната инквизиция, в който мотивите към присъдата се основаваха на Лаодикийския поместен събор от ІV век, Архиерейския събор на РПЦ от 2011г., на писмото на ключаря на катедралния храм "Христос Спасител" протойерей Махаил Рязанцев и бележка за поведението в храма. Иначе казано, на базата на изключително вътрешноцърковни документи и писмо на свещеник по зла ирония е произнесено решение от името на Руската федерация.

Момичетата от Pussy Riot бяха осъдени фактически не по член от Наказателния кодекс, а по морално-нравствените понятия от ранното Средновековие. И ето съгласно тези понятия Руската православна църква се позиционира като такъв морален, нравствен еталон в нашето общество с помощта на държавата. Този процес се превърна в тежък удар по църквата. За хиляди хора стана окончателно ясно, че нашата църква е отделена не от държавата - нашата църква сама се е отделила от Бога и истинно вярващите люде. Вярващите няма да намалеят, но у мнозина желанието да се ходи в храма вече изчезна.

image

 

image


Това решение на съда внася разкол във вътрешното единство на църквата и разбива вярващите на два фронта. Тези православни, които простиха и се молят за момичетата затворнички, са хора, които може в момента да са малцинство, но те са най-образованата, най-активната социална група вярващи, това са мислещи хора. В значителна степен на тази част принадлежи бъдещето, защото те влияят на общественото мнение на все повече вярващи, но не искат да се идентифицират с РПЦ, която все повече се сраства с държавната власт.

В заключение искам да кажа следното - предполагам колко мръсни измислици и пакостни слова ще излеят върху ми свещеноначалството, събратята и православните фундаменталисти, когато узнаят за решението ми да ходатайствам за снемане на сана в знак на протест срещу една абсурдна и незаконна присъда. Не се срамувам от годините ми на свещенослужител в храмовете на град Тамбов. Преди 15 години като клирик от Скорбященския храм на Вознесенския манастир преподавах в неделното училище догматично богословие, богослужебен устав и канонично право. С божията помощ отгледах прекрасни ученици, трима от които станаха свещеници, един е лекар на подводница, един е хирург в болница в родния ми град и един стана преподавател в духовна семинария - те ще ме разберат и, надявам се, няма да ме осъдят.

image

 

image


Да ми прости Господ, но не вярвам нито на тези православни потърпевши, нито на онези, които се причисляват към православната общественост. Защо? Защото според мен истинно вярващите люде - те знаят Свещеното писание, знаят какво ни е заповядал Господ, знаят какво е милосърдие, знаят какво е всеопрощение и ЛЮБОВ! Те в края на краищата знаят какво е адекватност.

В тези момичета, затворени заради възгледите си - Надежда, Мария и Екатерина, има много повече християнско человеколюбие и милосърдие, нежели у тези, които ги осъждат, тъй като те обичат правдата и я следват, а правдата прави човека свободен!

Смирен послушник на Ваше Светейшество, дякон Сергий Баранов (Баранов, Сергей Викторович)


http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/08/22/1892048_zashto_zaradi_pussy_riot_napuskam_ruskata_curkva/
Гласувай:
3
11. анонимен - Защо им обръщате толкова страници внимание?
22.08.2012 21:52
Нали "Нищо нямаше да им се случи. В Италия, ако не се набутат в папския храм с туристите, може и без полиция да се размине, ще ги изгони охраната.
С такъв скандал в църква в САЩ, ще получат глоба и най-много пробация. Ако и там не ги изгонят, без последствия. " Отговорът е много прост- защото Западът е заинтересуван да раздухва и придава огромно значение на всичко Антипутиновско. Включително и тукашните медии. Включително и тукашните атнипутинисти. Западните медиите произвеждат в своите и в зависимите страни събития за поп звезди, а във враждебните- за опозиционерите. Така че докато Русия търпя вулгарностите на Пуситата това не беше новина. Новина стана когато се превърна в антипутинска провокация.
цитирай
2. анонимен - анонимний първи
27.08.2012 16:54
можеш ли да дадеш смислен отговор на въпроса, защо си станал путинист?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13033135
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9759
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031