Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2013 11:29 - Ройтерс: Русия уплашена от завръщането на джихадисти, действали в Сирия!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1279 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия уплашена от завръщането на джихадисти, действали в Сирия 14.11.2013,


Алиса Де Карбонел, Ройтерс




 

imageСлабичко 15-годишно момче от крайно религиозно мюсюлманско село в южната руска Република Дагестан загина това лято, сражавайки се на страната на бунтовниците в Сирия.

Някой го смятат за мъченик за това, че се е присъединил към бунтовниците в борбата срещу подкрепяния от Русия сирийски президент Башар Асад. Москва сега се опасява, че стотици бойци с руски произход, които се бият в Сирия ще се завърнат с богат опит, за да се присъединят към бунтовниците, борещи се за ислямска държава в Дагестан и други райони в Северен Кавказ.

Насилието в региона е почти всеки ден. Петнадесет мъже от Новосаситли загинаха в престрелки с руските сили в последните четири години, разказват местни жители.

Анализатори твърдят, че бойците също може да направят опити да нанесат удар по време на Зимните олимпийски игри през февруари 2014 в Сочи. Президент Владимир Путин, който е заложил репутацията си на Олимпийските игри, заяви, че бойците, завърнали се от Сирия, представляват "много реална " заплаха и подписа закон, постановяващ арест за всеки, който се завръща от Сирия.

"Тези войнстващи групи не идват от нищото и те няма да се изпарят", каза Путин на 23 септември.

В Новосаситли, където стените са изрисувани с графити, подкрепящи бунтовниците, борещи се за ислямска държава, жителите разказват, че най-малко осем от 2000 жители са отишли в Сирия.

"Има цели бригади на нашите момчета там", разказва Ахмед Кхайбулайев, който е член на съвета на селото.

"Трима от тях бяха арестувани от руските сили на път за дома през сухопътния маршрут, преминаващ през границата от Азербайджан в Дагестан, но пет са се завърнали" добавя той, подчертавайки лекотата, с която руснаците пътуват до и от Сирия.

"Сега те са по домовете си и чакат кога силите за сигурност ще дойдат за тях", казва Кхайбулайев.

„Разтревожените родители се опитват да задържат своите синове. Един баща позна сина си. Казах му да ми остави паспорта си. Когато той отказа, аз му го взех", разказва един от жителите, който иска да остане анонимен поради страх от репресии от силите по сигурността.

Въпреки предупрежденията му, неговият 23-годишен син, който той хвали, че знае Корана наизуст, е напуснал страната преди два месеца, на път за бойното поле в Сирия. „Аз не знам дали той ще се върне", казва той.

Снимката, изпратена от бойци, на кльощавия труп на местното 15-годишно все още се разнася из селото.  На една от страниците с неговата снимка във Фейсбук е написано, че той е герой и мъченик.

"Той отиде в Сирия, тъй като не можа да понесе, че Асад и неговата армия убиват деца", казва местен жител, за когото разказват, че също е воювал в Сирия и за това отказва да бъде назован.

"Момчето е учило в Египет преди да се присъедини към други бойци от Русия в Сирия и семейството му научи, че е отишъл да се бие там едва след смъртта му", казват местните жители.

Баща му загуби ръката си в Сирия, когато отиде да види гроба на сина си. Той за кратко бе задържан от силите за сигурност през август, когато се завърна у дома.

Момчетата от Новосаситли растат, играейки на "ченгета и бунтовници" по улиците. Руското управление е слабо спрямо жителите, които описват полицията като враг, определят държавата като корумпирана и казват, че управлението на техните дейности е по законите на шериата.

Някои имат роднини, съученици или съседи, които се присъединяват към ислямистки бунтове в Русия, които са основата на сепаратистките войни в съседна Чечения.

Бунтовниците се придържат към салафизъм (salafism), който е ултраконсервативен клон на сунитския ислям.Те не разполагат с подкрепата на всички салафити - някои не одобряват техните подходи на рекет и не приемат атаките срещу полицията и служителите като законен джихад.

Битката, която бушува в Сирия е различна. Тя се възприема от по-голямата част мюсюлми-сунити в региона като "истинска" свещена война срещу алауитите (Alawite), които доминират в правителството на Асад.

Изразяването на подкрепата за сирийските бунтовници в Русия е опасно. Известен млад имам, който събира средства за подпомагане на сирийските бунтовници, избяга в Турция, след като бе подложен на натиск от страна на правоохранителните органи. Медиите с връзки с полицията твърдят, че той е подбуждал младежи да се присъединят към конфликта.

