Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2013 19:03 - Тежка корупция при Мирослав Найденов
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1642 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Бившият министър притискал шефа на Фонд „Земеделие“ за проект за 17 млн. лв.   image       

Събрани са достатъчно улики и доказателства за повдигане на обвинение срещу бившия министър Мирослав Найденов, обяви председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев на пресконференция. Самият Найденов заяви, че зад този сигнал стои Калина Илиева. Преди няколко дни от левицата отправиха публично въпроси към главния прокурор за досъдебно производство, образувано след сигнал на ДАНС за дейността на Найденов като министър на земеделието и храните. БСП попитаха дали той е разследван за търговия с влияние, оказване на натиск по обществена поръчка и подкуп.

Вчера от Софийската градска прокуратура обявиха, че няма образувано досъдебно производство срещу Найденов, но уточниха, че от 2009 г. се води следствено дело по факти, идентични с тези, изнесени от левицата. От държавното обвинение обаче отрекоха да имат информация за сигнал от наблюдаващ делото прокурор за “получени заплахи от висш политик”.

Днес Явор Гечев съобщи, че става дума за определянето на победителите при обществените поръчки на Държавен фонд “Земеделие”. Социалистът поясни, че за това има свидетелски показания, дадени от бившия зам.-шеф на ДФЗ Светослав Симеонов. Той разказвал как лично министър Найденов и заместничката му Светлана Боянова са упражнили натиск върху него за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства. “Това се нарича злоупотреба с власт, злоупотреба с европейски фондове. Очевидно става дума за тежка корупция, която е въведена като стандарт в работата на Министерството на земеделието. Било е практика в работата на министъра да се обажда по телефона и в персонални разговори с ДФЗ да се определят фирми – победителки в уж независими конкурси”, каза още Гечев.

Той раздаде на медиите документи, уличаващи Найденов и Боянова в намеса в спечелването на проекти от определени фирми. Социалистът твърди, че въпросните документи ги има в прокуратурата, въпросът бил какво е свършено по тях. “Затова молим г-н Цацаров да направи пълна проверка по това досъдебно производство, питаме има ли сменени прокурори и каква е причината, защо това дело в крайна сметка не е довело до повдигане на обвинение. Настояваме и за проверка на други дела, които уличават Найденов и неговия екип в закононарушения. Има три конкретни дела за това министерство в прокуратурата, които умишлено са спирани с протекцията на високопоставени партийни лидери и магистрати”, добави Гечев.

Той заяви още, че от БСП имат опасения, че Бойко Борисов е знаел и пряко е прикривал тази дейност. “Истината е, че Найденов като министър е бил с протекциите, включително и на Борисов, който по незнайни причини в момента се крие и мълчи”, каза Гечев. Той подчерта, че от партията няма да клеветят собствената си държава пред ЕК, но искат да знаят корупционните схеми в това министерство и ролята на бившия премиер в тях. „Оставяме срок на главния прокурор да провери има ли данни за повдигане на обвинения към Мирослав Найденов”, категоричен бе Явор Гечев.

Вчера стана ясно, че разследването от 2009 г. е за поръчка, свързана със закупуването на храни за бедни. Тя е трябвало да бъде възложена на фирма “ЧЕХ – ЙОСИФ НОВОСАД” ООД, а стойността й от 17 млн. е била силно завишена. Сигналът бил подаден от бившата шефка на ДФЗ Калина Илиева. На прокурора, наблюдаващ разследването, пък било предадено “да не се занимава”, за да не му се случи нещо. Според източника на изданието самият Найденов бил предупреден, че е обект на подслушване и е изхвърлил телефоните си.


http://www.mignews.info/tezhka-korupciya-pri-miroslav-najdenov/




Гласувай:
3



1. meto76 - Прокурори натискани да покриват ...
21.03.2013 19:08
Прокурори натискани да покриват Мирослав Найденов

http://news.ibox.bg/news/id_1857262680
цитирай
2. meto76 - Прикривал ли е Бойко Борисов зло...
21.03.2013 21:04
Прикривал ли е Бойко Борисов злоупотребите на земеделския си министър?

http://www.factor-news.net/index_.php?cm=2&ct=1&id=31371
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616720
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930