Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2012 21:19 - Шпицкоманда, или кой се грижи за това, което държавата не смее да свърши сама?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1299 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.10.2012 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Шпицкоманда, или кой се грижи за това, което държавата не смее да свърши сама?
  От Спас Спасов Всички статии на автора         image

Снимката е архивна от протест на ВМРО през това лято
Фотограф: Красимир Юскеселиев

image

 

Само преди няколко седмици гледах с изумление как тълпи от освирепели мъже с прашни чехли вдигат света на главата си заради нескопосани съмнения в "невинността на мюсюлманите". По-рано правеха същото защото бяха зърнали карикатура на този, в когото вярват. Според едно от обясненията на случващото се, "в традиционното ислямско богословие Бог стои извън възможностите на човешкото разбиране и хората не трябва да си го представят в конкретен образ, а да му се покланят като на абстрактна сила". Прозвуча ми логично като теория на безусловното подчинение. За това приех бесовете на прашните хора за някаква далечна форма на духовен атавизъм и изключих телевизора. Оказа се не така далечна.

Левски с шалче


Трите момчета от Добрич и Крушари, които се снимаха* в предизвикателни пози с портрети на личности от българската история, паднаха в капан. Али, Васведин и Севдин станаха жертва на комплот, сглобен от лицемерието на ксенофобията, национализма и медиите. Докато гледах сеира "държавата срещу лирическия герой в творчеството на Мишо Шамара" и през ум не ми минаваше до къде ще стигнем само няколко дни по-късно. Оказа се, че плезенето и въртенето на дупе пред портрети–конфекция на лица от българската история, е по-скандално от изтананикването на червената ивица в националния флаг като употребена дамска превръзка. Обстоятелството, смекчаващото вината  на Мишо беше в това, че не е циганин. С други думи – сквернословието на рапъра по отношение на флага не можа да задейства клопката, заради недоокомплектованост. В механизма й липсваше пружината на ксенофобията.

Пак през тези дни ми попадна и снимката на един прасец. В обезкосмената му част се мъдреше някаква нескопосана карикатура на Левски. Имаше възголеми мрачни очи, хлътнали бузи и сочни устни. Но бедата не беше в това. Беше в синьото шалче с ресни, усукано край врата на националната икона. В единия му край беше изписана буквата "Л". В другия – годината "1914". Въпросният глезен и сега се мъдри в секцията "патриотични татуировки" на един от юнашките сайтове в интернет. Но и той, също като цинизма на Мишо Шамара, няма да събуди гнева на вярващите в абстрактната сила на фетишите. Не за друго, а защото фотографираната телесна част не дава достатъчно информация за етническта принадлежност на човека, вързал шалчето на Апостола. Неговата порция бой, както и шамарите, полагащи се на Мишо Шамара, сега ще бъдат изядени с лихвите от Али, Весведин и Севдин.

За тях смекчаващи вината обстоятелства няма! Няма да ги спаси това, че са част от абсолютното малцинство на ромите, стигнали до 11 клас в професионална гимназия. Нито това, че имат профили във Фейсбук, които знаят как да използват. Нито, че успехът на всеки от тях надхвърля "Добър 4", нито, че Весведин водел на училище и по-малката си сестра, защото родителите им всеки ден ходели на работа. Напротив! Заместник председателят на парламентарно непредставената ВМРО Костадин Костадинов лично отиде в Добрич, за да провери, дали децата са вече изключени (за мотивите му, ще стане дума по-късно). А "Атака" скоростно сезира главния прокурор. Сега за друго:

За нациите и расите

Потенциалът на едно общество да върви напред се разчита и в способността му да прави разлика между глупостите и важните неща. Да отсява бързо пошльотината от ценностите и да не си създава фетиши. Тук се случва обратното.

Българската образователна система от години и тихомълком прилага безпощадна сегрегация спрямо децата на ромите. Моделът на перфидната ни, т.нар. етническа толерантност крие като най-съкровена тайна историята за "мъртвите" ромски души. С тях се пълнят училищни дневници. Единствената цел на този заговор е всяка година на 1 януари от бюджета да бъдат издоени предварително пресметнатите делегирани пари. Така ромски деца, които почти не са стъпвали в училището, след година, две или три се оказват безпрепятствено преминали от клас в клас. Без да могат да четат, да пишат и дори да говорят български.