Вратите на новопостроеното медресе в Новосаситли сега за затворени, защото няма ученици. "Няма задължение за мюсюлманите да заминат за Сирия ", казва Абдураим Магомедов,"но ако някой иска да отиде, никой не може да го спре."

Потокът на руснаците от Северен Кавказ към Сирия се увеличи тази година, служители и местни жители казват, че молбите за помощ от бунтовниците са повече след атаката с отровен газ в покрайнините на Дамаск.

През юни руските служби за сигурност заявиха, че 200 руснаци се сражават в групи, свързани с Ал Кайда в Сирия.

"Те ще се върнат и ще представляват огромна заплаха", заявява заместник-директорът на службите за сигурност Сергей Смирнов.

Руските оценки за броя на бойците може да не са точни, твърдят експерти, поради големия брой на граждани, учещи в чужбина или които са имигрирали в Европа, Йордания, Турция и други страни.

Някои техни умения и натрупан опит в борбата срещу сепаратистките войни в Чечения през 1994-96 и 1999-2000 г., Афганистан и на други места са високо ценени от сирийските бунтовници.

Експерти твърдят, че броят на руснаците в Сирия може да бъде по-висок.

Подкрепата на Русия към режима на Асад с оръжия, доставки и на дипломатическа основа, също създаде и много врагове на Путин.

"Мюсюлманите в целия свят хулят Путин за неговата подкрепа към Асад", заявява Джабраил Магомедов, който е учил в килийно училище в Дамаск.

Това лято роденият в Чеченя кавказки бунтовнически лидер Доку Умаров призова бойците да саботират Олимпийските игри. Призивът му беше повторен от бойци в Сирия, които призоваха мюсюлманите в Северен Кавказ да водят джихад у дома, вместо да се присъединят към тях.

През последните годни в Русия бяха извършени редица атентати. Самоубийствените атентати през последните две години убиха десетки на московското летище и в метрото. Повече от 380 души, предимно деца в училищна възраст, бяха убити при обсадата на начално училище в Беслан през 2004 година.

"За такъв джихад един, двама души е достатъчно", казва рускоговорящ бунтовник от Сирия в обръщение по YouTube с дата 30 юли, заобиколен от седем облечени в камуфлаж бойци, въоръжени с тежки картечници и гранатомет.

Сигурността е затегната около олимпийския домакин Сочи, който граничи с района на Северен Кавказ.

"Знаете ли къде е Сочи? Имаме достатъчно от нашите собствени бунтовници там", казва Сергей Гончаров, бивш заместник-началник на елитна част за борба с групите на бунтовниците. „Ако те сега получат подкрепление от Сирия, нашите служби за сигурност ще се затруднят да предотвратят да не съсипят Олимпиадата".

Поправка на закон за борба с тероризма в Русия по предложение на руския президент Владимир Путин бе приета от парламента след смъртоносна атака на автобус, при която загинаха шест души в южната част на Русия на 21 октомври. Според новия закон всеки, който се занимава с терористична дейност в чужбина носи наказателна отговорност и в Русия.

Съгласно закона, обучение "с цел извършване на терористична дейност" се наказва с 10 години затвор и ако бъде част от въоръжена група в чужбина, " чиито цели са в противоречие с руските интереси" с шест години затвор.

Когато Путин дойде на власт преди 13 години и бунтът с чеченските сепаратисти бе потушен, той заяви, че няма да позволи на Кавказките провинции да се отделят от Русия.
Но националистическата кауза, която вдъхнови чеченския бунт след разпадането на Съветския съюз е мутирала в ислям, който се разпространи до близките земи на планината Кавказ.

Победени в Чечения, бунтовниците вече извършват почти ежедневни атентати в Ингушетия, Дагестан и Кабардино - Балкария. Днес редиците на бойците са пълни с младежи, разочаровани от полицейско насилие, безработицата и корупцията.

Съчувствието за съгражданите мюсюлмани-сунити, уловени в кръвопролития в Сирия, е особено силно сред чеченците, които виждат в него ехото на собственото си страдание в две войни за отделяне от Русия.
"Те убиха нашите майки, братя, баби и дядовци ", казва Ахмед, 21 годишен чеченец от село в близост до столицата Грозни. "Искаме да помогнем. Те са нашите мюсюлмански братя".

http://news.ibox.bg/comment/id_1282590345



Гласувай:
5



1. meto76 - Разпада на империята продължава с ...
17.11.2013 11:33
Разпада на империята продължава с пълна сила! Полицейщината и терора не могат да я спрат!
цитирай
2. olivie - Любопитно
17.11.2013 12:36
Вярно е, както е и вярно, че разпадът ще надживее идеолозите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579475
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031