Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2013 13:09 - Николай Вълканов: България има шистов газ и уран, нека поне ги проучим
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3421 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Николай Вълканов: България има шистов газ и уран, нека поне ги проучим
Ралица Даскалова image НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ

Николай Вълканов е председател на съвета на директорите на “Минстрой холдинг” и член на президиума на Световния минен конгрес. През тази година Вълканов става професор два пъти - в МГУ в София и в Санктпетербургската академия. Председател е на настоятелството на Минно-геоложкия университет. Собственик на “Гобурсо-Златоград”, преди година и половина купи фалиралото предприятие “Горубсо-Мадан”. До края на годината ще бъде открит и нов рудник “Върба-Батанци”.

- Г-н Вълканов, обществото е разделено условно на два митинга - на жълтите павета и пред НДК или президентството. Няма да ви питам на кой от двата бихте отишли, но ще ви попитам какъв е изходът от това разделение?
- Обществото в България винаги е било разделено. Поне от 24 г. е така. Дели се на сини и на червени, на леви и десни, на жълти павета и НДК и като че ли политиците имат най-голям интерес от разделението. А трябва да се обединим, защото с разделение се  стига само до бой Агитките на “Левски” и ЦСКА се бият. Това ли искаме? Сега някой настоява за оставка, а после... Пада правителството, влизаме в нов предизборен период, той ще доведе до спиране на работата на държавните институции и ще се получи подобна ситуация. Дали ще бъде управлението на БСП и ДПС, или на ГЕРБ и десните, винаги от другата страна ще има недоволна опозиция.

- Правителство, крепено единствено на волята на Волен Сидеров, възможно ли е и ще издържи ли дълго?
- Не е добре да се крепи само на волята на Волен. Но явно, че е възможно.

- А каква е вашата прогноза, кога биха били следващите избори?
- Няма готовност за избори. Гражданското общество най не е готово за тях. Трябва да имаме нов Изборен кодекс, но освен него трябва да се приемат и други много важни закони. Ние нямаме енергийна стратегия- нещо изключително важно за икономиката. В момента имаме инсталирани 9 хиляди мегавата мощности, а са ни нужни 5000. Какво правим оттук нататък? Нови мощности ли ще строим и ако е така, кои ще закриваме. Казаха ще строи ВЕИ, защото ЕС препоръчва, но не казахме колко точно трябва да направим - 500 мегавата, 700 или 1000 мегавата и като ги изпълним, да ги спрем.
Сега говорим, че ще строим АЕЦ “Белене”, или не. Трябва най-после някое правителство, дано това го направи, да излезе с енергийна стратегия поне до 2020 или до 2030 г. Това са прости неща- смятат, пишат и се следват.

- Не са толкова прости, защото в енергетиката има и много политика. Не ви ли се струва, че точно решението за “Белене” вече не е въпрос на финансови разчети толкова, колкото на политика.
- Да, но не трябва да се вземат политически решения. Проблемът идва от това, че в България няма мандатност. Трябва да се каже: до 2 мандата си лидер на политическа сила, до 2 мандата си президент. А когато политиката се превръща в професия, политиците правят компромиси, за да са на власт.

- Като заговорихме за политика и за “Белене” какво е личното ви мнение - трябва ли да се строи втората атомна, или не?
- “Белене” беше необходима през 2007-2008 г. Тогава имаше пълна готовност да се строи, нямаше много ВЕИ. По това време “Белене” имаше пълна готовност да стартира, но тогавашното правителство по неясни причини не я стартира. Ако бе станало, централата щеше да бъде завършена и на много по-ниски цени. В момента имаме 9000 мегавата, като построим “Белене” стават 10 000. Ако ще се строи централата, да кажем какво ще спираме - дали “Марица изток 1”, “Марица изток 2”, или ВЕИ-та. Но как ще ги спрем, като имат договори за изкупуване?!

Не бива да се строи нова мощност без да знаем какво ще я правим. Нека да е ясно и какво се случва в региона - Турция докога ще изкупува електроенергия. В Косово се строят две електроцентрали по 300 мегавата. Албания и Гърция ще купуват от там, защото Гърция е инвеститор в Косово. Не можем да продаваме електроенергия в Америка и в Китай, трябва да я продаваме тук, в региона. Така че за мен първо трябва стратегия, а не да се решава на парче.

