Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 12:33 - Русия цепи БСП чрез Първанов, заради 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2367 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 23.01.2014 12:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Енергетиката – дълбоката причина за разрива в ляво Николай Христов

Понякога един случаен, инцидентен факт може да породи „несвоевременни размишления” и да постави въпроси, далеч надхвърляща собствената му същност.
Фактът, това е всъщност съпоставката между две събития станали по едно и също време. Миналата някак си незабелязано за „страстите български” информация, че в правителството на Орешарски няма лица свързани с Държавна сигурност (тук няма бивша) и пресконференцията за рестартиране на проекта АБВ, където въпросният контингент определено преобладаваше.
Това, разбира се, може да е само видимост, но такава, която синтезирано онагледява дълбочината на разрива в ляво. И ако се освободим от епитетите и субективно-психологическите съображения ще стане ясно, че за дълбокия разрив са необходими и по-дълбоки причини. С други думи какво съществено ново и къде се случи в последните месеци, за да накара бивш председател на БСП и два пъти президент, издигнат от същата партия да прекрачи една от малкото линии в политиката, през които обратен път няма.
Видимо значимото, което се случи е в областта на енергийната политика, традиционно еднопосочно ориентирана и доминирана от лобистки кръгове в БСП, упражняващи „суверенното право” да отдават държавата под наем.
Става дума за два хода на Министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
В първия като че ли няма нищо ново – Южен поток” потича. Детайлите като нови работни места, заем за срок от 22 години при 5 годишен гратисен период, без държавни гаранции от наша страна и двойно намалената лихва могат да се тълкуват и като доказателство за голямото желание на руската страна да осъществи проекта. Тук имат думата експертите. Новото е, че когато Еврокомисарят Йотингер поиска да се преразгледат и евентуално предоговорят споразуменията от всички страни подписали за „Южен поток” с Русия, Стойнев реагира светкавично и връчи на Еврокомисаря мандат да води преговори от името на България. Ход, очевидно предварително премислен и подготвен, показващ адекватна експертна и европейска реакция на България. Най-вече ход, абсолютно нетипичен за досегашните български администрации, които в подобни случай се „завиваха и замайваха”, но най-вече спазваха Живковото предписание: „Снишете се!”. Така или иначе сега „топката” е в полето на ЕК и след срещата Йотингер-Новак и очакваното посещение на Путин в Брюксел до края на месеца, нещата могат деиствително да се случат.
Буквално броени дни след това Стойнев отлетя за САЩ и след посещенията си в Държавния департамент и Департамента по търговията се „отби” и до Департамента по енергетика. От това „отбиване” дойде новината, че американската „Ексимбанк” ще финансира „Westinghouse” и „Toshiba” за строежа на нов реактор в Козлодуй. Конкурсите в случая са грижа на закона и държавата, технологиите - на експертите.
В чисто политически план обаче такива „отбивания” съвсем не са случайни, но дълго планирани и подготвени по дипломатически и други канали на влияние. Което означава, че имаме начало на политически отказ от 100% руски енергиен монопол и се договаря онази трудно произносима дума „диверсификация” в енергетиката. Което на човешки език ще рече разбиване на монопола и възможности за енергиен избор. Впрочем Стойнев обяви тази трудна не само за произнасяне дума за мото на своя мандат.
Това са политическите факти. А „фактът е упорито нещо”, както беше рекъл един. Тези факти, наред със споменатата трудна дума могат да отключат големи енергийни проекти на територията на страната. Като оставим на страна дреболии от рода на „национална сигурност” и „независимост”, не можем да не отбележим, че големи проекти” е равно на „големи пари”. И ако вкостенялото енергийно лоби на БСП може и да преглътне диверсификацията, то по никакъв начин няма да се задоволи с ролята на зрител по отношение на парите. Въпрос на солидно изградени навици, достатъчно основание за солиден разрив с „майката”. Това разбира се няма да се каже гласно, защото сме европейци, а възпитаните европейци не говорят такива лоши неща.
Вече споменах, че „несвоевременните размишления” често пъти отиват далеч зад пределите на породилия ги факт и поставят нови въпроси.
В случая отворен макар и към момента не толкова важен е въпросът за относителния дял на министър-правителство-подкрепящи партии в новото политическо развитие в енергетиката. Безспорно е обаче, че министър Стойнев е „на амбразурата” и при него в пълна сила важи максимата за бащите на победата и липсата на такива при загуба. Всъщност фигурата на министъра може да се приеме като знакова за особения експертно-политически дуализъм на правителството. Азбучна истина е, че чисти експерти-министри няма и не може да има. Те по определение са политически лица. Политическата принадлежност на Стойнев към левицата не буди съмнение - два пъти депутат от БСП и съветник на Станишев в МС. Същевременно 37-годишният министър е завършил Сорбоната и е специализирал в ENA, една от култовите академии за висши управленци в света. Това не може да няма значение за описаните по горе адекватни управленски и политически действия, очертаващи министъра повече като експерт, технократ и прагматик, отколкото като партийно-организационна номенклатура. Защо ли? Ами просто защото такива неща не се учат в АОНСУ.
Новото при Стойнев е опитът за освободена от идеологеми експертиза на територията на политиката. Негов аналог в правителството е д-р Хасан Адемов – изявена политическа фигура в ДПС и същевременно общоприет експерт в областта на социалната политика. Това всъщност е нормалното политическо състояние на управлението-не голи приказки за подкрепа на „чисти” експерти, разсмиващи децата и ядосващи възрастните, а политически отговорни високо експертни в своята област лица.
В този дух си позволявам да прогнозирам, че бъдещето на Стойнев ще покаже дали самата БСП има бъдеще. Дали има потенциал да еманципира не само енергиината политика, но и политическата си биография.
Защото ако някой се съмнява, че енергетиката е политика на всички нива, нека се поинтересува какво се случи през 1973 г.*

