Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 12:25 - И какво? ДПС и част от БСП излязоха най-европейци. Какво следва, обаче?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1558 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 31.10.2013 12:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И какво? ДПС и част от БСП излязоха най-европейци. Какво следва, обаче?  

23 Октомври 2013

Иван Бакалов  

Мораториумът ще бъде отменен, той е правна безсмислица

image Бойко Борисов и Волен Сидеров. Снимки: БТА и Булфото

България наруши договора си с Европейския съюз като гласува мораториум върху продажбите на земеделска земя на чужденци до 2020 г. Това решение се основава на чисто невежество и е правна безсмислица, която нарушава също така конституцията и ще бъде отменена.

След всички парламентарни драми и оперетни арии от страна на Борисов и хората му, че имало нова тройна коалиция, се оказа, че заедно с „Атака” гласува именно ГЕРБ, за предложение за мораториум, внесено от Волен Сидеров.
Онези, които се тръшкаха, че ни управляват национал-социалисти, сега трябва да обяснят каква е тази нова националистическа, ксенофобска и антиевропейска коалиция. В нея влязоха десните ГЕРБ, „Атака” и 59 от депутатите на БСП.
Единствените, които защитиха европейската политика на България, се оказаха хората на ДПС и част от социалистите. Михаил Миков обяви, че решението противоречи на конституцията, и че това е политически популизъм.
Остро мнение изказа и външният министър Вигенин (виж го най-долу).

А Бойко Борисов даде следното изумително обяснение какво може да очакваме: „…Там са толкова добронамерени хората към България в Европейската комисия, ако отиде човек и им обясни, че искаме малко да се отложи…” Само че това не е в силата на Европейската комисия, а за да се промени договорът за присъединяване с ЕС, трябва да се подпишат всичките държави членки отново.

Веднага дойдоха новини от Брюксел. България може да бъде съдена, да понесе глоби, но най-лошото е, че срива доверието към себе си. Има и по-лошо. Както съобщи „Ройтерс”: „…Ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014г. забрана българи да могат да работят постоянно в която и да е държава от съюза.”
В момента България се изхранва благодарение на емигрантите и сезонните работници в Европа. Ами ако те си загубят статута за работа, за пребиваване дори?
Ами ако селското стопанство загуби субсидиите от ЕС? В момента то се крепи само на тях. Замислиха ли се онези поземлени родни чорбаджии, които искат да бъдат монополисти в земеделието в България и пишеха декларации да се удължи мораториумът, че още от догодина може да не получават субсидии за зърнопроизводство и др.? А депутатите, които гласуваха това решение, замислиха ли се?

Някои казват, че мораториумът е стъпка към излизане от ЕС.
Какво следва, наистина? Президентът вероятно няма да наложи вето, а ще прати решението на парламента в Конституционния съд. Ще му прехвърли горещия картоф. А съдът няма начин да не обяви този акт за противоконституционен. Защото

 

явно противоречи на чл. 22 от Конституцията

Той е допълнен през 2005 г., заради договора на България за присъединяване към ЕС и гласи:
„Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.”
Договорът за присъединяване към ЕС е ратифициран и в сила и там пише, че от 1 януари се отваря пазарът на земята и за чужденци. Ясно е като бял ден, че Конституционният съд ще отмени този мораториум. Така ще обере ругателствата на политиците популисти и все пак ще спаси страната от по-тежки последствия.
Още нещо – мораториумът на практика няма смисъл и се оказва чисто показен акт, чрез който някакви политици искат да се разпишат като големи защитници на националните интереси. Защо?

Защото по договора с ЕС забраната след 1 януари 2014 г. пада за граждани на ЕС, които вече не се третират като чужденци – ние сме един съюз, една държава, Европейски съединени щати. По законодателството като страна членка тези хора не могат повече да се третират като чужденци. Решението на парламента е юридическа безсмислица. Всеки, който иска да купи земя у нас, ще може да осъди България и в крайна сметка да купи, каквото е решил. Освен, разбира се, ако България не излезе от ЕС и не денонсира всички договори.
Но случаят иде да покаже какви

 

истерични реакции и липса на организация

царят в България. Най-напред, този мораториум е могло да бъде удължен през 2010 г. Тогава за последно България е могла да поиска икономически мерки като част от предпазна клауза при присъединяването. Но тогавашният премиер Борисов имаше по-важни задачи – да прави атракции с показни арести по телевизията и да спасява Мишо Бирата, Вальо Нафтата и др.

