Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2014 10:48 - Financial Times: Китайската криза е неизбежна, въпросът е единствено, колко голяма ще е тя?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3757 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 29.04.2014 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Китайската криза е неизбежна, въпросът е единствено, колко голяма ще е тя? DarikFinance.bg

  image

Финансовата криза в Китай вече е неизбежна. Ако се случи скоро, нейните последствия могат да бъдат овладени. Но ако политиците използват допълнителни дози от стимули да отложат деня на разплатата, сривът в рамките на няколко години ще бъде унищожителен, пише Financial Times.

 

Страната се намира в разгара на най-голямата парична експанзия в историята. Стойността на индикатора на широките пари M2 се е утроила през последните шест години, увеличение четири пъти по-голямо от това в САЩ за същия период, въпреки количествените улеснения и нулевите лихви на Фед.

 

Тази безпрецедентна експанзия даде възможност за ускорен растеж на икономиката на Китай, който сега се сблъсква с редица негативни фактори като например демографския натиск.

 

През миналата година населението в трудоспособна възраст е намаляло за първи път от поне две десетилетия. А негативните демографски процеси ще продължат в следващите две десетилетия.

 

Китай обаче трябва регистрира ръст на работната сила с поне 1% годишно, за да поддържа темп на нарастване на икономиката от над 7 на сто и то при увеличение на производителността на труда със 7.6 на сто. Това ще бъде трудна задача във всяка страна. В Китай, където селскостопанското стопанство и други трудоемки отрасли съставляват половината от икономиката, това е почти невъзможно.


Страната страда от излишен капацитет в повечето индустриални сектори. Но инвестициите в дълготрайни активи продължават да растат с двуцифрени темпове. Производството на стомана е пример в това отношение. Китай има около 1 млрд. тона годишен производствен капацитет на стомана и около една трета от него не се използва.

 

Следователно цялата статистика за растеж представя заблуждаваща фигура. Предприятията произвеждат, а понякога дори се съобразяват с търсенето, но това става за сметка на постоянен приток на средства от държавата.

 

Подобни са тенденциите и в останалите сектори на китайския пазар, като това се вижда много ясно при недвижимите имоти. Китай е препълнен с висококачествени жилища, които обикновените хора не могат да си позволят. Много от тях се купуват с инвестиционна цел, но на практика без наличие на реален пазар. Необходим е остър спад в цените, за да има истинско търсене. Но това би означавало сериозни загуби за банките, участвали в паричната експанзия.

 

Наблюдателите често сочат затворената капиталова система на Китай като фактор, който предотвратява изтичането на капитали. Но една от последиците е огромен излишък в платежния баланс. Чуждестранните капитали се вливат в страната, за да финансират инвестиции и износ на стоки, но много малко от тях изтичат обратно. На пръв поглед това изглежда като силно положителен фактор за китайската икономика, но на практика води до поскъпване на местната валута и балон в цените на активите.


Все повече китайски инвеститори вярват, че някои банки в страната ще фалират, защото правителството е решило така. Това се дължи отчасти на наследството от последната финансова криза от преди десетилетие, когато около 40 на сто от кредитите, принадлежащи на четири големи държавни банки бяха прехвърлени по номинална стойност на различни фондове за управление на активи.

 

Но по-широкия проблем е тенденцията партийното ръководство да осигурява финансови стимули всеки път, когато растежът на икономиката започне да се забавя. А това просто не може да продължава до безкрай.

 

В една държава, в която е съсредоточено половината от капитал-интензивното производство в глобален мащаб, кризата ще има глобални последствия. Процъфтяващият сектор на услугите може да компенсира част от спада в индустрията. Но изграждането на повече къщи и железопътни линии, не е начинът за предотвратяване на кризата.

