Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2012 22:50 - Йордан Опиц е убиец и социопат. Не трябва да бъде помилван
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 7771 Коментари: 15 Гласове:
2

Последна промяна: 17.09.2012 23:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Йордан Опиц е убиец и социопат. Не трябва да бъде помилван  

17 Септември 2012

Иван Бакалов  

image Йордан Опиц. Снимка: от призив за освобождаването му, разпространяван в интернет

От канцеларията на президента Плевнелиев дойде информация, че не е постъпила молба за помилване от Йордан Опиц, художникът, застрелял човек на входа на блока си в София. Тоест – очаква се да постъпи такава молба и президентът да помилва осъдения на 5 г. затвор за убийство.
ВМРО побърза веднага да внесе предложение за помилване, макар че не е страна в случая.

В защита на Опиц има страници във Фейсбук, подписки и недоволство от присъдата срещу него. В една от отворените групи „Да защитим иконописеца Йордан Опиц и да помогнем да възтържествува правдата”, са поканени и включени общо 7000 души, сред които …министърът на културата Вежди Рашидов и …премиерът Борисов, със страниците си във Фейсбук. Вежди Рашидов дори заяви пред бТВ, че при подобен случай сигурно би постъпил като Опиц.
В групата има записани и страници на организации на ГЕРБ в провинцията, лични възвания да освободят Опиц са отправили журналисти като Иван Гарелов и т. н.

Ако обикновени потребители във Фейсбук може да не са разбрали какъв точно е случаят с Опиц, политици би трябвало да бъдат информирани и да не оправдават популистки хладнокръвно убийство.

Най-напред – справедливо ли е осъден Опиц?

Върховният касационен съд намали присъдата му от 7 на общо 5 години, по две обвинения. Това е второ намаление, първоначалната присъда е 10 години.
Той е застрелял човек, по собствени признания от метър и половина, предупреждавайки го да не бяга от прозореца на площадката на първия етаж над входа (който бил заключен, да не избягат заподозрените). Застрелва го в момента, след като беглецът скача на земята. За беглеца и неговият съучастник се знае, че са искали да извършат кражба, но не са извършили. Те побягват уплашени преди да предприемат някакви действия. Стрелбата не е в дома на Опиц, а навън. Съдът е преценил основателно, че няма самозащита от негова страна – жертвата бяга, а не го напада. Носи отвертка, но в момента на изстрела не е в ръката му. Опиц твърди, че беглецът скочил с отвертката срещу него, но на базата на свидетелски показания това не е прието от съда. (виж
тук решението на съда) Опиц признава, че удря два пъти с пистолета по главата другия беглец. Показанията му в делата на всички инстанции са противоречиви, опитва се да се оневини и измъкне.

И още – Опиц си е преправил газовия пистолет в боен и незаконно притежава оръжие. Само за последното законът предвижда до 6 години затвор. Опиц е получил по това обвинение 1 година.
Върховният касационен съд е намалил присъдата на Опиц общо на 5 години, като преценява, че той има увреден слух и увредено зрение на едното око. И ще излежава в затворническо общежитие при по-лек режим.

На практика Опиц е извършил предумишлено убийство на невъоръжен човек по време на бягство (това, че жертвата е бил крадец рецидивист, не променя обстоятелствата). В САЩ, например, щеше да бъде осъден за т. нар. First Degree Murder (съответства на българското “предумишлено убийство”) и щеше да получи поне 20 години затвор. Там осъждат и полицаи, които застрелват невъоръжен престъпник при бягство.

image Това е убитият от Опиц и неговата приятелка, която се е самоубила два дни след смъртта му. Снимка: от страницата във Фейсбук “Йордан Опиц е извършил предумишлено убийство и мястото му е в затвора”

Като чете човек интервютата с Опиц, остава с впечатление, че той е социопат. Нито за секунда не съжалява за извършеното, иронизира случващото се. Нарича убития “боклук”. Казва, че е постъпил правилно и едновременно твърди, че не е доказано, че жертвата е загинала от неговия куршум. Демонстрира самосъжаление как ще влезе в затвора на 63 години и печели симпатии с това.

