Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 20:43 - Евгений Дайнов : Олигархията чувства непреодолима опасност
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2400 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 26.03.2013 20:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Евгений Дайнов, политолог: Олигархията чувства непреодолима опасност
          image

Евгений Дайнов
Фотограф: Цветелина Николаева


Политологът Евгений Дайнов коментира пред БНР интервюто на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в австрийски всекидневник, в което отправя нападки срещу президента Росен Плевнелиев, "Икономедиа"  - издател на "Дневник" и "Капитал", и министри от икономическия екип на ГЕРБ. 

Публикуваме пълния текст на
интервюто с Дайнов по БНР:

Имате ли обяснение какво е притеснило г-н Василев да направи такова недипломатично изказване по адрес на българския президент?

- Поведението на такъв тип същества от тъмното е сравнително лесно да бъде изчислено. Те обичат да живеят на тъмно, цял живот са правили това и когато изскочат на светло  - това означава само едно, че някъде са притиснати и обичайните им методи за отпор не действат. Те изскачат на повърхността и ние ги виждаме в цялото им великолепие: полуграмотни, говорещи несвързано, агресивни.

В последните няколко месеца видяхме това с Цеко Минев - изскочи на повърхността изведнъж по време на летните протести миналата година. Първо твърдеше, че няма нищо общо с "Витоша ски" и с "Юлен", а когато стана истински напечено, изскочи на повърхността. След това в разгара на протестите ТИМ, които отричаха, че съществуват изобщо - изскочиха и казаха, че произвеждат 10% от БВП на страната.

Първото, което разбираме, е че този точно, така наречен банкер, част от олигархичната шайка, която управлява и използва България, е притиснат, чувства неопреодолима опасност и обичайните му методи на задкулисен натиск и някакви подредби не действат. Затова се чувства задължен да изскочи отгоре и да ни съобщи какво мисли по различните въпроси.

Притиснат откога, според вас, защото очевидно той харесва бившия премиер Бойко Борисов, говори за харизмата му и е обезпокоен от протестите, които го свалиха.

- Цялото великолепие на подредбите на тези хора се дължи на това, че държавата им дава ресурс. Следователно той се чувства заплашен, че може да му бъде нанесен удар. Държавата може да оттегли ресурса, който му предоставя в момента. В неговата банка държавата по някакви причини съхранява повече от половината пари на държавните предприятия и около 80 процента от парите на българската енергетика. Всяко правителство, което реши да изтегли пари от тази банка, този човек ще бъде съсипан.

Тоест можем да подозираме, че служебното правителство би могло да направи така? Да припомним, че тройната коалиция също държеше там парите.

- Точно така, тези олигарси са любими на всички - и на червени, и на Бойко Борисов. Той е уплашен, че държавата с един подпис може да изтегли парите си от неговата банка и неговата империя да рухне и явно припознава, че опасността идва от президента. Дали е така аз не знам дали някой иска да изтегли нашите пари от неговите джобове, но очевидно той е стигнал до това заключение и оттук са всичките тези безобразия. 

А тази атака срещу "Икономедиа", съпругата на президента и бивши министри, които се свързват с кръга "Капитал"?

- Нямам представа защо изведнъж властта - и ГЕРБ и олигарсите, които ГЕРБ наследи и обяви за свои, отново отвориха фронт срещу "Икономедиа", срещу "Капитал" и "Дневник" - не ме питайте. Но Цветан Василев няма защо да ги долюбва, защото "Капитал" изкараха наяве скритата му империя и показаха кои медии с какви пари субсидира.

Сега той им отвръща с обратното, че няма медии, че не се появява в ТВ7 и вестниците медиите, макар че думите на Василев можем днес в "Монитор" да разчетем  думите на Цветан Василев през Яне Янев т.е. говорители бол... 

- Това нещо беше много лесно да се изчисли и много анализатори го направиха.  В момента, в който се заклати властта на ГЕРБ, която беше изцяло посветена на обслужването на шайка олигарси и монополисти, те ще започнат да правят резки движения и най-вероятно ще се сбият помежду си.

