Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2014 07:54 - КРИБ: Не може дълговете на частните дружества да се третират различно от тези на държавните
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1136 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КРИБ: Не може дълговете на частните дружества да се третират различно от тези на държавните От Дневник     image

 

Фотограф: Юлия Лазарова


Задълженията на държавните дружества следва да се третират по същия начин както задълженията  на частните дружества. В този смисъл задълженията на държавната НЕК не са по-различни от задълженията на електроснабдителните дружества и не следва да има дискриминационно третиране.

Това се казва в позиция на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) след като по-рано днес енергийният регулатор започна процедура по отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества в страната, защото са си прихванали дългове на държавната НЕК към тях.

Търговските спорове между държавата и търговските дружества се решават чрез преговори или в съда, а не в медиите, посочват още работодателите.

Те призовават ДКЕВР да работи като независим орган какъвто е и по закон.

КРИБ настоява кабинетът и подкрепящите го партии в Народното събрание да изпълнят обещанията си за засилен граждански контрол върху ДКЕВР.  За това КРИБ настоява за включване на представители на национално представителните организации на работодателите в състава на Комисията, по примера на НОИ и на Здравната каса.

Още в първите дни на формирането на кабинета Орешарски КРИБ предупреди, че методиката за определяне на цената на тока е дълбоко погрешна и ще доведе до рязкото й повишаване, както и до неизбежен фалит на НЕК и предложи конкретен план за избягването на този сценарий, припомнят от организацията. От там допълват, че в момента НЕК е в състояние на фактическа несъстоятелност, а цената на тока скоро ще достигне исторически връх. "Загрижени сме, че тези процеси ще доведат до срив на българската икономика!", пише в позицията на КРИБ.

За да се избегне това, от Конфедерацията предлагат спешно изготвяне на антикризисен план, който чрез краткосрочни и дългосрочни мерки да отчита интересите на всички заинтересовани страни и преди всичко интересите на българската индустрия.

От организацията изразяват готовност да участват активно в разработването на този план.



Според енергийния холдинг "Топлофикация - София" вече му дължи 555 млн. лв. От Дневник     image

 

Фотограф: Анелия Николова


Дългът на общинското дружество "Топлофикация София" към Български енергиен холдинг (БЕХ) възлиза на 555 млн. лв.,  съобщиха днес от БЕХ. Сумата е с 55 млн. лв. по-голяма, отколкото вчера обявиха представители на общинския съвет.

От държавния холдинг информират, че общината не е отправяла никакви конструктивни предложения за погасяване на дълговете на дружеството към "Булгаргаз" ЕАД, който е част от БЕХ. Принципалът е изкупил последно дълг от 128 млн. лв. на "Топлофикация" към "Булгартгаз" за неплатени доставки на газ, уточняват от БЕХ. 

Вчера от
доминирания от ГЕРБ общински съвет се оплакаха, че държавата предлага общината да изтегли 500 млн. лв. заем и така да се разплати за газовите доставки. Според общинското ръководство обаче сумата на задължението може и да е по-малка - около 428 млн. лв.,  а тегленето на заем не е в интерес на жителите на града. 

Според БЕХ и общинското ръководство, и топлофикационното дружество бездействат и не дават предложения за разплащане, а в същото време гражданите се нуждаят от услугата топлоснабдяване.


http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/03/19/2264108_spored_energiiniia_holding_toplofikaciia_-_sofiia/




Гласувай:
3



1. meto76 - Не може общинското дружество То...
20.03.2014 07:58
Не може общинското дружество Топлофикация София да дължи половин милиард лева и да не си ги връща и да няма последствия за него, не може държавното дружество БДЖ да дължи 700 милиона лева и фактически да е в несъстоятелност, тъй като не си връща заема към немски и български банки и доставчици и да няма последствие за дружеството и тези, които го управляват.Не може министъра и държавното НЕК да изнудват частни фирми и да няма последствия за тях.Може, но в туземски африкански и азиатски държави като България.Но рано или късно енергийната мафия в тази страна ще си получи заслуженото.
цитирай
2. meto76 - „Докато ЕРП-тата бяха държавни, те ...
20.03.2014 10:37
„Докато ЕРП-тата бяха държавни, те прибираха 25% от крайната цена на тока, а сега този процент е 5. Признатите разходи бяха 25%, сега са 10%”, припомни бившият енергиен министър. Държавното ЕРП не е успяло и да събира дълговете си в ромските махали и непрекъснато е имало оплаквания от страна на потребителите, че покриват и тези разходи.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/03/20/dyrjavata-triabva-da-plati-miliardi-za-mrejite-na-erp-tata.219580
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580997
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031