Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2012 20:49 - Барак Обама и Мит Ромни влязоха в първия си публичен дебат
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2393 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 04.10.2012 20:59


Барак Обама и Мит Ромни влязоха в първия си публичен дебат

Първият от серията дебати между натоящия президент на САЩ Барак Обама и републиканския кандиадт Мит Ромни се проведе снощи (4 ч. сутринта днес по българското време) в университета на град Денвър, Колорадо. Видеоматериалите от дебата може да гледате на сайта на телевизия „Ей Би Си Нюз“ ТУК.

 

Преди дебата мнозинството от анализаторите посочиха, че това е един от последните шансове за Ромни да обърне обстоятелствата в своя ползва и да натрупа аванс за сметка на Обама. Социологическите проучвания показват, че настоящия държавен глава има преднина от около 6 % пред своя опонент, по-популярен е сред американците по редица ключови въпроси и за момента се радва на по-голяма подкрепа в решаващите за крайния резултат щати.

Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Така че не е изненадващо, че Ромни беше далеч по-агресивният от двамата кандидати по време на снощния дебат и отправи многобройни и последователни атаки срещу политиката на Обама през изминалите 4 години. На свой ред президентът беше много по-резервиран, макар че това изглеждаше по-скоро плод на сдържаност, отколкото на неувереност.

 

Главната тема на дебата в Денвър беше икономиката. Кандидатите представиха идеите си в няколко основни направления: създаването на работни места, справянето с бюджетния дефицит и дълга, социалната сигурност, правителствената регулация над частния бизнес, здравеопазването и ролята на държавата в икономиката.

Барак Обама image GettyImages/Guliver

 

По един или друг начин обаче всички тези въпроси бяха сведени до дискусия относно данъчната политика на двамата кандидати. Ключова дума в дебата беше „средната класа“, като всеки от двамата опитваше да представи своите планове като по-изгодни и подходящи именно за тази прослойка в американското общество. Именно средната класа сред американците между другото е най-малко обвързана с традиционни партийни идеологии и в този смисъл е електорат, подлежащ на спечелване.

 

„Обезпокоен съм, че пътя, по който се движим сега, е неуспешен. Ще възстановя жизнеността, която може да накара САЩ да функционират отново”, заяви Ромни в началото на своята реч. Претендентът на републиканците упрекна досегашния държавен глава, че оповестява неверни данни за проектите му да намали налозите, което е неправилно.

Барак Обама и Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Барак Обама от своя страна контрира бившия губернатор на щата Масачузетс, че отстъпва от плана си за големи намаления на данъците, което беше първата сериозна атака между двамата по време в Денвър. „Преди 18 месеца Ромни се застъпваше за този данъчен план, а сега, когато остават само пет седмици преди изборите, той твърди, че неговата голяма дръзка идея „не е толкова важна”, декларира Обама, след като Ромни отхвърли твърдението, че неговите идеи биха увеличили бюджетния дефицит на САЩ.

 

Мит Ромни неколкоктатно пдочерта своето виждане, че безработицата в САЩ може да бъде най-успешно преборена чрез стимулиране на частната инициатива, за което на свой ред са необходими сериозни съкращения на данъците. Той подчерта също, че преориентирането на външната търговия от Китай към Латинска Америка и изграждането на енергийна независимост също ще отворят работни места.

 

Кандидатът на републиканците обяви, че ако президентът Барак Обама бъде преизбран, това ще предизвика ера на намаляващи доходи в домакинствата и хронична безработица. „Ако Обама бъде избран повторно, ще станете свидетели на смачкване на средната класа”, допълни бившият губернатор на Масачузетс.

Уолстрийт image LiveBiz

 

Обама обаче разкритикува републиканеца, като заяви, че предложените $ 5 трлн. данъчни съкращения няма откъде да бъдат конпенсирани. Той изтъкна нуждата от правителствени инвестиции в образованието и борба срещу практиката на някои компании да изнасят производството си извън САЩ, лишавайки страната от работни места – една прикрита критика срещу предприемача Ромни.

 

Президентът заяви, че най-богатите американци трябва да дадат своя принос за изправяне на икономиката на крака чрез по-високи данъци. Неговият опонент обаче отхвърли това твърдение и коментира, че именно крупният бизнес осигурява 25 % от работните места в страната и допълнителното облагане ще създаде безработица.

