Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2013 16:40 - Офшорките - тайници на световното богатство
Автор: achoachev Категория: Политика   
Прочетен: 2762 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 27.06.2013 07:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

 

            Днес много се говори за разпадането на международния офшорен бизнес и според мен, по принцип, това е вярно. Но не всички имат представа за това какво всъщност е офшорката. Смята се, че "някъде там има тайна организация, която скришом управлява света", но за какво е необходима  такъв тип организация,след като,както е известно ,светът се управлява не от  хората, а от парите!

            Съответно, от там,където има много пари  се оказва влияние върху света."Източниците  на финансово благополучие" просто  са безброй,да се съберат в едно цяло не е по силите на нито  една  организация. Но къде и у кого днес има най-много пари? Има ли такова място в света ? Да, има! И отново,тези места  са много,само  името им е едно и също-офшорки!

            Offshore -това  е  място "извън брега"

            Още в края на XIX век   данъците за работодателите в някои страни са по-високи, отколкото в други  и интелигентните бизнесмени за да не плащат у дома данъци започват да изнасят капиталите си в чужбина и регистрират компании там, където данъчната тежест е по-слаба.Струва ни се , че тези хитреци е   трябвало да бъдат залавяни и наказвани с цялата строгост на закона, но много страни са решили, че естествената алчност  може да бъде  използвана от тях  в своя полза и обявяват няколко  територии за зони  свободни от данъци. И така се появяват  на бял свят известните офшорни зони (от английски език Offshore -. "извън  брега"), въпреки че терминът е роден на източния бряг на САЩ в края на 50-те години на ХХ в. Освен това, тези " Данъчни убежища " в   1981 г. са  вече 30. Днес в офшорки е скрито 60 на сто от световното богатство от най-различни страни, а чрез тях се осъществява половината от световната търговия!

            По далеч вложи ,по-отблизо ще  получиш!

            Какви    съображения са ръководели  правителствата на различните страни, позволявайки на  териториите си офшорки, което по същество е безмитен бизнес? Много просто!За  офшорни зони обикновено се декларират  територии с изключително слабо развита икономическа дейност, които обикновено не разполагат с никакви средства, но в същото време там  живеят хора. Това означава, че те трябва да се субсидират. Но ако там се развива офшорен бизнес, нуждата от дотации  веднага изчезва. Факт е, че регистрацията в офшорната зона струва пари, а още има годишен данък за поддръжка на компанията. Именно тези пари делят посредничещата  фирма, занимаваща се с регистрация на офшорните компании и региона, където са регистрирани . Например, стойността на една компания в Белиз (при това  има фирми, които ще ви изготвят документите на такава компания само за един час) струва само $ 1400 ... а на Сейшелските острови  още по-малко - 1150! Вярно е ,че в щата Делауеър в САЩ такава пълна услуга за компанията ще бъде по-скъпа - 2050 долара на година, но какво  означават тези жалки  две хиляди долара в сравнение с милионите долари, които ще можете  без  данък да прокарате през  офшорката? Впрочем,по информация от глобалната мрежа, разходите за откриване на офшорна компания са от 320 до 18 000 щатски долара в зависимост от мястото на регистрация така, че  да се намерят  320 "зелени" не е проблем.Е,  офшорни зони са още Каймановите острови в Мексиканския залив, остров Ман край бреговете на Великобритания, островите Кук в Тихия океан, Тринидад и Тобаго, Търкс и Кайкос, Белиз и Мавриций. Така, че парите си от данъци можете лесно да скриете толкова далече,че нито един  бирник в света да не ги докопа (а това е най-важното!),при това  законно!

            Такъв морал е лош, но за морал не съдят!

            Разбира се, не можем да кажем, че офшорният бизнес  повсеместно е приветстван, напротив,съвременното обществено мнение  изглежда,че   дори го порицава, а  данъчните власти на различни страни се борят с него според силите си, но ... това, което е разрешено от закона  може  да живее! Освен това, парите не миришат, много мъдро е казал още римският император Веспасиан, изненадвайки Рим с въвеждането на данък върху уличните писоари.Офшорният бизнес е много печеливш и за двете страни,защо с него са ангажирани и малки еднодневни  фирми и големи "Акули  на бизнеса."

            Първо, офшорният бизнес дава ползи на самата офшорна територия. Мислите ли, че $ 1,000 за регистравия  са много малко и не ще забогатеят от това?Офшорните компании в същите Сейшели са   хиляди, а от друга страна, регистрацията се повтаря всяка година, така че "птицата кълве зърно по зърно, но  се нахранва!" Но, разбира се, собственикът на такава компания печели още повече и забогатява буквално не за дни, а за часове. В допълнение, такава компания много удобно  се управлява. Да започнем с факта, че процедурата е изключително опростена, изискванията за общите събрания на Съвета на директорите са доста формални и отчетите са сведени  до минимум, одити обикновено не се изискват. Всичко се прави  строго поверително и ... без абсолютно никаква бюрокрация! Така че,за какъв морал  може да става на  въпрос?

            Как се  печелят  пари в офшорките?

