Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2014 20:51 - Съдия Веселин Пенгезов ще бъде обвинен за измама с еврофондове
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 893 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съдия Веселин Пенгезов ще бъде обвинен за измама с еврофондове
    image

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е бил призован от Военно-окръжна прокуратура София, за да бъде привлечен като обвиняем. Това съобщи "Капитал" и допълва, че, за да получи обвинение по същото разследване е бил призован и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков.

Призовката е пристигнала в първия работен ден, след като Висшия съдебен съвет (ВСС) откри процедура за избор на административни ръководители на Софийския апелативен съд (САС) и Военно-апелативния съд. И двамата магистрати са фаворити за втори мандат – Петков за Военноапелативния съд, а Пенгезов за САС.

Разследването е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и е спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков са председатели, припомня "Капитал". Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., като реално са изразходвани 520 000 лв.

Разследането започва през 2010 г. в специализирания отдел към Софийската градска прокуратура, занимаващ се с измами с еврофондове. След приключването делото е прехвърлено във военноокръжна прокуратура, защото към момента на деянието Пенгезов е бил под пагон. Тази седмица магистратът е бил призован в новосъздадения специализиран отдел към Софийска градска прокуратура, който се помещава в сградата на ДАНС на бул. "Черни връх".
Източници, запознати с разследването, разказали пред медията, че става дума за "нагласяване" на обществени поръчки, свързани с проекта, включително и подмяна на документи. Прокуратурата е установила, че след като е станало ясно, че поръчките по проекта са сбъркани, документите са били подменени с други, като на новите е сложена задна дата.

По разследването е била разпитвана и Мария Дивизиева, настоящ шеф на кабинета на Пламен Орешарски, която до 2009 г. беше зам.-министър на държавната администрация и административната реформа и ръководител на управляващия орган по ОПАК. От прокуратурата неофициално коментирали пред "Капитал", че не са събрани достатъчно доказателства за нейна вина. Мария Дивизиева коментирала пред изданието, че последно е давала показания преди няколко месеца: "Дала съм показания, както съм давала показания, по всеки други сигнал свързан с ОПАК".

Разследването по случая е от 2010 г. и продължава близо четири години. От проточването може да се направи извода, че то е държано на "трупчета", изтъква още "Капитал". Източници на медията коментирали, че делото е било работено през цялото време лично от наблюдаващия прокурор Стоил Тойчев, който сам е провеждал процесуално-следствените действия и разпитите, без да се доверява на разследващи полицаи или следователи.

Върху прокурор Тойчев е бил указван натиск от ръководството на прокуратурата да не се работи по случая, разказаха източниците ни в държавното обвинение. Именно това е била основната причина за забавянето на делото, което, по информация на "Капитал", е било приключено преди няколко месеца. 
Пред "Капитал" Веселин Пенгезов определи разследването като поръчка и направи пряка връзка между призоваването му и откритата от ВСС процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд. Попитан откъде идва поръчката, Пенгезов коментира, че миналата седмица е получил изпълнителен лист по делото, по което осъди свързания с Делян Пеевски в. "Уикенд" за 50 000 лв., изтъква изданието.

Публична тайна е, че депутатът от ДПС има контрол над мнозинството във ВСС и близки до него назначения на висши ръководни постове в системата минават безпроблемно, съобщава още "Капитал".

"Отстрелването" на Веселин Пенгезов в деня на откриване на процедурата за председател на Софийски апелативен съд със сигурност ще улесни мисията на ВСС за налагането на друг, близък до сърцето на мнозинството в съвета, кандидат. За поста се спряга името на зам.-председателя на Софийски градски съд (СГС) и председател на Българската съдийска асоциация Богдана Желявска.


http://www.legalworld.bg/35764.prokuraturata-gotvi-obvinenie-na-veselin-pengezov.html

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616941
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930