Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 12:18 - Как Путин извърши детско жертвоприношение пред елита
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2251 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 06.01.2013 12:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как Путин извърши детско жертвоприношение пред елита  

30 Декември 2012

e-vestnik  

image Портрет на Путин от изложбата “Президентът - човекът с най-добрата душа” на Алексей Сергиенко. Снимка: ридус

“Забраната за осиновяване в чужбина е дотам враждебна на здравия разум, че трябва да търсим обяснение в друга област - символичната”, пише “Ведомости” в редакционен коментар за т.нар. закон “Анти-Магнитски”.

Според вестника “това е жертвоприношение, безсмислено от рационална гледна точка”, което се очаква “да затвърди споразумението между Владимир Путин и хората, наричани елит”. Те “в известен смисъл подписват договор с кръв” и загърбват християнския морал, принасяйки в жертва чужди деца, заявява “Ведомости”.

“Никой закон досега май не е предизвиквал такава вълна от възмущение в руското общество - възмущение, насочено към депутатите, и не е разкривал презрението на властите към общественото мнение”, коментира “Новие известия”.

Тази забрана нанесе сериозен удар върху вече обтегнатите дипломатически отношения между американците и руснаците, но за стотици американци, оплетени в мрежите на скъпи и сложни процедури за осиновяване на руски деца, законът има много дълбоки лични последици, посочва американският вестник “Ню Йорк таймс”.

Изданието посочва и конкретен пример на семейство, готвещо се да прибере в Ню Йорк 5-годишното русначе Альоша. Сега семейството, което два пъти е посещавало детето в Русия, има чувството, че Альоша никога няма да пристигне при тях в Ню Йорк.

По закон забраната трябва да влезе в сила идния вторник. Ако това стане, тя ще обърка плановете на много американски семейства във финален стадий на осиновяване на русначе. Процедурата по осиновяване струва 50 000 ако не и повече долара, посочва изданието.

Британският вестник “Файненшъл таймс” посочва че забраната се е сблъскала с безпрецедентно несъгласие в Русия. Руснаците чувстват, че Кремъл води политика като си играе с живота на уязвимите хора - децата.

В Русия има над стотици хиляди сирачета или изоставени деца, които могат да бъдат осиновени, но само шепа от тях намират годишно нови руски родители. През 2011 г. американците осиновиха почти 1000 русначета, докато руски семейства осиновиха едва 7400 деца, припомня британското финансово издание.

Според германския вестник “Зюддойче цайтунг” законът за забрана на осиновяване на руски деца от американци, приет в отговор на американския “Закон Магнитски”, е прекалено силна реакция на забраната на САЩ спрямо няколко руски чиновници да не получават американски визи. Гневът не винаги е добър съветник, ето защо дори руският външен министър се изказа против закона, посочва вестникът.

Децата не трябва да са разменна монета в политиката, допълва германският вестник “Франкфуртер рундшау”. Списание “Пари мач” пък посочва, че в Русия има 654 000 непълнолетни, обитаващи сиропиталища. Тяхната съдба сега е повлияна от новия закон.

По повод забраната италианският вестник “Кориере дела сера” публикува статия от руската писателка Людмила Улицкая. В нея тя припомня, че Русия заема първото място в света по броя на сирачетата спрямо броя на жителите. Всяка година в Русия от 10 000 до 11 000 майки се отказват от децата си, посочва писателката. Русия държи и рекорда по аборти, подчертава тя и допълва, че смисълът на новия закон трудно може да бъде разбран.

“Независимая газета” анализира реакциите в Русия след новоприетия закон, забраняващ на американци да осиновяват руски деца. По данни на фонда “Обществено мнение” законът се подкрепя от 56 на сто от жителите на страната, макар това да не е “огромно мнозинство”, както заяви президентът Путин. Само една трета от населението е против този проект, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Затова “забраната руски сираци да бъдат осиновявани от американци, възприета очаквано емоционално и негативно от потребителите на социалните мрежи”, едва ли ще направи “критично масово” движението на “сърдитите градски жители” в Русия.

Тя ще повиши само временно градуса на недоволството сред традиционно протестиращите - буржоазията и интелигенцията. Защото те са по-чувствителни към детската тема, отколкото към лозунгите “Русия ще бъде свободна!” или “Русия без Путин”, се казва в материала.

Съответно властта волно или неволно, но редовно подхвърля на опозицията теми, които да предизвикат недоволство сред таргет групите и да го изчерпят, твърди изданието. И сочи за пример тазгодишни случаи - делото за безредиците на Блатния площад в Москва през май т. г., законите във връзка с неправителствените организации, процеса срещу пънкарките от “Пуси райът”, арестите и обиските у дейци на опозицията.

Подобни теми и събития стават приоритет за опозицията - тя провежда митинг и прави равносметка, а междувременно изниква повод за нова акция. Така властта де факто може да контролира дневния ред на опозицията, ако не и да го определя, изтъква всекидневникът.

Сред “подхвърлените теми” той нарежда и руския отговор срещу “закона Магнитски” в САЩ. Забраната за осиновяване на руски деца в Щатите е част от мерките, с които федерацията отговаря на американския закон, предвиждащ визова забрана и конфискация на активите на руски граждани, обвинени в нарушения на човешките права.

БТА

http://e-vestnik.bg/16488/kak-putin-izvarshi-detsko-zhertvoprinoshenie-pred-elita/



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vencivaleri1951 - gg
07.01.2013 11:07
gg
цитирай
2. vencivaleri1951 - законът и на мен ми се струва пресилен , но
07.01.2013 11:17
Законът не е подкрепен само от депутати на Единна Русия. Комунистите които са главната опозиционна фракция в не малката си част го подкрепят. Руснаците са емоционална нация и често разумът отстъпва на емоциите./ние сме същите/ След като американския съд оправда изцяло осиновителят американец зарязал русначето в колата си се надигна огромна вълна от недоволство сред хората в Русия. Наистина медиите раздухаха нещата до степен, че неадекватното решение по този случай се прехвърли на цялата американска система. На 10 руснака 9 подкрепят закона. Кой ще е този президент/ при това със спаднал рейтинг в последно време/ който да се противопостави на закон за който има всенародна подкрепа независимо правилна ли е или не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579339
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031