Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2013 15:20 - Орешарски върна монопола в хазарта на Васил Божков
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2046 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Орешарски върна монопола в хазарта на Васил Божков

Автор: Владимир Йончев

image
Васил Божков
 

Да осигури монопол на своя олигарх бе една от първите стъпки на дошлия на власт в името на борбата с олигарсите премиер Пламен Орешарски.

Миналата седмица Комисията по хазарта публикува списък на сайтовете за залагания, чиято дейност е забранена и ще бъде рестриктирана на територията на България. В него са практически всички сайтове за залагания. Мотивът е, че те не са регистрирни на територията на страната.

Причината, че нямат регистрация в България обаче не е, че не искат да си извадят лиценз или че искат да спестят данъци.

Точно обратното – сайтовете се молят да ги лицензират и да започнат да плащат данъците си у нас. Но близо година държавата не е одобрила процедура, по която те да се регистрират в България.

Това означава, че въвеждането на закона не е имало за цел да регламентира хазартната дейност на територията на България и да доведе до плащането на данъци у нас, а просто да осигури пълен монопол на хазартните фирми на Васил Божков.

Монополът беше подготвен още от миналото правителство, но в края на управлението си ГЕРБ обтегна отношенията си с Васил Божков. Минаващият доскоро за най-богат българин бе принуден да продаде най-печелившите си фирми на друг любим на властта олигарх – Цеко Минев. Поправките, които облагодетелстваха Божков, бяха обезсмислени със забавянето на подзаконовия акт, който да ги монетизира. Блокираната процедура струваше милиони на държавата, защото освободи от плащане на данъци не само Божков, а и останалите оператори на залагания.

Ситуацията коренно се промени с идването на власт на Орешарски, който заедно с министъра на културата Петър Стоянович е сред най-близките хора на Васил Божков. Именно заради срещата си с Божков през 2003 година тогавашният зам.-председател на СДС Пламен Орешарски бе оттеглен от състезанието за кмет на София. Веднага след това той напусна СДС и мина в противоположния лагер. Заедно с него СДС напусна и Петър Стоянович, който пое отговорност за организирането на срещата.

Дали разчистването на конкуренцията пред Божков е с цел да се плати финансова подкрепа за изборите, няма как да се знае. Факт е обаче, че в унисон с образа на Орешарски като експерт, услугата е направена много експертно.

Сред рестриктираните сайтове има и такива, които пряко или косвено са свързани с Васил Божков, което на пръв поглед означава, че той също е потърпевш. Това обаче всъщност не е така, защото онлайн хазартните оператори, близки до Божков, са на загуба от самото начало на дейността си. По този начин чрез рестриктирането им са възможни 2 последствия – първо, поради липсата на процедура за лицензиране, близките до Васил Божков български фирми за онлайн залагане могат да предприемат съдебни действия за пропуснати ползи и нерегламентирано спиране на тези дейност от страна на държавата, която не оставя възможност на операторите да функционират независимо от желанието и усилията им да отговорят на изискванията на закона. Така вместо да бъдат губещи, тези сайтове могат да осъдят държавата за изключително големи суми за пропуснати ползи и по този начин да копенсират загубата от дейността си. Второ – рестриктирането на всички онлайн оператори прави Еврофутбол монополист на пазара, а Васил Божков – единственият, който ще генерира средства от тази дейност.

Илюстрация колко голяма е играта е фактът, че сред спрените сайтове са спонсорите на Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал. Всички те развиват легален бизнес на територията на Европейския Съюз.


http://offnews.bg/index.php/209069/oresharski-varna-monopola-v-hazarta-na-vasil-bozhkov

Още по темата:



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580330
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031