 

Разгорещен беше спорът относно федералния дълг на САЩ. Ромни цитира статистики, според които при управлението на Обама задълженията са нараствали поне с $ 1 трлн. годишно и тази тенденция е на път да се запази. Президентът обаче го контрира с твърдението, че е наследил от републиканеца Джордж У. Буш сметките за две войни, водени „на кредит“, ненужни данъчни облекчения за богатите и цяла финансова криза, за справянето с която са били нужни тези разходи.

 

Федералният резерв на САЩ image wikipedia.org

Обама се защити като съобщи, че идеите на неговия съперник да съкрати бюджетния дефицит без да повишава данъците, ще го принуди да намали разходите за училища и здравеопазване.


„Сега, ако Ромни предприеме подобен небалансиран подход, това ще съсипе инвестициите ни в училищата и образованието, както и ще доведе до 30% съкращения в основната програма за пенсионери в старчески домове, за деца с увреждания, а това не е правилната стратегия за нас, за да продължим напред”, каза Обама.

 

Поредната „ябълка на раздора“ стана започнатата от Обама здравна реформа, известна като Obamacare. Президентът подчерта, че тя дава на американците по-голяма сигурност и независимост от застрахователната индустрия. Неговият противник изказа тезата, че здравното осигуряване е въпрос, който трябва да бъде оставен за разрешаване от администрацията на отделните щати.

Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Изобщо Ромни неведнъж даде примери със своя мандат като губернатор на Масачузетс – един традиционно доминиран от демократите щат. Той не пропусна да изтъкне, че на този пост е работил съвместно с политици и от двете основни партии и възнамерява да продължи тази тенденция като президент.

 

На свой ред Обама също се ангажира да се вслушва в гласовете на републиканците. Освен това той обвини Ромни, че не може да казва „не“ на по-радикалната част от републиканските политици и е склонен да прави компромиси с исканията им. Редица наблюдатели отбелязват, че наистина в момента в Републиакнската партия са особено силни гласовете на крайни политици, много от тях – близки до движението Чаеното парти.

Барак Обама image GettyImages/Guliver

 

Обама отправи силна критика срещу Ромни за това, че се противопоставя на редица настоящи управленски практики, но не дава смислена алтернатива на нито една от тях. Президентът нападна своя противник за това, че няма ясен план за здравна реформа, а възгледите му за справяне с дълга и дефицита не са съобразени с реалността.


Като цяло дебатът протече в рамките на умереното, без гафове или особено успешни попадения за нито един от двамата участници. Някои от американските зрители коментираха в Twitter, че дискусията е посредствена и твърде далеч от нивото на дебатите между личности като Джон Кенеди и Ричард Никсън от десетилетия по-рано. Критики получи и изключително пасивният модератор на разговора Джим Лерър, който през цялото време беше прекъсван и пренебрегван от участниците.

 

Според повечето зрители, взели участие в дискусиите в социалните мрежи след дебата, Мит Ромни е кандидатът, който е спечелил повече от дискусията заради своята увереност и агресивност. От друга страна обаче, Обама най-вероятно е имал за задача просто да се опази от провокации и обвинения, за да съхрани преднината, отредена му от социлогическите проучвания, отбелязват анализаторите.

Барак Обама и Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Очаква се по-късно да излязат и първите подробни коментари на политическите анализатори за първия пряк двубой между Барак Обама и Мит Ромни за президентския пост на САЩ.

 

Двамата кандидати ще проведат още два открити дебата. На 16 октомври в Хемпстед, Ню Йорк те ще отговарят на въпроси от граждани, а на 22 октомври в Бока Рейтън, Флорида ще обсъждат външната политика. На 11 октомври пък във вицепрезидентски дебат заместникът на Обама – Джо Байдън, ще се изправи срешу партньора на Ромни – Пол Райън. Президентските избори са на 6 ноември.


http://www.livenews.bg/Direktnata-bitka-za-Beliya-dom-zapochna-%28VIDEO%29-37865








Гласувай:
3



1. анонимен - eGdIMrpNnvzZpiVjp
03.11.2012 05:35
268ugF <a href="http://raieqsufkrbp.com/">raieqsufkrbp</a>, [url=http://mcgravtgdrbl.com/]mcgravtgdrbl[/url], [link=http://zivudwydmhjj.com/]zivudwydmhjj[/link], http://twkqovmzznxj.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616322
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930