Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2014 10:22 - Китай все още е №2
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2028 Коментари: 7 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Китай все още е №2 На китайската икономика ще са нужни поне още осем години, за да достигне американската, смята професорът от Харвард Джефри Франкел  

Новината, че Китай ще задмине САЩ като водеща световна икономика още тази година, разпространена от световните медии миналата седмица, сама по себе си е сензационна и изумителна или поне щеше да бъде, ако беше вярна. Истината е, че САЩ остава най-голямата национална икономика в света и то със значителна преднина пред съперниците си, пише професорът от Харвард Джефри Франкел за CNBC.

Сензационната новина се основаваше на доклад на Програмата за международно сравнение (ПМС) на Световната банка (СБ), публикуван на 29 април. Данните в него сравняват БВП на страните спрямо индексите на паритета на покупателната способност (ППС), вместо на база обменните курсове.

Това е правилният подход, когато искаме да сравним дохода на глава от населението и стандарта на живот на хората, но е грешен, ако искаме да съпоставим влиянието на дадена страна в световната икономика посредством националния доход.

И в двата случая обаче, било то спрямо доход на глава от населението или общ БВП, денят, в който Китай ще задмине САЩ, все още не е дошъл. Това, разбира се, не трябва да омаловажава забележителния икономически растеж на страната – средно по около 10% годишно през последното десетилетие, което безспорно представлява историческо чудо.

Американската икономика все още е с 83% по-голяма от тази на Китай, по обменните курсове. Ако растежът на китайската икономика остане с по 5 процентни пункта по-висок от този на САЩ на година, без да има значителна промяна на обменния курс, ще са нужни още 12 години на Китай да навакса разликата. При положение че разликата е осем процентни пункта, тъй като юанът поскъпва средно с по 3% годишно в реално изражение, Китай ще задмине САЩ след 8 години.

Въпросът за ППС индексите срещу обменните курсове е добре познат на специалистите по международна икономика. Досадният, но неизбежен технически проблем възниква от това, че китайското производство се измерва в юани, докато американското – в долари. Въпросът е по какъв начин да бъдат изразени числата, че да са съпоставими.   

Очевидното решение е да бъде използван текущият обменен курс, т.е. да се умножи китайският БВП, изчислен в юани, по обменния курс долар – юан, така че сравнението да бъде изразено в долари. Но тогава някои ще кажат, че за да бъде измерен стандартът на живот на китайското население, трябва да се има предвид, че много стоки и услуги са по-евтини в Китай. Похарченият в Китай юан има по-голяма стойност от този, похарчен в чужбина. 

Затова, ако искаме да сравним дохода на глава от населението на страните, трябва да изчислим местната покупателна способност, както прави Програмата за международно сравнение. Изчислението на ППС е широко приложимо, като за това да знаем кои правителства са успели да повишат стандарта на живот на своите граждани например.

Сравнявайки дохода на глава от населението, дори и спрямо ППС, Китай все още е сравнително бедна страна. Въпреки големия напредък за кратко време доходът на глава от населението в Китай е горе-долу същият като този в Албания.

Но албанската икономика, за разлика от китайската, рядко попада във водещите заглавия. Причината за това не е само в динамиката на китайската икономика, но и в многобройното ѝ население. Като умножим дохода на глава от населението по повече от 1,3 млрд. души получаваме доста голямо число. Комбинацията от голямо население и среден доход предоставя на Китай както икономическа, така и политическа мощ.

По същия начин приемаме и че САЩ са водещата политическа сила, не само защото са богати. Ако критерий ни беше доходът от глава на населението, то тогава Монако, Катар, Люксембург, Бруней, Лихтенщайн, Кувейт, Норвегия и Сингапур биха били по-напред от САЩ (за целите на това сравнение е без значение кои стойности използваме – ППС или валутен курс).

Но нито Монако, нито Бруней, нито Лихтенщайн са считани за водещи икономически сили, тъй като са прекалено малки. Това, което превръща САЩ в такава, отново е комбинацията от голямото ѝ население и високия доход на глава от населението.

Именно тази комбинация обяснява всеобщата възхита от това как китайската икономика се съревновава с американската по обем и сила и особено въпроса дали дългогодишният първенец не е отстъпил своето място. За да си отговорим на този въпрос обаче, ППС индексите не са най-доброто средство.