 

Този срок е изпуснат. Но извън това политиците можеха да успокоят народа, вместо да го плашат. Той е чувствителен и излъган за опасностите от продажбите на земя. Най-напред, в Европа отдавна чужденци могат да купуват земя, а никой още не е отишъл да изкупи земеделската земя на Испания или Германия. И досега фирми на чужденци, регистрирани у нас, са могли да купуват земеделска земя. Но не се е чуло още да са изкупили България. Сега пада забраната да купуват земеделска земя физически лица чужди граждани. И то граждани на ЕС, а забраната за продажба на чужденци извън ЕС ще продължи да е валидна и след 2014 г.
Земята у нас е евтина, защото малко я купуват. Ако се отвори пазарът, цената ще се качи, което е в интерес и на собствениците, и на страната като цяло.

Земята също така е раздробена

на дребни парчета и трудно може някой да изкупи едва ли не част от територията на страната, както внушават националисти и невежи. България може да приеме вътрешно законодателство, според което да има лимит едно лице да притежава не повече от 1000 дка примерно. Да има ограничения за продажба на земя в район от 50 км от границата, примерно. И т. н. възможни мерки, които не противоречат на договора с ЕС.
Нищо от това не е обсъждано и никакви стъпки не са предприети.
По-ефектно е да нададем рев, че ще изкупят България и после да се направим на загрижени, че я спасяваме с мораториум.
Но и ревът на политиците, които се пишат проевропейци, е не по-малко истеричен. Някои т. нар. реформатори ораторстват против БСП, а се ослушват за своите бъдещи коалиционни партньори от ГЕРБ, които приеха този мораториум. Из мрежата вървят драматични коментари, че се присъедияваме към Азия, Русия и т. н.
Нищо такова няма да стане. Щом от ЕС скръцнат със зъби, Борисов пръв ще скочи да се подмазва.
И заблуденият българин сам ще скочи, като разбере, че си изпуска европейския паспорт и субсидиите от ЕС.
Така че, споко. Няма да излезем от Европа.

Из статус на министър Вигенин във Фейсбук: „Вазата е счупена”

„…Дори президентът да наложи вето или Конституционният съд да отмени решението, вредата не може да бъде поправена - счупената ваза може да се залепи, но никога няма да бъде същата. Най-голямата заплаха за България са не богатите алчни чужденци, а липсата на отговорно лидерство и ирационалните решения, ориентирани към свръхкраткосрочни политически цели. Дали няма една тънка прослойка, която днес потрива доволно ръце? Иначе много хора ще спят спокойно - първо им внушиха страх, а после ги спасиха от страха. Какво следва - да пуснем затворените блокове в АЕЦ “Козлодуй”? Да орежем Натура 2000? Спускането по наклонена плоскост е бързо и лесно. А после? Знам само, че ако утре друга страна-членка реши да остави затворен за българи трудовия си пазар, аз няма да мога да кажа “Нямате право, ангажиментите трябва да се спазват!”

http://e-vestnik.bg/18967/i-kakvo-dps-i-chast-ot-bsp-izlyazoha-nay-evropeytsi-kakvo-sledva-obache/



Гласувай:
9



1. aboychev - ТОВА НЕ Е ЗАЩИТА НА ЗЕМЯТА НИ
23.10.2013 12:59
ТОВА Е ГАРАНТИРАНА ПРЕВИЛЕГИЯ ЗА ОЩЕ 7 ГОДИНИ С ПРЕДИМСТВО НА РУСКИТЕ И ТУРСКИ АФЕРИСТИ И РУСОФИЛСКИТЕ ИМ МЕКЕРЕТА ДА ОГРАБВАТ БЪЛГАРИТЕ ИЗКУПУВАЙКИ ЗЕМИТЕ ИМ НА БЕЗЦЕНИЦА

БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ ДОКАЗАХА ЧЕ НЕ СА ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПИЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ,
А ИНСТАЛИРАНА ОТ КГБ ПСЕВДО ОПОЗИЦИОННА ПАРТИЯ, КАТО АТАКА И ДПС, СЪС ЗАДАЧА ДА ОБЕЗПЕЧАВА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В СТРАНАТА НИ,
"МОТИВЪТ", ЧЕ "ПРОМЕНЕНАТА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА" НАЛАГАЛА ПОДОБНО РЕШЕНИЕ Е ПОРЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ Е ПОЛИТЕЧЕСКИ НЕДОРАСЛЯК, НЕСПОСОБЕН ДА ОТСТОЯВА ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ НА СТРАНАТА НИ !
цитирай
2. staler - допуснати са серия неточности, ...
28.10.2013 07:20
допуснати са серия неточности ,например-"селското стопанство се крепи........"правилното е :"жалките,нищожни остатъци от селкото ни стопанство се крепят....."или пък твърдението че наи добре за собственици и страната било да доидат чуждестванни купувачи,защото цената ще се вдигне и пр....алоо кюпек,наи добре за страната е да доиде на власт независимо бълг.правителство което да вземе мерки ,така че селяните да се преберат от испания,гърция и пр и да обработват нивите от които да се изхранват пребогато,бастун,защото които си продаде коня днеска,утре тегли чужда каруца с мършавия си собствен задник,капиш?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614987
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930