Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 19:21 - Предизборна програма на БНДДЛН„Лъвов мост”
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1769 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2013 19:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Предизборна програма

 

Това е предизборна програма на новото движение, което успя да събере 3 546 893 подписа за регистрация в ЦИК – „Българско национално дясно движение с леви наклоности - Лъвов мост”” БНДДЛН„Лъвов мост”

В тази предизборна програма има по нещо  и за леви, и за десни, и за центристки партии. БНДДЛН„Лъвов мост” ще се радва, ако види нещо от тази предизборна програма в Предизборните програми на реалните политически субекти. Приятно четене:

 

1.Данъци:

1.1. Налагане на данък върху земеделската земя в България.

Земеделската земя е недвижима собственост подобно на жилищата и следва да бъде облагана с данък. В момента един от най-бързо развиващите се сектори в България е селското стопанство, благодарение и на земеделските субсидии от ЕС. Малко преди да си даде оставката правителството на Борисов раздаде 800 млн. лева на земеделски производители. Плащането на данъци не е първа грижа на земеделските производители. В този сектор има хора притежаващи стотици хиляди дка бързо поскъпваща земеделска земя, които не плащата почти никакви данъци, а получават милиони субсидии. Това трябва да се промени. Трябва да се изравни данъчното облагане в земеделието и другите сектори на икономиката.

Да се затегне режима с плащането на ДДС при сделките със зърно, където изтичат милиони лева от неплащане на данъци.

1.2.Налагане на по-големи акцизи и данъци върху луксозните вещи – скъпи коли, бижута и всичко което се купува от хора с много пари. На Запад има случай когато един спортен автомобил реално струва 150 000 евро, но след начисляване на всички данъци да струва 300 000 евро. Смятам, че автомобили, които са с мощни двигатели, харчат повече гориво също трябва да бъдат облагани с по-високи данъци. Еко автомобили - тези на ток, метан, пропан бутан следва да бъдат освободени от местни данъци.

1.3.По-високи данъци върху алкохола и цигарите. С това предизборно послание БНДДЛН„Лъвов мост” вече загуби изборите. Алкохола и цигарите са виновни за много от пороците на нашата нация. Ако продължаваме така ще стигне руснаците по простащина и алкохолизъм. Да се затегне режима върху облагането на селските казани и пушенето в заведения, тъй като законите тук са само на хартия и не се спазват.

1.4. Въвеждане на данък върху печалбите от хазартни игри в размер на 50% от печалбата. На Запад ако спечелиш 10 млн. долара е възможно да загубиш половината като данъци. Аргумента в полза на това е : нетрудов доход, получен без да са положени никакви усилия. Не трябва да се стимулира сред населението зависимостат от хазарта. В следствие на масовото разпространение на зали за хазарт в България все повече хора изпадат в болестно състояние като ипотекират апартаменти и залагат цяло състояние в казина и оставят семействата си без покрив.

2.Оставяне без промяна на плоския данък от 10% за физическите лица и фирмите. Ако се налага изменение на размера на данъка, то той да се измени на 12% или 15% за всички. Това е справедливо.Всички хора да бъдат облагани с еднаква ставка на данъка, но с различен размер на изземвания доход в зависимост от размера на дохода. Данъка от 10% на доход от 10 000 лева е 1000 лева, а данъка на доход от 400 лева е 40 лева.Така е справедливо.Не мога да разбера левите и Костов, които се обявяват за пропорционален данък. Нормално ли е един човек, който през живота си положил усилия, учил е и завършил медицина, създал е стабилно семейство с две ученолюбиви деца, работи на две места и има доход от 5 000 лева на месец да получи данък от 75% върху доходите си, а един неграмотен циганин с извинение, който не е положил никакви усилия през живота си да се измъкне от гетото, не е ходил на училище, произвел е 10-на деца, които е хвърил на държавата да отглежда и се е хванал на работа в строителството на минимална заплата да не плаща данък на държавата и обществото, защото синдикатите решили, че минималната работна заплата не трябвало да се облага с данък.

