Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2014 10:37 - Збигнев Бжежински: Ако Путин вземе Крим, губи Украйна
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1196 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 12.03.2014 10:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Збигнев Бжежински: Ако Путин вземе Крим, губи Украйна  
image

Збигнев Бжежински

"Големият риск се състои в това, че Русия е управлявана от ирационален лидер с мания за величие. Това вълнува много руснаци. Да предположим, че Путин успее завинаги да отдели Крим от Украйна: той получава Крим, но губи Украйна за много десетилетия, защото това предизвиква мощна националистическа реакция срещу Москва. Украинците определят своята идентичност чрез своята земя. Путин извършва чудовищна грешка". Това казва известният американски политолог Збигнев Бжежински в интервю за в. "Фигаро".

 

На въпрос загубен ли е Крим за Украйна, той отговаря: "Не зная, на този въпрос трябва да се върнем, когато отношенията между Украйна и Русия отново станат по-рационални и стабилни. Руснаците внесоха в тези отношения ирационалност и страст, те проведоха бандитска атака в Крим, маскирайки я както това би направила мафията. Но те би трябвало по-внимателно да прилагат такъв подход към цялата Украйна - това може да доведе до къде по-мощен взрив в центъра на Европа, към конфликт, който светът не е виждал от 1939 г.", предупреждава Бжежински.

 

"Путин казва на света: "Украйна е моя". Как на това да се отговори?", пита журналистът от "Фигаро" Лора Мандевил.

 

"Трябва да се отговори, че Украйна принадлежи на украинците", смята политологът. "Във всички страни има малцинства със своя мнение, но ми се струва очевидно, че повечето украинци искат да живеят в независима държава. Путин заплашва тази независимост".
 

Какво трябва да прави в този случай Западът?

 

"Преди всичко да разбере какво може да направи сама Украйна. Не мисля, че някой е длъжен да защитава независимостта на страна, ако тя не е готова сама да я защитава", казва събеседникът на изданието "Лично аз смятам, че Украйна ще окаже съпротива, ако Путин използва сила, както вече направи в Крим и както открито планира да продължи да прави. Ако той прибегне до действия, а Украйна започне съпротива, ще е съвършено ясно, че Западът трябва да се притече на помощ на украинците".
 

Бжежински не е съгласен, че Европа сама е причинила кризата в Украйна, като е обкръжила Русия с нови членове на своя военен алианс и го доближила плътно до границите й.

 

"Обратното, смятам, че ако ние не бяхме предприели разширяване на НАТО, днес щяхме да сме свидетели на конфликт между балтийските страни и Русия заради рускоговорещото население, на конфликт с Молдова заради Приднестровието и на още един конфликт между Русия и Полша".

 

"Предполагам, теоретически можем да си представим вариант на стабилизиране на Украйна съвместно с Русия. Но, повтарям, имаме работа с лидер, който не може рационално да пресметне какво е полезна за Русия. Той предпочита да извиква примитивен национализъм и бъде подкрепян от младежи с предизвикателно поведение, които пребиват всеки, който не е съгласен с тях. Повтарям пак - трябва да сме единни в своя отговор", заявява Бжежински пред "Фигаро".



http://www.mediapool.bg/zbignev-bzhezhinski-ako-putin-vzeme-krim-gubi-ukraina-news217785.html





Бивш съветник на руския президент: Целта на Путин е Киев и цяла Украйна

 
image

Андрей Иларионов

Според бившия икономически съветник на руския президент Владимир Путин Андрей Иларионов "целта на Путин е Киев и цяла Украйна", а сегашните действия на Москва по отношение на Украйна са "резултат от превръщането на Русия от полусвободна страна, каквато беше тя през 2002 г., в пълна автокрация днес".

"Нейната външна политика е доста агресивна. Русия възприе едно ревизионистично, реваншистко поведение, чиято цел е прекрояване на границите в Европа. Това не е шега, а официална политика на правителството", казва Иларионов в интервю за австрийският в. "Пресе".

Иларионов, който беше икономически съветник на Путин, когато Русия стана пълноправен член на Г-8 през 2002 г., подкрепя идеята за изключване на страната от групата на осемте водещи индустриализирани държави.

"Учредителните документи на Г-8 дават ясно да се разбере, че членове могат да бъдат само правови, демократични държави с разделение на властите. От 2004 г. Русия вече не е дори полудемократична, а е напълно авторитарна. А от международна гледна точка след неправомерното нахлуване в Грузия през 2008 г. тя е загубила правото си на член на Г-8", казва той.

Според него обаче евентуално изключване на Русия от Г-8 не притеснява Путин в момента.

"През 2006 г. то би имало поне ограничено въздействие върху неговото поведение. Днес това няма значение", заявява Иларионов в интервюто си пред "Пресе", цитирано от БТА.

По думите му сегашната ситуация не е криза, която засяга само Крим или Украйна, а е "криза, която може да доведе до пълномащабна война".

"Присъединяването на Крим на практика беше осъществено. То ще бъде одобрено от руската Дума и Съвета на федерацията най-късно на 21 март. Освен това е подготвено настъпление и към самия Киев. Целта на Путин е Киев и цяла Украйна. Сега той иска да изгради сухопътен коридор от Крим към Приднестровието, където вече от доста време управляват бивши офицери от КГБ, съответно ФСС. Целта е да бъде отрязан достъпа на Украйна до Черно море. А тъй като нито президентът (на САЩ Барак) Обама, нито европейците са готови да предприемат истински мерки в тази връзка, е само въпрос на време това да бъде осъществено", казва Иларионов, според когото Путин от една година планира нападение срещу Украйна.

Бившият президентски съветник смята, че налагането на финансови санкции на руски правителствени служители би било твърде недостатъчна и закъсняла мярка.

"Какво спря нахлуването на Русия в Грузия през 2008 г.? Решението на президента Буш да разположи американски военновъздушни подразделения в Турция и Румъния и да изпрати бойни кораби в Черно море. Когато руските тайни служби научиха за сериозно придвижване на американски войски към Грузия, Медведев и Путин разпоредиха настъплението да спре - на 60 км от Тбилиси. Днес никой не иска да направи подобно нещо. Самият аз не искам това. Но не виждам друг начин за спиране на агресията и окупацията и за предотвратяване на превръщането на тази криза в общоевропейска криза с гарантирано въвличане на съседните страни, държавите от НАТО и САЩ", казва Иларионов.


http://www.mediapool.bg/tselta-na-putin-e-kiev-i-tsyala-ukraina-news217784.html



Гласувай:
5



1. kostadin - Не Путин е решаваш фактор. Русна...
14.03.2014 12:18
Не Путин е решаваш фактор.Руснаците и народа на Украйна няма да я дадат на запада
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584117
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031