В същото време обществената гнусливост към ромите никак не пречи на приносителите си да примират от кеф всеки път, когато им се удаде сгода да друснат празничен кючек или да се разсеят с четива по темата дали "Азис е лапал тази ...ишка". Обзалагам се, че за тези хора наказанието на Али, Весведин и Севдин – отстраняване от учебните занятия, няма да е достатъчно. Поривът за саморазправа, който задръсти форумите в Интернет, пожела не просто незабавното връщане на трите деца в гетото. Поиска да ги види "На-са-пун!". Да, "На-са-пун!". А най-безобразното в цялата история е това, че по темата до момента не са се промълвили нито министърът на образованието Сергей Игнатов, нито началникът на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в МВР Явор Колев. Като никога мълчи даже самият премиер...

Какво означава това ли? 

Означава, че държавата е приела да повери на някакви (все още) виртуални шпицкоманди грижата за свършването на онова, което не смее да направи сама. Да им позволи да отмъщават от името и за сметка на обществото. Защото "нациите и расите са в постоянен конфликт, поради което само силните от тях могат да оцелеят, бидейки здрави, витални и чрез отстояване на себе си в борбата срещу слабите". Цитатът е част от определението, което "Уикипедия" дава за фашизма. За чистия фашизъм!

В този мръсен контекст започва да тежи дори светлата премиерска грижа за футболните развлечения на народа и здравия спортен дух на нацията. Представете си в какво могат да се превърнат още утре футболните фенклубове. Всъщност, няма нужда да си представяте.

Той не е човек, той е Бог!

На 17 април миналата година, дни преди Великден, членове на ВМРО, "Сините акули" - фенове на футболен клуб "Черноморец", както и тези на "Нефтохимик", сдружение "Родолюбец" и още няколко агитки, присъдружни на вече споменатите, нападнаха събрание на църквата "Свидетели на Йехова" в Бургас. Имаше ранени и арестувани. Ден след вандалщината зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов (да, същият!) обясни ритниците, юмруците и бомбичките с това, че "в обществото се зараждат все повече антидържавни реакции". Т.е. "сините акули" бяха взели в ръцете си решаването на нещата, които държавата не е свършила така, както им се иска.

"Навсякъде из града е имало плакати с "Елате да отбележим годишнината от смъртта на най-великия човек". Той не е човек, той е Бог. Това е обидно и провокира", разясни тогава Костадинов. Няколко месеца по-късно бе издигната и кандидатурата му за кмет на Варна. А на 26 септември 2011 г., или точно месец преди местите избори, Костадин Костадинов беше арестуван за това, че след събитията в селото на цар Киро – Катуница, е повел към циганската махала във Варна младежи, гневни че държавата не е свършила работата с циганите "така, както им се иска". По пътя си младежите трошиха стъкла на къщи и магазини, но слава Богу не стигнаха до гетото. Костадинов обаче стигна до Общинския съвет на Варна. Догодина сигурно пак ще участва в изборите.

Фатвата

"Каузата" във "Фейсбук" (с правописна грешка в заглавието), която разнесе тревогата за поругана от цигани българска чест, беше генерирана в събота, сякаш по учебник за връзки с обществеността. Още на следващия ден, пак по правилата, тя беше вкарана в обращение. Информационният вакум на уикенда пренесе скандала в новата седмица и пръсна лъжата за това, че трите момчета са членове на турска рап група, че са сводници и т.н. Печално!

В моменти на мозъчна смърт като този, когато става ясно, че духовният атавизъм на други светове ни е по-близък и присъщ отколкото сме подозирали, спасението е само едно – спешно връщане в съзнание! За да разберем, какво ни се случва. И за да чуем например Салман Ружди, който казва: "Свят, в който нищо не ни обижда, е абсурд". И още: "Фатвата (присъдата) срещу мен щеше да е много по-опасна, ако социалните мрежи съществуваха, когато беше произнесена".

* "Дневник" прецени да не публикува снимката на момчетата, защото:
- не искаме да участваме в истеризирането и използването й;  
- смятаме, че снимката нямаше да предизвика никаква или дори подобна реакция, ако момчетата бяха от български произход; 
- от всички известни досега факти няма доказателства, че единият от тинейджърите я е качил в личния си профил в социалната мрежа с цел провокация, обида или специално послание; 
- проблемът не е в снимката, а в реакцията срещу нея. 
Може да видите фотоса 
във "Фейсбук" (до страницата на момчето вече няма достъп, но е качена в различни расистки групи) 

http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/10/24/1931336_shpickomanda_ili_koi_se_griji_za_tova_koeto_durjavata/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581949
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031