Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2013 13:18 - Нов век на американска хегемония!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2273 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 23.09.2013 13:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Американска хегемония Девет от десетте най-големи публични компании в света са от САЩ Капитал Daily

image

Apple е най-голямата компания по пазарна капитализация в света въпреки спада на акциите й с почти 40% през последната година

  Американските компании отново доминират в класацията на най-големите корпорации в света по пазарна капитализация. В подреждането си списание Economist отбелязва, че само преди четири години много групи в топ 10 са били държавни предприятия - като китайските PetroChina, China Mobile и банката ICBC, и бразилската Petrobras. В момента девет от десетте са щатски компании.

Три основни фактора

САЩ не са били в толкова доминираща позиция от десетилетие насам. В топ 50 над половината от компаниите също са американски. На първо място е Apple въпреки спада на акциите на технологичния гигант от почти 40% през последната година. След него се нареждат Exxon Mobil, Google, Berkshire Hathaway, Microsoft, Johnson & Johnson, Walmart, General Electric и Chevron. Единствената неамериканска група сред първите десет в света е PetroChina.

Според Economist щатското предимство се дължи на три основни фактора. Първият е смесицата от динамика и издръжливост на корпоративния сектор в САЩ. От една страна, са "старите кучета" като енергийния производител Exxon, конгломератът GE и Johnson & Johnson, които винаги са били в челото и имат вековна традиция. От друга - винаги има щатски компании, които са готови да заменят някой конкурент в класацията - например Intel и IBM отстъпиха на Google и Apple.

Втората причина за тазгодишното подреждане е слабото представяне на Европа. Извън британските и швейцарските гиганти в топ 50 има само четири други компании от континента. Причините за отстъплението са, че фирмите предпочитат банковото финансиране пред капиталовия пазар. От друга страна, много опити за трансгранична консолидация също се провалиха. А и кризата в еврозоната удари сериозно групи, които преди години се качваха стремглаво в класациите. Сред тях са испанските - банка Santander и телекомът Telefуnica.

Третият фактор е възходът и падението на контролираните от държавата компании, особено китайските, коментира Economist. China Mobile се листва през 1997 г., последвана от много други, включително и банките. Пикът беше достигнат през 2007 г., когато петролната група PetroChina, която вече се търгуваше в Хонконг и САЩ, продаде акции и на борсата в Шанхай. В един момент тя беше единствената компания с пазарна капитализация над 1 трлн. долара. Днес тя е оценена на 233 млрд. долара. Тази загуба показва колко надценена е била групата, а и се дължи на спада в цените на борсовите стоки. Но също е показателна, че инвеститорите вече не са убедени в ползите от капиталовложения в държавните фирми. Например "Газпром" се оценява на три пъти годишната си печалба в сравнение с 11 пъти на Exxon. Bank of China пък се търгува под балансовата си стойност. Основната причина за това отдръпване е, че пазарът видя негативните страни на топлите отношения с държавата. Например фондовите мениджъри се опасяват, че China Mobile ще бъде принудена да инвестира в непечеливши мрежи. Инвеститорите също смятат, че поощряваният от правителството кредитен бум в Китай е напълнил банките с лоши заеми. Сега по-скоро се оглеждат за местните частни компании - например очакванията са евентуалният пазарен дебют на интернет компанията Alibaba да е много успешен.

Няма нищо сигурно

Разбира се, американската доминация не е завинаги подсигурена. Достатъчно е да се помни падението на японските корпорации - през 1987 г. осем от десетте най-големи компании в света бяха от азиатската икономика. Tokyo Electric Power беше на трето място, а сега се търгува на една десета от пика си и е известна основно с аварията в атомната централа във Фукушима.