Причината е в това, че когато говорим за обема или силата на дадена икономика, обхващаме широка гама от показатели и партньори. Например колко е голям китайският пазар от гледна точка на мултинационалните корпорации? Ще измести ли юанът долара като международна валута, погледнато от страната на световните финансови пазари? Колко пари може да изкара Китай и колко влияние може да си купи с тях, от гледна точка на Международния валутен фонд (МВФ) и други подобни институции? Колко голям военен флот може да си набави страната, от гледна точка на държавите с териториални претенции в Южнокитайско море?

За да си отговорим на тези, а и на повечето останали въпроси, свързани с влиянието на икономиката, трябва да използваме показателите на БВП, съобразно валутните курсове. Защото ние искаме да знаем каква покупателна способност има юанът на световните пазари, а не на домашния. А отговорът на този въпрос е, че покупателната способност на Китай е по-голяма от тази на всяка друга държава, освен на САЩ.


http://www.investor.bg/analizi/91/a/kitai-vse-oshte-e-2,171897/

Още по темата САЩ все още са световният лидер

 



Гласувай:
2



1. vmir - Китайската икономика е двойно по-малка от щатската.
13.05.2014 10:32
Няма как да я надмине в близките 10 години, а най-вероятно никога няма да я надмине, защото тенденциите в последните години се обръщат в полза на САЩ. Ако САЩ замени долара с друга валута, това ще изстреля щатската икономика нагоре с космически темпове, защото светът се е наслушал на глупости за долара и ще се юрне като луд да се хване за новата валута, а фантазьорите и злобарите ще духат супата и ще псуват за свое оправдание, докато на околните не им писне и не ги набият.
цитирай
2. dagi - Китай все още е №2
13.05.2014 11:02
Авторът бърка желаното с реалното. От 3-4г. Китай измести САЩ, това че икономисти и политици не желаят да се събудят си е техен проблем. Нека експертите обяснят критериите по които определят кой, кой е.
цитирай
3. vmir - Интернет пращи по шевовете с политизирани неграмотници,
13.05.2014 13:17
които повтарят идиотски твърдения от сорта, че "От 3-4г. Китай измести САЩ, това че икономисти и политици не желаят да се събудят си е техен проблем". Същите политически лумпени вероятно не знаят кои са показателите за икономическо развитие, защото данните за тях са съвсем достъпни, а те нито ги знаят, нито ги интересуват, защото предпочитат да се правят на информирани пред още по-неграмотните от себе си, без да ги е грижа, че като нагнетяват заблуди и омрази, техните деца ще станат най-вероятните жертви на слъсъците, защото не са научени да разпознават истината от лъжата. Ето това е справедливостта на света, въпреки претенциите на неграмотните пропагандатори на партийните и мафиотски лъжи и просташките им претенции, че са борци за справедливост.
цитирай
4. vmir - 2. dagi,
13.05.2014 13:26
dagi написа:
Авторът бърка желаното с реалното. От 3-4г. Китай измести САЩ, това че икономисти и политици не желаят да се събудят си е техен проблем. Нека експертите обяснят критериите по които определят кой, кой е.


Посочвал съм ги много пъти тези критерии, включително и на "икономисти", "капиталисти" и всевъзможна червена измет, която се подвизава в блога под фалшиви етикети, за да мами хората и да саботира всяка цивилизована политика или инициатива за реформи. И нито един от тези дежурни измамници не престана да лъже ни най-малко. Не е трудно сам да прочетеш кои са критериите и след това да откриеш съответните цифри. Аз лично намирам съответните данни за секунди.
цитирай
5. dagi - vmir
13.05.2014 19:20
Драги ми смехурко, можеш ли да се видиш отстрани? Виж си само изказа: "икономисти", "капиталисти",червена измет,измамници,фалшиви етикети,мами хората? Ти си болен другарю- влязъл си в ролята на месия. Намирал данните в интернет- хаха, колко забавно, ако някога излезеш от Матрицата в която си, може да водим диалог. Но едва ли ще има смисъл .....Поздрави.
цитирай
6. alexs - Един политически виц **** - ...
13.05.2014 20:28
Един политически виц
****
- Китай имат трилион валутни резерви и при желание може просто да превърнат американската валута в нищо не означаващи хартийки.
- Значи китайците държат Америка за топките? А вие, като експерт, какво бихте посъветвали Пекин?
- ДЪРПАЙ!!!
* * *
цитирай
7. meto76 - Китай държи 6-7% от американския ...
14.05.2014 13:01
Китай държи 6-7% от американския дълг, над 50% от него са държи от американски граждани и фирми и ако Китай почне да разпродава веднага ще се намерят купувачи, които да го купят.Но Китай няма интерес да разпродава американски дълг на безценица., защото ще загуби спестяванията си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615014
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930