- Има ли сделка между управляващите, породена от външен натиск. Рисувам ви малко опростена картина, но горе-долу изглежда така: ДПС гласува за АЕЦ “Белене”, защото я иска БСП, а БСП гласува да се махне мораториумът за шистовия газ, което пък иска ДПС?
- Не знам за такива договорки, наистина... Знам, че БСП в различни периоди е против или за “Белене”, но така или иначе и те, когато можеха, през 2008 г., не я започнаха. Сега чувам, че се слага на дневен ред строежът  Но това е повече политика.

- Има ли разделение и сред самите управляващи. Напоследък се усетиха малки търкания между двамата ръководители на парламентарни групи.
- Аз не бих казал разделение. По-скоро всички политически сили се пазят да не нарушат поведението пред електората си. И както каза г-н Местан, ДПС няма да стане заложник заради неправилно взети решения. Трябва всички политици да се обединят по важни въпроси - енергетика, здравеопазване, образование.Тогава сядат, подписват се и всеки следващ на власт спазва решеното.  Лошото в нашето управление е, че всеки отрича предишния. Дори когато бяха само сини и червени, беше така. Дойдат червените - махнат всичко синьо, дойдат сините, махнат всичко червено.

- А не се ли случва и сега точно това - само че сега казват, че махат калинки.
- Случва се същото, да. В едно министерство, като се смени министърът, сменят се и директори, сменят се дори всички шефове на агенции. Идват нови хора като чисто политически назначения И започват да се учат. Тъкмо се понаучат, дойдат следващите и ги махат. Никой от тези държавни служители няма желание да работи, защото не се знае колко време ще стои. И си казва: по-добре да не правя нищо, отколкото после да ме съдят.

- А ако си каже “и аз съм за кратко, да взема каквото мога сега”, идва и корупцията...
- Разбира се, че и това е вярно.

- Какъв е изходът и как разделението рефлектира при бизнеса?
- Различно. Като се спре издаване на концесии, се стопира за година или две развитието на цял отрасъл или на голям обект. Това не е добре...

- Как на вашите чуждестранни партньори обяснявате обстановката в България?
- Винаги казвам, че имаме едно от най-добрите данъчни законодателства в Европа. Позитивното у нас обаче не се популяризира покрай скандалите в държавата.

- Глобалната криза ли отдръпна инвеститорите от нас, или повече политика в икономиката?
- У нас всички говорят за криза, но никой не е направил формулировка в какво точно е кризата в България. Трябва да се запитаме какво произвеждахме до 2008 г. и какво секна след това. И преди не произвеждахме самолети, автомобили, камиони, автобуси, леки коли. Не произвеждаме и преди, и сега бяла техника - това, което много се сви на световните пазари.

При кризата у нас пострада строителството.
Тук имаше балон и той се срина, но това се случи и в цяла Европа.

- Има и жестока криза в потреблението.
- Потреблението пада, защото доходите падат. В същото време обаче има огромен парадокс - 50 или 60 млрд. са спестяванията на граждани в банки. Защото в България има много доходи, които не се обявяват.

- Скочи ли сивата икономика от 2008 г. насам?
- Тя не е намалявала.  Нито тези, които дават под наем, нито тези, които продават на пазара си обявяват доходите. А държава се прави с данъците на всеки.

- Не е ли правилна тогава идеята, за да се защити легалният бизнес, да има наказателна отговорност за работодатели, които не плащат осигуровки?
- Аз съм категорично “за” това. Самият имах такъв случай, когато купихме “Горубсо - Мадан” (преди предприятието бе собственост на Валентин Захариев - бел. ред.). Там осигуровките не бяха плащани години. Тези хора не съществуваха в правния мир - не могат да се пенсионират, да отидат на лекар. 10 млн. лв. дадохме само за стари осигуровки. Този човек, който не ги е плащал, не носи никаква отговорност. Това е кражба - някого го осъждат, че е взел 1000 лв., а на този, дето е откраднал 10 млн., нищо не му се случва.

