Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 17:29 - КОРУПЦИЯТА ВЕЧЕ СПЕЧЕЛИ “ЗЛАТОТО” НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В СОЧИ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1294 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 09.02.2014 17:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОРУПЦИЯТА ВЕЧЕ СПЕЧЕЛИ “ЗЛАТОТО” НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В СОЧИ


image
Готови или не, Зимните олимпийски игри в Сочи вече започнаха, и, ако съобщенията от мястото на събитието са верни, Русия е далеч от готова за своя “голям” дебют на световната сцена

Коментар на Дейвид Хорси,
“Лос Анджелис Таймс”, 7 февруари 2014

Журналисти и туристи изпращат разкази, фотоси и статуси в Туитър за новите хотели, които са “отворени за бизнес” само в смисъла, че са готови да вземат парите ви. Около току-що завършените постройки е пълно с кални недовършени строителни площадки. На рецепцията в хотела няма никой. По вратите липсват брави. Крушките са кът. Водата от крановете тече кафява и с предупреждение да не се използва за пиене или пране. Тоалетната хартия задръства тоалетните. Обзавеждането в стаите е толкова оскъдно, че може да направи “Мотел 6” да изглежда като “Риц”.

Бедността не може да бъде достатъчно оправдание. Русия постави рекорд по разходи за Олимпиадата. Игрите във Ванкувър преди 4 години струваха на Канада $7,4 милиарда. Когато сегашната олимпиада приключи, се очаква “цената” й да достигне близо десет пъти повече. Наистина, канадците организираха игрите в голям град със световноизвестен ски-курорт в непосредствена близост. Скромният черноморски град Сочи трябваше да бъде “трансформиран” в арена за зимни спортове, нещо което малцина са мечтали, при условие, че районът е с умерен климат и покрай брега се поклащат палмови дървета.

Но руският Президент Владимир Путин го помечта, а след това го превърна в действителност със силата на волята си. Вероятно никой лидер след Адолф Хитлер не е инвестирал толкова от собствения си престиж в една Олимпиада. Путин контролираше всеки детайл, включително репетициите за екстравагантното гала-откриване. Тези игри трябва да докажат, че Путин е издигнал най-голямата страна в света отново до равнището на останалите супер-сили.

Най-голямата грижа е, че мероприятието ще бъде помрачено от чеченските терористи, които от години воюват да отделят своята страна от Русия и да създадат ислямска държава. Това е дълъг, кървав и безмилостен конфликт, който се разиграва само на няколко стотин километра от Сочи. Путин е “довел” 40 000 полицаи и войници, за да изгради “стена от стомана” около игрите, като се зарече да осигури безопасността на всички срещу бомбените самоубийци, които от своя страна се зарекоха да превърнат игрите в ад.

Със сигурност, голяма част от огромния бюджет на игрите в Сочи може да се обоснове с мащабните мерки за сигурност. Но друга голяма част е резултат от нещо, което би трябвало да смущава Путин не по-малко отколкото тероризма: корупцията. От Ню Джързи в Щатите, до Найроби в Кения, обществените строителни проекти са магнити за алчността. Плащанията към политици, бюрократи и мафиоти, плюс надписването на сметката, и “изстискването” на максимална печалба са просто нормални, когато се строят големи неща с големи пари. И, колкото по-слаба е политическата и съдебната система, толкова по-големи са размерите на корупцията.

Огромната цена на Олимпиадата в Сочи е ярко доказателство, че, както хотелите не са готови за гости, така и Русия не е готова за претенцията си да бъде модерна държава. Подобно на “дон” от мафията, Путин жадува “признание”, но истината е, че той просто стои на върха на съзаклятие от рекетьори, които не искат нищо повече от това да забогатеят за сметка на Матушка Рус.

На карикатурата:
В средата – табела: “Сочи Гранд Хотел: традиция от февруари 2014”
Гостът: “Тоалетната не пуска вода, а от чешмата тече нещо кафяво, на вратата ми няма брава!”
Администраторката: “А парното работи ли?”
Гостът: “От време на време...”
Администраторката: “Значи вие сте в един от нашите луксозни апартаменти!”.

Дейвид Хорси, “Ел Ей Таймс”



АДЪТ НА РУСКИТЕ БОЛНИЦИ!
50 милиарда за Олимпиада за държава с мизерията на Зимбабве

http://uglich-jj.livejournal.com/62312.html





Гласувай:
5



1. ok3223 - Колко ти
10.02.2014 17:58
плащат да ни сервираш тези
ЛЪЖИ И ПРОСТОТИИ.
Засрами се бе, нали
българин да се наричаш е било
е първа радост и за теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14618315
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930