 

 

ИКОНОМИКА.

 

1.Развитие на ресурсите в земните недра на България, чрез даване на концесии на частни компании.

Добив на шистовия газ! България не може да си позволи да има находища на природен газ, които да стоят неразработени.Не може богатите американци да получават евтин шистов газ за 70-80 долара на 1000 куб.м природен газ, а ние да го купуваме от монополиста Газпром по 500-600 долара на 1000 куб.м. Не сме толкова богати да си позволим да загърбим евтин и достъпен ресур за българската химическа промишленост, за отопление и ел.енергия.

Даване на концесии на частни компании за добив на злато! Държавните компании се източват от политиците, а частните работят за печалба за собствениците си. Печалбата от златодобива в момента е по-малко от това да се занимаваш със земеделие и да получаваш милиони субсидии от ЕС.За да се разработи една мина трябват вложения от стотици милиони долара. Съдържанието на злато в едни тон руда е едва няколко грама, за да се произведе една кюлче злато трябва да се добият хиляди тона руда с машини, енергия, хора.Тази руда да мине през флотационна фабрика и да се отдели златото, което също е скъпо начинание.Ако искаме инвестиции и работни места трябва да допуснем чуждите компании до нашите скромни природни ресурси.Закона за концесиите в България отговаря на всички европейския изисквания и не е по-различен от този в др.държави от ЕС. Ако искаме хората да са богати, а не държавата трябва да се промени Конституцията и частния собственик на земята да е собственик на ресурсите под нея, а не държавата. Той да се договаря с добивните компании за комисионните, които ще му плащат. Държавата трябва да си събира единствено данъците и нищо друго, както е в Америка.Там държавата не притежава златодобивните компании,нито притежава златни мини, но е най-богатата държава, защото гражданите й са богати и си плащат данъците.  В противен случай златото ни ще стои в планината, както си е стояло милиони години и няма да имаме никаква полза от него.

 

Разбиване на монополите в България!

За целта следва се създаде пазар в енергетиката, медиите, рекламата

Създаване на конекторни връзки със съседните страни –Турция, Гърция, Румъния за внос на евтини енергоресурси – природен газ и равитие на собствените находища на шистов газ с цел създаване на истински пазар, на който различните производители ще се срещнат с купувачите и единствено пазара – търсенето и предлагането ще определя цената.

АЕЦ Белене и Нефтопровода Бургас – Александрополис. Подкрепям тези проекти, ако те няма да изискват държавни средства за реализацията си.Не смятам, че Нефтопровода Бургас – Александрополис е екологично опасен, както каза Станишев всяка година в Бургаския залив се разтоварвата 6-7 милиона тона нефт, без проблеми за туризма и околната среда. Не смятам, че ще има проблеми ако се разтоварват още 30 милиона тона нефт. Но тези проекти не трябва да се финансират от българския данъкоплатец, ако Русия държи на тях да извади парите и да си ги построи. Нямам претенции дали те ще бъдат 100% руска собственост или ще участват западни, китайски или арабски съакционери. Това не е важното важното е да спазват българското законодателство и да си плащат данъците. Единственото за което може като помощ от държава да се мисли е даване безплатно на земята под нефтопровода, ако тя е държавна или общинска, на инвеститорите.

 

Приватизация на останалите държавни дружества в енергетиката и транспорта, която да се извършва единствено на Фондовата борса, чрез пускане на акции, когато се касае до АД, когато имаме по-малки дружества това да става на публични търгове.

 

Енергетика:

Създаване на истинска пазар на електричество.

Прекратяване на практиката да се сключват дългосрочни договори за изкупаване на ел.енергия или държавата да се нагърбва да строи централи. Отказ от 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, поне докато централата е държавна собственост.