Но такъв е по-опасен на свобода от крадец наркоман, защото утре с увреденото си мислене може да гръмне още някого. Това, че го наричат постоянно „иконописец”, не го прави свят човек. Освен художник, той е бил и служител на милицията (полицията). И е известен сред съседите си, че избивал котките в махалата наоколо.
Ако Плевнелиев помилва Опиц, това ще означава, че оправдава предумишлено убийство и

ще поощри убийства при подобни обстоятелства

Утре ще чуем по новините, че някой е застрелял момче, защото му се сторило, че то му краде емблемата на колата или се опитва да влезе в апартамент или в мазето на блока.
А за селски имоти пък съвсем – миналата година по това време край Монтана неизвестен уби ром с пушка и рани други двама, че беряли орехи. И тогава интернет се изпълни със „справедлив” гняв от страна на ксенофоби, расисти и всякакви лумпени – правилно са ги гръмнали тия цигани. Тоест, у нас има хора, които смятат за справедливо да се убиват роми, че крадат орехи. В онзи случай дори не се намери кой стреля, нито има обвинен за убийство. Никой и не се вълнува от един убит ром. Както и от убит наркоман-крадец, каквато е жертвата на Опиц.

С казуса “Опиц” българското общество се показа инфантилно. Мнозинството разсъждават първобитно - щом е наркоман, крадец, арестуван многократно, може да го убиват. И нека пуснат стрелеца, нищо лошо не е направил. Ами тогава да му докарат още 10-ина арестувани от полицията крадци, да ги гръмне и тях. Става ли?

Все пак - защо се стига до такива случаи на саморазправа?

(следва - Основната причина е бездействието и некадърността на полицаите)


http://e-vestnik.bg/15626/hudozhnikat-opits-e-ubiets-i-sotsiopat-ne-tryabva-da-bade-pomilvan/


Хайде вече оставете убиеца на мира!

Автор: OFFNews Публикувана на 17 септември 2012 в 10:57 

imageЙордан Опиц

Автор: Ники Спиров

Рядко се забърквам в обществени и политически спорове, но тук вече чашата преля.

Ако може да спрете да ме каните да подкрепям инициативи, подписки и мероприятия в полза на “иконописеца” г-н Опиц, осъден за предумишлено убийство с огнестрелно оръжие.

 Първо, това е след дъжд качулка. Къде бяхте от 2007 досега?

 Второ, да се отнеме живот е постъпка, която не може да бъде оправдана с нищо. Повтарям – никой няма право да отнема живот. Господ ни е дарил с искрата на живота, ние не умеем да я запалим сами, откъде накъде ще я гасим? Когато се научите да възкресявате мъртвите, елате пак да поговорим, дотогава изобщо няма тема за разговор.

Трето. Искам да уточним – това, че човекът рисува икони, го прави автоматично добър и не много виновен, така ли? Някакъв вид индулгенция? Ама последната била на Богородица и той бързал да я довърши за болната стара жена, преди злодеите да го отмъкнат в затвора! Моля ви се, недейте, вече ридая неудържимо! Ако този човек, освен че рисува икони, също е и вярващ (което никъде не прочетох), той би трябвало да е чувал Божиите заповеди: “Не убивай” се казва в едната. Не е “не убивай, освен крадци, наркомани, клошари, хипари, цигани, мюсюлмани и т.н.” – само “не убивай” и толкоз.

Крадецът, от друга страна, естествено е наркоман. Това, разбира се, го прави виновен до доказване на противното. Какво, не било така по закон? Е, според общественото мнение трябва да е така. Освен това е задържан 90 пъти. Рецидивист значи. Интересно, колко пъти е бил осъждан? Я – един път! В моя извратен разум възниква следната противообществена мисъл: останалите 89 пъти невинен ли е бил задържан? Защо 89 пъти са задържали невинен този младеж? Или е бил виновен, но не е осъден?

