Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2014 09:47 - Плевнелиев пред Би Би Си: Крим е украински. Украйна е Европа (видео)
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 987 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.03.2014 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Плевнелиев пред Би Би Си: Крим е украински. Украйна е Европа (видео) OFFNews  image Росен Плевнелиев Снимка: БиБиСи

Българският президент Росен Плевнелиев даде интервю за Би Би Си и предаването "HARDtalk" с водеща Зейнаб Бадауи по време на посещението си във Великобритания.  В 24-минутното интервю държавният глава говори предимно за кризата между Русия и Запада и за мерките, които трябва да се предприемат срещу Москва. Публикуваме разговора със съкращения. Пълния запис можете да видите във видеото по-долу.

Може ли ЕС да си позволи да играе твърдо срещу Русия по казуса с Крим?

Станахме свидетели на огромно нарушение на международното право, което води до загуба на доверието, а когато това стане, трябва да действаш.

Действие в какъв смисъл? По-сурови мерки от ЕС ли искате да видите? И да се увеличи кръгът от хора, които ще попаднат под санкциите?

Не мисля, че трябва да водим война, не смятам и че трябва да се връщаме към Студената война, но трябва да покажем, че в XXI век подобни неща не са допустими. Не можеш да изпращаш войници и да окупираш територия на автономна област и не можеш да организираш референдум, който анексира трета страна пред очите на международната общност. Това е напълно невъзможно. Трябва да отстояваме ценностите си и да действаме, за да ни чуят ясно.

Това е проблемът, нали така г-н президент? Да действате с единен и ясен глас. Европа не се отнася строго с Русия, не мислите ли така? До момента санкциите към Москва са описани като "незначителни" от бившия британски външен секретар сър Малкълм Рифкинд.

Ние сме в началото на един много дълъг процес. Играта се промени и ще остане променена за много дълго време. Видяхме агресивна и националистическа Русия. Отговорът е асиметричен, но е ясен за демократичния свят. Трябва да имаме нова политика за Русия.

Председателят на социалистите в България Сергей Станишев заяви: "Не очаквайте България да бъде сред ястребите в ЕС. Нашата държава няма интерес при санкциите срещу Русия, които най-много ще навредят на няколко източни държави в Европа, включително България". Прав ли е?

Е, госпожо, това, което чухме е шефът на европейските социалисти, както и на българските. И това, което чухме, е на практика "Не искаме да се борим с ЕС и не искаме да се борим с Русия".

Вие сте от ГЕРБ.

Да, абревиатура, която означава Граждани за европейско развитие на България.

Тази гледна точка на Станишев правилна ли е, наистина ли България не може да си позволи строги мерки срещу Русия? 85% от доставките на газ в България идват от Русия.

Икономиката и калкулациите са едно, друго е това, което всъщност представлявате вие и вашите ценности. Аз съм президент, избран от българския народ, нация, която е най-проевропейската в света. Нация, която иска демокрация със закони, което ми казва, че трябва да работим и подкрепим, както и да се борим, за по-силен Европейски съюз, който си застава срещу всеки, койго си позволява да нарушава международното законодателство.

Вие искате по-строги санкции към Русия. Да или не?

Искам да видя силна България, отдадена на европейското развитие и искам да видя силен Европейски съюз, който ще застане и подкрепи Украйна, да подкрепи мирното демократично развитие на ситуацията там. И искам да ви кажа много ясно, Крим е и ще бъде украинска земя. А Украйна е и ще бъде Европа.

По времето на СССР България беше една от най-близките страни до Съюза. Вие казвате, че искате да сте добри европейски граждани. Как ще постигнете това, докато поддържате връзка с Русия, което, разбира се, е много важно за вас?

Това е ясно, но има и моменти в историята и понякога нямаш... Днес сме изправени пред исторически момент. За нас, за нашия избор, за нашето общество, за Европа и света. Какво ще стане, ако утре имаме много руски малцинства в други страни. Имаме Естония, Литва, има и много руснаци, които купуват имоти в България. Възможно ли е Москва да се задейства и прати армия в други страни? Възможно ли е това? Трябва да действаме и тук не става въпрос само за числа.

Същността на проблема е, че е трудно да действате срещу Русия. Нали? Погледнете разликите между ЕС и САЩ. Търговският обмен между Русия и САЩ възлиза на над $30 млрд. годишно, а САЩ изнасят едва 9 от тези 30 млрд към Русия. При Русия и ЕС не е само доставката на енергийни източници, тук става дума и за $400 млрд. на година. Тоест, САЩ може да си позволи да санкционира тежко Русия, но не и ЕС. Вие ще страдате.

