Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2013 12:21 - Държавните парични порции за медиите остават на преценката на властта
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2121 Коментари: 1 Гласове:
4



Държавните парични порции за медиите остават на преценката на властта Вратата за малките и средни фирми до държавните пари само леко се открехва  Лили Границка  



image

Управляващите ще продължат да дават по своя преценка публични пари на телевизиите и радиата, за да рекламират успехите на правителството и на европейските проекти, след като електронните медии отново ще останат извън обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП), чиито подготвени поправки бяха представени в четвъртък. Преследваната цел за "широко отворени врати" пред малките и средните фирми до държавните пари пък трудно ще се случи, след като се запазват праговете за провеждане на поръчки, а задължителното включване на подизпълнители ще се въведе "експериментално" само за големите строителни поръчки за над 9 млн. лв.

Така шумно рекламираните "революционни" промени в ЗОП от вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева се оказаха малки и козметични на принципа "да тестваме системата отново с големите играчи в бранша", на които пък се закани зам.-председателят на парламентарната група на БСП Димчо Михалевски.

Това стана ясно от представянето на промените в ЗОП от експерти, работили по тях. Законопроектът беше одобрен от правителството в сряда на вносител заради няколко дискусионни текста, които предстои да се изчистят. Едва след това ще бъде внесен в парламента, а оттам какво ще излезе, е трудно да се прогнозира, коментираха експертите.

Вицепремиерът Бобева призна, че промените в ЗОП засягат само "консенсусни" теми, като спорните за прагове, медии и обжалване, които спъват усвояването на еврофондовете, не се пипат изобщо и остават сегашните текстове.

Медиите – остават в ръцете на властта

И новите управляващи, както и предишните, ще продължат да разпределят държавните порции за медиите на принципа: който слуша, има пари, а който е критичен – няма. Телевизиите и радиата остават извън обхвата на обществените поръчки за реклама и популяризиране на успехите на властта, като средствата за това идват основно от еврофондовете. Така беше и досега, като критериите на коя телевизия и радио колко пари да се дадат, ставаше на принципа на лоялността на медията към тези, които са на власт.

В същото време управляващите, независимо кои са те, обясняват, че средствата се разпределят на базата на рейтингите и гледаемостта на телевизиите.

Бюджетът за популяризиране на еврофондовете е над 150 млн. лв, като до 22 май 2013 г. от тях са усвоени над 66 млн. лв., според
документ, разпростаранен неотдавна от правителството на Пламен Орешарски.

Проверка на
Mediapool във фирмените регистри, която не претендира за пълна изчерпателност (заради доста сложните фирмени обвързаности между големите играчи на медийния и рекламния пазар), показа, че най-много пари са отишли в "бТВ медиа груп" – около 6.8 млн. лв. Телевизиите на "Нова броудкастинг груп" и основно Нова телевизия са припечелили 4.6 млн. лв., следвани от "Дарик радио" на Радосвет Радев с 4.1 млн. лв.

Телевизиите
ТВ7 и ББТ, свързвани с Делян Пеевски и банкера Цветан Василев – близо 2 млн. лв., радиогрупата "Фокус" на Красимир Узунов – около 1.6 млн. лв., а "България Он еър", контролирана от ТИМ – над 800 000 лева.

Около 900 000 лв. е взела телевизия "Европа", която до неотдавна бе собственост на брата на президента Петър Стоянов – Емил Стоянов. Той бе и евродепутат от ГЕРБ, но миналата година подаде оставка.

Плахият опит на съветника на Бобева Радомир Чолаков, който е прокурист на "Медийна група България Холдинг", да се направи поправка в ЗОП, с която да се задължат възложителите на обществените поръчки да ги публикуват в поне един вестник, е срещнала силния отпор на общините и министерствата, според собствените му думи. Аргументите им били, че това ще им струва много пари, а сега е криза.

