Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2013 18:01 - Социолози: Изненадата на изборите е съюзът между НДСВ и Касим Дал
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1811 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.05.2013 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съюзът между Касим Дал и НДСВ може да е голямата изненада   image


Ако ГЕРБ се срине, 300 000 гласа ще си търсят нова формация, казва Михаил МирчевСофия. Професор Михаил Мирчев е преподавател по икономическа социология в УНСС, ръководител на Агенция АССА-М и председател на Асоциацията на социолозите. С предизборни изследвания и прогнози се занимава от 1993 г. Пред "Стандарт" той коментира тенденциите в предизборната кампания и евентуалните изненади на 12 май.

- Проф. Мирчев, в анализите си Вие акцентирате на малките партии и възможните изненади от тяхна страна в 42-то НС. Това ли ще е най-интересното в предстоящите избори?

- Да, поне за мен малките партии са по-интересни. ГЕРБ и БСП се борят за лидерство. И двете имат изравнени електорални ядра - по около 700 хил. гласа. Борбата ще бъде за периферията. Три седмици преди изборите БСП видимо консолидира своята периферия. Обратно, ескалирането на скандалите в ГЕРБ ще ги ерозира, значителна част от тяхната периферия ще се откаже. Всичко това е предизвикателство за една точна прогноза.

Но истинските промени ще дойдат от малките и средните партии. ДПС преди тези избори си постави задачата да постигне 800 хил. гласа (при 610 хил. през 2009). Това би било израстване от средна партия медиатор до една от трите големи партии. Но вероятно ще стане обратното - те са на път да загубят монопола си сред българските турци и мюсюлманското население, своята водеща позиция в повече от 10 области и сред избирателите от Турция. "Атака" също няма да може да израсне до средно голяма партия. Те катастрофално загубиха 2/3 от своя електорат, а сега се борят да си възвърнат поне част от него. Ще се намесят новите малки партии. Предвиждам 42-то НС да бъде изключително раздробено и пъстро. Още преди месец прогнозирах, че бъдещата управляваща коалиция вероятно ще бъде от 4 формации.

- Кои малки и нови партии имате предвид?

- Новите малки партии нямат нужния им достъп до големите медии. Те разчитат на лични контакти, на бизнес структури и тяхното влияние сред хората, както и на интернет мрежите. Имаме основание да отделим една група в т.нар. интернет формации.

Сред тях изпъкват младите от уличните протести от февруари - Демократична Гражданска Инициатива и ПП "Зелените". Те не успяха да излъчат публични лидери. Много хора им симпатизират, но и мнозина ясно осъзнават, че в сериозната политика се участва чрез стройна организация, чрез финансов и кадрови ресурс. Тяхната реалистична цел е да се преборят за по 45 000 гласа, т.е. да минат 1%, за да имат държавна субсидия и за едни следващи избори да са набрали достатъчно сила. Интересно ми е какво ще постигне и ПП "Другата България" на наши емигранти и млади хора, учили в чужбина. Засега рейтингите в изследванията не ги разпознават. Но интернет може да ни изненада - да съберат 10-15 хиляди гласа.

- Кажете за "Глас народен" на Светльо Витков, който на президентските избори през 2011 г. получи 54 хил. гласа и изненада мнозина.

- "Глас народен" също се бори чрез интернет. И те не са за подценяване. Но досегашните им гласове са достатъчни само за прескачане на бариерата от 1%. Витков няма достатъчно широка популярност - личният му рейтинг е около 7%. Интернет е с ограничен обхват - около 30% от избирателите ползват мрежата редовно, но едва 2% са активни по политически теми. Заедно с още около 10%, които само наблюдават. Те не са достатъчни за няколко нови партии.

- А бизнес формациите имат ли шанс?

- Подобна формация с шансове е "ГОРДА България". Те са свързани не само с политическите, но и с деловите среди. Като цяло това е картелен тип политическа формация, подобна на ГЕРБ. Те всъщност са претенденти да дублират ГЕРБ - както в десноцентристкото пространство, така и в определени политически и делови среди. Ако ГЕРБ се срути през последната седмица, "ГОРДА България" ще получи допълнителен шанс за успех. Срутването на ГЕРБ става все по-вероятно след три седмици ескалиращ скандал, който става все по-горещ и брутален.

Коалицията сега е затисната встрани от големите телевизии и вестници. Но всички в нея имат стройни организации, вероятно добро финансиране, имат влияние. В изследванията сега те се показват в порядъка на 1,5%, вероятно имат още 1% периферия. В последната седмица е възможно двойно или тройно увеличаване на стартовия им рейтинг. Лидерите на отделните организации в коалицията имат различни полета на влияние, които могат да се окажат удачно комбинирани. Достатъчно е да се споменат имената на Слави Бинев и Боян Дуранкев, на Теодор Дечев и Стефан Софиянски, на още други ключови фигури. Това е формация с ресурс за изборна изненада. Ако ГЕРБ катастрофират, над 300 хил. гласа ще търсят нова партия за себе си. Малка е вероятността много от тях да се прелеят към Меглена Кунева. Повечето ще се върнат към СДС, ще отидат към ДСБ-БДФ, част ще дойдат в "ГОРДА България".

- Вие май не споделяте оптимизма на други изследователи, че Движение "България на гражданите" ще влезе в парламента?