 

Китайската икономика губи баланс. Тя може да остане така за известно време - но колкото по-дълго продължава това, толкова по-силен ще е ефектът на махалото.



http://www.darikfinance.bg/novini/106375



Гласувай:
3



1. minevv - хахахах
29.04.2014 10:51
мечтии
цитирай
2. meto76 - Когато сериозни медии като Fina...
29.04.2014 11:48
Когато сериозни медии като Financial Times коментират, би било добре да ги слушаме.
цитирай
3. vmir - FT е сериозно аналитично издание, а сериозните аналтични прогнози най-често се случват
29.04.2014 11:57
или опитите за предотвратяването им предизвикват съответстващи по големина сериозни последствия. В началото на 90 - те изучавах финансов анализ и стратегическо прогнозиране в щатски университет, където млад професор в цяла лекция обясни какво и защо се случва с икономиката на Япония. Обобщението му звучеше невероятно: Бурният японският възход е стигнал до своя край. Все още привикнал на социалистическите партенки и неизбежният маниер да се управляват обществените настроения и дори самата икономика със слухове, "целесъобразни" лъжи и откровено идиотски фантазии, помислих, че професорчето се е поувлякло и просто ни разказва съня си. Тогава традиционният технологичен и стопански напредък на Япония изглеждаше като едно от най-сигурните неща, а аз все още не вярвах, че икономическите процеси имат обективни индикатори, по които може да се прогнозира развитието им доста сигурно.

Две години по-късно почти бях забравил странната лекция на професорчето, когато Япония за първи път от близо половин век регистрира спад в икономиката си, същото продължи и през следващите години, последвани от десетилетен застой и не съм сигурен дали и до днес Япония не е все още в рецесия.

Няма по-добри и надеждни анализатори от щатските. Прогнозите им са базирани на наблюдения върху фундаменталните фактори и процеси, които в бившият соцлагер са или бели петна в съзнанието, или се споменават между другото и никой не познава тежестта и значението им, поради което у нас Сульо и Пульо повтарят подхвърлени партенки, за да може бандити да се възползват от бъзикнатите им низки страсти и да печелят от това. От което поставените в ролята на всезнайковци, лъжците Сульо и Пульо оголяват и обосяват все повече и повече.

Е, щом това за Китай не го кава наш Сульо или Пульо, значи най-вероятно наистина ще се случи, а това значи да се запасим отсега с търпение за най-дебилните и кретенски опити за прикриването или преиначаването му. Много е вероятно опитите да правят нещо срещу долара да вкарат китайците в спиралата на главоломното пропадане, но не вярвам да са глупави като руснаците, които между впрочем могат да си позволяват подобни мечтания, защото инвестициите им са незначителни и поради това нямат много за губене, а освен това за руснаците периодични масови гладувания са нещо нормално и даже добре дошло като възможност за самоочистване от усъмнилите се се във вярната линия на Кремъл.
цитирай
4. minevv - до vmir
29.04.2014 16:36
демагогията ти е досадна
цитирай
5. theeconomist - Не, той просто е латерна
30.04.2014 07:15
minevv написа:
демагогията ти е досадна


която дрънка фалшиво едно и също на всеки ъгъл. А величае САЩ, по други, лични причини, свързани с любовта му към Герб и стола на Дянков...:-)))
цитирай
6. minevv - да
30.04.2014 10:43
vmir по делата ще опознаете ;-)
цитирай
7. djani - Интересно, кой е в по-голяма криза?
30.04.2014 16:39
САЩ ли, където дефицита в платежния баланс е 17 трлн. долара, или в Китай, където излишъка и валутния резерв е огромен? Може би, на този въпрос, би следвало да се съсродоточи "Файнешънъл таймс". А ние страшно обичаме да плачем над чужд гроб, като над свой...
цитирай
8. minevv - мечтии
30.04.2014 17:07
http://frognews.bg/news_69275/The_Financial_Times_Kitai_shte_izprevari_SASHT_kato_vodeshta_svetovna_ikonomika/
а де????
цитирай
9. meto76 - Китай все още е №2
13.05.2014 10:19
http://www.investor.bg/analizi/91/a/kitai-vse-oshte-e-2,171897/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605534
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930