Един депутат, мисля, че беше от БСП, заяви, че в България неплащането на осигуровки едва ли не е правило и ако сега го направим, ще фалира икономиката. Изобщо не е така. Как да има пенсии, ако не се плащат осигуровки.

- Какво като специалист бихте казали на хората в Ораново, които не искат да се закрива рудникът, защото той е препитанието им?
- Минно-геоложкият университет трябва да направи анализ за Ораново. Има ли опасност от внезапни изригвания на въглища и газ, геоложките условия много лоши ли са, дали трябват много инвестиции, за да стане този рудник безопасен. Едва тогава някой да реши. Но не може, без да се вземат мерки да се работи, ако е опасно за хората.

- Как ще коментирате новия ценови механизъм, с който токът поевтиня с 5%?
- Тези 5% не бяха и нужни да се правят, тъй като хората даже не ги усетиха. В същото време имаше нужда да се повиши цената на въглищата в “Марица-изток”, защото тя е много ниска и не е променяна от години, а цената на електроенергията се вдигна с 50%. Популиско решение не води до дълготрайни успехи, ако няма ясна стратегия.

- Скъп ли е природният газ у нас?
- Скъп е и в България, и изобщо в Европа. Не случайно секретарят по промишлеността и заетостта в ЕК повтори това, което аз казвам, че енергийната стратегия на Европа е сбъркана и ще доведе рано или късно до спад в икономиката. Когато енергоресурсите са скъпи, ти не си конкурентен на световния пазар. Европа бе на първо място в металургията, сега този отрасъл запада. Вижте емирствата, които са на 4 часа път със самолет. Там между Дубай и Абу Даби се направи цял технологичен град. Там е най-големият завод за торове, защото природният газ при тях е с много ниска себестойност и заливат пазара. 90-те години с “Химко” продавахме в Китай и Индия. Сега продават арабите. Така се развива светът. САЩ направиха шистов газ и там цените паднаха с 80%.

И към тях се насочват инвестиции- не само от Америка, но и от Китай, от целия свят. Отиват, за да произвеждат конкурентна продукция. А ние искаме да дойдат инвеститори в България. За какво - не могат да произвеждат химически торове, защото газът е скъп, не могат автомобили. Какво да правят? Ето “Хюлет Пакард” откри тук прекрасен колцентър, защото имаме висококвалифицирана евтина работна ръка.
 България има богатства и едно от тях е шистовият газ.

- Как ще обясните на хората, че това не е опасно. Правят се дълбоки сондажи в шистите, хората се опасяват от земетресения, от отравяния на почвата...
- Скоро имаше конференция във Варна и поканихме професор от Англия. Той обясни, че напукаността се разпространява на 200-300 метра, а ние сме на 1500 метра под земята. Вече не се говори за химикали, а за вода и пясък. Пък и ние в България това сме го правили преди 50 г.

- Къде?
- В Добруджа има над 130 сондажа от социалистическо време. Аз не казвам да започнем да добиваме шистов газ, но поне да направим проучванията. Само те траят между 2 и 5 г. При проучването няма удари в скалите - т. нар. фракинг. Но трябва да знаем какво има в земята ни. И тогава да решим. Как го правят във Великобритания, които са така консервативни и държат на здравето. А ние...

- Ние не вярваме, че всичко е безопасно. Не вярваме, че заради пари някой експерт няма да каже, че е безопасно, а после да се окаже грешка.
- Не си вярваме, защото лъжем. Има сериозен мониторинг - слагат се уреди за земетръс, за химикали и те са достояние до всички. Ако има съмнение за земетръс и то за 0,5 по скалата на Рихтер, всички сондажи се спират. В Пенсилвания добиват по 6 млрд. куб. фута газ на ден - колкото България консумира цяла година.