И сега по същество. Тук вече малоумието на всички се развихря до краен предел. Убиецът справедливо бил защитавал неприкосновената си собственост. Да стреляш в гръб по бягащия крадец извън твоя имот – на това “защита” ли му викате? Защото аз го наричам подлост, извършена от въоръжен страхливец, надъхан от разгневената тълпа неандерталци около него. Донякъде го оправдава, разбира се, това, че пистолетът не е боен – само дето е зареден с китайски стоп-патрони от Илиянци. Може би не е очаквал да убие – но непоправимото е станало и животът не може да се върне назад.

“Ние не признаваме несправедливия закон и няма да го спазваме” – гласят лозунгите из Интернет. Какво значи, ако законът не е справедлив, няма да го спазваме? Последно ние какво искаме, да има закони или да няма закони? Много хубаво го каза Евгений Дайнов – българинът иска да има ред и закони, ама другите да ги спазват, не лично той.

Ако зависеше от общественото мнение, и днес щеше да съществува варварското смъртно наказание. Но те законите затова не се пишат от целия малоумен народ, а от народните представители. Които също са малоумни, но никой не им дава да вкарат безумия в Наказателния кодекс, просто той е съгласуван с международното право. Ако народът започне да въздава сам справедливост, определено няма да е напредък на страната ни по пътя на цивилизацията, а връщане към пещерите. Къде точно в цивилизована страна можеш да убиеш бягащ по улицата крадец (който към този момент се счита за невинен)? Къде изобщо убиват крадците? Даже варваринът хан Крум “само” им режел ръцете… как може някой да се гордее с това, е отделна тема.

Тук имаме предумишлено убийство с огнестрелно оръжие, плюс участие в опит за саморазправа. Умът не ми побира как може убийство в гръб да е самозащита. Напомня ми онзи черен виц: “Смъртта е причинена от 12 огнестрелни рани в главата – какво нагло самоубийство!”

Затова хайде оставете убиеца на мира, нека си излежи присъдата, защото е отнел живота на млад човек, при това нарочно и изобщо не при самозащита.

Убеден съм, че цялата “патриотична” кампания по медиите и във Фейсбук не е случайна – с такива залъгалки отклоняват обществото от наистина важните неща. В страната стават наистина важни неща, хора, обърнете им внимание! Полицията се мутризира! Всички основни стоки вече се разпределят от картели и монополисти! Няма свободен пазар! Няма свободна журналистика! Няма образование! Няма здравеопазване! Дори контрольорите в транспорта вече са мутри! Точно случаят с кокошките на баба Пенка от с. Долно Подуйно ли е най-важен?

И последно се обръщам към всички, които искат да ме включват в безумни каузи: приятели, ако вие сериозно смятате, че е нормално да убиваме крадците и наркоманите, за да намалим престъпността, то ние с вас определено принадлежим към различни светове. Не ме търсете. Не съм оттук.

——

Текстът е публикуван най-напред в Блога на Ники


 

Нацията поиска отмяна на съдебната система, сама щяла да решава кой е виновен с гласуване в интернет


http://www.nenovinite.com/news.php?action=view&ID=2059


 

7 аргумента Опиц да лежи в затвора
http://www.webcafe.bg/id_1146330946_7_argumenta_Opits_da_leji_v_zatvora
 