Така в крайна сметка единственото ново по отношение на медиите, което успели да прокарат експертите на вицепремиера Бобева въпреки яростната съпротива, било въвеждането на задължение възложителите – министерства, агенции, общини да уведомяват медиите за всяка поръчка, като изпращат електронни съобщения.

Заради спорове праговете по поръчките остават същите

Никакви промени не се правят и по отношение на праговете за провеждане на обществени поръчки, каза Даниела Бобева. Причината е в спора между големите играчи на пазара и малките и средни фирми. В крайна сметка са се наложили големите фирми, чието участие щеше да се ограничава, по думите на депутата от БСП Димчо Михалевски. В петък той се
закани да ограничи участието на мастодонтите и брокерите в строителството с промените в ЗОП.

"Решихме да включим само консенсусни текстове" и затова нищо не се променя по отношение на праговете, обясни Даниела Бобева и прехвърли топката към парламента.

И сега българските прагове за провеждане на обществена поръчка са много по-ниски от европейските. Това е характерно за страните, където корупцията е по-голяма. Обратното, там където корупционният индекс е нисък праговете за провеждане на поръчки са по-високи.

Тенденцията в Европа обаче е към намаляване на праговете основно за да се даде достъп на малкия и среден бизнес до публичните финанси за сметка на големите фирми.

Към момента европейските прагове за строителство са за поръчки над 9.9 млн. лв., за доставки и услуги – над 254 хил. лв. и за конкурси за проектиране – над 391 хил. лв. Очаква се с приемането на новите регламенти, което трябва да се случи до края на годината, те ще бъдат намалени.

Действащите по ЗОП прагове за строителство са над 264 хил. лв., а за доставка, услуга и конкурс за проект – над 66 хил. лв., когато се изпълняват на територията на страната. Те не се променят, както и всички останали прагове, каза Даниела Бобева.

Подизпълнителите – пилотно за строителния бранш

Пак заради спорове управляващите са се отказали и от идеята да задължат част от поръчката да се възлага на подизпълнители. Целта беше по този начин да се гарантира работа на малките и средни фирми.

Все пак "пилотно", за да тестват как ще работи, ще бъде въведено задължително изискване само за големите търгове в строителството (над 9.9 млн. лв.) не по-малко от 30% и не повече от 70% от стойността на поръчката да се възлага на подизпълнители. Ако главните изпълнители нарушат това изискване договорът с тях ще се прекратява, предвиждат промените в ЗОП.

За търговете под 9.9 млн. лв. се дава право на възложителя, ако иска да въведе задължителен процент от поръчката да бъде изпълняван от подизпълнители, обясниха експертите.

Проблемът с неплащането на главните изпълнители с подизпълнителите, който се открои по време на строителството на магистралите "Тракия" и "Марица" и забави тяхното изграждане, се решава като се отнема правото на главните изпълнители да участват в други поръчки, ако не са се разплатили.

В ЗОП не се въвежда изрично изискване в какъв срок трябва да става разплащането между главния изпълнител и подизпълнителите. Причината е, че това беше уредено в Търговския закон с промени от март, когато влезе в сила европейската директива. Така според Търговския закон срокът е 30 дни за разплащане между субектите, освен ако те не са се разбрали нещо друго.

Обжалването – почти по старому, но без призовкари

Няма съществени промени и при обжалването на процедурите за избор на изпълнител или за дискриминационни условия в тръжните процедури. В момента почти всеки търг с европари се обжалва, което поставя под риск усвояването на европейските средства. По думите на Димчо Михалевски обжалването е превърнало някои фирми в брокери в строителния бранш.

Експертите, работили по промените в ЗОП, посочиха, че са получили множество оплаквания от компании за фирми фантоми, които изнудвали възложителите или избраните изпълнители за пари, за да не обжалват поръчките.

Идеята на Димчо Михалевски беше, за да се ускори процедурата, да отпадне обжалването пред КЗК и да се въведе по-висока такса за фирмите, подаващи жалби срещу избора на изпълнител. В правителствения законопроект това обаче липсва и така инициативата за това отново е прехвърлена на парламента.

