Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 19:29 - Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев: КТБ е фалирала без държавни пари!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1520 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 25.03.2013 19:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев

image

Цветан Василев

По повод на неверните факти и несъстоятлните обвинения, които банкерът Цветан Василев отправя към "Икономедиа", нейните издания и собственици в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", подготвихме право на отговор , което ще изпратим до медиата. Вярваме, че то трябва да достигне и до българските читатели и го публикуваме едно към едно:

В
интервю за "Дер Щандарт" от 24 март, г-н Цветан Василев изнася множество неверни факти и отправя безпочвени обвиненя към "Икономедиа" и издаваните от нея вестник "Капитал" и новинарския сайт Dnevnik.bg.

Бихме искали да използваме правото си на отговор в интерес на това, уважаваната ви аудитория да получи пълна картина и да се запознае с гледната точка и на другата страна.

Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна.

Атаките на г-н Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу "Икономедиа" и нейните собственици започнаха през 2009г. Тогава
"Капитал" беше първата българска медия, която в свое журналистическо разследване разкри порочната схема как с пари на данъкоплатците, политиците които са на власт, си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея по различни финансови, търговски и правни механизми издържат Нова Българска Медийна група (НБМГ) и медиите гравитиращи около нея.

Още тогава посочихме, че е смущаващ факта, половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група - търговска банка, медии и фирми. Този конгломерат е контролиран от г-н Цветан Василев и неговия партньор, депутатът от ДПС, издател в сянка на медиите от спомената група и магистрат от националното следствие, г-н Делян Пеевски.

Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси, обрича на провал всеки опит за модернизация на икономиката, регулаторната рамка и съдебната система в България. Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност.

След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години, изданията на "Икономедиа" и нейните собственици, са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз.

През това време
банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България, независимо от нейната идеология и цели. Чрез увеличаващото се количество медии под контрола на тандема Василев-Пеевски, в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурда стигна дотам, че всички традиционни политически партии, от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода.

Наложи се лична визита на комисаря и зам. - председател на ЕК Нели Круз, която изрази огромното си притеснение от състоянието на медиите в България. Дори в края на миналата седмица, когато тя обяви обществени консултации, които да гарантират медийната свобода и плурализъм,
в речта си даде като пример "притесненията за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България". Тази констатация се отнася именно за групата медии, контролирани от Василев-Пеевски.

Заради тези проблеми през последните няколко години България се срина и в класациите за медийна свобода на "Репортери без граници".

Изданията на г-н Василев и г-н Пеевски си позволиха
да цензурират дори посланика на Германия в София, н.пр. Матияс Хьопфнер, който в интервю за един от вестниците в НБМГ, даде негативна оценка за медийната среда в България.

Изданията на "Икономедиа" не се отказаха да поставят открито проблема, че не е нормално в период на тежка криза и остра конкуренция, само един от учасниците на пазара има "привилегията" да се финансира с парите на данъкоплатците срещу интересите на всички останали. Освен разрастване на медийната си групировка, с помощта на публичните средства, господата Василев и Пеевски през последните три години получиха контрол върху значителни активи в българската икономика в размер на над един милиард евро. Това направи проблема много по-голям, остър и видим. Такова мащабно преразпределение на собственост към частна икономическа групировка, не се е случвало никога в годините на преход за толкова кратко време.

Уважаеми главен редактор,

Вестник "Капитал" съществува от 20 години и е доказал обективността си. "Дневник" - от 12 години. Журналистите от "Икономедиа" са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия й ден, до днес.

Независимо от атаките на медиите около г-н Василев, изданията на "Икономедиа" отразяват дейността на групата му фирми професионално, базирано изключително на факти.

Безпорен факт например е, констатацията в доклада на кредитната агенция "Фич" от март, че
концетрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87% или 624 млн. лева в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България.  

"Капитал" и "Дневник" бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев-Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство. (Вижте текста:
Кой и защо атакува президента - бел.ред.).  

Ние разбираме страховете на г-н Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче, не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства.   

Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на вашите читатели да се ориентират в пълната картина на случващото се в България.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/25/2029240_otgovorut_na_ikonomedia_na_intervjuto_na_cvetan_vasilev/




Гласувай:
4



1. meto76 - http://www. capital. bg/polit...
25.03.2013 21:10
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2013/03/08/2018488_s_durjavnite_pari_sreshtu_durjavniia_glava/

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/04/16/888290_petata_vlast_reket/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616329
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930