Гласувай:
7



1. анонимен - Подводни
17.09.2012 23:06
Големи малоумници има по белият свят !!
цитирай
2. meto76 - 7 аргумента Опиц да лежи в затвор...
17.09.2012 23:07
7 аргумента Опиц да лежи в затвора

http://www.webcafe.bg/id_1146330946_7_argumenta_Opits_da_leji_v_zatvora
цитирай
3. dzera - Смърт за всички българомразци! ...
17.09.2012 23:30
Смърт за всички българомразци! СВОБОДА ЗА ОПИЦ!!!
цитирай
4. saadi - Смърт за Опиц !
18.09.2012 15:30
Хуй за блогъра dzera !
Здраве и любов за мен !
цитирай
5. zlokuche - Естествено, че ще го осъдят. По-...
18.09.2012 19:54
Естествено, че ще го осъдят. По-скоро би трябвало да се радва, че се е отървал с толкова лека присъда. Елементите на предумишлено убийство са налице и очевидно са доказани пред съда, точка!
цитирай
6. анонимен - nikolai ot dobri4
18.09.2012 20:15
iskam pulnoto opravdavane na gospodin opic toi e edin velik bulgarin koito zaslujava uvajenie ako vie koito zastavate sre6tu nego popadnete v su6tata situaciq da vi vidim togava kakvo 6te drunkate zverove takiva
цитирай
7. анонимен - opic e velik
18.09.2012 20:23
vie vsi4ki koito tolkova mnogo go topite i hulite kakvo bihte napravili v negoviq slu4ai i dokato se opravdavate vas da vi topqt i narejdat opic otturva i samite vas ot toq kradliv narkoman utre toq su6tiq 6te6e da operira i vas no samo podlogi kato vas znaqt da o4ernqt horata umrete zverove takiva ne6tastnici zaslujavate kakvoto iskarate vsi4ko da vi ograbvat do 6u6 to4no ei takiva kato ubitiq OPIC E VELIK I DOSTOEN BULGARIN NAI-DOBRIQT HUDOJNIK
цитирай
8. becksssss - Дзера, анонимни №6 и №7,
18.09.2012 20:44
с чиста съвест мога да ви призова да се застреляте в тъпите тикви.
цитирай
9. dzera - Бекс, огледай се в огледалото, и ако ...
18.09.2012 21:59
Бекс, огледай се в огледалото, и ако не се напука, си завържи въжето и сбогом! Боклук!
цитирай
10. zlokuche - dzera или както там ти е заглавието, ...
18.09.2012 22:53
dzera или както там ти е заглавието,

На такива номера никой вече не се връзва. Опитваш се да скриеш сам какво си, наричайки всички други "боклуци". И с това показваш, че си същия боклук като Опиц и подобните му.
цитирай
11. becksssss - dzera
18.09.2012 23:03
Кажи, дебил. Нещо проблемче ли имаш с мен?
цитирай
12. meto76 - Как може Опиц да избегне затвора...
19.09.2012 09:34
Как може Опиц да избегне затвора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1545573

Едно по-различно, но аргументирано мнение!
цитирай
13. seasonofthewitch - Аз съм "ЗА" пълната а...
19.09.2012 15:53
Аз съм "ЗА" пълната амнистия на Опиц.Причината е,че прекалено много се накотиха крадци на дребно,за да се вторачвам в буквата на закона!Това убийство трябва да се таксува като назидание!Голяма работа,че една безпътница се е самоубила.Два паразита ги няма.Точка.
цитирай
14. dzera - Бекс, ако погледнем реално на не...
20.09.2012 00:24
Бекс, ако погледнем реално на нещата, и ги проследим в дълбочина, дебил е само сина на баща ти! Comprende, maricon???
цитирай
15. lambo - Едно време бушували кърджалии и даалии
21.09.2012 23:08

Грабели, плячкосвали, изнасилвали, убивали
Султана отначало си траел защото жертвите били християни
Но когато бандитите започнали да нападат и мюсюлманските селища

СУЛТАНА РАЗРЕШИЛ ВСЯКО СЕЛИЩЕ ДА ИМА ОРЪЖИЕ И САМО ДА СЕ ЗАЩИТАВА
( вкл. и на християните )

Били изградени обръчи от окопи около селищата, наблюдателно постове и всеки знаел по тревога къде да застане с пушката си

Само за няколко години бандитите дали толкова много жертви, че останалите се изпокрили като мишки по далечните краища на империята
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579183
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031