Отново можем да погледнем към числата, които са огромни, между ЕС и Русия, но само засега. Това, което ни трябва сега, е нова политика, с която да се отнасяме към Русия. Такава, която е по-дългосрочна, но да бъдем сигурни, че нашите зависимости ще бъдат намалени.

Това не става за една вечер. Вие получавате газа си от Русия, страдали сте от това в миналото. Яценюк каза, че конфликтът в Крим преминава от политически във военен. И Вие ли мислите така?

Не искам да мисля така, надявам се, че няма да има война. Би било много опасно. Именно затова ЕС е "обречен" да има думата и ясна политика, която е постоянна и ще афектира, и ще работи. Ако няма доверие, и инвеститорите няма да имат доверие на никого повече. Могат да си изтеглят парите. Ако няма доверие, пазарът няма да се доверява на никого. Това ще е проблем. Ако няма доверие, и банките няма да могат да оперират свободно, защото не знаем и не се доверяваме на никого. ЕС е вече адаптиран към новата реалност. Нека дам пример за България. В моята страна искаме да промени това, че доставяме газ от Русия. Ще строим газови тръби с Румъния и Гърция и това ще промени играта.

Мислите ли, че ученията, които НАТО провежда на ваша територия с украински бойци е знакът, който организацията иска да даде за сплашване на Русия?

Това, от което имаме нужда днес в Югоизточна Европа е определено повече НАТО. И ние ще бъдем много активни в това да работим с нашите съюзници да обезопасим нашата част от света.

Повече НАТО? Това ще разстрои руснаците. Това е и една от причините те да се притесняват за Украйна. Те не искат Украйна да се присъедини към ЕС заради НАТО. Путин каза в реч тази седмица, че Западът разбира проблемите на Русия и интересите ѝ. Възползва се от ситуацията в Крим, за да си я прибере. Смятате ли, че руснаците са недоразбрани от американците и ЕС.

Позволете ми да Ви дам друга гледна точка. Помните през 1993 година, когато Украйна въоръжена с ядрени оръжия. И тогава 3 големи сили сложиха своите подписи под документ, подписан в Будапеща, за да защитят света. Какво мислите за Индия, какво мислите за Пакистан? Как мислите ще работят ядрено въоръжените държави в бъдеще за намаляването на ядената заплаха в света, ако имаме примера на Украйна?

Искам да погледнем към България. Вие сте били министър при управлението на Бойко Борисов до 2011 г. Политиците са много непопулярни в България, нали така? Рейтингите ви са много ниски. Дори вашият е едва 62%. Защо политиците имат такава лоша репутация?

Не искам да обсъждам цифрите, въпреки че моите са по-добри от тези на парламента. Права сте, че гражданското общество не вярва на политическата класа, което е жалко, но това си е самата истина. Имаше вълна от протести, на които аз гледам много позитивно. Гражданите изпратиха много ясно съобщение: "Искаме работещи институции, които се обръщат към хората, малкия и средния бизнес. Искаме прозрачност" - посланието, което политиците забравиха и забавиха. Това води до намаляване на доверието в политиците, но това може да бъде възстановено много просто - не обещавай нищо, а ако обещаеш - моля те, изпълни го.

Голяма част от протестите бяха и заради бедността, нека си признаем - България е най-бедната страна в ЕС. 50% от хората живеят под средния стандарт. Политиците в България се провалиха.

Трябва да работим повече с гражданското общество. Сигурен съм, че България е на правилния път. Вече има и резултатите. Не можеш да промениш нещо от днес за утре. Това, което е проблемът е че всяко ново правителство идва и казва "Променям приоритетите, защото съм умен и искам да правя много неща".

Имате огромна корупция. Това е огромен проблем. 82% от българите смятат, че има корупция в институциите. На какво се дължи това? Може би на бедността? Има висок праг на безработицата, има хора, които напускат България. Какво е поставило България в това положение?

Решенията и ефективните механизми, с които се бори корупцията са много прости за мен. И аз ги прокарвам от първия ден, откакто съм български президент. И това е отворена правителствена политика. Когато боравиш с обществени пари, нищо не трябва да остане покрито. И мисля, че трябва да се придържаме към този план. През 2015 година вие ще видите различна България.

http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E_66/%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%91%D0%B8-%D0%91%D0%B8-%D0%A1%D0%B8-%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%B5-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE_313433.html




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616465
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930