Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2013 20:49 - В.Каролев: Приятелски капитализъм води Кипър към фалит
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3699 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 23.03.2013 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Приятелски капитализъм води Кипър към фалит image Снимка: Архив

ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ, икономист

 

СЛУЧВАЩОТО СЕ с Кипър в момента се дължи основно на два проблема.
Единият е раздутата до неузнаваемост държавна администрация, която е толкова силен фактор, че на избори няма значение дали леви, или десни гласуват. Защото независимо кой ги печели, администрацията винаги получава все повече облаги, все по-големи заплати, все по-големи пенсии и т.н. Обобщено - кипърските политици управляваха така, че държавата да харчи все повече и повече през последните 15-ина години.

Много типичен пример е предишното управление, в което президентът е комунист, а управляващата коалиция е между Комунистическата партия на Кипър и т.нар. Демократична партия, която е дясна само на приказки. Ако се вгледаме в статистиката за това колко на глава от населението са служители в държавната администрация, колко - в полицията, ще се убедим, че Кипър е №1 в ЕС по този показател.

И понеже само парите от туризма и тези от другите бизнеси не стигат за тази растяща държавна машина, бюджетните дефицити и растящият публичен дълг съпровождат всяко управление през последните 15 г. И ако в България съотношението между публичен дълг и БВП е около 15%, в Кипър е 85%. Те имат 18 млрд. евро БВП и към 15 млрд. евро дълг. Това състояние не се дължи само на обстоятелството, че социалисти и президент комунист допреди 3 седмици управляват Кипър. Проблемът е и в това, че градят "шуробаджанашки капитализъм", известен с англосаксонския термин "приятелски капитализъм".

Преди 2 г. например, вместо да оставят една кипърска банка да фалира, което щеше да има оздравяващ ефект за банковия сектор, държавата купи 84% от нея. Сега тази банка - "Сайпръс попюлар банк", е пред фалит. Положението е такова, че ако днес Кипър иска да издаде облигации, няма кой да им даде пари.

Вторият проблем, типичен за Кипър още преди да влезе в еврозоната, е изключително раздутата банкова система, за която много анализатори, включително кипърци, биха барабани.

Какво имам предвид? Всяка от двете най-големи кипърски банки са с активи, надвишаващи БВП на Кипър. Все едно най-голямата българска банка да има активи 40 млрд. евро - горе-долу колкото цялата ни банкова система има. В ситуация като тази, която описвам - големи банки с големи активи, в криза като днешната се получава системна криза. Което означава, че една банка да фалира, това повлича цялата финансова система.

В България трите най-големи банки имат 35% от активите на България. В Кипър трите най-големи имат около 60%. И докато българският регулатор работи великолепно, кипърският е позволил три банки да контролират целия техен банков сектор, да събират депозити от цял свят и след това да купуват предимно гръцки държавни книжа, а и не само държавни.

Какво може да се случи в Кипър вследствие на тези два проблема? Според мен три неща, поотделно или наведнъж.

1. Големи кипърски банки ще фалират. Това ще се случи, защото държавата няма пари да ги национализира и спаси. Може да бъдат продадени, което би било добра новина, но според мен ще фалират. Ако все пак си сменят собствеността, ще бъде за някаква много ниска цена, но това пак е по-добре, отколкото да продължават в сегашното си състояние.

2. Кипърската държава ще фалира.

3. Кипър ще излезе от еврозоната и страната ще се върне обратно към нейната валута.
Според мен ще има голям натиск третото да не се случи от държави, в които преобладава социалистически начин на мислене, а те не са малко - Испания, Франция, Гърция, Италия. Социалистите в тези държави няма да искат някой да напусне, за да не им кажат такива като мен: "Предупреждавахме ли ви? Като сте избрали президент комунист, това се случва!"

Но ако Кипър излезе от еврозоната, това ще е оздравително за нея, а за Кипър ще бъде отрезвяващо. Кипърците ще разберат, че трябва да започнат да работят.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1861307




Гласувай:
6



1. kaizer - Тоя е икономист колкото аз съм ядрен ...
23.03.2013 21:19
Тоя е икономист колкото аз съм ядрен физик. Предричаше(както и много други) фалит на Гърция, която още не е фалирала.
цитирай
2. demograph - Всичко му е вярно
24.03.2013 01:11
Ако погледнем към нашия "приятелски капитализъм" ще ни се изправи косата не от банковия сектор а от енергийния. Набутването в корупционни енергийни дупки може да набута в банкрута и България.
цитирай
3. meto76 - http://karolev. com/bac/karo...
25.03.2013 11:00
http://karolev.com/bac/karolev.nsf/pages/bg/NT00001AFA?OpenDocument
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617669
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930