Засега остава сегашното положение – обжалване на първа инстанция пред КЗК и на втора пред тричленен състав на Върховния административен съд. Намаляват се единствено срокът за произнасяне на КЗК от 30 на 15 дни по малките търгове, които се провеждат с покани, предвиждат промените в ЗОП.

За да се ускори процедурата по обжалването, правителственият законопроект предвижда отпадане на изискването за уведомяване на участниците в поръчката писмено на хартиен носител с обратна разписка.

Длъжни са да следят сайтовете на съответния възложител, където ще се качва всичко, каза Марияна Славкова, държавен експерт в дирекция "Социално икономическа политика" в Министерския съвет. Като компромисен вариант е било въведено изискването кандидатите да посочат електронен адрес, на който да получават информацията, за да не кажат, че не са разбрали или не са били уведомени.

Електронно досие

За да няма скрито-покрито и съмнения за корупция, се въвежда електронно досие на всяка една поръчка. То ще се поддържа от възложителя на поръчката на неговата интернет страница в "профил на купувача", предвиждат промените в ЗОП.

Така министерства, общини, агенции и държавни предприятия, ще бъдат задължени да качват цялата информация от началото на търга, през решенията на комисията до подписаните договори с избрания изпълнител.

Пилотно този модел беше въведен от служебното правителство за отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма" на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура". Сега става задължителен за всяка една поръчка, включително и на малките общини, където е труден достъпът до информация и обикновено кметовете се изживяват като местни феодали.

Заради множеството сигнали, че при отварянето на офертата с цената на кандидата има разминаване между обявената гласно цена от член на комисията и действително посочената сума на листа хартия, от който чете, се дава право на другите участници в търга да отидат и да се уверят с очите си, че членът на комисията чете изписаната на листа цена, а не някаква друга. Освен че конкуренцията ще може да я види с очите си, тя ще трябва и да се разпише на листа, за да не бъде подменен в последствие, предвиждат промените.

Промени в критериите за избор на изпълнител

Премахват се ограничителни и дискриминационни условия, които сега се залагаха, за да спечели точно определена фирма, предвиждат още промените в ЗОП.

Предвижда се изискването за оборот на компанията да не бъде по-високо от 50% от стойността на поръчката. Например, ако търгът е за 100 000 лв., изискването за оборот не може да бъде за повече от 50 000 лв. За да докажат фирмите, че са стабилни и няма да завлекат възложителя, те ще трябва да представят банкова гаранция, собствени средства или някой друг да гарантира необходимия капитал.

Половинчато се решава въпросът на дотирането на бизнеса на общините и държавата. Сега в тръжните условия при оценката на офертите се залага фирмите да започнат изпълнението на обекта за своя сметка, като първото плащане може да бъде след няколко месеца. Отлагането на плащането вече няма да може да се залага като критерий за избор на изпълнител, предвиждат промените в ЗОП. Остава обаче като възможно условие при подписването на окончателния договор, каза Георги Йончев, държавен експерт в дирекция "Социална и икономическа политика" в Министерския съвет.

Остава обаче вратичката експертите, участвали в писането на тръжните изисквания, след това да могат да бъдат избрани за изпълнители на поръчката. Въпросът е бил спорен и все още не е окончателно решен, като ще чакаме експертизата на Брюксел, коментира Бобева.

http://www.mediapool.bg/darzhavnite-parichni-portsii-za-mediite-ostavat-na-pretsenkata-na-vlastta-news210632.html



Гласувай:
4



1. zaw12929 - КОЙТО Е НАРЕД РАЗДАВА КАРТИТЕ, К...
02.09.2013 20:46
КОЙТО Е НАРЕД РАЗДАВА КАРТИТЕ, КОЙТО УПРАВЛЯВА ПАРИТЕ - ИНАЧЕ КАК ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ПРОГРАМАТА. а ВИЕ КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ - ДА ГИ РАЗДАВАТ МУТРИТЕ ЛИ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578986
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031