Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2013 15:07 - Властта дава 150 млн. лв. на Ковачки за финансиране на лъжедесница
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 8552 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 27.07.2013 15:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Реформаторският блок: Властта дава 150 млн. лв. на Ковачки за финансиране на лъжедесница

Автор: OFFNews Публикувана на 26 юли 2013 в 20:02 

imageПетър Москов. Снимка: БГНЕС Още по темата:  

Правителството ще даде 150 млн. лева на бизнесмена Христо Ковачки с актуализацията на бюджета, за да финансира нова лъжедесница. Това коментира днес Петър Москов (ДСБ) в разговор с представители на Реформаторския блок пред бТВ. Москов визираше новата формация „Обединена демократична алтернатива“, чието създаване бе обявено вчера. В нея ще влязат партия „Лидер“ на Ковачки, „Гергьовден“ НДСВ, БСД „Радикали“, партията на Стефан Софиянски ССД и други.

С актуализацията на бюджета и новата методика за ценообразуване в енергетиката правителството на практика „спонсорира“ ТЕЦ-овете на Ковачки („Бобов дол“ и „Брикел“), както вече коментираха партиите в Реформаторския блок (вижте обяснението по-долу – бел.ред.)

Петър Москов припомни изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че за предсрочни парламентарни избори е все още рано, тъй като още не се е сформирала дясна партия. Москов направи връзка с обединението с участието на партията на Ковачки.

В новия ценови модел в енергетиката, предложен от кабинета „Орешарски“, се предвижда и запазване на още една практика, с която на практика се спонсорират заводските когенерационни централи (за комбинирано производство на топлина и ток), посочи още Москов. Служебният кабинет предлагаше да се свие драстично количеството скъп ток, изкупуван задължително от държавата от тези централи, защото сега те продават цялото си скъпо електричество на НЕК, а ползват купения от НЕК по-евтин ток. Ако заводите сами си ползват енергията и държавата им купува само излишъка, енергийната система ще се облекчи с 50 млн. лева годишно, обяви преди месеци служебният енергиен министър Асен Василев. Това обаче не бе прието от новата власт.

Днес Москов даде пример с когенерационната централа на завода за гуми „Видахим“. Предприятието печели от производство на гуми 20 милиона лева и цели два пъти повече от скъпия ток, който продава на НЕК. „Видахим“ по-рано се управляваше от Георги Христозов, когото кабинетът „Орешарски“ направи шеф на Българския енергиен холдинг, а сега се управлява от приятелката му Севдалина Димитрова, с която от години живее.

Мартин Димитров (партия „Синьо единство) от Реформаторския блок (ДСБ, Синьо единство, Движение България на гражданите на Меглена Кунева, Свобода и Достойнство на Корман Исмаилов и Зелените) заяви, че кабинетът „Орешарски“ всеки ден прави по един гаф и днешният му е идеята за рестарт на проекта „АЕЦ Белене“.

На въпрос кой би бил по-добър премиер от Орешарски, Москов отвърна: всеки е по-добър от него, защото той няма лице – от негово име управлява задкулисието.

На въпрос дали Реформаторският блок би преговарял с ГЕРБ, Москов каза, че това няма да стане, тъй като ГЕРБ бе подкрепяна от същата олигархия – Корпоративна търговска банка и медиите, финансирани от нея, която подкрепя и сегашното правителство. Докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не докаже изрично, че партията му е прекъснала връзките с КТБ, не може да има никакви преговори с нея, подчерта Москов.

Как Ковачки се спонсорира от държавата?

Служебният енергиен министър Асен Василев предлагаше ТЕЦ-овете на Ковачки да бъдат изключени от енергийния микс на страната (списъкът централи, от които държавата задължително изкупува тока), а да бъдат натоварени максимално двете скъпи ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“, но настоящото правителство отхвърли идеята.

Мотивите за предложението на екипа на Василев бяха, че в момента държавата плаща двоен разход, за да държи централите на Ковачки в микса. НЕК има 15-годишни договори за изкупуване на скъпата енергия на „МИ 1“ (на американската компания AES) и „МИ 3“ (на американската „Контур Глобал“) – задължително е изкупуването на съответно 82% и 85% от тока от тях, но когато не изкупува цялото количество, държавата доплаща незакупеното. В същото време сега НЕК плаща втори път на централите на Ковачки, за да произведат съответното електричество.

 

http://offnews.bg/index.php/225131/reformatorskiyat-blok-vlastta-dava-150-mln-lv-na-kovachki-za-finansirane-na-lazhedesnitsa



Гласувай:
2



1. meto76 - http://www. capital. bg/polit...
27.07.2013 15:37
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/26/2111227_enter_5_namalenie/?sp=0#storystart
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582128
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031