- Четох, че в САЩ в някои щати е разрешен добивът на шистов газ, но в други не - значи и там няма единодушие.
- Има различни лобита - ядрено, петролно, газово, и това е битка между тях. Франция е ядрена държава, електроенергията там 80 или 90% е от атомни централи и е ясно, че тя ще е против шистовия газ. Големите корпорации и политиката вървят заедно навсякъде по света. Важно е да кажеш какво оставяш на своя народ. Моето уважение към политиците, но да заявиш, че откриваш 300 000 работни места, без да кажеш как ще го направиш и след 2 или 4 г. да обявиш ами не стана - това не е почтено. Увеличението на доходите идва не с говорене, а с инвестиции, с големи инфраструктурни проекти. Едно от богатствата на България е уранът Но през 1990 г. се взе решение да затваряме уранодобива и никой не обясни защо. Това е огромен ресурс, а и цената на урана се вдигнала няколко пъти оттогава. Уран има и в Софийския район, и в Родопите, и в Хасково. По-рано бе опасен за работещите заради облъчване, сега технологиите за добив са безопасни. В Добруджа има едно от най-богатите находища на въглища не само в Европа, но и в света - там лежат 1,2 млрд. тона въглища. Част от тях са коксувани и са с много ниско съдържание на сяра.

Още през 1987-1988 г. Научният институт по минни технологии имаше джойнтвенчър с американо-канадска компания от Денвър. Тогава България бе тръгнала да разработва това богатство - направени са 127 сондажа по 1500-2000 метра дълбоки. И оттогава нищо не се е случило с Добруджа, нали?  А сега не можем да прокараме 50 сондажа.

 - Бяхте на световен минен конгрес в Канада. Какви са тенденциите?
- Да, аз съм член на президиума на Световния минен конгрес. Тази година беше в Монреал през август. Там бе обявено, че в целия свят има 7-8% ръст на добивната индустрия, а в Европа е близко до нулата.

Въглищата в Европа са пред затваряне. В света има тенденция за развитие на рудодобива, тъй като потреблението на метали, въпреки кризата, расте, защото се увеличава населението.

- Какво стана, след като като купихте “Горубсо-Мадан”?
- С партньорите ми от КЦМ-Пловдив инвестирахме много, вдигнахме производителността на труда с 30%. Изплатихме 35 млн. лв. стари задължения . Заплатите се плащат редовно на 25-число. И в “Горубсо Златоград” производството се вдигна с 30%. До края на 2013 г. ще пуснем рудник “Върба-Батанци” с инвестиции над 10 млн. лв. Направихме релсов път през 6 км подземен тунел за износ на руда.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2314622



Гласувай:
4



1. olivie - ???
23.09.2013 13:26
Защо не го питате: Вместо дори и да проучваме за шистов газ, защо Шеврон не ни помогне да разработим конвенционалното находище край Ловеч. Какво ни топли, че добивът на шистов е "поевтинен" изкуствено с инжектиране на опасни отпадъци в земята? И да каже колко са му платили от Шеврон, като гледам кадърната му кариерна биография!
цитирай
2. danailvdimitrov - Странни логики праска тоя човек
23.09.2013 16:00
"В момента имаме 9000 мегавата, като построим “Белене” стават 10 000. Ако ще се строи централата, да кажем какво ще спираме ..."

Това е все едно да кажеш : "имаме 9 000 т. злато като построим "Белене" ще станат 10 000 т. злато . Ми какво ще го правим толкова много злато?"

Ако някой "експерт" все още не знае че предстои затваряне на АЕЦ Козлодуй съвсем скоро, поради изчерпване на ресурса му, то що за "експерт" е този човек и защо да го слушаме по натам какво си разсъждава на глас ?
цитирай
3. hatanasov - А ПОЛША ВЕЧЕ ДОБИВА ШИСТОВ ГАЗ...
27.09.2013 10:40
...НО ТУК ДС ТВ СИ МЪЛЧАТ. И САЩ КАТО НЕ СТРОЯТ ВЕЧЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ДА НЕ БИ ДА СА БЕЗ ТОК?
цитирай
4. staler - това което виждате е гущер без оп...
27.09.2013 17:39
това което виждате е гущер без опашка---мултака вълканов в снежно бял костум.тои разбира се няма да ви каже че шистовата революция е поредния балон които единствено и само чичо сам може да си позволи да надува/но не безкраино дълго/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579999
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031