            Представете си, че имате два джоба. От единия могат да ви вземат , а от другия -не.Трябва само  да се прехвърлят  парите от "лошия"  джоб в  "добрия" - това е всичко.Имате, да речем, една фирма на Бахамите, но никой не знае за нея,вие можете да  изпращате пари в нейната  сметка на себе си и  да скриете там  "черни пари" в "черна каса". Можете също така да търгувате със себе, да  плащате на себе си "там" пълната стойност на стоките, а "тук" да ги продавате   с минимална надценка и да спестявате при това и от   ДДС. А  е възможно да се договорите  със себе си за 100% предплащане на всичките пари по договора и ... в крайна сметка да се окажете в резултат без стоката, защото партньорът ви е "прескундил". Разбира се, завеждате дело  в съда,получавате на  ръка  изпълнителен лист, но всички пари, в края на краищата ще бъдат в същата офшорната  банкова сметка, и само вие ще можете да ги получите!А можете да отворите инвестиционен фонд за събиране на средства със 17 процента лихва на година (т.е. повече от тези,които дават в Банка ДСК например, а кой от сънародниците ни не си мечтае за далаверката?) като юридическо лице и ...да инвестирате в някоя от офшорните банки но при 27% ( Да,между тях има и такива!) като частно лице. Съответно,парите вече могат да се получат като от частно лице, като ... "финансова помощ", но  да се дадат  на потребителите съвсем официално. По този начин ваши ще бъде 10 на сто от парите на другите, и това е ако смятаме, че всички данъци се плащат честно! Т.е. немалка печалба  ще получите като че ли  "от нищото" и нищо конкретно не   се налага да правите.Офис,вярна секретарка, опитен рекламен агент  и ... това е!

            По принцип  има много начини ,освен   горепосочените ,да се правят пари от офшорки  , но  трябва да можете да ги използвате. Например,възможно е да  сключите външнотърговска сделка, която поредварително е определено да не се  изпълнява, но я плащате на 100 процента и парите се прехвърлят по сметката на офшорна компания.По нататък вие като  резидент се обръщате към  съда за възстановяване на средствата  от нерезидента и разбира се,получвате необходимите решения, но парите обратно в страната  не се връщат. Съответно, групата от компании, която го направи, в крайна сметка има лош дълг в страната на пребиваване, което увеличава брутните разходи  и  парите  в  сметките на собствената  офшорна компания!

            Вярно е ,че според европейското право можете да попаднете  в не дотам  добра история, ако стока  закупена за 200 евро започне да се продава за 100, тъй като в Европа това е престъпление. Но, от друга страна, винаги може да се консултирате по отношение на дейността си в самото дружество, което ви е  регистрирало  офшорната компания. Освен това, по закон може да бъдете у нас дори скитник, но това не означава, че не може да управлявате  компания в Мавриций или на Каймановите острови!

            Това, което трябва да се помни?

            Има няколко правила за тези, които искат да си отворят  офшорна компания и те са много прости.Собственикът на компанията не трябва да пребивава на мястото на регистрацията му и не трябва  там да  реализирва печалба.За  всичко друго подробно ще ви информира посредничащата фирма, а също така ще ви предостави пълен набор от документи за управление на външнотърговския ви  бизнес.

 

            Вие дори ще бъдете информирани за това, че има така наречени "черни офшорни списъци ". Така че, ако ви пука за репутацията , например , няма да се наложи да регистрирате компания в щата Делауеър, а в щатите Арканзас и Орегон (те не са още известни на това "поле" !), защо не! Също така, не получават много уважение и бизнеси отворени в Карибско море и в Тихия океан,а статутът на европейски страни като Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Швейцария, Ирландия и Обединеното кралство е традиционно много висок, но там са относително по-скъпи услугите и годишния данък. Офшорни зони са и резерватите на  индианците в САЩ, но  има своя специфика и ако не я   познавате  е по-добре да не ходите там! 

            Независимо какво ще се докаже за офшорните "подвизи" на Росен Плевнелиев е ясно,че статутът му на държавен глава изключва каквото и да е касателство с  подобни структури!  

 



Тагове:   офшорни зони,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. grigorsimov - Офшорките служат имано за това...
26.06.2013 17:07
Да не могат хората да се ориентират в "сложните" схеми и да нее елесно да се разбере, че парите в света са в едни ръце, а безкрайното множество "независими" фирми са поделения на една еднинствана световна свърх-мафиотска организация, която освен всичко друго е и автор, и господар, не само на демокрацията, но и на диктаторския и терористичен комунизъм. Затова и множеството "международни" или "интернационални" фирми и корпорации, са точно така организирани и ръководени, както при комунизма – уж общи, но собствеността и ръководството на всичките "партийни" фирми е - най-горе, на върха на пирамидата (която, мислите ли, че "случайно" е изобразена върху еднодоларовата банкнота)!!!
Но да не говоря от мое име. Ето ви думи на Достоевски, написани още през 19-ти век, в публикацията му "Еврейският въпрос" (кратка извадка):
...Сега, напротив, на този упадък се гледа, като връх на прогресивността. Не са, значи, случайно, навсякъде по борсите, господари евреите, нито случайно ръководят капитализма, нито случайно те са вседържители на банките и кредита, и не случайно те са боговете на маждународната политика!
Какво ще стане нататък, знаят евреите: наближава тяхното царство, тяхната абсолютна власт! Наближава крайната победа на злото, пред което ще се премахнат чувствата за човеколюбие, жаждата за истина, християнските ценности, националната и расовата гордост на европейските народи. Наближава материализмът, сляпата животинска жажда за лично материално обезпечаване, жажда за лично трупане на пари, с помощта на всички средства; това ще се приема за висша цел, като нещо разумно, като свобода, – вместо християнските идеи за спасение, с помощта на моралното братско единство на хората...
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031