Създаване на фонд за подкрепа  на ВЕИ, подобно на фонд „Тютюн” в земеделието.

Смятам за грешна сегашната форма на подкрепа на ВЕИ в страната.Според мен подкрепата трябва да е във форма на безплатно съфинансиране от страна на държавата на тези проекти. Например на инвеститор, който се наеме да изгради 100 МВ вятърен парк, ВЕЦ или фотоволтаици държавата от този фонд за ВЕИ да участва с безплатно съфинансиране на проекта в размер на 20% или 30% въпрос на изчисления. След изграждане на централата собственика трябва да продава електричеството си свободна на пазара, без ангажимент от държавата да му изкупува електричеството. Същевременно държавата следва да обложи с допълнителни данъци енергията от ТЕЦ, на Запад говорят за налагане на въглероден данък т.е. всеки тон вредни газове от ТЕЦ да се облага с данък, който ще се начислява върху цената на произвежданото електричество от тези централи, който също трябва да продават ел.енергията си на пазара. В цената на електричеството от АЕЦ Козлодуй да се включат всички разходи по съхранение на ядрени отпадъци, изграждане на хранилище и извеждане от експлоатация на блоковете на централата. Ел.производителите на ВЕИ също трябва да са освободени от данък печалба за определен период от време 5-10 години.

Защо трябва да се стимулират ВЕИ, защото това е бъдещето на енергетиката и това го разбират всички големи държави. Цената на Енергията от ВЕИ стремително пада. До едно десетилетие тази ел.енергия ще е напълно конкурентно способна на ел.енергията от традиционните централи. Тогава ще има сериозно разместване на картите в световен мащаб, когато държави като Русия и арабските страни, разчитащи на продажбата на енергоресурси ще трябва да променят икономиките си, ако искат да оцелеят. Всяка година нашата държава дава на Русия 3 милиарда евро за внос на енергоресурси. Представете си, ако не не си налагаше да правим това, а добивахме от вятър и слънце изцяла нашето електричество, а автомоблиния парк в страната се задвижваше от електричеството, а не от бензин.

 

Транспорт

 

Подкрепа на електричествата мобилност

 

Субсидии за закупуването на ел.автомобили, както и данъчни облекчения /приспадане на ДДС/ при закупаването на нови автомобили на метан и пропан бутан.

Приватизация на БДЖ (обявяване във фалит) на Товарните превози и на Пътническите превози. Създаване на конкуренция във този сектор, чрез множество превозвачи и на товарни превози, и на пътнически превози. Субсидиране на пътническите превози като пътуването с билет на пенсионери и студенти се осребрява да кажем от социалните служби. Какво имам предвид.Пенсионера отива на гарата купува си реалната стойност на билета София-Бургас – 60 лева, но след като се прибира от почивка на морето отива в социалната служба, където му се връща 50% от стойността, а именно 30 лева.Може да се измисли и друг механизъм, но субсидията за пътнически превози не трябва да се дава на държавното дружеството БДЖ, където се краде на поразия от полически назначени крадци, а да се дава директно на социално слабите, които се подпомагат. Същото може да се помисли и за субсидия за бедните за отопление и ел.енергия.

Селско стопанство

Най-важното в този отрасъл за мен е гласуване на Закон за комасацията.Започване на процес по комасиране на разпокъсаната земеделска земя в страната.Ползата от това ще е поскъпване на земеледската земя за собствениците им.Развитие на модерно земеделие. Навлизане на чужди инвестиции, тъй като никой западен фермер няма да купи 100 парчета по 50 дка земя, а ще иска да закупи един парцел от 5 000 дка земеделска земя.

