Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2014 12:27 - "Ройтерс": "Южен поток" е въжето, на което Русия ще обеси Украйна
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1269 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Ройтерс": "Южен поток" е въжето, на което Русия ще обеси Украйна От Дневник
  image

image



Основното предназначение на "Южен поток", подобно на руско-германския "Северен поток" под Балтийско море, е за се заобиколи Украйна. По този начин споровете между Москва и Киев няма да пречат на доставянето на руски газ за Европа, повечето от който в момента преминава през украинска територия. 

"Ако приемем "Южен поток", Европа ще продаде въжето, на което Русия ще обеси Украйна и също така ще е приемане да се увеличи енергийната й зависимост от Русия", коментира Франк Умбах от Европейския център за енергийна и ресурсна сигурност (EUCERS), изследователски екип от лондонския "Кингс колидж".

Това пише агенция "Ройтерс" в анализ на събитията около проекта "Южен поток" от миналата седмица и първата среща ЕС-Русия-Украйна по въпросите на газовите доставки, завършила безрезултатно.

"Докато официални лица в Брюксел призовават Европа да намали зависимостта си от руския природен газ и да преговаря с Москва като блок, Австрия тихомълком заобиколи Европейската комисия, за да сключи собствена двустранна сделка с руснаците за строеж на газопровод.

Сделката за "Южен поток" показва колко е трудно ЕС да изгради единна енергийна политика към Москва посред украинската криза.", пише още агенцията.

"Ройтерс" изтъква особено това, че подобни сделки с руснаците се правят през частни и държавни компании с подкрепата на политици, които вместо да търсят намаляване на зависимостта от Русия, всъщност натискат за още по-голяма обвързване.

Конкретният повод з аанализа е споразумение на австрийската компания OMV с "Газпром" да се отклони "Южен поток" към разположеният на нейна територия централноевропейски разпределителен център в Баумгартен, а не гамопроводът да свършва в Италия и там да се включва в европейската газопреносна мрежа. 

Според "Ройтерс" подобно развитие на нещата сигурно е зарадвало и някои важни хора в Германия, тъй като руският газ идва по-близо до германската индустрия и потребители. "Това показва, че когато се опре до природния газ, европесйките държави имат собствени конкуриращи се интереси и е трудно те да бъдат обединени под синия европейски флаг."

Източници от "Газпром" твърдят, че самите австрийци са ги потърсили през последните няколко седмици и сделката за включването на страната в "Южен поток" е станала максимално бързо. Целта на "Газпром" и OMV е да получат нужните разрешителни до края на годината и първият газ да бъде доставен в Австрия до 2017г.

Европейската комисия замрази целия процес за даване на разрешителни за "Южен поток" след анексирането на украинския плоустров Крим от Русия през март, а преди броени дни поиска единни цена за газа за целия съюз, както и да се работи за формиране на единна европейска газопреносна система.

Виена и Москва заобикалят това усилие на Брюксел като обявиха, че сделката им се основава на двустранно споразумение от 2010г., за което не важал т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС.
image

image



Авсрийците са мотивиране да участват в такава сделка от това, че миналата година се провали проектът "Набуко", който трябваше да доставя природен газ от Азърбайджан до Централна Европа. Вместо това ще се реализира Трансадриатическия газопровод (ТАР), свършващ в Италия. Министърът на икономиката и енергетиката Райнхолд Митерленер директно заяви, че на фона на украинската криза "Южен поток" отговаря на стремежа на Австрия да разнообрази трасетата за доставка на енергийни ресурси.

Всъщност сделката "Газпром"-OMV продължава руската стратегия чрез двустранни споразумения да заобикаля Европейската комисия, допълва "Ройтерс". Агенцията припомня, че и България подкрепя "Южен поток" напук на призивите от Брюксел държавите в ЕС да не влизат в двустранни сделки с Москва без одобрението на Европейската комисия.

"Ройтерс" смята, че действията на Австрия и България са подкрепяни от Германия, където смятат руснаците за сигурен доставчик, а и германският бизнес е инвестирал значителни средства в инфраструктура за руски газ. Страната е най-големият европейски потребител на газ от Русия и всяка година плаща за него около 15 млрд. долара. 

Корпорацията BASF - най-големият химически гигант в света, е партньор с руснаците в "Южен поток" чрез поделението си Wintershall. Член на управителния съвет на BASF е Егерт Фошерау, брат на Хенинг Фошерау - президент на борда надиректорите на South Stream Transport и бивш известен политик от социалдемократическата партия на канцлера Герхард Шрьодер, работещ днес за "Газпром" и прегръщащ се с президента Владимир Путин, докато Западът въвежда санкции срещу най-близкото му обкръжение.

Московският в."Ведомости" предлага малко по-различен акцент на сделката "Газпром"-OMV и подкрепата за "Южен поток", демонстрирана от българския министър Драгомир Стойнев.

Според изданието това е част от максималното вдигане на залозите на всяка от страните преди срещата Русия-ЕС-Украйна миналия петък във Варшава за газовите доставки. Като част от подготовката на Москва е възприемана и сделката от 29 април с швейцарската  Allseas Group за изграждане на втора подводн атръба от "Южен поток" до българския бряг край Варна. Третият коз, използват от руснаците, е обявяването, че ако през май не получат предплата от Киев за газовите доставки за следващия месец, те спират на 1 юни.

Украйна заяви, че не може да плаща $485 за 1000 куб. м, както едностранно реши "Газпром", и обяви, че ще съди компанията в арбитражен съд, ако до 30 дни не получи отговор, двете страни ще се срещнат на 28 май в съда в Стокхолм.

След петъчните разговори предстоят още две срещи през май и еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер разчита в края на месеца трите страни да постигнат консенсус.


http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/05/05/2293384_roiters_jujen_potok_e_vujeto_na_koeto_rusiia_shte/?ref=rss




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Доброто ще надделее!
05.05.2014 12:49
Доброто ще надделее!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14620389
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930