Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 18:10 - Форин полиси: Да опитомиш дивия Изток - България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1577 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дори по времето на комунизма България бе център на организирана престъпност, се казва в статия на "Форин полиси", цитирана от БГНЕС. Както Миша Глени пише в своята книга "МакМафия", през 70-те българската Кинтекс започна да изнася тайно оръжия за бунтовниците в Африка". "Но скоро каналите започнаха да се използват за трафик на хора, наркотици и дори на шедьоври на изкуството и антики".

Престъпността просто се засили след 1989 г.. Смята се, че медийният магнат Робърт Максуел, който поддържаше близки отношения с комунистическия диктатор Тодор Живков, участвал в операции за пране на пари, изсмукали 2 млрд. долара от България в посока западни данъчни убежища. Приватизацията на националните предприятия бе златна възможност за старите капиталисти в Запада и червените капиталисти в Изтока да потънат в корупция и рушвети.

Илия Павлов бе един от ключовите български червени капиталисти. На пръв поглед той бе просто успешен бизнесмен, управляващ огромна корпорация, наречена „Мултигруп” и работодател на хиляди хора. Но зад кулисите Павлов работеше в тясно сътрудничество с българската КГБ и правеше огромни печалби от фиксиране на цените. През 2003 г. снайперист уби Павлов пред централата на „Мултигруп”.

Преди падението бизнесменът бе толкова влиятелен, че бе способен да контролира българската политика. Както Стефан Попов припомня: "Павлов казваше – Ако българският премиер иска нещо от мен, нека говорим на масата". Можете ли да си представите Ал Капоне да говори нещо подобно за американския президент? Това е немислимо, освен ако не си филмов режисьор".

Попов се опитва да промени образа на България, на която се гледа като на страна, намираща се на дивата източна граница на ЕС. Той оглавява организация, наречена „Риск Монитор”. Нейната цел е да хвърля светлина върху сенчестите недра на нелегалната българска икономика. В резултат на нейната работа българското правителство се изправя пред тежки въпроси относно трафика на хора и прането на пари.

Дейността на „Риск Монитор” е усложнена от участието на влиятелни политически и икономически интереси от най-високо ниво. Не става въпрос единствено за външни намеси на мрежи, подобни на мафията.

"В държава като България разликата между организирана престъпност и престъпността на белите якички е никаква", твърди Попов. "Още в началото престъпността имаше бели якички и бе дълбоко вкоренена в държавата и политиката по онова време. Не идваше отвън. Това я правеше много трудна за управление и противопоставяне. Тези са престъпления, които предполагат близки отношения или синтеза между бизнеса, политиката и престъпните практики на много високо държавно ниво. Това е изключително трудно за разследване".

Разговаряхме за това как човек с философско образование се оказва въвлечен в наблюдението на организираната престъпност, изборите на България от последните години на преход и това какво може да се стори, за да се създаде върховенство за закона в страната.

Преди няколко месеца "Форин полиси" публикува обширен материал за т.нар. мафиотски-държави. Според експертите на авторитетното списание България отговаря на всички критерии, за да получи определението – мафиотска държава.

Редактор: Пламен Георгиев


Read more:
http://politics.actualno.com/Forin-polisi-Da-opitomish-divija-Iztok---Bylgarija-news_412936.html#ixzz2I9hJHONT
 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617785
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930