Приватизиране на „Напоителни системи”АД. Поредното държавно дружество пред фалит, което се източва от поредната политическаа върхушка. Надеждата е частния собственик да има интерес да развива дружеството и да предоставя услугата. Намиране на механизъм за възстановяване на поливното земеделие в България. Подкрепа на сдружаването между фермеи с цел изграждане на поливни съоръжения. Частично финансиране от държавата на такива проекти.Може да се търси еврофинансиране. Ако частно сдружение даде 70% от парите по такъв проект държавата да го подпомогне с безвъзмедна инвестиция от 30%. Частника пак трябва да е водещ в тези проекти.

Закриване на Фонд „Тютюн”.Не може държавата да подпомага производството на вредни за здравето на хората продукти, развиващи наркотична зависимост. От една страна налагаш забрана за тютюнопушене на обществени места, налагаш акцизи и данъци върху цигарите, от друга подпомагаш производствот но тютюн. Тази шизофрения може да съществува само при управлението на ГЕРБ или БСП.

Телекомуникации.

Развитие на електронното правителство и съкращаване на администрацията. Обединяване на администрацията на Омбудсмана с тази на Комисията против дискриминацията. Функциите им са еднакви. Няма смисъл от съществуването на множество органи с еднакви функции. Обединяване на различните регулатори. Медийни, енергетика, конкуренция, БНБ, ценни книжа. Тук трябва да се произнесат специалистите в отделни области. Крайна цел съкращаване на държавната администрация с 25% за 4 години.

Обединяване на малки Общини.Нямаляване на общинската администрация. Крайна цел след 4 години да няма Община с по-малко от 40 000 жители в България.Промяна в конституцията и въвеждане на пряк избор на областните управители от населението.

 

Полиция:

Децентрализация на МВР.

Назначаване на Началниците на РУП от Общинските съвети по предложение на Кмета на Общината. Министъра на вътрешните работи да назначава само Директорите на Областните дирекции. Министъра не може да знае кой е най-добрия полицай в гр.Малко Търново, който става за Началник на полицейското управление там. Децентрализацията ще постигне и прехвърляне на отговорност за справянето с престъпността към местната власт, тъй като Кмета и Общинския съвет ще са пряко отговорни за назначенията в полицията на местно ниво, което означава, че населението вече ще ги държи отговорни за нивото на престъпността, а няма да се жали от министъра.

Въвеждане на института на кварталния полицай или селския полицай, или местен шериф. Няма значение как ще се казва, важното е той да се избира заедно със селския кмет с 4 годишен мандат.

Изграждане и обрудване на 6 големи криминалистични лаборатории в големи областни центрове. Например : София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен, в които да могат да се изготвя всякакви видове криминалистични експертизи.

Оборудване на разследващите полицай с модерно криминалистично оборудване за вземане на следи от местопрестъплението.

 

Министерство на образованието.

Децентрализация на образованието и мандатност.

Назначаване на директорите на училища от Общинските съвети по предложение на Кмета на Общината. Министъра на образованието да назначава директорите на 20 на брой гимназии от Национално значение, които ще бъдат държавните училища, а останалите са общински училища.

Министерствота да одобрява няколко отделни учебници по даден предмет, а отделните учители и училища да избират по кой да водят обучението.Целта е децентрализация.Да не се спуска един учебник за цялата страна по даден предмет, а да има конкуренци между авторски колективи и учители.

Въвеждането на мандати за директорите на училища по 5 години като директор да няма право да заема този пост повече от два мандата.

Въвеждане на принципа, че парите следват ученика включително и ако ученика реши да учи в частно училище или детска градина. Не може циганета да получават субсидията си за образование, без родителите им да се допринесли с нещо за държавния бюджет, а по състоятелните родители, които са внасяли данъци на държавата и са решили да дадат по-добро образование на децата си да не получат субсидията за своето дете, ако го запишат в частно училище.

 

 

 

Социална политика.

Стимулиране на заетост, а не на живот на социални помощи.

Стимулиране на раждаемостта само до първите три деца на една майка.Което ще рече, че който иска да има повече от три деца, следва да да има пари, за да ги отглежда, а не да произвежда деца, с цел получаване на социални помощи.