- Не споделям такъв удобен за Меглена Кунева оптимизъм. Рейтинговите числа са нерадостни за нея. Преди 3 месеца тя имаше 5-6%. Сега се срина до 2%. И поради безличната си позиция спрямо референдума през януари, и поради липсата на други авторитетни лица, и поради скандалното напускане на нейни организации. Загубиха си периферията, а ядрото им е прекалено свито, за да прескочат 4%. Може да им помогне само срутването на ГЕРБ. Там все още има проевропейски настроени и образовани избиратели. Ако новите скандали ги отчаят, като компромис могат да отидат при Кунева.

- Споменахте, че ДПС ще загубят своя монопол в районите с турско и мюсюлманско население. Какво означава това, как ще стане?

- Рейтинговите данни за ДПС в последните изследвания са изключително показателни. Близо 30% от българските турци не желаят да гласуват за ДПС на Местан-Доган. Те търсят друга политическа формация, която да ги представлява и защитава. Това го имаше и при предишните парламентарни избори, но ДПС държи своята маса избиратели в железни клещи. Страхът от местните лидери на ДПС е огромен. Сега тези хора имат реална и силна алтернатива в лицето на новата партия "Свобода и Достойнство", ръководена от Корман Исмаилов и Касим Дал. И двамата са подготвени и образовани хора, ресурсът им е голям, волята им за изява не е за подценяване.

Голяма въпросителна е изборният резултат от Турция. Сега там ще действат 86 секции. През 2009 г. там гласуваха 88 хил. души, очаква се сега това число да стане повече от 100 хил. Ако там избирателите се разделят на две части, това директно означава минус 1-2% за ДПС и плюс 1-2% за "Свобода и Достойнство". Освен това "Свобода и Достойнство" са в коалиция с НДСВ. Тази комбинация също е печеливша. НДСВ сама по себе си няма много гласове, но те работят в райони, в които партньорите им са слаби. Двете формации фактически са си разделили територията на страната на две половини, атакуват различни електорални групи, привличат с различни средства и аргументи.

С голяма степен на сигурност още сега може да се каже, че съвкупният им резултат ще се получи. В средата на април те имаха стартов рейтинг от порядъка на 2% плюс периферия от още 2,5%. Добавете и не малко гласове от Турция. Вероятността е не само да влязат в 42-то НС с група от 15-20 депутати, но при голямо разбъркване през последната седмица те са в състояние още да подобрят представянето си. Това са реалности, които не бива да се игнорират.

- Как стоят нещата при НФСБ. Имам чувството, че техният рейтинг е подценен...

- Да, подценен е. Медиите и рейтинговите агенции имат притеснение и дори страх от националистите. Почти със сигурност мога да прогнозирам, че НФСБ ще влязат в 42-то НС, при това с група около или дори над 20 депутати.

- Какво излиза, че в следващия парламент повечето участници ще имат свои дубльори?

- Да, очаквам и ГЕРБ да има свой дубльор в лицето на "ГОРДА България", и "Атака" да има свой дубльор в лицето на НФСБ, и ДПС наред с новата НПСД. ДБГ на Кунева е опит за дубльор на сините. Последните са пред фатална за тях заплаха. СДС се мотаха до последния момент. Сега рискуват да изпаднат. В подобна ситуация е и ДСБ на Иван Костов. В последните месеци те събраха малко допълнителна сила, процентът им от 1% се качи на 2%, имат и периферия от 3%. Костов има възможност отново да се закачи за парламента, но само ако БДФ (легионери) покажат потенциал от няколко десетки хиляди гласа. И ако ГЕРБ се срутят.

- Какво предстои на двете големи партии?

- Техният сблъсък ще бъде развързан през последната седмица. В нея те влизат с изравнени сили. БСП консолидира силите си, шансовете й за успех са добри. Обратно, ГЕРБ затъват в публична и брутална братоубийствена война. Вече не става дума за някакви злоупотреби, става дума за престъпления, засягащи устоите на демокрацията по принцип.

Тук е добре да си спомним за две аналогични изборни ситуации. През 2001 г. при подобен скандал само за 8 дни Петър Стоянов загуби 10% от своя рейтинг. Вместо първи с голямо предимство се оказа втори. През 2005 г. на парламентарните избори след едно скандално изказване от Ахмед Доган, отново 8 дни преди изборите, БСП загуби над 200 хил. гласа. Бе първа, но с крайно неудобен нисък процент. Сега нещо подобно се пече под краката на Борисов, Цветанов и ГЕРБ. Те сами си палят огъня и го хвърлят по главите на довчера най-близките си хора в правителството и партията, посягат и срещу президента Плевнелиев. Техният публичен език в последните дни стана толкова вулгарен, че просто не си представям претендиращи за култура хора как биха гласували отново за тях. Българските избиратели са доказали, че в такива случаи наказват, при това жестоко. Този урок отдавна вече са научили и от БСП, и от СДС-ОДС, и Царя. Сега вероятно ще го научи и ГЕРБ.

http://www.standartnews.com/izbori_2013-intervyuta/sayuzat_mezhdu_kasim_dal_i_ndsv_mozhe_da_e_golyamata_iznenada_-186684.html

 Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13041750
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9759
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031