Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2014 21:25 - Делото на Петър Велики завършва в ръцете на един руски аятолах
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1622 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Делото на Петър Велики завършва в ръцете на един руски аятолах  Юлия Латинина, "Новая газета"
image

С горчивина се налага да призная, че Русия изживява в момента точно същото като Иран по време на ислямската революция от 1979 г. - с малката разлика, че нашият аятолах Хомейни е същевременно и нашият шах.

Защото руската история се пречупва също така кардинално, както се пречупиха нещата през 1979 г. в Иран. До 1979 г. Иран бе страна в стремителна модернизация. Парламент, наука, образование, закони срещу чадрите (мюсюлмански женски покривала, б. пр.), право на глас за жените. Шах Мохамед Реза - сластолюбец и Дон Жуан, имаше една съпруга, по-точно се развеждаше и женеше наново; и щом се разведе с египетската
принцеса, прати сватове при друга - английска; и жена му, хубавицата Сорая, позираше за снимка, облякла къса рокля на точки с една презрамка; и шахът публично наричаше моллите "невежи спаружени индивиди, чиято мисъл не е мръдвала от векове и няма как да се размърда".

После обаче тия невежи спаружени индивиди наизпълзяха от всички дупки и с мъртва хватка се вкопчиха в гърлото на страната, потопиха я в мрак. Обясниха й, че е най-великата, най-духовната в целия свят - само дето проклетият Запад не я обича.

И страната много си падна по тая работа. Къде по-приятно е да си седиш, тънейки в духовност чак до ноздрите, и да разсъждаваш как Западът не ни обичал - отколкото, стиснал зъби като Китай, да търчиш, за да настигнеш въпросния Запад.

Причината, довела до иранската революция, бе страшна и проста: Западът престана да е силен. Къде са гледали всичките аятоласи през 1941 г., когато британски танкове влязоха във високодуховен Иран от единия край, а Червената армия - от другия? Просто са си траяли и кротували, защото в един свят, където цивилизацията има форма на танк, борците за духовност нямат много шансове.

Владимир Путин усети твърде точно тази слабост на Запада. Той схвана, че една цивилизация, която не може нищо да стори на ислямистите, няма да може да направи нищо и на Путин. Във военния смисъл на думата. А всичко останало е без значение.

Икономически санкции ли? Нали бяха наложени на Иран. Това не разклати властта на моллите. Напротив, затвърди я: те обясняват със санкциите цялата мизерия на Иран. Икономически санкции са наложени и на Зимбабве. Това не разклати властта на Робърт Мугабе. Напротив, затвърди я. Вече 34 години той обяснява цялата мизерия на Зимбабве с това, че проклетият Запад мразел страната, защото не стояла вече на колене, а всички врагове на властта си нарича агенти на "оранжевата революция". Народът на Иран вярва; народът на Зимбабве - също.

Точно това е за мен най-страшното в цялата работа: че мнозинството от народа, дори по-голямата част от елита, са дълбоко "за". Че повечето хора в Русия свято вярват: властта в Украйна е заграбена от фашисти с пари от Запада, а в Източна Украйна народът, доведен до отчаяние, се брани срещу фашисти "бандеровци". Най-чудно е, че вярват и повечето хора в самия Югоизток.

И Западът всъщност няма как да възрази. Нали заявявахте, че най-важна е волята на народа? Ами ето я тая воля, сърбайте сега колкото щете.

По време на малката си победоносна анексия Владимир Путин показа, че знае майсторски да експлоатира всички слаби места на противника и всички тъмни инстинкти на народа. Прочее, в Русия виждаме иранската революция от 1979 г., но този път извършена от шаха, превърнал се в аятолах.

Режимите от рода на новия руски режим - в Иран, Судан, Зимбабве, Венецуела, които градят цялата си идеология върху това, че Западът ги мразел, чудесно схващат, че Западът в крайна сметка е "хартиен тигър", а всички загуби за народа в икономически план носят на властта печалба откъм неуязвимост.

Проблемът е само един. Всички тези режими свършват в периферията на историята. В тях няма нито велики учени, нито иновационни компании, нито големи университети, в тях няма дори истински елит - в тях има само върхушка, споделяща и насочваща вкусовете на тълпата.

Петър Първи навремето изтръгнал Русия от това състояние. Рязал бради, внедрявал Европа и благодарение на Петър Руската империя станала велика световна сила. Сега Путин връща Русия обратно.

По БТА

http://www.mediapool.bg/deloto-na-petar-veliki-zavarshva-v-ratsete-na-edin-ruski-ayatolah-news219259.html



Гласувай:
2



1. анонимен - Латинина
16.04.2014 22:09
прозря нещата.
Няма лошо:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579759
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031