Улесняване на процедурите за отнемане на родителски права от лица, които не полагат грижи за децата си и същевременно Улесняване на процедурите за осиновяване на деца и намаляване на таксите за това.

Закриване на социалните домове за деца и отглеждане на децата без родители в семейна среда в института на „Приемния родител”. Емилия Масларова бе казала, че отглеждането на едно дете в институция струва на държавата 4 000 лева на година. В момента не се закриват социални домове, защото всеки дом е свързан с работни места, обществени поръчки за храна и отопление и корупция на местно и централно равнище. За едно дете без родители е по-добре държавата да дава тези 4 000 лева годишно на „Приемен родител”, отколкото това дете да живее в институция с още десетина деца и няколко лелки.

 

Правосъдие.

Промяна на конституцията с цел разбиване на зависимостите. Основния недостатък на системата е следния: Председателя на Върховния Касационен съд предлага шефовете на петте Апелативни съдилища.Тези Председатели на Апелативни съдилища предлагат председателите на Окръжните съдилища в своя район. Председателите на Окръжните съдилища предлагат Председателите на Районните съдилища в своя район, който обикновено ВСС назначава. Тази зависимост трябва да бъде прекратена.Същото е и в Прокуратурата.

Председателите на Окръжните съдилища и Районните съдилища и съответните прокуратури към тях да се избират с 5 годишен мандат пряко от населението заедно с Президентските избори.

Народното събрание по предложение на Президента да избира Председателите на Върховните съдилища и Главния прокурор, както и Председателите на 5-те Апелативни съдилища и прокуратури.

ВСС да остане като орган, който да следи за кариерното израстване на обикновените магистрати, да организира конкурсите за младши съдии, младши прокурори и преместването в системата.

Това ще е достатъчно според мен, за да има съответната отчетност и прозрачност в системата като се разбият зависимостите и да се намали корупцията.

Да се закрие Държавното съдебно изпълнение като Съдебното изпълнение по примера на Нотариусите стане изцяло частно, за което да се даде срок от 1 година. Смятам, че Частното съдебно изпълнение доказа своята устойчивост и ефективост. На Държавните съдебни изпълнители да се даде право да станат ЧСИ.

Да се организират периодично конкурси за свободните места за Нотариуси и Частни съдебни изпълнители, до попълването им.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.
Два варианта за реформи:
1.Първи вариант. Закриване на НЗОК, премахване на задължителното здравно осигуряване.Хората, които искат да се осигурят да сключват "здравни застраховки" с частните застрахователни дружества.
2.Втори вариант. НЗОК остава, но се създава пазар на здравни услуги като се даде право на частните здравноосигурителни каси да се конкурират с държавния монополист като хората да решат къде да стоят техните здравни осигуровки. Ако нямат доверие на частника ще си останат в държавния мастодонт, ако решат, че някоя Частна здравно осигурителна компания предлага по-добри условия ще отиде при нея.
Всички обикновени прегледи трябва да се плащат кеш, а само операции и продължително лечение да се заплащат от Касите или Застрахователя.
Да се закрият всички болници, които имат огромни дългове.Да не се прави разлика от това дали са национални, регионални, частни, общински т.н. болници. Единствения критерии трябва да е дали могат да обслужват дълговете си.

Предизборната програма подлежи на допълване. Приемаме идеи и критики.

 

 

 





Гласувай:
2



1. meto76 - Да продължа с допълването на про...
28.03.2013 08:48
Да продължа с допълването на програмата!
Приватизация на БНТ и БНР! Годишната издръжка на двете медии струва на данъкоплатците около 100 млн. лева.За 10 години държавата ще спести 1 милиард лева като след приватизацията населението ще получи по-качествен продукт като медия.
цитирай
2. demograph - Изцяло подкрепям написаното
29.03.2013 00:34
Може да се допълва, но това е основното. Поздрав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617785
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930