Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 17:19 - Шеврон започва проучвания за шистов газ в румънска Добруджа!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.12.2012 17:23





   
image Снимка: архив, Reuters



За обръщане на 180 градуса на стратегията на румънското правителство по въпроса за шистовия газ пише в. "Ромъния либера".

След като през лятото обяви суспендиране на процедурите по експлоатация на шистов газ в Румъния, сега номинираният отново за премиер Виктор Понта изглежда напълно е променил отношението си по този въпрос, посочва изданието.

"Ромъния либера" припомня, че през месец май Понта обяви временно спиране на процедурата до декември тази година.

Решението бе взето след големи улични протести в Бърлад, но и след силно лобиране от страна на еколози. То също така остави време на Европейската комисия да вземе решение по въпроса, посочва изданието.

Сега, след изтичане на самоналожения срок, след спечелването на изборите и решението, взето от ЕС, Виктор Понта обяви, че шистовият газ представлява зона на интерес на бъдещото правителство. Нещо повече, премиерът подчерта, че ако Румъния започне експлоатация на шистов газ, най-много ще загуби руския енергиен гигант "Газпром".

В предаване на телевизия Реалитатя Виктор Понта каза, че редица страни в Европа са дали "зелена светлина" на шистовия газ след резолюция на Европейския парламент. Понта посочи, че ако Румъния не прибегне до тези ресурси, ще страда икономически.

"Ако утре дадем разрешение за експлоатация на шистов газ и такъв бъде открит, най-рано след пет години ще излезе първият кубичен метър. Полша използва шистов газ за 80 долара на хиляда кубични метра, ние внасяме от "Газпром" за 450 и аз искам моят Олтхим/химически завод/ с 450 долара за хиляда кубични метра да бъде конкурентен на Полша с 80 долара?!?", каза Понта. Той припомни още, че САЩ са станали от вносител износител на газ.


В Констанца шистовият газ стана гореща тема, която бе обсъждана и по време на предизборната кампания. Еколозите казват, че експлоатацията на шистов газ ще нанесе големи щети на околната среда и подпочвените води, както и на туризма.

Бизнесмени, представени от председателя на Търговската камара, казват обаче, че няма опасност за околната среда. Михай Дарабан посочи, че шистовият газ ще се добива на разстояние от минимум осем километра от брега. Освен това той посочи, че ще се създадат нови работни места, а цената на газа за потребление ще падне.

Референдумите по въпроса за експлоатацията на шистов газ, които бяха организирани на 9 декември, паралелно с парламентарните избори, показаха липса на интерес у населението.

Жителите на Мангалия, Лиману и Костинещ в окръг Констанца не гласуваха достатъчно активно, за да бъде валиден резултатът от референдума. Все пак мнозинството от тях гласуваха против, отбелязва "Ромъния либера".

Американската компания "Шеврон" държи правата върху три периметъра в окръг Констанца - Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

Договорите бяха сключени по времето на десноцентристкото правителство. Американската компания има подобни права и в зоната Бърлад, също в Източна Румъния.

Бившият американски посланик в Букурещ Марк Гитенстийн обясни, че плановете на "Шеврон" са първо да сондират и да проверят дали има шистов газ и дали експлоатацията му е рентабилна, припомня вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.


http://www.dnes.bg/balkani/2012/12/20/rumynskoto-pravitelstvo-se-obyrna-na-180-za-shistoviia-gaz.175903




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580124
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031