Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2012 22:09 - Колко суверенна е Украина?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1351 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Колко суверенна е Украина? 25.10.2012 / 14:02 от: Гласове   image Леонид Развозжаев, архивна снимка

Традиционната битка на Кремъл срещу руската опозиция стигна до Украйна и постави въпросителни пред нейния суверенитет. Това стана в началото на седмицата, когато човек от руската опозиция избяга в Украйна, но беше заловен на независимата й територия от руските служби и завлечен в Москва. В четвъртък украинските власти признаха това, след като в продължение на седмица бяха отричали новината.

 

 

Избягалият в Украйна се казва Леонид Развозжаев. Той е роден в сибирския град Ангарск през 1973 г. През 1998 навлиза в политиката на страната на левите и крайнолевите сили. През 2004 г. създава „Младежкия ляв фронт“, а после и „Левия фронт“. Участва в ръководството на тези организации и съвместява тази дейност с поста на помощник на Иля Пономарьов – депутат в руската Дума от партията „Справедлива Русия“. През 2011 оглавява синдиката на работещите в сферата на търговията и услугите.

През 2012 г. срещу него започва разследване за това, че е подготвял масови безредици в Москва, чиято цел е свалянето на правителството. Заедно с него се разследват още двама души – Сергей Удалцов, който е координатор на „Левия фронт“ и Константин Лебедев, който е активист на Руското социалистическо движение и помощник на Удалцов.

Разбрал какво го чака, Леонид Развозжаев бяга в Украйна на 16 октомври тази година. На следващия ден отива в Управлението на Върховния комисар по бежанците към ООН в Киев. Там подава документи с искане да го признаят за бежанец. На излизане от офиса на ООН е заловен от хора с бойни умения, набутан в автомобил с чувал на главата и откаран до частен самолет, който го отвежда в Москва. По пътя го заплашват, че ще убият жена му и децата, ако вдига много шум. Оттук нататък Развозжаев е в ареста.

Три дни по-късно, на 21 октомври, руските власти заявяват, че Развозжаев доброволно се е явил в московската полиция, където е заявил, че иска да даде показания по случая с организираните от него масови безредици. За всеобща изненада на неговите колеги и приятели се съобщава, че Развозжаев е подписал самопризнания за това, как искал да събори руската власт с помощта на Грузия и по тази причина „организирал масови безредици в Москва“ през май месец.

Правозащитниците, които са говорили с Развозжаев, заявиха, че той е направил тези самопризнания след двудневни изтезания.

Украинските служби за сигурност и полицията отказваха коментари по случая в продължение на цяла седмица. Едва на 25 октомври представител на МВР призна, че Развозжаев наистина е бил в Киев и наистина е бил „отвлечен“ от руските служби за сигурност.

В разрез с каквито и да било международни и национални приниципи, говорителят на украинското МВР Владимир Полишчук заяви, че няма да води разследване по случая, „тъй като в този случай отвличането не е извършено от някакви престъпници, нито от терористи, а просто е била извършена операция на други служби за сигурност на територията на Украйна“. Думите му бяха цитирани от lenta.ru

Когато трета държава издирва свой заподозрян в престъпление гражданин в чужбина, обичайният ред предвижда разговори между двете страни, след които страната-домакин може да изпълни или да не изпълни молбата на своите чуждестранни колеги. В случай, че искането се приема, в действие влиза местната полиция или местните сили за сигурност. Те са тези, които извършват ареста и те са тези, които съпровождат арестувания до самолет на гражданските авиолинии за екстрадиране. Службите за сигурност на Украйна обаче вече заявиха, че към тях не е било отправяно искане за сътрудничество от страна на Москва.

В понеделник ООН изрази загриженост за съдбата на Развозжаев и се обърна към Украйна с молба да разследва начина, по който той се е озовал в Русия. Организацията напомни, че страната, в която се намира Комисариатът на бежанците, няма право да екстрадира от своята територия човек, който се е обърнал за помощ към ООН. Развозжаев е бил в офиса на Комисариата и е излязъл да хапне навън без дори да си вземе нещата, съобщава сайтът на Комисариата в Киев. Когато той не се върнал, организацията се обадила в полицията.

Киевският случай просто няма нищо общо с нормалната продецура. Отвличане посред бял ден, и то пред офис на ООН, подозрително напомня отвличанията на руснаци-„предатели“ в Западна Европа по времето на Сталин и Брежнев. С тази разлика, че Украйна не само не протестира срещу издевателствата на нейна територия, но и ги закриля, като ги обявява за нещо естествено и „не престъпно“.

Отвличането на Развозжаев е толкова драстична намеса в суверенитета на Украйна, че успя да засенчи дори и московското дело – поредната офанзифа на Кремъл срещу неговите критици. В момента правозащитните организации се чудят кой аспект на това дело да коментират по-напред: отвличането? изтезанието, изтръгващо самопризнания? недопускането на адвокат до обвиняемия? обвинението в сталински стил? Скандалът с нарушения суверенитет на Украйна е просто най-лесната част от целия архаичен пъзел.


http://www.glasove.com/kolko-suverenna-e-ukraina-23032




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622190
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930