Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2012 20:16 - Втори дебат между Обама и Ромни - видео
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1171 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 17.10.2012 20:23


Обама мина в офанзива   Сряда | 17 Октомври 2012 
Снимка: GettyImages/Guliver
image Барак Обама и Мит Ромни     Вторият дебат между президента и републиканския кандидат Мит Ромни беше много по-динамичен и агресивен

Вторият предизборен дебат между американския президент Барак Обама и републиканския кандидат Мит Ромни предложи много по-динамичен и интересен сблъсък в сравнение с първата среща между двамата преди две седмици. Обама излезе много по-агресивен и ангажиран в дискусията, за да заличи негативното впечатление от незаинтересованото си представяне в предишната дискусия.

 

Дебатът в университета Хофстра в Хемпстед, щата Ню Йорк, имаше формат на „среща в градския съвет“. Двамата кандидати отговаряха на въпроси, зададени им от присъстващата публика. Тя беше съставена от неутрални избиратели, подбрани от социологическата агенция „Галъп“. Питанията засегнаха теми като безработицата, цените на горивата, имиграцията, правата на жените, външната политика и т.н.

Барак Обама и Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

И двамата претенденти изглеждаха пределно мотивирани да наклонят везните на доверието в своя полза. За разлика от предишния дебат, Обама излъчваше увереност и енергия, беше в постоянно движение и търсеше директния контакти с публиката. Президентът не просто защитаваше извършеното през първия си мандат, но и директно нападна опонента си и неговите позиции по всички зададени въпроси.

 

Както Обама, така и Ромни през по-голямата от дебата от времето се прекъсваха взаимно, постоянно пресрочваха предоставеното им за отговор време и се връщаха към вече отговорени въпроси, за да отправят нов упрек към опонента. Модераторът на дискусията, Кенди Кроули от „Си Ен Ен“, се опита да овладее споровете, но през голяма част от времето това не й се удаваше.

 

„Знам как да подкарам икономиката“ (Мит Ромни)

 

Барак Обама и Мит Ромни image GettyImages/Guliver

Още в началото Ромни обеща да създаде повече възможности за младежите, завършили училище и университет, да намерят работни места. „Аз знам какво е нужно, за да подкарам икономиката. Знам какво е нужно, за да създам хубави работни места, да ви дам възможностите, които заслужавате“, заяви той и за пореден път заяви, че американската средна класа е била „смазана“ през управлението на Обама.

 

На свой ред президентът посочи, че неговата администрация е създала 5 млн. работни места за 30 месеца и е спасила от фалит няколко големи компании, в които работят огромен брой американци. Той изтъкна като приоритети инвестицията в нови енергийни източници и намаляването на дефицита „по балансиран начин“ чрез по-високи данъци за богатите и съкращаване на военните разходи.

Барак Обама и Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Двамата влязоха в спор относно големите автомобилни компании в Детройт. Обама атакува своя опонент, че би допуснал „Крайслер“ и „Дженеръл Мотърс“ да фалират, без да им даде шанс да останат отворени. „Той няма план от 5 точки, а от 1 точка – да позволи на тези на върха да играят по различни правила“, заяви президентът и обясни, че Ромни винаги е защитавал и ще защитава само богатите.

 

„Математиката ви не излиза“ (Барак Обама)

 

По-късно републиканецът се защити, че неговите намерения са да намали данъците предимно за „погребаната“ средна класа. „При никакви обстоятелства няма да намаля дяла, който допринасят хората с високи приходи“, заяви той и мина в нападение срещу увеличаването на дълга при Обама с $ 5 трлн.

 

„Съюзниците на Ромни в Конгреса държат 98 % от американците заложници, за да осигурят облекчения за най-богатите 2 %“, не му остана длъжен президентът. Според Обама планът на републиканците предвижда данъчни съкращения и разходи за отбрана в размер на $ 8 трлн., но не е ясно откъде ще бъде компенсирана тази колосална сума в бюджета на страната. „Математиката ви не излиза“, отсече той.

 

„5 трилиона долара дефицит за 4 години – тази математика не излиза“, контрира го Ромни. „Ръководих бизнеса си 25 години, ръководих Олимпиадата (в Солт Лейк Сити през 2002 г.), ръководих щата Масачузетс – знам как се балансира бюджет“, похвали се репубиканецът.

 

„Доказателството е цената, която плащате в бензиностанцията“ (Мит Ромни)

Барак Обама и Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Въпросът за използването на енергийните източници и цените на горивата се оказа изключително мотивиращ и за двамата кандидати. В един момент те стояха лице в лице в пряка конфронтация и всеки директно обвиняваше другия в лъжа и манипулиране на фактите по темата.

 

„Ако мислим само за утре или следващия ден, а не за след 10 години, няма да контролираме собственото си икономическо бъдеще“, каза Обама. Той посочи, че е увеличил добива на нефт и газ в САЩ до най-високи нива за последните 16 години и иска тепърва да го стимулира повече, наред с развитието на алтернативни енергийни източници, докато Ромни просто би оставил петролните компании да правят каквото си искат.

Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Републиканецът на свой ред обвини президента, че 4 години е създавал препятствия към частните инициативи за добив на изкопаеми горива. Ромни поясни, че не е против екологичните източници на енергия, но се противопоставя на правителствената политика да отнема лицензи за нефтени сондажи и въгледобивни мини. Той подтикна зрителите да сравнят цените на бензина сега с тези преди 4 години и заключи, че стратегията на Обама е неефективна.

 

„Докараха ми цели папки с жени!“ (Мит Ромни)

 

За първи път по време на тазгодишните дебати беше повдигнат въпросът за „стъкления таван“, който не позволява на жените да постигнат същите високи и добре платени постове като мъжете. Отговорът на Обама беше концентриран върху по-доброто образование, докато Ромни отново повтори обещанията си за по-силна икономика и нови работни места.

Барак Обама и Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Разочарована съм от липсата на прогрес през последнит 4 години, но го отдавам най-вече на икономическите и политически действия на предишния президент Джордж У. Буш, заяви една от участничките в дебата и директно запита републиканеца Ромни по какво той и неговият съпартиец Буш се различават. В отговор кандидатът изреди приоритети като енергийна независимост, повече търговия с Латинска Америка за сметка на Китай, овладяване на бюджетния дефицит и фокус върху дребния бизнес за сметка на едрия.

 

Обама обвини Ромни, че е бил сред първите, започнали да местят работни места от САЩ към Китай и дори в момента инвестира в компании, които разработват технологии за наблюдение и контрол по поръчка на Пекин. „Вие сте последният човек, който ще бъде твърд с Китай“, допълни той. По-нататък президентът дори посочи, че по социалните въпроси Ромни губи сравнението с Джордж У. Буш.

Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

„Това е нация на имигранти“, обяви Ромни в отговор на друг въпрос и се ангажира да улесни образованите и амбициозни хора, желаещи да получат Зелена карта, но ще предприеме сериозни мерки срещу нелегалната имиграция.

 

„Кажи го по-високо, Кенди!“ (Барак Обама)

 

Пред Обама беше поставен неудобният въпрос защо Държавният департамент е отказал да засили охраната на американското консулство в Бенгази, което по-късно стана обект на атака, отнела живота на четирима американци. Президентът се опита да отклони темата към реакцията на Ромни след нападението, която беше видяна от мнозина като опит да извлече политически дивиденти от една човешка трагедия.

Барак Обама image GettyImages/Guliver

 

Бившият губернатор на Масачузетс на свой ред обяви външната политика на Обама за провал и посочи като примери войната в Сирия, напрежението в Египет и липсата на движение по ядрената програма на Иран. „Аз съм президентът, аз винаги съм отговорен“, контрира го Обама. Малко след това водещата улови Ромни в неточност по отношение на изявленията, направени от Белия дом след случая в Бенгази.

 

„Спазил съм ангажиментите, които съм поел, а тези, които още не съм успял да спазя, не е защото не съм се опитвал и аз ще ги изпълня през втория си мандат“, отговори Обама на един от въпросите. Той изреди редица от своите постижения като президент, от регулациите за Уолстрийт до ликвидирането на Осама бин Ладен иизтеглянето от Ирак. „Ако преизберете Обама, ще получите още 4 години като предишните 4, а ние не можем да си позволим това“, контрира го Ромни.

Барак Обама и Мит Ромни image GettyImages/Guliver

 

Едва в последните минути на дискусията президентът използва срещу Ромни скандалното му изказване, че 47 % от американците са храненици на държавата, които не поемат лична отговорност. „Помислете си за кого говореше той? Ученици, войници, хора, които работят всеки ден, плащат си данъците, но просто не получават достатъчно“, заяви Обама. „Грижа ме е за 100 % от американците“, защити се Ромни и обясни, че това е имидж, натрапен му от предизборния щаб на противника.

 

Обама-Ромни 1:1, следват продължения и дузпи

 

След края на дебата повечет анализатори в САЩ се обединиха около мнението, че настоящият президент се е справил по-добре от републиканския претендент. Ромни защити спечеленото на предишния дебат, но Обама успя да компенсира загубите и да мине в офанзива – това е заключението, което са налага от повечето коментари. 46 % от участниците в онлайн допитването на „Си Ен Ен“ определиха за победител Обама, докато 39 % отличиха Ромни.


http://www.livenews.bg/Obama-mina-v-ofanziva-38437






Гласувай:
2



1. анонимен - VYORlqVAaDnizYj
05.11.2012 03:09
XRZCh7 <a href="http://covfuczsgllj.com/">covfuczsgllj</a>, [url=http://gaufwbdskryf.com/]gaufwbdskryf[/url], [link=http://bmuwkfbgbgvy.com/]bmuwkfbgbgvy[/link], http://bdiwxbqwqqqj.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579052
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031