Като цяло обаче успешните американски компании са станали по-глобални. Шест от деветте в топ 10 продават повече навън, отколкото на местния си пазар. Същевременно щатските групи в топ 50 вече не са лидери по печалба. Дори и със спадащи цени на акциите гиганти като China Mobile отчитат повече от добър финансов резултат - 20 млрд. долара за последната година - два пъти повече спрямо 2007 г. Според Economist много неамерикански фирми разполагат с нужната печалба, за да се изкачат в класацията на най-големите публични компании в света, но само ако използват този финансов ресурс за по-глобално присъствие и по-добър мениджмънт.


http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/09/22/2146093_amerikanska_hegemoniia/


"Фич": Дългът на Китай излиза от контрол 20.09.2013



image



Китай се движи в неправилна посока, съобщават анализаторите на агенция "Фич" (Fitch).

 

Само за пет години общият дълг на страна нарасна със 70% и два пъти превиши брутния вътрешен продукт (БВП). Нито една държава не може вечно да живее с такъв ритъм.

През април тази година "Фич Рейтингс" (Fitch Ratings) вече понижи дълговия рейтинг на Китай. От новия доклад на агенцията следва, че за последните месеци ситуацията само се е влошавала.

Нивото на заемните средства към собствените продължава да се повишава с бързи темпове. Вече пета по ред година обемът на новите кредити е повече от една трета от БВП на страната. През август 2013 г. този показател достига рекордните 21 трилиона юана. Някои видове кредитиране се съкращават, но като цяло задлъжнялостта на китайската икономика расте. При това голяма част от кредитния ръст не попада в официалната статистика. В действителност ръстът през 2013 г. превишава 20%. Затова всички разговори за свиване на кредитите са просто неуместни.

Общият дълг на Китай – държавен, корпоративен и този на домакинствата – е нараснал до почти 200% от БВП, като през 2008 г. е бил 130% от БВП. Според данните на Централната банка на Китай към момента той превишава 100 трилиона юана (16.3 трилиона долара). И според прогнозата на "Фич" към 2017 г. общият дълг може да нарасне до 270% от БВП.

През последните пет години съотношението на кредитите и БВП е нараснало до 87%. Това е два пъти по-бързо, отколкото в останалите страни в годините преди кризата. Към момента не се забелязват никакви предпоставки, сочещи, че този разрив ще намалява.

Пределно ясно е, че икономика с дълг, който два пъти превишава БВП и продължава да расте, не може да функционира нормално.

Домакинствата могат да са относително спокойни. Те силно са увеличили задлъжнялостта си, но ръстът на кредитите започна практически от нула. Докато корпоративният дълг и този на местните власти предизвикват сериозно притеснение.

Китайските корпорации са толкова задлъжнели, че ръстът на печалбите им се оказва недостатъчен да покрие дълговете.

 

Властите на различните провинции са също много уязвими. Тъй като държавните финанси са непрозрачни, не може да се каже какъв е точният размер на задлъжнялост на местните органи на властта. По оценки на "Фич" през първата половина на 2013 г. този показател е бил 32% от БВП или 18.5 трилиона юана. Общият обем на процентите по дълговете е нараснал примерно от 7% от БВП през 2008 г. до 12.5% през 2013 г.

До 2017 г. този показател ще се повиши до 16% от БВП. И то само, ако се осъществи оптимистичният сценарии, при който ежегодният ръст на номиналния БВП е 11%.

При такова високо дългово бреме на страната ще й е трудно да провежда либерализация на икономиката и особено на финансовата политика. Затова, че се намалява вероятността за понижение на процентите икономиката ще продължава да изпитва проблеми с финансирането и ще се забавя.




http://www.mediapool.bg/fich-dalgat-na-kitai-izliza-ot-kontrol-news211382.html





Гласувай:
6



1. hatanasov - КРИЗАТА...
27.09.2013 10:42
...Е ВИНОВНА ЗА ТОВА...
цитирай
2. meto76 - http://www. theatlantic. com/...
03.10.2013 13:02
http://www.theatlantic.com/china/archive/2013/10/the-us-has-a-huge-advantage-over-china-in-energy-and-its-growing/280134/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621324
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930