---------

*Бележка на редактора: През 1973 година ОПЕК налага петролно ембарго на САЩ и Холандия заради тяхната подкрепа на Израел по време на Арабско – Израелската война (войната Йом-Кипур), като намалява своето производство на петрол с близо 30 %. Цената на нефта скача почти 4 пъти, като само в САЩ бензинът поскъпва с 50 %, а газиола за отопление 90 %. Цените на петролните продукти никога повече не се връщат на старите си нива, а започват рязко да се покачват в световен мащаб.

-------
Авторът е народен представител и зам.-председател на ПГ на СДС и Народен съюз в 36, 37 и 38-ото Народно събрание.

http://offnews.bg/news/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8_289/%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%BE_290515.html



Гласувай:
4



1. meto76 - Р. Петков: ГЕРБ и ДПС се срещнаха с ...
23.01.2014 12:37
Р. Петков: ГЕРБ и ДПС се срещнаха с инвеститор за АЕЦ "Белене"

Инвеститорът е същият, който Делян Добрев доведе в Народното събрание, обясни енергийният министър Стойнев


http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/r-petkov-gerb-i-dps-se-sreshtnaha-s-investitor-za-aec-belene,165523/
цитирай
2. meto76 - Румен Петков пък очерта друг про...
23.01.2014 12:41
Румен Петков пък очерта друг проблем пред "Белене", който е породен от това, че лидерите на БСП не общуват с ГЕРБ и не търсят от тях подкрепата за реализацията му. „Когато те не си общуват, не могат да намерят решение“, смята Петков.
Румен Петков отхвърли обвиненията на Корнелия Нинова, че не е получавал мандат от партията да се среща с представители на ГЕРБ, за да търси подкрепа за АЕЦ „Белене“. Според него при срещите си с инвеститорите и представителите на партиите е действал съобразно решението на Конгреса на БСП, че „Белене е въпрос пред скоби“.

Румен Петков, който е от Плевен, където трябва да се строи руската АЕЦ лобира силно за руските интереси като в случая ГЕРБ и Бойко Борисов играят по свирката Путин и Москва.А, че Първанов с неговия троен шлем е човек на Путин не може да има никакво съмнение
цитирай
3. meto76 - между Първанов и Борисов има т...
23.01.2014 21:02

между Първанов и Борисов има топла връзка, но един абсолютно вреден за България корупционен проект като “Белене” се договаря зад гърба на българското общество и въпреки вече взетото решение от българския парламент.
Мисълта ми беше, че няма кой друг освен Първанов да е пратил Румен Петков на преговори с Борисов относно „Белене“. Неслучайно в същото интервю, в което Румен Петков разкри за тази среща, той атакува Станишев и партията, че видите ли, се били отказали от „Белене“, докато техният най-голям враг, който в НС има и най-голямата парламентарна група, вече се бил съгласил и е „за“ проекта. Вътрешният преврат на БСП, организиран от Георги Първанов, не би успял без солидно финансиране и сплотяваща идея, която да убеди редовите социалисти, че не става дума за вътрешнопартийно разцепление, а за смяна на курса.....Борисов, който на практика е обещал връщането на най-голямата корупционна руска далавера в България. Много ясно искам да бъда разбран, че тук не става дума за бъдещето на ядрената ни енергетика, а за източването на милиарди от държавния бюджет, пазаруването на политици и цели политически партии или както вече казахме, за една грандиозна политическа пирамида. .....
Сергей Станишев е единственият легитимиран на високо международно ниво прозападен политик с влияние в българския политически живот, който поне се опита да балансира срещу руското лоби и да докара в енергетиката американците от „Уестингхаус“. Неща, които традиционните десни повтаряха като папагали, но не си мръднаха пръста да направят.
http://glasove.com/komentari/32514-koj-prati-rumen-petkov-na-sreshta-s-borisov-za-da-dogovarqt-belene
цитирай
4. aboychev - КАТЕГОРИЧНО ДА!
24.01.2014 07:38
Сергей Станишев е единственият легитимиран на високо международно ниво прозападен политик с влияние в българския политически живот, който поне се опита да балансира срещу руското лоби и да докара в енергетиката американците от „Уестингхаус“. Неща, които традиционните десни повтаряха като папагали, но не си мръднаха пръста да направят.
НО Е НУЖНА МНОГО ПО-ГОЛЯМА ЕМАНЦИПАЦИЯ ОТ ПУТИНОВЦИТЕ И
РУСКИТЕ СТАЦИОНАРНИ АТОМНИ БОМБИ НАРИЧАНИ АТОМНИ РЕАКТОРИ ЗА АЕЦ.
БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДАБЪДЕ ЗАЛИЧЕН КАТО РУСКИ ЯДРЕНО ЕНЕРГИЕН ОБЕКТ.
А МЯСТОТО НА (п)РЕЗИДЕНТА ГОЦЕ ЗАРАДИ "ГОЛЕМИЯТ ШЛЕМ" Е В ЗАТВОРА.
В ЗАТВОРА Е И МЯСТОТО НА ПЛЕВЕНСКИЯ САДИСТ И КРИМИНАЛЕН КОНСПИРАТОР РУМЕН ПЕТКОВ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582957
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031