Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 11:01 - в-к"Дума": Защо са бедни българите?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1488 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 19.04.2014 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Георги Готев

 

17. Април 2014 

 

У нас има категория хора, които вярват, че САЩ, ЕС, Ран-Ът, чуждите фондации и не знам кой още е разорил България, доскоро цветуща държава със силна икономика, превърната днес в място за почивка на непретенциозни туристи, нежели в евтин публичен дом.
Не помогна дори това, че Ричард Ран и Роналд Ът дойдоха на крака и обясниха пред колегата Светльо Иванов по бТВ за какво става дума. Съгласен съм с тях, че същата програма, която предлагаха на нас, работи перфектно в Естония, и че за провала у нас е виновен отровният ни политически климат, който впрочем става все по-миризлив.
Е, удобно е някой друг да ти е виновен. Пък и модерно стана да се хули Западът, забелязвам.
Не вярвам в конспиративни теории. Мнозинството от българите са бедни, но България не е бедна. Откраднатото от България често се завръща като значителни офшорни инвестиции. Виждаме върха на айсберга, във вид на молове, затворени комплекси и хотели (за друго крадците на богатството на България не се сещат), но и то не е малко.
В други страни като Естония, тогава част от СССР, или Словакия, част от бившата Чехословакия, през 1989 г. жизненото равнище не беше по-високо, отколкото у нас. Днес и в двете страни средната заплата е два пъти по-висока. Нито една от тези страни не е заплашена от изчезване заради емиграцията, която обезкървява България. Словакия впрочем е страната в ЕС с най-малко бедни и е призната за най-социалната държава в Евросъюза. Тези страни имаха нормален преход, а на нас и прехода ни откраднаха. Всичко печелившо беше приватизирано за жълти стотинки, всички загуби бяха национализирани. Но не американците, не Сорос, българи-юнаци обрулиха държавата.
Глупости са това, че Западът искал да ни унищожи индустрията и научния потенциал. И още по-голяма голяма идиотщина са теориите, че сме били много умни. Напротив, изключително много сме глупави, средностатистически, щом сме в това положение. Умни хора има във всички страни, даже и у нас има, но защо ли повечето наши умници се оказаха големи мошеници.
България е бедна, защото нито една политическа сила не се интересува от положението на обикновените хора. Освен на избори и на думи, защото бедните най-лесно се залъгват, а някои от тях твърде евтино си продават гласовете. БСП, както и всички останали партии в управлението, толерират закон, уникален не само в ЕС, но сигурно в цял свят. Само в България работниците по закон се явяват кредитор на капиталиста. Само в България е нормално предприемачът да не изплаща заплати с месеци наред, защото той се разплаща първо с държавата, после с банките, после е междуфирмената задлъжнялост и накрая са служителите, ако случайно му останат пари, и това безумие е облечено в закон.
Само в България капиталистът е обложен с данък от 10%, а целият доход на бедния работещ или на пенсионера, който отива изцяло за храна, сметки за ток и отопление и лекарства, е обложен с ДДС от 20%. ДДС е данък, който в най-голяма степен удря бедните. В много страни от ЕС ДДС за храните е по-нисък, в Белгия е 6%, а в други страни лекарствата или книгите са освободени от ДДС. В Белгия наскоро намалиха ДДС върху тока на 6%. Но у нас в Народното събрание се умува единствено как да се намали още ДДС върху хазарта. Но за сметка на това с 20% данък се облагат благотворителните есемеси. Българската държава е бедна, защото се издържа от бедните.
Впрочем, не е лесно да си и предприемач в България, освен ако си част от мафията, защото данъците може да са ниски, работната ръка може да е евтина, но рекетите са високи и политическите протекции са скъпи.
В България се работи на ишлеме, най-зле платената работа, а печалбите от завършения продукт отиват за собствениците на марката. Гледах в Белгия журналистическо разследване на производството на ишлеме у нас. То показа, че ако стойността на един такъв костюм е хиляда единици, ушиването му в България е струвало пет единици. Но за съответната марка е много ценно и това, че производството в България им дава право на етикет "Мейд ин Юръп", при цени на работната ръка изключително конкурентни с Бангладеш.
Идеите за реиндустриализация и връщане към заводите-гиганти, за които се говори напоследък, са научна фантастика. При при това оскотяване на населението и при тази емиграция трудно се намират квалифицирани работници. Познат предприемач ми се оплака, че не може да намери жив заварчик. А който е намерил работа, се смята за късметлия и не смее да се оплаче, че е работещ беден, защото в прав текст му се казва, че за мястото му чакат други, по-гладни от него. Българското общество е ужасно близко до феодалното, особено в провинцията.
Има едно мнозинство в България, които не само са бедни, но търпят да са бедни и удивително добре издържат да са бедни. При това вярват на всякакви глупости. Затова има толкова кандидати за политици. Да се управлява такъв народ е направо кеф.

 

 

 http://www.duma.bg/node/76022

 



Гласувай:
4



1. getmans1 - Да-а, и коментарите
19.04.2014 11:55
... в сайта на Дума си ги бива „Ваше Величество“ :))), те точно показват че още дълго ще сме бедни!
цитирай
2. анонимен - Главната причина българите да са ...
19.04.2014 16:52
Главната причина българите да са бедни е, че ние не произвеждаме достатъчно много качествени стоки и услуги. От тази причина произлизат и много други по-дребни причини
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580162
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031