От Аристотел още знаем, че олигархията е най-нетрайната, най-крехката, изложена на вътрешни конфликти форма на управление. Сменя се властта и държавата евентуално би могла да спре да ги помпа с ресурс, с нашите пари. Започва да им става жегаво и те правят резки телодвижения - и да казват ние сме добрите - има едни други лоши.

Въпросът е дали държавата ще го напарави. Всеобщо е възмушението че държавните пари са в една банка, има изказвания и на европейски лидери. Би ли имало правителство, което би си позволило да участва в тази война след като виждаме на какво ниво е паднал г-н Василев да коментира съпругата на президента. Та това е личен живот...

- Този тип говорене е присъщ на тези хора. Представете си, че не го е казал Цветан Василев, а че го е казал Христо Стоичков или си представете си, че го е казал Цветан Цветанов или Бойко Борисов. Ще повярвате ли? Ще повярвате. Тези хора докато управляват ще предоставят нашите ресурси на своите приятели. Надявам се, че някое правителство или някой президент някога ще каже, че това е безобразие, че не може този тип хора държавата да ги издържа и да изтребва бизнеса, за да просперират те. 

Надявам се, че ситуацията ще се подреди така, че правителството да няма друг изход освен да отстоява обществения интерес. То би било първото от доста време насам.

Очаквате ли лична реакция на президента, или не бива да се влиза в отговаряне на такива твърения?

- Опитен дуелист в политиката, какъвто Росен Плевнелиев все още не е, би отговорил с нещо. 


http://www.dnevnik.bg/intervju/2013/03/26/2029918_evgenii_dainov_politolog_oligarhiiata_chuvstva/


 

Изборът на банки за държавните пари ще е публичен


Марин Райков издаде заповед за сформиране на работна група, която трябва да създаде правила за публичност при избора на банки за парите на държавните ведомства и фирми. Целта е да се приемат универсални указания на правителството, които да бъдат спазвани от всички министри и всички държавни фирми.

Премиерът лично ще ръководи междуведомствената работна група. В нея влизат всички министри, чиито ресори са свързани с управлението на държавни предприятия, както и министърът на финансите Калин Христов. Според съобщението на Министерския съвет целта на работната група е да създаде „правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества“.

В момента няма общи правила, по които министрите или мениджърите на държавни фирми да избират банките, в които да държат средствата си. През май 2010 г. Министерството на финансите публикува справка за парите на 18 държавни компании, според която 48% от средствата (408 млн. лв.) бяха в една банка – Корпоративна търговска банка (КТБ). По-късно бившият финансов министър Симеон Дянков изготви указания към държавните фирми, които обаче не станаха задължителни, а информацията за парите продължи да не бъде публична.

В интервю за в. „Труд“ от 6 ноември 2011 г. бившият премиер Бойко Борисов каза: „Парите на държавата държим в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти, от години наред. Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали“.

Преди месец Българският енергиен холдинг (БЕХ) публикува доклада на кредитната агенция "Фич" във връзка предстоящото вземане на заем. Документът посочва, че „концентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87%, или 624 млн. лева, в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на БЕХ.

Вчера в интервю за австрийския всекидневник Der Standard мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев също потвърди, че голяма част от парите на държавните енергийни фирми са в неговата банка.

Der Standard: Има упорити обвинения, че вашата банка държи огромна част от държавните пари. Каква е реалността?

Ц. Василев: Първо, има разлика между държавни пари и пари на държавни предприятия. Обвиненията за някаква концентрация на депозити на държавни компании, отправяни от кръговете около "Капитал", се отнасят до пари от фирми в енергийния сектор. Има стотици държавни фирми, работещи в други сектори, и мнозинството от тях не са клиенти на КТБ“.

В същото интервю Василев обвини президента Росен Плевнелиев, че служи на икономически интереси.

http://dnes.dir.bg/news/ostavkata-boyko-borisov-13463333




Гласувай:
3



1. demograph - Точно казано!
27.03.2013 13:09
Какво да добавиш?..Освен пак да се дигнат тоягите, та да не се видят ни тим ни мимовете им.
цитирай
2. demograph - Няма значение какво правил Борисов, какво казал едно време Дайнов
29.03.2013 00:37
Важното е сега казва истина! Ако се улисаме в плюване, накрая ще си плюем на собствените физиономии.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613777
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930